Druhý termodynamický zákon

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kruhový děj s ideálním plynem
Advertisements

Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7
STRUKTURA A VLASTNOSTI plynného skupenství látek
KRUHOVÝ DĚJ S IDEÁLNÍM PLYNEM.
16. Kruhový děj s ideálním plynem, 2. termodynamický zákon
Molekulová fyzika a termodynamika
ELEKTRÁRNY Denisa Gabrišková 8.A.
CHLADÍCÍ STROJ.
TEPELNÁ ELEKTRÁRNA.
Vazby systému s okolím - pozitivní, negativní
IDEÁLNÍ PLYN Stavová rovnice.
Julius Robert von Mayer
II. Zákon termodynamiky
Měření a výpočet přijatého a odevzdaného tepla
Jaderná energie Výroba paliv a energie.
Základy rovnovážné termodynamiky
VY_32_INOVACE_FYZ_RO_11 Digitální učební materiál
TEPELNÉ MOTORY.
FIFEI-12 Termika a termodynamika IV Doc. Miloš Steinhart, UPCE 06.
FI-16 Termika a termodynamika IV Hlavní body Termodynamika Tepelné stroje a jejich účinnost Carnotův cyklus 2. Věta termodynamická,
Chemická termodynamika II
Plyny.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Digitální učební materiál
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_10 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika.
Teplo Ing. Radek Pavela.
Autor:Ing. Bc. Pavel Kolář Předmět/vzdělávací oblast: Základy přírodních věd - Fyzika Tematická oblast:Termika Téma:Kruhový děj Ročník:2. Datum vytvoření:prosinec.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Vnitřní energie II. část
-14- Vnitřní energie, práce a teplo, 1. td. Zákon Jan Klíma
Šíření tepla Milena Gruberová Jan Hofmeister Lukáš Baťha Tomáš Brdek
Elektrické jevy III. Elektrická práce, výkon, účinnost
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_184_Energie AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM: 8.,
KRUHOVÝ DĚJ S IDEÁLNÍM PLYNEM
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Spočítej Sbírka úloh z fyziky pro ZŠ Sbírka úloh z fyziky pro ZŠ str. 84, příklad 550 str. 84, příklad 550 Bazén o objemu 45m 3 se má naplnit vodou o teplotě.
Struktura a vlastnosti plynů
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_MECHANICKA.
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7
Jaderná elektrárna.
Elektrárny Zbožíznalství 1. ročník Elektrárny - rozeznáváme: 1. tepelné elektrárny 2. vodní elektrárny 3. jaderné elektrárny.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_42_19 Název materiáluTepelné.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_33_10 Název materiáluPráce plynu,
Joulův-Thomsonův jev volná adiabatická expanze  nevratný proces (vzroste entropie) ideální plyn: teplota se nezmění a bude platit: p1p1 V1V1 p 2 < p 1.
Šíření tepla prouděním Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_11 Název materiáluSytá pára.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_42_14 Název materiáluIzobarický.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_42_07 Název materiáluIdeální.
16. Kruhový děj s ideálním plynem, 2. termodynamický zákon
Účinnost – řešení úloh VY_32_INOVACE_15_Účinnost
Spočítej Bazén o objemu 45m3 se má naplnit vodou o teplotě
-14- Vnitřní energie, práce a teplo, 1. td. Zákon Jan Klíma
Termika VY_32_INOVACE_05-52 Ročník: Vzdělávací oblast:
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
TEPLO.
Teplo Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_01_32.
Energie VY_32_INOVACE_05_Energie Autor: Pavlína Čermáková
Termodynamické zákony
Teplo VY_32_INOVACE_19_Teplo Autor: Pavlína Čermáková
5. Děje v plynech a jejich využití v praxi
Elektřina VY_32_INOVACE_05-36 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
Struktura a vlastnosti plynu
Molekulová fyzika Stavové změny ideálního plynu (při stálé hmotnosti) z energetického hlediska.
Izotermický a izochorický děj s ideálním plynem
KRUHOVÝ DĚJ S IDEÁLNÍM PLYNEM.
CHLADÍCÍ STROJ.
MOLEKULOVÁ FYZIKA A TERMODYNAMIKA
E1 Přednáška č.4 Tepelný výpočet RC oběhu
Transkript prezentace:

Druhý termodynamický zákon Molekulová fyzika Druhý termodynamický zákon

Opakování – činnost motoru Platí: Motor odebírá teplo z ohřívače (zdroj tepla o vysoké teplotě), přenáší jej na chladič (příjemce tepla o nízké teplotě) a část tepla mění na práci. Účinnost motoru: T1 Q1 Wp Q2 T2 T1 > T2

