Energetické úspory na ČOV do 2000 EO

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČISTÍRNY ODPADNÍCH VOD
Advertisements

Celková přestavba a rozšíření ÚČOV Praha na Císařském ostrově
Aktivní domy a inteligentní regiony
Energetické řízení. Energetické řízení metoda Monitoringu & Targetingu Ing. Josef Pikálek 10. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby.
TZ 21 – navrhování otopných soustav
PROGRAM SLOVSEFF II. PROSTŘEDKY NA FINANCOVÁNÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE NA SLOVENSKU Jan PEJTER ENVIROS, s.r.o.
Veřejná podpora pro energeticky úsporné projekty
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Ekonomika provozu a současné trendy v oblasti využívání sluneční energie A5M13VSO-7.
Čistička odpadních vod
Čistička odpadních vod
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
Strojírenství zaměření Automatizační a robotizační systémy
Čističky odpadních vod ČOV
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Užitečnost BPS Ing. Jiří Zima, obchodní manažer
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Pohled Moravskoslezského kraje na „Energeticky nezávislý kraj“ Ing
Čistírna odpadních vod
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Chytré sítě Smart grids.
Sub-projekt BRIE Potštát 12. října Praktické využití obnovitelných zdrojů energie v rodinných domech Ing. Libor Lenža Regionální energetické centrum,
Prof. Ing. Pavel Jeníček, CSc.
IS DIS Zdeňka Fialová. Obsah 1.Základní informace 2.Využití 3.DIS POV 4.Ukázka 5.Související problémy.
Obnovitelné a Alternativní zdroje energie
Základní problémy přípravy a provozu bioplynových stanic v ČR CZ Biom – České sdružení pro biomasu Ing. Tomáš Dvořáček Bioprofit s.r.o.
Sedlčanská čistička odpadních vod
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Společnost Skanska je tu pro vás
Ekonomické aspekty fotovoltaiky A5M13FVS-12. Ekonomické hodnocení PV systémů Cena elektřiny vyrobená nějakým systémem (např. fotovoltaickým) se obvykle.
Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program Eko-Energie – Ostrava Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program.
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
Dodávka zařízení pro biologické a chemické čištění odpadních vod Technologie USBF.
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Multiplatformní, řídící systém elektronického vzdělávání pro školy eDoceo Multiplatformní, řídící systém elektronického vzdělávání pro školy Tomáš Hrdonka.
OBOR ENERGETICKÉ INŽENÝRSTVÍ
Updating and maintenance of data models in ModelBuilder GIS Ostrava 2005 Dr. Ing. Jarmil Vyčítal Hydroprojekt CZ, a.s.
Modelování čištění komunálních odpadních vod
VIII. Jarní konference energetických manažerů Poděbrady, 10. Března 2004 Trendy v energetickém managementu v ČR a EU Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny, z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Ing. Josef Karafiát, CSc. ORTEP s.r.o.
Chytré sítě Smart grids.
IEC 61850: Soubor norem pro komunikaci v energetice
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Dotační program Zelená úsporám Ing. Zbyněk Bouda Energetická Agentura Vysočiny, z.s.p.o.
Obnovitelné zdroje energie. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Recyklace vod a energie z vody Ing. Karel Plotěný, Ing. Vladimír Jirmus TVIP 2016, 15. – , Hustopeče.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Vodní hospodářství (2014–2016) Aleš Kendík náměstek pro řízení sekce vodního hospodářství
Centrum energeticky efektivních budov.  Díky nejnovějším trendům ohledně snižování energetické spotřeby budov, ať již z legislativních důvodů, ekonomických.
Personální audit - cesta k efektivitě využívání lidských zdrojů.
KOMUNÁLNÍ ČISTÍRNY ODPADNÍCH VOD ČOV Bubeneč. Zákony v ČR Hospodaření a nakládání s vodou se v ČR řídí těmito zákony: o Zákon č. 254/2001 Sb., Vodní zákon.
Čistota vody je obecný pojem, vyjadřující obsah cizích látek ve vodě Skutečně chemicky čistou vodu H 2 O lze připravit pouze laboratorně!H 2 O.
Inteligentní budova. 2 © 2014 Honeywell International All Rights Reserved Kterou z nich chcete ?
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Centrum energeticky efektivních budov.  CLB vzniklo jako sdílená infrastruktura, tedy seskupení firem a akademických pracovišť na vývoj systémů technologií,
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_03_.
Poskytování technické pomoci městům a obcím při provozování vodohospodářských zařízení – ČOV Ing. Zbyněk Skyba, Ing. Gabriela Pallová Severomoravské vodovody.
Litoměřice 20. října 2016 Energeticky soběstačné obce.
Logistické procesy ve stavebnictví Autor diplomové práce: Bc. Lukáš Hlaváč Vedoucí diplomové práce: Ing. Terezie Vondráčková, Ph.D. České Budějovice, červen.
Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Průmyslové kompostování: dostupné technologie a jejich vlastnosti
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav technicko-technologický Obhajoba diplomové práce Téma: Optimalizace skladového hospodářství.
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav technicko-technologický
Digitální učební materiál
Operační program životní prostředí
Obhajoba diplomové práce
Energetické úspory pro veřejné budovy s podporou OPŽP
Transkript prezentace:

