Ozáření těhotných Hana Podškubková, OLO hana.podskubkova@sujb.cz.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Diabetes mellitus v těhotenství -kritické stavy
Advertisements

Test z radiační ochrany v nukleární medicíně
přednosta doc. MUDr. Milan Košťál, CSc.
Působnost Státní úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) při ověřování nových postupů, při klinickém hodnocení (KH) požadavky na žádost oprávněné úřední.
Zaměstnání mladistvých
DĚDIČNÉ CHOROBY.
Příznaky a a diferenciální diagnostika nádorů u dětí
Lékařské zobrazovací metody
Úvod – něco málo o škole DRA je tříletý,denní obor, ukončený absolutoriem podmínkou přijetí je úspěšně vykonaná maturitní zkouška absolvent studia nachází.
Plíce po 20 letech kouření
Flexible solutions Automatizovaný systém výpočtu dávek pacientů obdržených při lékařském ozáření VF-SED Kateřina Krkavcová, Martin Janota, Jan.
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
FDG – PET / CT u syndromu Li - Fraumeni
Požadavky na žádost k ověřování nových poznatků anebo při posuzování metod dosud nezavedených v klinické praxi,které jsou spojeny s ozářením.
SAVCI - charakteristika
NORMÁLNÍ ŽENSKÝ KARYOTYP
Školní poradenské pracoviště
Radioterapie, hormonální terapie nebo operace u karcinomu prostaty?
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
Ústav soudního lékařství a toxikologie 1. LF UK a VFN v Praze
Postup při úmrtí a pitvy
Kardiotokografie.
Polytrauma J. Málek.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
DMO OLGA BÜRGEROVÁ.
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
Teratogenní faktory - vliv na vývoj plodu
PREVENCE genetických patologických stavů (GPS). Prognózování GPS a genetické poradenství Principem genetického prognózování je předpovědění vzniku určitého.
První prenatální diagnostika u choroby Charcot-Marie-Tooth typ 1A v ČR. P. Seeman 1, M. Čtvrtečková 1, A. Lipková 2 1-Klinika dětské neurologie 2. LF UK.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Ochrana před ionizujícím zářením
Pracovní doba, BOZP Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES – přednáška č. 4.
Snímkování dětských pacientů
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Ionizující záření ve stomatologii. Ochranné faktory. Legislativa.
Realizace ošetřovatelského plánu/péče
Vývojová psychologie Prenatální období.
Radiologické zobrazovací metody
Přednosta: prof. V. Válek
Klinické audity a jejich smysl Vlastimil Polko Miloš Glatzner Zdeněk Kuběna Oddělení radiologické fyziky Masarykův onkologický ústav.
Prenatální a preimplantační dignostika Prezentace vytvořena s podporou grantu FRVŠ.
Škodlivé faktory v těhotenství III.část Anotace: Prezentace je závěrečnou částí tématu – Škodlivé faktory v těhotenství. Poukazuje na fyzikální a psychosociální.
Organizace Screeningových Programů z Pohledu MZ ČR Josef Vymazal Poslanecká sněmovna září 2015.
Radioterapie Ca prsu (zkušenosti odjinud) M. Nedvědová KSW (Kantonsspital Winterthur), Klinik für Radio-Onkologie.
Vylučovací urografie – quo vadis? V. Válek, RDK FN a LF MU v Brně D. Pacík, UK FN Brno a LF MU v Brně.
Malý průvodce indikačními kritérii pro zobrazovací metody
Příspěvek low-dose CT k upřesnění nálezu na scintigrafii plicní perfuze u pacientů s podezřením na embolii do plicnice - kazuistiky. Lang O, Kuníková I.
Škodlivé faktory v těhotenství Anotace: Prezentace je I. částí tématu – Škodlivé faktory v těhotenství. Zaměřuje se pouze na chemické faktory. Zaměřuje.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
konference ČGPS červen 2016
Nový atomový zákon vyhláška o radiační ochraně specifika pro NM
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
změny zkoušky zvláštní odborné způsobilosti (ZOZ)
Porodní asistentka regulované povolání
změny zkoušky zvláštní odborné způsobilosti (ZOZ)
Z. Bednařík, I. Belancová, M. Bendová, A. Bilek, M. Bobošová, K
Vyšetření sluchu u nejmenších dětí
Syndrom Patau Pavol Rendek, Markéta Couralová, Veronika Tomášková, Lucie Moťková, Alžběta Moravová Skupina 16 - pediatři.
Radiologické události Zkoušky ZIZ Kritéria přijatelnosti
A. Mrkvičková, K. Pernicová, R. Řezáč, S. Schniererová, D. Šabatová
Období lidského života
Možnosti a úskalí zobrazovacích metod u vybraných NPB
SAVCI - charakteristika
Soc. událostí….mateřství, rodičovství
Neonatologie v České republice (a v Mostě)
Legislativa Ministerstva zdravotnictví týkající se lékařského ozáření Radiační ochrana v radiodiagnostice Mgr. Petr Papírník Oddělení lékařského ozáření.
Kontrola prací s cytostatiky
Ing. Jan Vinklář Státní úřad pro jadernou bezpečnost
Působnost Státní úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) při ověřování nových postupů, při klinickém hodnocení (KH) požadavky na žádost oprávněná úřední.
Činnost zvláštně důležitá z hlediska radiační ochrany (RO)
Transkript prezentace:

Ozáření těhotných Hana Podškubková, OLO hana.podskubkova@sujb.cz

obsah přednášky legislativní podmínky ozáření těhotných těhotná pacientka = lékařské ozáření radiační pracovník - ozařována v souvislosti s výkonem práce = profesní ozáření

