Lékařská fakulta MU v Brně Katedra porodní asistence a zdravotnických záchranářů základní legislativa pa.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Role odborné společnosti při sledování a zvyšování kvality
Advertisements

Způsobilost k výkonu povolání
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
„Malá novela“ zákona č. 95/2004 Sb
„Malá novela“ zákona č. 96/2004 Sb
Specializační vzdělávání na lékařských fakultách Pavel Dlouhý.
Darja Hrabánková Navrátilová
Mgr. Vendula Pírková odbor vědy a vzdělávání 27. května 2010
Informace o implementaci směrnice EP a Rady 2005/36/ES
Reformní kroky Ministerstva zdravotnictví ČR MUDr. Vladimír Pavelka 1. náměstek ministra zdravotnictví Červen 2011.
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství. Moderní ošetřovatelství Právní předpisy upravující činnosti zdravotnických a pedagogických pracovníků.
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Financování celoživotního vzdělávání zdravotnických pracovníků
Česká asociace adiktologů
B i o D a t G r o u p BIOMEDICÍNSKÉ INŽENÝSTVÍ V KONTEXTU NOVÉ LEGISLATIVY Jaromír Cmíral a), Lenka Lhotská b) a) Společnost biomedicínského inženýrství.
Získání oprávnění k poskytování zdravotních služeb
Systém vzdělávání v komunitní péči a zajištění kvality poskytované zdravotní péče Michaela Hofštetrová Knotková.
Zákonné podmínky pro výkon povolání nelékařů
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ Slavkov Komenského, ZŠ Drnovice, ZŠ Pustiměř, ZŠ Šaratice,
Vznik přípravného výboru pro „komoru nelékařských zdravotnických povolání“ Tisková konference Praha
Legislativa.
20 let soukromého zdravotnictví v České republice Bratislava, MUDr. Pavel Chrz.
Novinky ve specializačním vzdělávání
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Personální vyhláška Mgr. Lubomír Francl Místopředseda OSZSP ČR.
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 9. prosince 2015.
Individuální projekty MZ Globální granty Porada hlavních sester ČR Lékařský dům.
Nesplněné legislativní závazky Ministerstva zdravotnictví s ohledem na členství České republiky v Evropské unii.
Vzdělávání zdravotníků. Transformace specializačního vzdělávání – 2 fáze  Fáze – změna zákonů (lékaři a nelékaři) – realizováno v roce 2008  Fáze.
I NFORMATIVNÍ SCHŮZKA PRO ABSOLVENTY MAGISTERSKÉHO STUDIA Šafránkův pavilon
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Vzdělávání sester Ústav teorie a praxe ošetřovatelství 1. LF UK Mgr. Pavla Kordulová.
Zhodnocení II. zahraniční stáže Mgr. Petra Trtíková vedoucí zdravotního úseku.
Zdravotnické reformní zákony Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství a další aktuální témata Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Podmínky získávání a uznávání způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání Základní legislativa: Zákon č. 96/2004 Sb. Vyhláška č. 394/2004 Sb. o podmínkách.
DOTAČNÍ PROGRAM MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ REZIDENČNÍ MÍSTA Mgr. Vendula Pírková odbor vzdělávání a vědy MZČR.
Porada hlavních sester 29. ledna 2008, Praha Lékařský dům 29. ledna 2008, Praha Lékařský dům.
Česká sestra Bc. Tomáš Válek, DiS. Profesní a odborová unie zdravotnických pracovníků, z.s.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím novely zákona č.
AKTUÁLNÍ INFORMACE K PROVÁDĚCÍM PRÁVNÍM PŘEDPISŮM zákona č. 95/2004 Sb. Hana Blechtová vedoucí oddělení lékařských povolání a uznávání kvalifikací.
Zdravotnictví a nová legislativa Alena Riegerová vedoucí odboru zdravotnictví KÚ LK.
Právní aspekty provozování nestátního zdravotnického zařízení.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Zdravotní péče v ČR,.
Odborná způsobilost pečující osoby v dětské skupině
Požadavky na průběžné vzdělávání zaměstnanců zdravotnických zařízení
Správní řízení ve věci oprávnění k poskytování zdravotních služeb
Mezinárodní den sester květen 2009
REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ
Fakulta zdravotnických studií
Zákon č. 96/2004 Sb. změny po X. novelizace v podobě
PORADA MANAGEMENTU NELÉKAŘSKÝCH ZDRAVOTNICKÝCH POVOLÁNÍ (Porada hlavních sester) MZ ČR Praha.
Vzdělávání zdravotnických pracovníků
Fakulta zdravotnických studií
Plán legislativních prací vlády na rok Legislativní činnost Ministerstva zdravotnictví Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Právní aspekty výkonu Fyzioterapie
BLEP061p Řízení ekonom. a právo
Paragrafované znění II
Sociální šetření a legislativa
NOVELA ZÁKONA č. 95/2004 Sb. Konference NCO NZO 12. září 2008
Studijní program Ošetřovatelství
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
Zákon o nelékařských zdravotnických povoláních od
Paragrafované znění II
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
Lékařská fakulta MU v Brně Katedra porodní asistence a zdravotnických záchranářů Personální management
PaedDr. Alena Gajdůšková místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku Výbor pro zdravotnictví Petiční výbor POSLANECKÁ SNĚMOVNA PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY.
Transkript prezentace:

Lékařská fakulta MU v Brně Katedra porodní asistence a zdravotnických záchranářů základní legislativa pa

Osnova Zákon č. 96/2004 Sb. Malá novela zákona č. 96/2004 Sb. - Zákon č. 105/2011 Sb. Zákon č. 201/2017 Sb., novelizace zákona č. 96/2004 Sb. Zákon č. 372/2011 Sb. – o zdravotních službách. Zákon č. 373/2011 Sb. – o specifických zdr. službách. Vyhláška č. 55/2011 Sb. – o činnostech zdr. prac. Vyhláška č.2/2016, novelizace 55 Vyhláška č. 92/2012 Sb. – technické a věcné vybavení. Vyhláška č. 99/2012 Sb. – personální zabezpečení.

