VÝŽIVOVÁ DOPORUČENÍ na základě potravinových skupin

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
Advertisements

Základní směry ve výživě
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
TUKY (LIPIDY).
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Škola: Praktická škola dvouletá
stravovací režim školáků
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Výživové směry Ing. A. Říhová.
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Název Výživová pyramida
Lidské zdraví a potrava
Příprava stravy v rodině
MultiVita pomáhá s chutí růst Ing. Radka Šimánková Manažerka značky Rama.
Trendy ve spotřebě potravin v České republice
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Zdravé stravování KC3.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Zdravá výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_04_Zdrava_vyziva Škola: ZŠ a MŠ.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
RACIONÁLNÍ VÝŽIVA je taková, která obsahuje optimální množství a poměr makronutrientů (bílkoviny, sacharidy, tuky) i mikronutrientů (vitamíny, minerální.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
ZŠ a MŠ Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_32_INOVACE_03_03_Člověk a zdraví Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět -
Potrava
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
P YRAMIDA VÝŽIVY Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
TUKY (LIPIDY).
Pravidelný pitný režim! Pohyb na čerstvém vzduchu!
Úvod do výživy Kateřina Čamková
Zdravá výživa test   VY_32_INOVACE_17_36.
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
5-denní jídelníček.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_III.Vu_ZDRAVÁ.
ZAVÁDĚNÍ PŘÍKRMŮ.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Transkript prezentace:

VÝŽIVOVÁ DOPORUČENÍ na základě potravinových skupin Eva Podešvová NUT, 2. ročník

definice = soubor doporučení jak se stravovat na základě nejnovějších poznatků odborníků z oblasti výživy, medicíny a výroby potravin → jejich úprava a doplnění původ – studie (vědecky podložené a ověřené, musí být průkazné) vydávají mezinárodní výživové organizace, stát, národní výživové organizace, jednotlivci → mohou se lišit

Co je cílem? zajištění přívodu všech živin nezbytně nutných ke správnému fungování organismu preventivní působení proti nepřenosným chronickým onemocněním souvisejících s výživou: KVS DM2 Obezita Zubní kaz Nádorová onemocnění rozvoj a upevňování zdraví lidí v populaci

Historie 2300 př. n. l., Čína: kuchyňská sůl a CMP 4. st. př. n. l., Aristoteles: sladké fíky a zubní kaz 1795 – první formální výživové doporučení citronová šťáva a skorbut (povinné podávání u britského námořnictva)

3 FORMY 1. Nutriční standardy 2. Obecná výživová doporučení numerická doporučení pro příjem energie a živin → normální fungování organismu odborníci 2. Obecná výživová doporučení spotřeba určitých typů potravin (obecně zvýšení/snížení, BMI,…) rámec pro spotřebu jednotlivých živin (B 15 %, T 30 %, S 55 %) široká veřejnost 3. Doporučení založená na skupinách potravin převod doporučení pro energii a živiny na POTRAVINY

Obecná výživová doporučení FORMA DALŠÍ NÁZEV ANGLICKÝ NÁZEV PŘÍKAD PRO ČR Nutriční standardy Výživové doporučené dávky/Referenční hodnota příjmu Nutritional standards/Dietary allowances VDD z roku 1989 Referenční hodnoty pro příjem živin (DACH) Obecná výživová doporučení - Dietary recommendations Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky, 2012 (SPV) Zdravá třináctka, 2006 (FZV) Doporučení založená na skupinách potravin Food-based dietary guidelines Potravinová pyramida MZ ČR Zdravý talíř pro náctileté

Doporučení založená na skupinách potravin jasná, stručná, zapamatovatelná! zájem! změny v chování! grafická podoba (frekvence konzumace + porce)

převod energie a živin → potraviny respektování: specifických zvláštností dané země a místí tradice, dostupnost velký význam grafické podoby (pyramida, talíř, duha, loď,…) pomůcka pro sestavení jídelníčku a jeho kontroly

Potravinová pyramida MZ ČR, 2005 Česká republika Potravinová pyramida MZ ČR, 2005 → oficiální! https://www.jidelny.cz/show.aspx?id=872

4 patra – obsah hlavních živin → sacharidové patro → patro ovoce a zeleniny → bílkovinné patro → sůl, tuky, cukry zužování → počet porcí https://www.jidelny.cz/show.aspx?id=872

Ryby, maso, drůbež, bílek, luštěniny 1-2 porce Sůl, tuky a cukry 0-2 porce → k dochucení 1 porce: cukr 10 g, tuk 10 g Mléko a mléčné výrobky 2-3 porce 1 porce: 1 sklenice mléka (250 ml), 1 jogurt (200 ml), sýr 55 g Ryby, maso, drůbež, bílek, luštěniny 1-2 porce 1 porce: 80 g masa, 1 miska luštěnin Ovoce 2-4 porce 1 porce: 1 kus (100 g), miska bobulovitého ovoce, sklenice ovocné šťávy Zelenina 3-5 porcí 1 porce: 1 velká paprika, 2 rajčata, miska salátu, sklenice zeleninové šťávy Obiloviny, rýže, těstoviny, pečivo 3-6 porcí 1 porce: 1krajíc chleba (60 g), miska vloček, 125 g rýže

- pouze potraviny bez tekutin - zavádějící názvy (čínské zelí) - chybí ořechy a olejnatá semena - bílek vs. celé vejce - nereálně stanovené porce pro sůl, tuky a cukry → 0 porcí včetně skrytých (např. cukr v ovoci, sůl v pečivu,…) - nejednoznačně definované porce (miska, talíř,…) - grafické zpracování + jednoduchost + přehlednost + jediná oficiální

