MINERÁLY PŘÍRODOPIS 9.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
4.B Vodnaté oxidy; 5.Uhličitany Mineralogie vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Advertisements

VÝZNAMNÉ NEKOVY. VODÍK značka H latinský název Hydrogenium 1 1 H (1p +, 1e - ) nejrozšířenější izotop tvoří dvouatomové molekuly H 2 Obr. 1: atom vodíku.
Jak se získávají kovy z rud, od železné rudy k oceli Chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing., Bc. Jitka Moosová.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák Kovy hliník železo měď olovo Al Fe rtuť Pb Cu Přiřaď značky prvků k názvům.
Pevné látky VY_32_INOVACE_2A_02 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
Směsi Chemie 8. ročník. SMĚSI Jsou to látky, ze kterých můžeme oddělit fyzikálními metodami jednodušší látky- složky směsi. Třídění směsí a) RŮZNORODÉ.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název sady materiálů: Přírodopis 9 Název materiálu: VY_32_INOVACE_Př_9_1801_Přehled_nerostů_I._ prvky_halogenidy Autor: RNDr. Josef Snopek Anotace: projekce.
Klenotnické zboží a bižuterie Zbožíznalství 3. ročník.
Halogenidy, sulfidy Mineralogie vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Prvky a směsi Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_05_ Dělící metody Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová NÁZEV: VY_32_13_ 09 PRVKY.
 sloučeniny oxidu křemičitého (SiO 2 ).  největší třída nerostů  nejdůležitější součástí zemské kůry.  hojné a rozšířené, především jako součásti hornin.
CHEMICKÉ PRVKY vlastnosti kovů. ZASTOUPENÍ PRVKŮ V PŘÍRODĚ  v současné době asi 115 známých prvků  asi 90 prvků se vyskytuje v přírodě, zbytek je uměle.
Název sady materiálů: Přírodopis 9 Název materiálu: VY_32_INOVACE_Př_9_1803_Přehled_nerostů_III._ uhličitany_sírany_dusičnany Autor: RNDr. Josef Snopek.
Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s fyzikálními vlastnostmi nerostů. Materiál je plně funkční pouze s použitím.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_20_Halogenidy Téma: Chemie.
IONTY. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Autor: Mgr. Jitka Vystavělová Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/ Datum: Název.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: NEŽIVÁ PŘÍRODA
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Polodrahokamy a Drahokamy
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
GEOLOGICKÉ VĚDY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
VY_32_INOVACE_
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Přírodověda pro 4. a 5. ročník
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
  Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Chemie Tematický okruh/téma:
Polokovy.
Přírodní zdroje na Zemi
Nerosty v zemské kůře Mgr.Jan Kašpar ZŠ Hejnice 2010.
Po čem šlapeme AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_16_Halogeny
Statické mechanické zkoušky tvrdosti
NEJDŮLEŽITĚJŠÍ MINERÁLY
Základní škola a mateřská škola Damníkov
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
KŘEMIČITANY I. (po výkladu si zapiš do sešitu)
EU_32_sada 2_13_PV_Kartografie_Duch
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měsíční fáze
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Fyzika 7.ročník ZŠ Tření, Třecí síla Creation IP&RK.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Prezentace – výklad učiva
Mineralogický systém II. Halogenidy
Škola:. Základní škola Kladruby
Autor: Mgr. Zdenka Zavičáková
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Venuše Sluneční soustava Název školy
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Mgr. Jana Schmidtmayerová
MINERÁLY PRVKY.
HORNINY PŘÍRODOPIS 9.
MINERÁLY SULFIDY.
Mineralogický systém Křemičitany
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
JEDNOBUNĚČNÉ ORGANISMY
Transkript prezentace:

MINERÁLY PŘÍRODOPIS 9

MINERÁL MINERÁL = NEROST Je to pevná, neústrojná, stejnorodá látka, kterou lze zapsat chemickým vzorcem či značkou Výzkumem minerálů se zabývá MINERALOGIE

VZNIK A VÝSKYT MINERÁLŮ Vznikají nejčastěji KRYSTALIZACÍ z taveniny (magmatu), roztoků nebo par V přírodě se nejvíce vyskytují jako součásti hornin, samostatně je nalézáme v puklinách či trhlinách zemské kůry Tyto pukliny s minerály se nazývají ŽÍLY