Energetické úspory na ČOV do 2000 EO Marek Holba, Jana Matysíková, ASIO, spol. s r.o.; Lukáš Radil, VUT Brno TVIP HUSTOPEČE 2018, 7.3. 2018

TH02020518 VUT v Brně ASIO, spol. s r.o. Obec Moravičany TECO a.s. Doba řešení: 2017 - 2019 VUT v Brně ASIO, spol. s r.o. Obec Moravičany TECO a.s.

CÍL PROJEKTU vytvoření modulární čistírny odpadních vod pro obce do 2000 ekvivalentních obyvatel s minimálními nebo nulovými energetickými nároky

MOTIVACE K ŘEŠENÍ PROJEKTU obce pod 2000 ekvivalentních obyvatel – 5619 obcí, v nichž žije 2.65 miliónů obyvatel České republiky řadu čistíren odpadních vod pod 2000 ekvivalentních obyvatel ještě výstavba čistíren čeká především v rámci různých dotačních programů např. MŽP, MZe řada čistíren odpadních vod pod 2000 ekvivalentních obyvatel bude muset svoje čistírny rekonstruovat (nefunkční části ČOV, nesplnění odtokových limitů) anebo je bude chtít rekonstruovat - vysoké provozní náklady, apod. spolupráce v angažovaném konsorciu s benefity pro všechny zúčastněné po splnění výstupů projektu

OČEKÁVANÉ PŘÍNOSY PROJEKTU modulární čistírna odpadních vod do 2000 EO řada výrobků ihned implementovatelných na trh vyvinutý řídící software

VÝSTUPY PROJEKTU Funkční vzorek čistírny odpadních vod Ověřená technologie modulární čistírny odpadních vod Řídící a optimalizační software

ROZDĚLENÍ ČOV DLE LEGISLATIVY 50 – 2000 EO – 401/2015 Sb. Příloha 1a Příloha 1b Příloha 7

NEJBĚŽNĚJŠÍ ZPŮSOBY ČIŠTĚNÍ PRO ČOV DO 2000 EO převážně biologické aktivační čistírny s nitrifikací další možnosti: SBR, kořenové čistírny, apod.

PŘÍSTUP K ŘEŠENÍ PROJEKTU Identifikace spotřebičů Energetický audit + LCC analýza Identifikování možných energetických úspor Matematické bilance s výpočty návratností vložených investic Implementace (u zcela nových a neotřelých technologií ještě poloprovozní ozkoušení)

IDENTIFIKACE SPOTŘEBIČŮ Čerpací stanice (čerpadla 2 + 1) Lapák písku (provzdušňovaný, odtah písku mamutkou) někde i lapák štěrku nebo tuku Mechanické předčištění (pokud jsou strojní česle) Dešťová zdrž a jímka na fekálie (příp. čerpadla) Biologická aktivace (dmychadla 1+1 nebo 2+1, míchadla – zpravidla 2), v případě regenerace další dmychadlo nebo vzduch Dosazovací nádrž (čerpadla vratného kalu 1+1) Srážení fosforu (dávkovací čerpadlo) Terciární čištění Hygienizace a stabilizace kalu (provzdušnění kalové nádrže) Odvodnění kalu (dehydrátor, odstředivka + flokulační stanice – dávkovací čerpadla)

ENERGETICKÝ AUDIT + LCC ANALÝZA LCC analýza - úhrnný pohled na všechny výdaje a náklady související s čistírnou, které převedeme standardními ekonomickými výpočty na současnou hodnotu ke dni rozhodování. Znamená tedy, že při dnešním rozhodování o investici dohlédneme až na konec životnosti a vnímáme tak nejenom pořizovací, ale i budoucí výdaje a náklady.

IDENTIFIKOVÁNÍ MOŽNÝCH ENERGETICKÝCH ÚSPOR Optimalizace nakládání s energií (zahrnuje např. energetické audity chodu čerpacích stanic, náhradu zařízení za zařízení s nižší spotřebou (čerpadla, míchadla, dmychadla), změny technologických uspořádání, optimalizace jejich provozu, atd.), optimalizace řízení 2) Znovuzískaná energie (zahrnuje využití tepelné, hydraulické a kinetické energie a aplikaci např. hydroturbín, tepelných čerpadel, tepelných výměníků, využití energie přítoku i odtoku) 3) Obnovitelná energie (zahrnuje externí zdroje energie - solární články, využití energie větru, atd.) U větších čistíren odpadních vod ještě využití biomasy - (zahrnuje výrobu bioplynu při anaerobním vyhnívání, využití kodigesce (tuky z lapáku tuků na ČOV, odpad z jatek, potravinářského průmyslu, atd.), výrobu biopaliv z biomasy, energii získaná při termickém zpracování vysušeného kalu, atd.)