Neoficiální pyramidy čr Pyramida výživy pro děti, 2014 http://www.khsstc.cz/dokumenty/pyramida-vyzivy-pro-deti-4126_4126_86_1.html

http://www.khsstc.cz/dokumenty/pyramida-vyzivy-pro-deti-4126_4126_86_1.html

porce = sevřená pěst, rozevřená dlaň nebo hrst https://www.expres.cz/jidlo-spravne-porce-046-/viral.aspx?c=A151124_135749_dx-viral_khor

http://www.khsstc.cz/dokumenty/pyramida-vyzivy-pro-deti-4126_4126_86_1.html

Zákeřná kostka sladkosti, slané pochutiny, slazené nápoje energie, sůl, cukry, tuky! - nízká výživová hodnota opatrně! - 1x/den - opět do dlaně https://pav.rvp.cz/edukacni-program-zakladni-materialy-2

http://www.khsstc.cz/dokumenty/pyramida-vyzivy-pro-deti-4126_4126_86_1.html

Česká potravinová pyramida FZV, 2013 + grafická podoba + pitný režim - komplikované znázornění → chaotická - vymizení rozdělení do potravinových skupin - konzumace ryb a mléčných výrobků stejně často? - banán méně vhodný? http://www.fzv.cz/pyramida-fzv/

Zdravý talíř pro náctileté projekt Víš, co jíš spolupráce Informačního centra pro bezpečnost potravin Ministerstva zemědělství ČR a 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy výseče na talíři – 4 skupiny (ovoce, zelenina, obiloviny a zdroje bílkovin) uprostřed voda – pitný režim mimo talíř lahev oleje – důraz na příjem kvalitních tuků https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-vyzive/Jezte-pestre.-Vite,-jak-na-to__s10010x8210.html

Co je lepší? PYRAMIDA TALÍŘ + hierarchické uspořádání → jaké potraviny upřednostnit + posouzení složení celodenní stravy - špička pyramidy → nevhodné potraviny → ale co rostlinné oleje? + zachycení poměru zastoupení jednotlivých skupin potravin + znázornění konkrétního pokrmu - chybí počet porcí - nereálné doporučení pro ovoce a zeleninu – až ½ denní stravy - komplikované použití

Praktické využití? Slepá pyramida! 24 hod. recall Zaznačení do příslušné potravinové skupiny

Fbdg v dalších zemích Španělsko - PA, pitný režim, víno + pivo USA MyPyramid, 2005 – pohybová aktivita MyPlate, 2011 https://www.danone.es/es/salud/tendencias/piramide-alimentacion.html Německo – 3D, barevný semafor pro množství, kruh na spodní straně – poměr skupin https://www.theatlantic.com/health/archive/2011/05/goodbye-food-pyramid-usda-to-announce-a-new-food-icon/239645/ https://www.floridacitrus.org/newsroom/news/fdoc-partners-with-usdas-center-for-nutrition-policy-and-promotion-myplate/ https://cz.pinterest.com/pin/527976756288813044/?lp=true

Ostatní znázornění fbdg?

Čína Kanada Francie https://cz.pinterest.com/pin/438889926159802645/?lp=true https://en.wikipedia.org/wiki/Canada%27s_Food_Guide#/media/File:Canada%27s_Food_Guide.jpg https://is.muni.cz/do/fsps/e-learning/kapitolysportmed/pages/16-2-vyziva.html

Otázky na závěr 1) Jaké 3 úrovně výživových doporučení znáte? → nutriční standardy, obecná výživová doporučení a výživová doporučení na základě potravinových skupin 2) Kolik pater má potravinová pyramida MZ ČR z roku 2005? → 4 patra (sacharidové, ovoce + zelenina, bílkovinné, sůl + cukry + tuky) 3) Jaké grafické doporučení máte nejraději Vy?

Zdravý talíř PharmDr. Margit Slimáková „Barevnější ovoce má vyšší obsah živin.“ „Nejzdravější a nejvýživnější je jíst sezónní ovoce různých druhů a barev.“ „Většině z nás prospívá vyšší podíl rostlinných zdrojů bílkovin.“ https://www.margit.cz/zdravy-talir/

zdroje BRÁT, Jiří. Středomořská a skandinávská výživová doporučení fungují. Dodržujeme je?. Vím, co jím [online]. 2018 [cit. 2018-10-24]. Dostupné z: https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o- zdravi/Stredomorska-a-skandinavska-vyzivova-doporuceni-funguji.-Dodrzujeme- je__s10012x11047.html GABROVSKÁ, Dana a Markéta CHÝLKOVÁ. Fakta o správné a vyvážené stravě, aneb, Čím nám vyvážená strava může prospět?. Praha: Potravinářská komora České republiky, 2017. Publikace Platformy pro reformulace. ISBN 978-80-88019-25-1. Prezentace: Mgr. Marie Šubrtová – Výživová doporučení, podpora správné výživy ČR, Státní zdravotní ústav Praha, Odbor hygieny výživy a bezpečnosti potravin Zdravý talíř. Margit [online]. 2012 [cit. 2018-11-28]. Dostupné z: https://www.margit.cz/zdravy- talir/ http://www.khshk.cz/e-learning/kurs4/kapitola_2__vivov_doporuen.html http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/vyziva/Pyramida_v_ivy.pdf http://www.vyzivaspol.cz/wp-content/uploads/2015/09/001211.pdf

Děkuji za pozornost!