Princip tepelných motorů Pro výrobu hodně práce musíme mít výkonný co nejteplejší ohřívač obrovský co nejstudenější chladič, který pojme hodně tepla a nezahřeje se Samotný princip motoru je děsně nevýhodný práci vykonává pouze díky tomu, že ho postavíme do cesty teplu, které chce přecházet z ohřívače na chladič, při tom motoru dá malou část své energie na práci

Úloha – co brát teplo z chladiče? Jaderná elektrárna Temelín má výkon 2000 MW. Urči o kolik stupňů by poklesla teplota vody v blízké Vltavě, kdyby elektrárna získávala vyráběnou energii z vody. Průtok vody ve Vltavě v blízkém Týnu nad Vltavou je přibližně 40.103 m/s. Práce vyrobená za sekundu = teplo z vody, jenž protekla za sekundu P = 2000MW=2.109W Q = 40m3/s Δt = ?[°C] Teplota vody by poklesla o 12 °C.

Proč tedy nezískávat teplo z vody? Kromě zimy by to bylo realizovatelné. Státy u moře by měly energii úplně zadarmo po celý rok. Přes zimu bychom nakupovali energii od nich. I když předchozí nápad neodporuje zákonu zachování energie, není fyzikálně možný. Proč?

Perpetuum mobile druhého druhu Nešlo by postavit motor, který by pouze odebíral teplo z ohřívače a měnil ho na práci – tzv. perpetum mobile druhého druhu? T1 Q1= Wp

1) Lze zrušit chladič? Chladič nám zajišťuje návrat do počátečního bodu kruhového děje motoru po křivce s nižší prací. Bez něj bychom nakonec vložili pro návrat do počátečního bodu stejnou práci → žádný užitek. Bez chladiče motor nefunguje!

2) Lze tedy ohřívat chladičem ohřívač? Nejrychlejší molekuly chladiče by se musely srážet s nejpomalejšími molekulami ohřívače. Rychlejší molekuly ohřívače by se nesměly srážet s pomalejšími molekulami chladiče. Tento jev může nastat, ale je velmi nepravděpodobný (kvadrlióny molekul) Chladič nemůže ohřívat ohřívač.

2. Termodynamický zákon Mluví o předchozích závěrech, různé formulace: Není možné sestrojit periodicky pracující stroj, který by jen přijímal teplo od ohřívače a měnil jej na stejně velkou práci. Nelze sestrojit perpetuum mobile druhu. Teplejší těleso nemůže samovolně přijímat teplo od studenějšího tělesa.

Tepelná elektrárna Stroj na plýtvání – studenou páru, která roztočila turbínu, v kondenzátoru pomocí vody z chladícího okruhu necháváme zkapalnit. Tím jí odebíráme energii, kterou ji potom musíme znovu pracně dodávat v kotli. Kolik práce z dodaného tepla získáme? Autor: FDominec, dostupné pod licencí CC: http://commons.wikimedia.org/wiki/File%3APowerStation_cs.svg

Účinnost motorů Sadi Carnot odvodil, že účinnost tepelného stroje η je menší než maximální teoretická účinnost ηmax daná vztahem: T1… teplota spálených plynů (resp. vstupující pára) T2… teplota výfukových plynů (resp. vystupující pára) Účinnost tepelného motoru je tím větší, čím vyšší je rozdíl teplot mezi ohřívačem a chladičem. Skutečná účinnost je mnohem menší než maximální teoretická vlivem různých ztrát.

Úkol Pára se v kotli tepelné elektrárny zahřívá na teplotu 500 C°. V kondenzátoru je ochlazována na 50 C°. Urči maximální možnou účinnost elektrárny. T1 = 500°C = 773 K T2 = 500°C = 323 K ηmax = ? [] Teoreticky možná účinnost elektrárny je 58%. Skutečná účinnost se však pohybuje mezi 25% a 35%.

Úkol Proč je pro elektrárenské společnosti výhodné studené počasí. Studené počasí znamená nižší teplotu vody z chladicích věží a nižší teplotu chladiče. Proč elektrárna za mrazu vyrobí ze stejného množství uhlí více elektřiny? Elektrárna tak pracuje s větším tepelným rozdílem a tedy i větší účinností.

Úlohy Ve sbírce 82/105, 107, 109 DÚ 82/108, 110

Použité zdroje [1] RNDr Karel Bartuška, prof. RNDr. Emanuel Svoboda, CSc. Fyzika pro gymnázia. Molekulová fyzika. Dotisk 4. přepracovaného vydání. Praha: Prometheus, 2000. 244s. ISBN 80-7196-200-7 [2] Internetová učebnice: http://ucebnice.krynicky.cz/Fyzika/index.html