MATEMATICKÉ BILANCE S ROI optimalizace a výtěžnost fotovoltaických i termických solárních procesů​ kombinace s akumulací do baterií nejrůznějších typů​ řízení malých vodních elektráren a přifázování generátorů ​ rekuperace energií využití tepelných čerpadel pro využití nízkoteplotního potenciálu odpadních vod​ řízené využití vod pro příp. zavlažování​ integrovaná předpověď počasí a dopadající sluneční energie na konkrétní lokalitu  minimalizace spotřeby samotných senzorů a komunikačních linek​

MATEMATICKÉ BILANCE S ROI – II. - bezdrátové přenosy na krátké a dlouhé vzdálenosti​ připojení do internetu, k serverům, cloudu​ tvorba interaktivních webových rozhraní a zabezpečený vzdálený přístup​ nástroje pro off line zpracování dat v/z cloudu nebo on-line návaznost na SmartCity, „Chytrou obec“ a integraci do geoportálu, resp. provozního informačního systému města nebo obce návaznosti na tlakové nebo podtlakové kanalizace

IMPLEMENTACE NOVÝCH ŘEŠENÍ komplexní nadhled nad problematikou a snaha o komplexní řešení modulární způsoby a scénáře energetických úspor poloprovozní ozkoušení inovativních prvků, k nimž neexistuje databáze dat

PŘÍKLADY TECHNOLOGICKÝCH ŘEŠENÍ poloostrovní systémy pro malé obce optimalizace aerace (např. kontrola přes senzory nebo kyslíkové sondy, dmychadla s frekvenčními měniči, resp. dynamické matematické modelování) optimalizace chodu čerpacích stanic výstavba vyrovnávacích nádrží pro zadržení nátoku ve dne a čištění během nočního proudu náhrada motorů a zařízení s konstantní rychlostí za úspornější zařízení s frekvenčními měniči aplikace membránových procesů ohřívání budov v zimě a jejich ochlazování v létě zavlažování s vyčištěnou odpadní vodou

TŘI ZÁKLADNÍ LINIE PROJEKTU Případová studie ČOV Moravičany Modulární čistírna odpadních vod Vizionářské a inovativní technologie

PŘÍPADOVÁ STUDIE ČOV MORAVIČANY technologický a elekotroenergetický audit bilance a řada měření

MODULÁRNÍ ČISTÍRNA ODPADNÍCH VOD Vytvoření modulů jednotlivých technologických uzlů Databáze obnovitelných zdrojů a akumulace energie Software pro optimalizovaný návrh

VIZIONÁŘSKÉ A INOVATIVNÍ TECHNOLOGIE Detailní analýzy vizionářských technologií – ekonomická, technologická, energetická Zpracovány data pro uplatnění formou knihoven do software Odladění pomocí laboratorních/poloprovozních měření

PRAKTICKÉ INFO PRO ROZHODOVÁNÍ Chystám se čistírnu odpadních vod stavět anebo rekonstruovat? Mám využití na naakumulovanou energii, teplo nebo znovuvyužitou vodu? Jsou pro mě důležitější provozní nebo investiční náklady? (dotace, apod.) Chci si ji provozovat sám anebo si raději najmu odbornou firmu? Jaká návratnost investic je pro mě zajímavá? Chci-li rekonstruovat, tak kvůli vysokým provozním nákladům anebo kvůli nefunkčnosti čistírny? Preferuji raději automatizaci a řízení na dálku s občasnou kontrolou nebo raději člověka, který se bude čistírně každý den věnovat?

ZÁVĚRY existují formy dotační podpory pro výstavbu kanalizace a čistíren odpadních vod bude zpracována modulární čistírna odpadních vod s minimálními energetickými nároky pro výstavbu nových čistíren budou navrženy moduly pro rekonstrukce stávajících čistíren za účelem snížení provozních nákladů pro zájemce budou prováděny komplexní návrhy zhodnocení energetické náročnosti čistíren a navržena řešení za účelem zavedení úspor

PODĚKOVÁNÍ Projekt TH02020518 - Modulární čistírna odpadních vod pro obce s využitím vlastního energetického potenciálu k minimalizaci provozních nákladů je řešen s finanční podporou Technologické agentury České republiky. Na projektu řešeném v letech 2017 - 2019 se vedle společnosti ASIO, spol. s r.o. podílí i VUT v Brně, Teco a.s. a Obec Moravičany.

DĚKUJI ZA POZORNOST holba@asio.cz