Rodičovské kompetence – silní rodiče v našem pohraničí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
P ODPORA TRANSFORMACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Ivana Příhonská Praha /
Advertisements

Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
Srpen 2013 Společné setkání Komunitní plánování v Děčíně Projekt „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně, CZ.1.04/3.1.03/ Listopad.
Spolupráce Odboru sociálně-právní ochrany dětí Magistrátu města Karviné s poskytovateli sociálních služeb.
Odborné sociální poradenství Poradna KLÍČ. Historie Pilotní projekt „Klíč“, odborná práce s 21 rodinami (problémový rozvod, výchovné problémy dětí,
Podpora metodických a koordinačních jednání terénních sociálních pracovníků v Litvínově 05/2011 Kateřina Dosoudilová.
Důležitost propojování sociální a zdravotní péče pro duševně nemocné- jak by měl vypadat úspěšný systém začleňování osob s psychiatrickou diagnózou MUDr.Lenka.
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
Mapování potřeb regionů ve vztahu k činnosti středisek výchovné péče a zařízení ústavní a ochranné výchovy POHLEDEM PRACOVNÍKŮ ORGÁNŮ SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANY.
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Zvyšování kompetencí vedoucích pracovníků Liberec 20. srpna 2012 Hodnocení.
Plánování sociálních služeb a transformace aneb Systémově, společně a statečně Šárka Hlisnikovská Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – 26.
Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Analýza potřeb v území jako východisko pro tvorbu Krajského akčního.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
1 Koordinátor S 1 Příprava vedoucích pracovníků a koordinátorů středních odborných škol na tvorbu a realizaci ŠVP.
IP Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Jihlava 25. listopadu 2014.
Asistent pedagoga jako nástroj pro inkluzivní vzdělávání Mgr. Lucie Macků.
Sekce náměstka ministryně pro ochranu práv dětí a sociální začleňování Odbor ochrany práv dětí (91) Odbor sociálního začleňování (92) –1–1.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené rodiny a děti Pardubice, 25. říjen 2012 MPSV.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PLZEŇSKÉHO KRAJE Aktuální informace.
Příprava Libereckého kraje na období Odbor regionálního rozvoje a evropských projektů KÚ LK
koncepce rodinné politiky Dipl.-Pol. Jana Maláčová
Mgr. Radek Jiránek ředitel Agentury pro sociální začleňování
Dětský domov a Základní škola Liptál
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Mgr. Jiří Starý Odbor strategického rozvoje
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem EDUCA 2011 MY JOBS Porada ředitelů Liberec
PODPORA KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNOVÁNÍ
Vytvoření jednotného systému v oblasti finanční gramotnosti a prevence předlužení na úrovni územních samosprávných celků F I N G R A M.
Úřad práce České republiky
Členská schůze MAS Nepomuk,
Jak ulehčit mladým rodičům – denní péče o děti z pohledu zaměstnavatelů a rodičovských iniciativ Rosa Hochschwarzer Zemské sdružení.
Vteřina poté Participace z pohledu bývalých klientů ústavních zařízení
EVALUACE v OP RLZ PaedDr. Jaromír Krejčí Mgr. Jana Ostrýtová MŠMT.
Hlavní město praha a integrace cizinců
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Děti odsouzených rodičů z hlediska sociálně – právní ochrany dětí
Základní informace o poskytovateli
KAP, 25. září 2017, Krajský úřad SK
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Workshop projektu systémová podpora sociální práce v obcích na téma:
Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti pro oblast vysokých škol na období Petr.
Informace o změnách metodiky dotačního řízení Konference primární prevence rizikového chování Praha, Matouš Korbel.
Pedagogika školního sportu
MODERNIZACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
Spolupráce ASZ a města Břeclav Mgr. Břetislav Fiala
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Volný čas a kultura Kultura pro děti a kultura dětí
MAP II. MAP Praha 12 pokračuje
Podnikové dětské skupiny Kristina Zapletalová
A co dál - aneb jak spolupracovat a komunikovat spolu i bez projektů
Centralizované rozvojové projekty 2017
Koordinovaný přístup a ESIF 2014+
Ing. Stanislava Správková
2. setkání platformy: .d Tvorba Školské inkluzivní koncepce Libereckého kraje Manažer aktivit projektu: Bc. Jakub Lang
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Model intenzivní podpory
Model intenzivní podpory
Klíčové aktivity projektu
IPs APIV_B Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Online databáze pro ohrožené rodiny a děti v ORP Chrudim SÍŤ POMOCI A PODPORY na Chrudimsku V RÁMCI PROJEKTU EFEKTIVNÍ ŘÍZENÍ SÍTĚ SLUŽEB PRO OHROŽENÉ.
Akční plán - plánované společné aktivity
Profesionalizace sociální práce v ČR
Model intenzivní podpory
Ustavující jednání Řídícího výboru MAP II, Praha 1
Model intenzivní podpory
Pěstounská péče na přechodnou dobu (PPPD)
Transkript prezentace:

Rodičovské kompetence – silní rodiče v našem pohraničí Alexandra Petrů, krajská odborná pracovnice 8. 11. 2018 Systémový projekt MPSV Systémový rozvoj a podpora nástrojů sociálně-právní ochrany dětí