Vybavení pracoviště pro rtg diagnostiku a radioterapii dle V 422/2016: „musí mít vyvěšeno na viditelném místě sdělení o nezbytnosti oznámit těhotenství pracovníkům poskytovatele zdravotních služeb před pro vedením LO“

pravidla plánovaného lékařského ozáření těhotných vyhláška č. 410/2012 Sb., o pravidlech LO v neodkladných případech embolie, polytrauma, bezvědomí,.. z důvodu indikace pro potřeby porodu ale i „nízkoriziková“ vyšetření lze provést, nemusí se odkládat podrobně je postup popsán je ve Věstnících MZ Indikační kritéria, Národní radiologické standardy

Ozáření těhotných pacientka riziko i přínos z ozáření zárodek/plod ozáření vnímáno jen jako riziko jak ochránit oba: správně vyhodnotit riziko ozáření „in utero“

před plánovaným ozářením postup obdobný jako u jiných situací v těhotenství odložíme: pokud neprovedení neohrozí matku provedeme: pokud riziko neprovedení je větší než riziko z ozáření (v RT) odpovědnost indikujícího lékaře i aplikujícího odborníka musí znát rizika konkrétního LO konkrétní pacientky určení dávky na dělohu provede radiologický fyzik pracoviště

velikosti dávky v děloze (fetální dávce) zhodnocení rizika vnímavost vyvíjejícího se zárodku/plodu k IZ závisí na: velikosti dávky v děloze (fetální dávce) stadiu nitroděložního vývoje

účinky IZ na zárodek/plod tkáňové reakce – teratogenní úč. smrt/deplece buněk, poruchy vývoje orgánů (malformace), mentální retardace prahová dávka 100 mSv - 200 mSv - 500 mSv dle stadia gravidity takové hodnoty není pravděpodobné dosáhnout u diagnostických RTG, NM vyšetření stochastické účinky (karcenogeneze) bezprahové

účinky IZ na zárodek/plod - karcenogeneze hlavně leukémie málo epidemiologických studií zaměřených na „dětské nádory“ z IZ a studií, které by pracovaly s dostatečným množstvím osob ozářených nízkými dávkami tak, aby bylo dosaženo statistické významnosti stále jako zdroj informací jen studie Hirošima & Nagasaki spontánní výskyt leukémie u dětí (2- 3 promile)

citlivost k IZ před implantací (0. – 3 citlivost k IZ před implantací (0. – 3. týden po oplození ): vysoké přirozené ztráty, „vše nebo nic“ během organogeneze (4. – 9. týden): období největší citlivosti každý orgánový systém má kritickou periodu citlivosti – malformace – rozštěpy spontánní výskyt malformací až u 3% těhotenství během zrání plodu (10. – porod): klesající citlivost - funkční dotváření orgánů, snížení IQ

Typická efektivní dávka Hodnoty efektivních dávek pro vybraná RTG vyšetření výsledky národní dávkové studie SÚRO, v. v. i. (2012 – 2014) Typická RTG vyšetření Typická efektivní dávka Skiagrafie   Plíce 0,03 Krční páteř 0,04 Hrudní páteř 0,33 Bederní páteř 0,78 Břicho 0,35 Pánev 0,28 Mamografie screening 0,31 Mamografie ostatní 0,16 Skiagrafie/skiaskopie Žaludek 2,5 Tlusté střevo 4,1 Pasáž GIT 2,3 Vylučovací urografie (IVU) 1,6 Koronarografie 8,2 Výpočetní tomografie (CT) Hlava Krk 2,0 Hrudník 5,9 Páteř 6,6 10,0 7,4 Trup (hrudník, břicho, pánev) 17,2 Intervenční výkony Perkutánní koronární intervence 14,9

dávka neriziková zuby končetiny srdce a plíce páteř hlava - VND CT plic dg výkony v NM

dávka „nezanedbatelná“ vícefázová CT pánve, oblasti břicha intervenční kardiovýkony CT skiaskopie

zhodnocení rizika z dg RTG a NM vyšetření dávky v děloze zpravidla nižší než 100 mSv podprahová dávka pro tkáňové reakce = „slabý“ teratogen i „slabý“ karcinogen k ozáření v těhotenství přistupovat „rozumně“ pozitivní přístup, zklidnění, porovnat s jinými riziky nepřisuzovat IZ vyšší riziko než si „zaslouží“

podmínky profesního ozáření těhotných, kojících § 64/3,4 AZ: Držitel povolení na jehož pracovišti pracuje těhotná žena, je povinen neprodleně poté, co žena těhotenství oznámí, upravit podmínky její práce k omezení ozáření plodu tak, aby součet efektivních dávek ze zevního ozáření a úvazků efektivních dávek z vnitřního ozáření plodu alespoň po zbývající dobu těhotenství nepřekročil 1 mSv Držitel povolení na jehož pracovišti pracuje kojící žena, je povinen neprodleně poté, co žena oznámí, že kojí dítě, upravit podmínky její práce k omezení ozáření kojence příjmem radionuklidu z kontaminovaného mateřského mléka a přeřadit ji z práce v KP pracoviště s otevřeným radionuklidovým zdrojem obdobně uvedeno ve vyhlášce č. 180/2015Sb., práce zakázané těhotným, mladistvým,…

podmínky vstupu těhotných do kontrolovaného pásma (KP) Dle § 46/6 V 422: „Těhotná žena může do kontrolovaného pásma vstupovat, pokud se v KP má podrobit lékařskému ozáření nebo nelékařskému ozáření nebo v KP pracuje.„

otázky k tématu může těhotná pacientka podstoupit LO? může těhotná lékařka pracovat na pracovišti radioterapie? u jakých RTG vyšetření je dávka je neriziková? může těhotná vstupovat do KP?