Geometrie řízení a uložení kol.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Vozidlové mechanismy Ing. Petr Miler, Ph.D KVPD, č dv. 109.
Advertisements

Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_FY_2E_PAV_01_Světlo.
VY_32_INOVACE_AUT2_11 Geometrie řízení. Geometrická poloha kol má zásadní vliv na bezpečnost provozu vozidel. Za jedoucím vozidlem zanechávají odvalující.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 39 Anotace.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 30 Anotace.
Technologie Teorie obrábění I. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Experimentální metody oboru – Pokročilá tenzometrie – Měření vnitřního pnutí Další využití tenzometrie Měření vnitřního pnutí © doc. Ing. Zdeněk Folta,
Jednoduché stroje Vypracovali: Daniel Mikeš Štěpán Kouba Třída: 1.A Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Technologie – spojování materiálů – pevné rozebíratelné spoje – šroubové spoje.
Anotace Materiál je určen pro výuku předmětu Motorová vozidla u studijního oboru Autotronik a příbuzných učebních a studijních autooborů. Inovuje výuku.
V LASTNOSTI PLYNŮ Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Krokový motor.
Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka
Základy automatického řízení 1
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Lom světla I. část
Elektrické stroje točivé
Zpětná vazba v zesilovačích 2
VYBRANÉ ROVINNÉ KŘIVKY Epicykloida, hypocykloida,
ELEKTRICKÉ STROJE - POHONY
Výstupní zařízení počítače - tiskárny
6. Kinematika – druhy pohybů, skládání pohybů
Strečink Je možné provádět denně po tréninku, nejméně však 4x týdně nejlépe 2-3 hodiny po posledním tréninku dne (svaly již nejsou tak zakyselené a nejsou.
2.2. Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony
Technika svařování VY_32_INOVACE_16_323
Technické materiály - nekovy - plasty - spojování, skladování
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
VY_32_INOVACE_AUT1_17 Rámy.
Síla a skládání sil Ing. Jan Havel.
Instruktor sjezového lyžování (50) jen pro vnitřní potřebu
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Programování a simulace CNC strojů I.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Základní rozměry automobilů
Senzory pro EZS.
Pohyb tělesa Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Strojní obrábění – Praktická úloha 5
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Kulová zrcadla - vypuklá
Název prezentace (DUMu): Elektronika brzd II.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Krokový motor.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Elektromagnetická slučitelnost
Vytápění Mechanické odvaděče kondenzátu
USMĚRŇOVAČE V NAPÁJECÍCH OBVODECH
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_57_JEDNODUCHÉ STROJE
Řemenové převody VY_32_INOVACE_31_ 619
TROJÚHELNÍK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Těžiště a stabilita těles
Přední francouzský teoretik Gérard Gautier uvádí ve své studii (čtvrtletník Entraineur de ski alpin č.98 – červen 2016) zajímavé poznatky o měnící se vzdálenosti.
VZÁJEMNÁ POLOHA DVOU KRUŽNIC
Fyzika 7.ročník ZŠ Otáčivé účinky sil Creation IP&RK.
Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_JEDNODUCHÉ LEŠENÍ 2_Z2
Trojúhelníky Názvosloví Obvod Rozdělení Obsah Výšky v trojúhelníku
Otáčivý účinek síly.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Text zápatí (edituje se v menu Vložení / Záhlaví a zápatí)
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Pohybové zákony Vyjmenuj Newtonovy pohybové zákony
Výukový materiál pro 9.ročník
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Geometrie řízení a uložení kol.
Diagnostika brzd.
TROJÚHELNÍK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
2.2. Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony
Otáčivý účinek síly. Páka.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Diagnostika brzd.
Transkript prezentace:

Geometrie řízení a uložení kol

Vliv geometrie na vozidlo Video k seřizování geometrie zde Správně nastavené parametry geometrie mají vliv na: Rovnoměrné a pomalé opotřebení pneumatik. Dobré držení přímého směru. Samovolné vracení kol do přímého směru. Zlepšení stability vozidla. Snížení potřebných sil na volant. Potlačení kmitání kol.

Sbíhavost (rozbíhavost) kol Je to rozdíl vzdáleností kol nápravy měřených ve výšce středů kol na ráfcích vzadu a vepředu. Je-li tento rozdíl záporný, jedná se o rozbíhavost. Častěji se udává jako úhel, který svírá kolo s podélnou rovinou vozidla. Význam - má zásadní vliv na rovnoměrné opotřebení pneumatik - zlepšuje směrovou stabilitu v přímém směru

Odklon kola Je to úhel vychýlení kola od svislé roviny. Význam Negativní odklon zlepšuje boční vedení při průjezdu zatáčkou.

Příklon rejdové osy Význam Je to úhel, který svírá rejdová osa se svislou rovinou (měřeno v příčném směru). Význam Napomáhá vracení kol do přímého směru, neboť se při jejich vytočení přední část vozidla nadzvedne. Díky působení tíhy vozidla se pak kola samovolně vracejí zpět do přímého směru.

Poloměr rejdu Jde o rameno páky, přes kterou působí kolo do řízení. Význam U kladného poloměru by např. při působení brzdné síly kolo vybočovala směrem ven. Volant je zároveň citlivý na jízdu po nerovnostech. Naopak záporný poloměr rejdu má stabilizační účinky.

Záklon rejdové osy Význam Rejdová osa je nakloněna dozadu (pozitivní záklon) nebo dopředu (negativní záklon). Může být i nulový záklon. Význam U pozitivního záklonu jsou kola vlečena, což pomáhá jejich držení v přímém směru. Pokud by se kola vracela do přímého směru příliš silně, použije se negativní záklon (u pohonu předních kol).

Diferenční (rozdílový) úhel Aby při jízdě v zatáčce nedocházelo ke smýkání kol, musí se vnitřní kolo natočit z přímého směru o větší úhel než kolo vnitřní. Osy všech kol se mají protínat v jednom bodě – středu zatáčení. Rozdíl úhlu natočení vnitřního a vnějšího kola se nazývá rozdílový (diferenční) úhel.

Diferenční (rozdílový) úhel Rozdílného natáčení kol se dosahuje pomocí uspořádání kloubů mechanismu řízení do lichoběžníku; tvoří tzv. lichoběžník řízení.

Vzájemné postavení náprav Při špatné souměrnosti a při nerovnoběžnosti náprav táhne vozidlo na jednu stranu, jede nakřivo a více se opotřebovávají pneumatiky. Nesymetrie náprav Nerovnoběžnost náprav

Další zdroje Pro lepší pochopení doporučuji navštívit stránku http://www.autolexicon.net/ a zadáním příslušného názvu dohledat jednotlivé parametry.

Zařízení pro měření geometrie 1. Mechanické systémy Mezi systémy pracující na čistě mechanickém principu patří tyč pro měření sbíhavosti nebo úhloměry používané na STK.

Zařízení pro měření geometrie 2. Optické systémy Z hlavy připevněné ke kolu vychází světelný paprsek, který dopadá na cedulku se stupnicí.

Zařízení pro měření geometrie 3. Elektronická geometrie Na všech kolech jsou měřící hlavy, které snímají svoji vzájemnou polohu. Hodnoty jsou přenášeny do PC.

Zařízení pro měření geometrie 4. 3D geometrie Na kolech jsou terče, jejichž poloha je snímána kamerami. Video zde

Zařízení pro měření geometrie 5. Kamerová Kamery snímají samotná kola Video zde

Zkouškové otázky: Objasněte základní parametry geometrie řízení a kol. Uveďte zařízení pro měření geometrie.