Projekt VOV Ekonomická sekce jazyky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výuka anglického jazyka s interaktivní tabulí a e-learningem
Advertisements

POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Vzdělávací technologie kurzu podnikatelství pro techniky
ON-LINE TESTY PRO DOKTORANDY NA UK FF PRAHA
Výuka cizích jazyků technických předmětů
Problémy spojené se zaváděním CLIL do škol:
Obecná východiska, zdroje ►Mezinárodní soustavy kvalifikací ►Národní soustava kvalifikací pro terciární sféru ►Projekt Q-RAM/ Národní kvalifikační rámec.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Vstup absolventů středních škol na trh práce
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
2. WORSKHOP „Výměna zkušeností a řešení společných problémů v oblasti dalšího profesního vzdělávání“ Karlovy Vary TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
OP LZZ - Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu Individuální projekt pro CzechTourism.
Rekvalifikační zařízení: Mgr. Zbyněk Rybka
Etická výchova a Finanční gramotnost
Maturitní zkouška z cizího jazyka Anglický a německý jazyk.
OPEN LEARNING Moderní výuka odborných cizích jazyků 89% žáků cítí potřebu umět cizí jazyk pro svou budoucí práci, NIDV, červen 2012 Brno, 4. červen 2014,
Konference projektu APSYS Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe ODBORNÁ JAZYKOVÁ.
Vybrané problémy českého vzdělávání v cestovním ruchu Jiří Šíp Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Pilotní ověřování studijních opor Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Státním rozpočtem České republiky.
Vlastní hodnocení školy
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
Maturita 2010 Společná část –2 zkoušky Profilová část –3 zkoušky.
CZ.1.07/1.1.04/ „Digitální projektování ve strojírenství“ Střední průmyslová škola strojnická, Olomouc „Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Projekt „Posilování sociálního dialogu – prevence násilí na pracovišti“ Ing. Michael Tauš Hlavní manažer projektu.
DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ 24. ledna Co u nás můžete studovat? Studijní obory na KBO 1.Bakalářské (bc.) 1.1. Učitelské1.2. Neučitelské 2. Magisterské.
H. Hanžlová AKTION Česká republika – Rakousko spolupráce ve vědě a vzdělávání Katarína Rašovcová.
Pohled pedagoga běžné základní školy na podporu komunikativních kompetencí žáků s narušenou komunikační schopností PhDr. Veronika Girglová Katedra speciální.
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
Obchodní akademie Neveklov se představuje 2 Obchodní akademie Neveklov.
E-learningové aktivity na MU Luděk Matyska
Aktuální situace v oblasti DV Procesy uznávání a rekvalifikace
Konference projektu UNIV 2 KRAJE v Královéhradeckém kraji PhDr. Helena Marinková, Ph.D.
● Kulatý stůl ke vzdělávání nelékařských zdravotnických povolání Střední a vyšší odborné vzdělávání nelékařských povolání MZ ČR 8. prosince 2014.
Výuka českého jazyka pro cizince na Vysoké škole hotelové v Praze 8
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
EU peníze středním školám. Šablony Šablony – unikátní systém podávání žádostí o EU dotace Není nikde jinde v EU Velmi jednoduchý způsob - školy mají minimum.
Vzdělávací portál eKabinet.cz a digitální obsah pro střední školy Ing. Richard Valenta
Projekt IVOŠ Inovace a modernizace vzdělávacích programů VOŠ Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory: Vyšší odborné vzdělávání.
FIKTIVNÍ FIRMY SE PŘEDSTAVUJÍ.  Systematické procvičení všech problémů  Žák řeší úlohy individuálně  Tradiční vztah učitel – žák  Praxe je jen zprostředkována.
Střední zdravotnická škola a vyšší odborná škola zdravotnická Karlovy Vary EU peníze středním školám Projekt MODERNÍ ŠKOLA Operační program Vzdělávání.
KLÍČ Klíčové kompetence v počátečním vzdělávání Barbara Čechová Výzkumný ústav pedagogický v Praze.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Workshop s řediteli a zástupci škol 27. května
PaedDr. Věra Kolmerová vedoucí oddělení vyššího odborného a dalšího vzdělávání MŠMT konference projektu UNIV 3 Nesuchyně, Aktuální situace.
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
CLIL zkušenosti Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Česká sestra Bc. Tomáš Válek, DiS. Profesní a odborová unie zdravotnických pracovníků, z.s.
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
II. Metodický výklad výzvy. Cíl oblasti podpory 1.1 Podpora výuky cizích jazyků a v cizích jazycích ve školách a školských zařízeních. Výzva č. 55 je.
Pracovní setkání v rámci připravovaného IPo s názvem „Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji“ 1.
Cesta k uplatnění na trhu práce
Seminář pro žadatele Výzva 02_16_041 VOŠ
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Projekt „Posilování sociálního dialogu – prevence násilí na pracovišti“ Ing. Michael Tauš Hlavní manažer projektu.
Úvod do odborného stylu pro studenty s poruchami učení
Rozvoj výuky cizích jazyků
CLIL v ČR a v zahraničí Content and Language Integrated Learning
Definujte zápatí - název prezentace / pracoviště
Název operačního programu:
ÚVODNÍ KONFERENCE VOV EKONOMICKÁ SEKCE
TRADICE UPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ DOSTUPNOST ŠIROKÁ NABÍDKA TECHNICKÝCH OBORŮ
NOVÉ FORMY VÝUKY VE ŠKOLÁCH JMK
Středoškolské vzdělávání ve Zlínském kraji s vazbou na pracovní trh
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Implementace Krajských akčních plánů rozvoje vzdělávání
Téma Polytechnické vzdělávání a Infrastruktura
eTwinning – digitální technologie smysluplně a zábavně
Transkript prezentace:

