Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evropské fórum podnikání Rizika předčasného přijetí společné měny Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR 17. září 2008 Vladimír Tomšík.
Advertisements

Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
Předpokládaný vývoj počtu osob v produktivním a důchodovém věku Tomáš Fiala katedra demografie Fakulta informatiky a statistiky VŠE Praha.
Představení sady indikátorů pro hodnocení dopadů návrhů Odborné komise pro důchodovou reformu a referenční (základní) varianty Jednání pracovního týmu.
Hospodářská politika státu
Činnost Skupiny pro fiskální dopady stárnutí populace (AWG) Zbyněk Štork Smilovice
Agregátní poptávka a nabídka
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Předpokládaný vývoj počtu osob v produktivním a důchodovém věku
Demografická prognóza
Generační Účetnictví K.D.. Úvod Současná FP dopadá na jedince generací: a)Současných b)Budoucích ad a) Jedinci odlišně platí daně a spotřebovávají veřejné.
Inflace.
Fiskální politika státu, veřejné rozpočty
Veřejné finance Ing. Vojtěch Jindra. Veřejné finance Finance představují proces tvorby, rozdělování a užití peněžních fondů a peněžního kapitálu. Finance.
Státní rozpočet Rozpočet přebytkový Rozpočet vyrovnaný
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Kritéria. Makrofinanční kritéria Výdaje důchodového systému v % HDP Příjmy důchodového systému v % HDP –při aplikaci makroekonomického scénáře jsou v.
Veřejné finance Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Zpráva o finanční stabilitě 2005
Citlivostní analýza k některým parametrům důchodového systému a migraci.
Makroekonomický scénář, nástin modelů a stručná zadání variant důchodové reformy Výkonný tým Smilovice,
3. téma HOSPODAŘENÍ DOMÁCNOSTÍ. Rozpočet - Příjmy Mzdy/platy Mzdy/platy Státní sociální zabezpečení Státní sociální zabezpečení Nájemné Nájemné Úrokové.
Veřejné finance a penzijní systémy - klíčová východiska Státem provozovaný penzijní systém ve své stávající podobě je součástí veřejných rozpočtů váhově.
Makroekonomické výstupy
1 Důchodová reforma v České republice - aktuální informace - Vladimír Bezděk Praha, 3.května 2010, Smilovice.
Navrhovaná reformní opatření důchodový systém Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Důchodový systém v České republice a jeho reforma zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění ve znění pozdějších předpisů.
Ing. Karel Tyll ředitel odboru státního rozpočtu 2. prosince 2010
Národní účty - aplikace
Novela zákona o důchodovém pojištění (I. etapa důchodové reformy) Technická novela nového zákona o nemocenském pojištění Petr Nečas ministr práce a sociálních.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
Základní varianta a citlivostní analýza k makroekonomickému scénáři.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Důchodové pojištění JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Česká fiskální politika jako přizpůsobovací mechanismus
Trh práce a politika zaměstnanosti
TÉMA 10 VÝDAJE NA SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ. Člověk se dostane v životě do nesnází, v nichž potřebuje pomoc a podporu - peněžní, věcnou i jinou POMOC může.
5. FISKÁLNÍ POLITIKA. Historie vývoje podílu vládních výdajů na HDP (%) Zdroj: Tanzi-Schuknecht (2000) Francie 17,027,629,034,646,149,855,0.
Studie dopadů ukončení těžby lomu ČSA zpracovaná pro HSRM v roce 2015.
1 ÚVOD DO HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY 2008 Zdeněk Tomeš Kancelář 612 KH: úterý
1 ÚVOD DO HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY Zdeněk Tomeš Kancelář 612 KH: středa
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | Miloš Polák, Věra Varmužová, Ivana Dušková SENIOŘI V KRÁLOVÉHRADECKÉM KRAJI Tisková.
Rozpočty obcí a krajů v roce 2009 v návaznosti na aktuální ekonomický vývoj Ministerstvo financí ČR Praha červen 2009 Jan Zikl ředitel odboru financování.
Vliv demografického vývoje na důchodový systém v ČR Ing. Lenka Fulínová.
Veřejné finance Úvod do problematiky. Veřejné finance Vymezení VS Řízení VS.
Czech Statistical Office Na padesátém 81, Praha, Český statistický úřad odd. regionálních analýz a informačních služeb Praha Jana Podhorská.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
DŮCHODOVÁ REFORMA. 2 Současné hlavní problémy I.pilíře Vnímání systému jako jednozdrojově financovaného (pouze pojistné) OSVČ - platí méně než 30% vyměřovacího.
1 Vývoj hlavních makroekonomických indikátorů české ekonomiky a jejich predikce I. Zdroj: Predikce makroekonomického vývoje na rok 2004, MFČR, 2004.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek. Téma na dnešní cvičení Příjmy a výdaje obce za léta 2,3,4,5 a 6 –Obecné příjmy a výdaje –Zohledňuje se: Počet obyvatel.
1.1. Vývoj dávek nemocenského pojištění v ČR v letech 1993 – 2010 v kontextu hospodářského cyklu Ing. Yvona Legierská.
Makroekonomické aspekty demografického vývoje doc. Ing. Miroslav Kuře, CSC., Ing. Lucie Marková, Ph.D. SVŠES.
Analýza hospodářského výsledku
Rozvoj inovací v kontextu finančních možností českého zdravotnictví
Soustava veřejných rozpočtů
Tisková konference ČMKOS
Příjmy a výdaje SR.
VLIV ZÁKONA O ROZPOČTOVÉ ODPOVĚDNOSTI NA ZADLUŽOVÁNÍ OBCÍ
Příjmová situace a zaměstnanost starších osob v evropském kontextu
FISKÁLNÍ A MONETÁRNÍ POLITIKA
Tisková konference ČMKOS
S P O T Ř E B A a Ú S P O R Y.
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Rozpočtová a fiskální politika
Rizika českých veřejných financí
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Projekce veřejných příjmů a výdajů v oblasti zdravotnictví
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Transkript prezentace:

Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí březen 2019 Národní rozpočtová rada

Úvod a struktura Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí je zpracována na základě zákona č. 23/2017 Sb., o pravidlech rozpočtové odpovědnosti a je předkládána PSP ČR Předmětem je vývoj hospodaření sektoru veřejných institucí v 50letém horizontu za předpokladu současného nastavení daňových a výdajových politik Nejedná se proto o klasickou prognózu Struktura: Demografická projekce Makroekonomický vývoj Důchodový systém a zdravotnictví Výdaje a příjmy sektoru veřejných institucí Primární saldo a vývoj dluhu sektoru veřejných institucí

Makroekonomický vývoj Česká ekonomika se bude nadále přibližovat vyspělým zemím V simulaci počítáme s konvergencí k Rakousku – rozdíl v ekonomické úrovni se v průměru snižuje o 1,9 % ročně Předpokládáme, že konvergovat bude i podíl mezd na HDP – růst reálných mezd proto bude dlouhodobě vyšší než růst HDP na pracovníka Veličina Průměrné tempo růstu 2018 - 2068 HDP na obyvatele 1,9 % HDP celkem 1,8 % Náhrady zaměstnancům 2,0 % Průměrná reálná mzda 2,3 % Zdroj: Výpočty NRR

Demografická projekce Vysoká varianta demografické projekce ČSÚ z roku 2013, mírně upravena o nová data Podstatná změna ve struktuře - počet osob 65+ vzroste o 60 % a jejich podíl na populaci vzroste z 19 % na 31 % Prodlouží se i naděje dožití - o 9,4 let u mužů a 8,2 let u žen Zdroj: ČSÚ a NRR

Důchodový systém I. Zvyšování zákonného věku odchodu do důchodu až do roku 2030 na úroveň 65 let Počet starobních důchodců bude kulminovat kolem roku 2059 (zhruba o 40 % více než dnes) a ve stejném období bude kulminovat i podíl výdajů na starobní důchody na HDP Předpokládáme valorizační schéma: ½ růstu průměrné reálné mzdy a plné pokrytí růstu cen pro domácnosti důchodců Zdroj: Výpočty NRR

