Třída 3.B 15. hodina.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Práce, výkon Energie Teplo Poznej fyzika
Advertisements

Teplo ZŠ Velké Březno.
Měrná tepelná kapacita © Petr Špína 2011 foto
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Lenka Hanušová Název:VY_32_INOVACE_1807_SLOVNÍ_ÚLOHY_O_SMĚSÍCH Téma: Řešení.
TUHNUTÍ. TÁNÍ – opakování a) Je přeměna pevné látky na látku kapalnou. b) Probíhá při teplotě tání (u krystalické látky). c) Těleso teplo přijímá. d)
VAR. - je způsob vypařování, při kterém se kapalina přeměňuje na plyn v celém objemu (nevypařuje se jen na povrchu) - nastává při teplotě varu t v – v.
TYPY ÚLOH LP. Sestavení optimálního plánu výroby m druhů surovin n druhů výrobků A – matice technologie výroby c – cenový vektor x – plán výroby.
 Podíl objemu a termodynamické teploty plynu je při stálém tlaku konstantní. ? Jaké je znění Gay – Lussacova zákona ?  Objem určitého množství plynu.
Opakování Termodynamiky Fyzikální praktikum 2.  Termodynamika – nauka o zákonitostech přeměny různých forem energie v makroskopických systémech složených.
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Vypařování Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření RočníkOsmý - tercie Stručný.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku.Slouží k naučení nového učiva. Žák na základě dvou pokusů vyjádří závěry týkající se tání látky.Žák se.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 2. Teplotní stupnice - převody, teplo a 1. termodynamický zákon Název.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
Vypracoval: Jaroslav Sýkora Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
Fyzika 8 Měrná tepelná kapacita látky. 3. Měrná tepelná kapacita látky Dvě tělesa z různých látek o stejné hmotnosti přijmou stejné teplo, ale jejich.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Teplo Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena Vzdělávací.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ látka složená s týchž částic se může vyskytovat ve skupenství pevném, kapalném a plynném skupenství látky se liší vzdálenostmi mezi částicemi.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_08 Název materiáluTeplotní.
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Leden 2012
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-02
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Určení měrných skupenských tepel vody
Základy rovnovážné termodynamiky
Polohová energie, výkon – úlohy 2
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
TEPLO.
Snížení nákladů na vytápění budov
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_33_FYZIKA
Výkon, příkon VY_32_INOVACE_59_Vykon_elektrickeho_proudu
Tání pevné látky Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
TÁNÍ.
Skupenské teplo tání (tuhnutí)
Škola: Základní škola Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín,
Teplo Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Autor: Mgr. Jaroslava Všohájková
Teplo.
Teplo VY_32_INOVACE_19_Teplo Autor: Pavlína Čermáková
VY_32_INOVACE_F8-002 FYZIKA 8.ROČNÍK VÝKON Název školy
zpracovaný v rámci projektu
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_18_TANI_A_TUHNUTI_LATEK Název materiálu:
Tepelná kapacita tělesa
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Výpočet tepla VY_32_INOVACE_20_Výpočet tepla Autor: Pavlína Čermáková
Tepelné stroje.
Kalorimetrie měření tepla
KALORIMETRICKÁ ROVNICE
Pohyb tělesa rychlost, dráha, čas.
VNITŘNÍ ENERGIE TĚLESA
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Měrná tepelná kapacita látky TÉMATICKÝ CELEK:
Měrná tepelná kapacita látky
Předmět : F y z i k a Ročník : osmý
Třída 3.A 15. hodina.
Změny skupenství Tání a tuhnutí
zpracovaný v rámci projektu
zpracovaný v rámci projektu
Třída 3.A 13. hodina.
Kde najdu informaci o teplotě tání a varu různých látek?
Fyzikální veličiny.
Třída 3.A 14. hodina.
VYPAŘOVÁNÍ A VAR.
Třída 3.A 17. hodina.
TÁNÍ A TUHNUTÍ.
VY_32_INOVACE_11_Z4 7. POČASÍ ZŠ a MŠ HEJNICE 2011.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Významné chemické veličiny Mgr. Petr Štěpánek
Transkript prezentace:

Třída 3.B 15. hodina

Výpočty tepla Teplo je formou energie, značíme Q, počítáme v J. V případě , že látka teplo ( energii ) přijímá, její teplota se zvětšuje. V případě , že látce teplo odebíráme, teplota se snižuje. Teplota je určitý stav, ve kterém se látka nachází. Pro jednotlivé lýtky byla postupně naměřena měrná tepelná kapacita, značíme c. Měrná tepelná kapacita je množství tepla, které musíme látce o hmotnosti 1kg dodat, aby se teplota zvýšila o 1° (C) .

Kolik tepla je nutné dodat vodě o hmotnosti 10 kg, aby se její teplota zvýšila o 5 °C. Měrná tepelná kapacita vody je c = 4,2 KJ / (kg.°C). Teplo Q = 4,2 ( pro jeden kg a °C) . 10 ( kg) . 5 ( °C) = 210 KJ Na základě předchozího příkladu je možné zapsat vzorec : Q = m.c. t Q ……teplo ( pozor na jednotku, dle dosazené c) c………měrná tepelná kapacita m……..hmotnost ( kg) Δt…….rozdíl teplot °C , K

Příklad 1 : Jaké množství tepla odebereme vodě, jestliže 2 litry ochladíme z teploty 35°C na teplotu 22°C.

Příklad 2 : Jaké množství energie dodá Slunce, jestliže dokáže změnit teplotu 10 kg ledu z hodnoty -5°C na teplotu 0°C. Měrná tepelná kapacita ledu je 2 KJ/kg°C.

Příklad 3 : Jak dlouho bude trvat ohřátí 1litru vody v rychlovazné konvici s výkonem 1000 W.