Osnova Vyhláška č. 321/2008 Sb. (změna 423/2004 Sb.) Nařízení vlády č. 31/2010 Sb. – o oborech specializačního vzdělávání a označení odborností nařízení vlády č. 164/2018 Sb., kterým se mění nařízení vlády č. 31/2010 Sb., o oborech specializačního vzdělávání a označení odbornosti zdravotnických pracovníků se specializovanou způsobilostí

Zákon č. 96/2004 Sb. o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání a k výkonu činností souvisejících s poskytováním zdravotní péče a o změně některých souvisejících zákonů zákon o nelékařských zdravotnických povoláních odborná způsobilost a její získávání formy vzdělávání osvědčení k výkonu zdravotnického povolání bez odborného dohledu

Zákon č. 105/2011 Sb. „Malá novela“ zákona č. 96/2004 Sb. přispět ke zvýšení samostatnosti a kompetencí nelékařských zdravotnických pracovníků a podpořit jejich stabilizaci ve zdravotnictví, zjednodušit a zpřesnit právní úpravu a snížit administrativní náročnost, a to zejména s přihlédnutím k řízením o žádosti o prodloužení platnosti osvědčení k výkonu povolání bez odborného dohledu, prodloužit registrační období na 10 let,

Výkon zdravotnického povolání bez odborného dohledu činnosti, které může vykonávat bez indikace, které vykonává na základě indikace, které pod přímým vedením lékaře, zubního lékaře nebo farmaceuta. Toto ustanovení znamená významné zpřesnění zákonné úpravy a její větší přehlednost ve prospěch rozšíření kompetencí pracovníků nelékařských zdravotnických povolání. Jelikož zákon tuto změnu promítá i do upřesnění zmocňovacího ustanovení § 90 odst. 2 písm. e), bude mít přímý pozitivní vliv i na koncepci prováděcí vyhlášky, kterou se stanoví činnosti zdravotnických pracovníků a jiných odborných pracovníků (vyhláška č. 55/2011 Sb.).

Další Prodloužení platnosti osvědčení k výkonu zdravotnického povolání bez odborného dohledu (§ 69) o 4 roky, tedy na 10 let, snižuje se správní poplatek za přijetí žádosti o vydání nebo o prodloužení osvědčení k výkonu zdravotnického povolání bez odborného dohledu podle zákona č. 96/2004 Sb., ve znění pozdějších předpisů, z dosavadních 500 Kč na 100 Kč.

Zákon č. 201/2017 Sb. novelizace zákona č. 96/2004 Sb. Zrušení povinnosti registrace Zákon č. 284/2018 Sb. – další novelizace, žádné změny pro PA.

Zákon č. 372/2011 Sb. o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (zákon o zdravotních službách) Tento zákon upravuje zdravotní služby a podmínky jejich poskytování a s tím spojený výkon státní správy, druhy a formy zdravotní péče, práva a povinnosti pacientů a osob pacientům blízkých, poskytovatelů zdravotních služeb, zdravotnických pracovníků, jiných odborných pracovníků a dalších osob v souvislosti s poskytováním zdravotních služeb, podmínky hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb, další činnosti související s poskytováním zdravotních služeb a zapracovává příslušné předpisy Evropské unie.

Zákon č. 373/2011 Sb. o specifických zdravotních službách Upravuje poskytování specifických zdravotních služeb. Asistovaná reprodukce.

Vyhláška č. 321/2008 Sb. kterou se mění vyhláška č. 423/2004 Sb., kterou se stanoví kreditní systém pro vydání osvědčení k výkonu zdravotnického povolání bez přímého vedení nebo odborného dohledu zdravotnických pracovníků, počet kreditů za jednotlivé formy celoživotního vzdělávání. Pravděpodobně neplatná, měla by vyjít nová.

Vyhláška č. 55/2011 Sb. o činnostech zdravotnických pracovníků a jiných odborných pracovníků, § 5 Porodní asistentka Hlava II – Porodní asistentka se specializovanou způsobilostí - § 68 - 72 Novelizována Vyhláškou č.2/2016 Sb.

Vyhláška č. 92/2012 Sb. o požadavcích na minimální technické a věcné vybavení zdravotnických zařízení a kontaktních pracovišť domácí péče, 2.11 Porodní asistentka

Vyhláška č. 99/2012 Sb. o požadavcích na minimální personální zabezpečení zdravotních služeb, 2.11. Porodní asistentka

Nařízení vlády č. 31/2010 Sb. o oborech specializačního vzdělávání a označení odbornosti zdravotnických pracovníků se specializovanou způsobilostí, Intenzivní péče v porodní asistenci - Porodní asistentka pro intenzivní péči Perioperační péče v gynekologii a porodnictví - Porodní asistentka pro perioperační péči Komunitní péče v porodní asistenci - Porodní asistentka pro komunitní péči Novelizace nař. vlády č. 164/2018 Sb., pro PA není změna.