Důchodový systém II. Příjmy systému se mírně zvýší díky růstu podílu mezd na HDP (v ČR je zatím podíl mezd na HDP nižší, než je obvyklé ve vyspělých ekonomikách) Objem invalidních a pozůstalostních důchodů se zvýší mírně Až do roku 2030 bude systém přibližně v rovnováze, poté prohlubování deficitů až do roku 2059, následuje mírné snížení deficitů (díky slabším ročníkům z 90. let) Výdaje a příjmy důchodového systému v % HDP 2020 2040 2060 2068 Výdaje na starobní důchody 7,0 9,5 12,9 12,2 Výdaje na důchody celkem 8,4 10,9 14,3 13,7 Příjmy 8,8 9,0 9,1 Saldo 0,1 -2,2 -5,3 -4,7 Zdroj: Výpočty NRR

Zdravotnictví Předmětem jsou pouze výdaje hrazené veřejným zdravotním pojištěním Projekce ovlivněna demografickým vývojem Systém bude ke konci období v mírném deficitu, ale výrazně vzroste počet tzv. státních pojištěnců, což zatíží státní rozpočet (cca 0,5 % HDP) Zdravotní náklady podle věkových skupin (v % HDP na obyvatele) Růst výdajů z veřejného zdravotního pojištění 5,4 % HDP 6,8 % HDP Zdroj: Výpočty NRR

Sociální dávky Ze sociálních dávek bude měnící se demografickou strukturou ovlivněn nejvíce příspěvek na péči – jeho váha na HDP vzroste až na dvojnásobek Zdroj: Výpočty NRR

Výdaje nesouvisející s demografickým vývojem (% HDP)   2020 2030 2040 2050 2060 2068 Ostatní výdaje - základní scénář 20,4 Změny ostat. výdajů v souvislosti s konvergencí 0,0 0,8 0,9 1,0 v tom: veřejné investice -0,1 -0,2 -0,3 v tom: výdaje na obranu 0,6 v tom: růst nákladovosti sektoru veřejných institucí 0,2 0,3 0,4 0,5 v tom: nárůst platby do EU 0,1 Ostatní výdaje včetně změnových efektů 21,2 21,3 21,4 Zdroj: Výpočty NRR

Výdaje celkem bez úroků Zdroj: Výpočty NRR

Příjmy sektoru veřejných institucí Změna struktury a objemu příjmů bude ovlivněna rychlejším růstem mezd než HDP Vzroste váha příspěvků na sociální zabezpečení a váha DPFO Klesne váha daně z příjmu právnických osob Váha ostatních daní a příjmů zůstane přibližně stabilní Vybrané příjmové položky v % HDP 2020 2040 2060 2068 Daně z příjmu FO 4,5 4,7 4,9 Daně z příjmu PO 3,2 2,8 2,5 2,4 Příspěvky na sociální zabezpečení 15,4 16,2 17,0 Příjmy celkem 40,1 40,8 41,4 Zdroj: Výpočty NRR

Saldo a dluh sektoru veřejných institucí Primární saldo (tj. bez zahrnutí úroků) bude podle projekce až do roku 2030 kladné Rychlé zhoršení salda po roce 2030 povede k růstu dluhu a kolem roku 2047 by došlo k dosažení hranice 55 % HDP (tzv. dluhové brzdy) Prolomení dluhové brzdy by také pravděpodobně vedlo ke zvyšování úrokové míry a nákladů na obsluhu dluhu, což by dluh dále zvyšovalo Rok Roční saldo sektoru v % HDP 2020 1,0 2040 -3,6 2060 -13,0 2068 -20,1 Zdroj: Výpočty NRR

Obdobné projekce vybraných institucí Země Délka projekce Současný dluh (v % HDP) Projektovaná výše dluhu (v % HDP) Slovensko 50 let 51,8 131 Spojené státy (federální dluh) 30 let 78,0 152 Finsko 40 let 59,5 180 Česká republika 33,0 228 Velká Británie 86,7 282 Slovinsko 72,8 300 Zdroj: národní fiskální instituce