VYUŽITÍ MINERÁLŮ Mnohé minerály člověk využívá jako NEROSTNÉ SUROVINY Nejvýznamnější jsou RUDY (minerály obsahující kov) LOŽISKO = nahromaděné nerostné suroviny (dobývání buď povrchově nebo v dolech)

FYZIKÁLNÍ VLASTNOSTI MINERÁLŮ Štěpnost - tendence minerálu lámat se Hustota - udává, kolikrát je určitý objem minerálu těžší, než stejný objem čisté vody při 4°C. Barva – barevný, bezbarvý, zbarvený Vryp - je barva jemného prášku minerálu Soudržnost (pevnost)- schopnost odolávat tlaku nebo nárazu. Soudržné minerály jsou : kujné, pružné nebo ohebné. Nesoudržné jsou křehké. Propustnost světla – průhledné, průsvitné, neprůhledné Lesk - označuje schopnost povrchu minerálu odrážet světlo. U minerálů se rozlišují dvě základní kvality lesku: kovový a nekovový. Typy nekovového lesku: • diamantový - velmi silný lesk průsvitných minerálů • skelný - odpovídá lesku skla, je typický pro většinu minerálů • mastný - připomíná lesk mastného papíru • perleťový - zpravidla se objevuje na plochách dokonalé štěpnosti • hedvábný

FYZIKÁLNÍ VLASTNOSTI MINERÁLŮ – TVRDOST Mohsova stupnice tvrdosti vyjadřuje schopnost jednoho materiálu rýpat do druhého.

PŘEHLED MINERÁLŮ Minerály třídíme podle chemického složení, nejčastěji do těchto skupin: PRVKY SULFIDY HALOGENIDY OXIDY A HYDROXIDY UHLIČITANY SÍRANY KŘEMIČITANY MINERÁLY ORGANICKÉHO PŮVODU „DRAHÉ KAMENY“- jsou ty, které jsou vzácné, mají krásnou barvu, vysoký lesk a velkou tvrdost. Pro zvýraznění se ještě brousí. Mezi nejcennější patří: diamant, rubín, safír, smaragd, opál… Některé se dají vyrobit uměle v laboratořích

POUŽITÉ ZDROJE O škole: [online]. 2011 [cit. 2011-10-14]. O škole:. Dostupné z WWW: <http://geologie.vsb.cz/GP/images/NS2galenit.jpg>. Dinosaur and Mineral School Assemblies, Dinosaur Parties, Dinosaur SuperStore - Dinosaur and Mineral School Assemblies, Dinosaur Parties, Dinosaur SuperStore: [online]. 2011 [cit. 2011-10-14]. Dinosaur and Mineral School Assemblies, Dinosaur Parties, Dinosaur SuperStore - MINERALS School Assemblies:. Dostupné z WWW: <http://www.dinosaursrock.com/images/GemstoneMIX.jpg>. Doporučený Autor: Vling | Téma: Krása v detailech: [online]. 2011 [cit. 2011-10-14]. Royalty Free Obrázek: Mineral vein | Autor: Vaklav:. Dostupné z WWW: <http://thumbs.dreamstime.com/thumb_176/1187337648s575D7.jpg>. Mineralogie pro školy: [online]. 2011 [cit. 2011-10-14]. Chalkopyrit:. Dostupné z WWW: <http://web.natur.cuni.cz/ugmnz/mineral/mineral/fotv/chalkopyrit_1.jpg>. Geologie.vsb.cz [online]. 2011 [cit. 2011-10-14]. Nerostné suroviny a jejich využití - Jakub Jirásek, Martin Vavro:. Dostupné z WWW: <http://geologie.vsb.cz/loziska/suroviny/images/foto_index_02.jpg>. Moleküler Biyoloji: [online]. 2011 [cit. 2011-10-14]. Moleküler Biyoloji:. Dostupné z WWW: <http://www.metafizikbilgiler.com/images/icresimler/bakir2.jpg>. Nejlepší linky na Linkuj.cz: [online]. 2011 [cit. 2011-10-14]. Šperky a drahé kameny pro krásu a zdraví | Linkuj.cz:. Dostupné z WWW: <http://www.iluxury.cz/wp-content/uploads/2010/01/hodinky-haurex-drop-s-krystaly-swarovski-233x300.jpg>. Wikipedie, Internetová encyklopedie [online]. Praha, 2002 [cit. 2011-07-15]. Dostupné z WWW: <http://www.wikipedia.cz ZAPLETAL, Jan, et al. Přírodopis 9. Olomouc : PRODOS, 2000. 95 s.