Národní strategie ochrany práv dětí „Právo na dětství“ na období 2012 - 2018 Strategie tvoří aktuální rámec transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny, byla schválena usnesením vlády č. 4 ze dne 4. ledna 2012 Priority Národní strategie Participace dítěte Eliminace diskriminace a nerovného přístupu k dětem Právo na rodinnou péči Zajištění kvality života pro děti a rodiny Kontext, o co se opíráme, z čeho vycházíme – projekt Systémový rozvoj a podpora nástrojů sociálně-právní ochrany dětí vychází ze Strategie, Národní strategie a akční plán jsou dostupné na webu MPSV zde: https://www.mpsv.cz/cs/14308

Systémový rozvoj a podpora nástrojů sociálně-právní ochrany dětí Projekt MPSV „Systémový rozvoj a podpora nástrojů sociálně – právní ochrany dětí“: klíčové aktivity Realizace: 1. 1. 2016 – 30. 6. 2019, v 12 krajích ČR KA1: Podpora a rozvoj služeb v oblasti sociálně-právní ochrany dětí KA2: Monitorování a řízení kvality systému sociálně-právní ochrany dětí KA3: Celoživotní vzdělávání pracovníků a pracovnic OSPOD a pověřených osob KA4: Rozvoj náhradní rodinné péče Systémový rozvoj a podpora nástrojů sociálně-právní ochrany dětí Informace k projektu a aktivitám jsou primárně na webu pravonadetstvi.cz (částečně by měly být aktualizované i na webu MPSV – čekáme na zveřejnění).

KA1: Podpora a rozvoj služeb v oblasti sociálně-právní ochrany dětí Základní východiska „Pro to, aby bylo možné zachovat dětem přirozené prostředí vlastní rodiny, je třeba maximálně posílit a propojit podpůrné služby“ další posílení kapacit OSPOD v oblasti síťování služeb pro ohrožené rodiny a děti, aktivizace, podpora komunikace všech klíčových aktérů, podpora efektivního využívání stávajících zdrojů v systému Podaktivity Podpora síťování služeb na lokální úrovni Preventivní služby na podporu rodiny Inovativní služby na podporu rodiny Implementace výstupů do systému

Posilování rodičovských kompetencí Inovativní témata Posilování rodičovských kompetencí Rodiče se zkušeností opakování odebrání dítěte z péče Práce s biologickou rodinou dítěte vyrůstajícího v náhradní rodinné péči Minimalizace dopadů rozvodové či rozchodové situace Děti v problémové situaci projevující se záškoláctvím Prevence a včasná identifikace ohrožení dítěte ve škole

Řešení situace dětí dlouhodobě umístěných v ústavní výchově Inovativní témata Řešení situace dětí dlouhodobě umístěných v ústavní výchově Děti a mládež s rizikovými projevy chování Děti se specifickými problémy v oblasti duševního zdraví Děti ohrožené rizikovým užíváním návykových látek

Rozsah aktivity Podpora síťování služeb na lokální úrovni 11 zapojených krajů 124 zapojených obcí s rozšířenou působností (ze 162 možných, z celkových 205) – více než 60 %

SÍŤAŘ JAKO NEZÁVISLÝ AKTÉR SÍTĚ SLUŽEB → Neutralita Síťař zaujímá roli výzkumníka, facilitátora či organizátora informací a kontaktů. Není však realizátorem, hodnotitelem či řešitelem – neposuzuje kvalitu služeb, nezvýhodňuje jednoho z aktérů sítě, neřeší místní síť služeb za aktéry, ale vytváří prostor pro tvorbu jejich řešení. Ve svém konání vychází z principu deinstitucionalizace péče o ohrožené děti a zprostředkovává aktérům tento pohled. → Lokálnost Východiskem jsou pro něj lokální možnosti – aktéři, kteří svou oblast znají; síťař navazuje na existující propojení a strategie (např. komunitní plánování, místní analýzy apod.). → Udržitelnost Síťař plánuje aktivity na co nejvyšší strategické úrovni se zapojením všech adekvátních aktérů. → Otevřenost Síťař vysvětluje otevřeně svou činnost, sdílí její výstupy, oslovuje všechny relevantní aktéry, naslouchá jejich potřebám a své kroky vždy opírá o v síti zjištěné potřeby. → Aktivizace Řešení vytvářejí aktéři sítě, síťař je hybatelem změn, nikoli jejich tvůrcem. → Sdílení Lokální síťař sdílí informace, kontakty, zdroje, výstupy síťování a jeho aktivity s maximálním počtem aktérů.

PRŮBĚH PROCESU SÍŤOVÁNÍ Seznámení se s lokalitou, existujícími platformami a dokumenty (cca 1 měsíc) Zmapování potřeb OSPOD a aktérů místní sítě služeb pro ohrožené děti a jejich rodiny (cca 6 měsíců) Analýza potřeb a dalších zjištění, stanovení témat, kterými se síťař bude zabývat STRATEGIE SÍŤOVÁNÍ Stanovení cílů, kroků, naplánování harmonogramu. Následná realizace, průběžné vyhodnocování a mapování.

jméno: Alexandra Petrů E-mail: alexandra.petru@mpsv.cz DĚKUJI ZA POZORNOST! www.pravonadetstvi.cz jméno: Alexandra Petrů E-mail: alexandra.petru@mpsv.cz