Projekt VOV Ekonomická sekce jazyky PhDr. Eva Svobodová VOŠ hotelnictví a turismu Poděbrady www.hsvos.cz www.vovcr.cz

Koordinátor projektu: VOŠ EKONOM Litoměřice (63) Partneři: VOŠ AHOL OSTRAVA - VÍTKOVICE 66 VOŠ GOODWILL FRÝDEK - MÍSTEK 65 VOŠ PALESTRA PRAHA - KBELY 64 VOŠ HOTELNICTVÍ A TURISMU PODĚBRADY 65 63 – Ekonomika a administrativa 64 – Podnikání v oborech, odvětvích 65 – Gastronomie, hotelnictví a turismus 66 – Obchod Tyto 4 obory = 38,7 % VOŠ ze 173 (dle platného rejstříku škol)

KA 2: Zvyšování úrovně výuky odborného cizího jazyka v oborech VOV …. ….. s důrazem na tvorbu a využití otevřených digitálních zdrojů využitelných pro výuku odborného cizího jazyka Vytvoření minimálního znalostního standardu absolventů VOV v odborném cizím jazyce Tvorba ODZ využitelných pro výuku odborného cizího jazyka ve VOV, vytvoření MOOC pro výuku odborného cizího jazyka.

Podle SERRJ absolvent VOŠ B2 Uživatel základů jazyka A1-A2 ZŠ Samostatný uživatel B1 SŠ až B2 VOŠ Zkušený uživatel C1 až C2 VŠ Gramatická dovednost + obecná slovní zásoba + odborně zaměřená slovní zásoba = B2 ve všech třech jazykových kompetencích (porozumění, psaní, čtení). Aktuální problém = nereálnost výstupní jazykové dovednosti B2

Problematika výuky jazyků na VOŠ Jazykové znalosti nastupujících studentů – státní maturita? Na eko VOŠ se hlásí studenti eko zdatní, jazykově slabší Homogenní skupiny? Drop-outs = slučování studijních skupin = různé úrovně v jedné skupině Streaming Výběr jazyků a úvazky učitelů ovlivňuje propojenost SŠ a VOŠ Nevhodné učebnice = odborný jazyk cílí na rodilé mluvčí Absence vhodných učebnic domácí provenience Dotazníkové šetření

Výsledky dotazníkového šetření počet návštěv 179 počet dokončených 83 celková úspěšnost vyplnění dotazníku 46,6% převládá nastavení mezinárodní úrovně jazyka v B2 jakožto výstup znalostí absolventů VOŠ učební materiály – nedostatek učebnic cílených na odborný jazyk důraz ve výuce je kladen nejvíce na konverzaci, nejméně na písemný projev

Výsledky dotazníkového šetření převažují učitelé se vzděláním v oboru, rodilý mluvčí pouze doplňuje výuku časová dotace výuky cizího jazyka je průměrně 3 hodiny týdně a více výstupy jazykových dovedností na VOŠ = absolutorium SJZ platí pouze na území ČR a má jiné parametry než mezinárodní certifikace doporučení = zařadit přípravu na mezinárodní certifikát důraz ve výuce CJ se klade na odbornost pobyty v zahraničí jsou spíše doplňkovým parametrem výuky, která podporuje širší vědomosti v oblasti konverzace studenta a uplatnění v praxi.

ODZ a MOOC Otevřený digitální zdroj = v EKO sekci projektu VOV 10 v JA a 10 v JN Massive Open On-line Course - hromadné neformální vzdělávání - cíl: propojit vzdělávací prostředí všech zúčastněných - princip konektivizmu - princip sdílení a volnosti - lektor připraví obsah a časový harmonogram kurzu - formát: video obsahu, přednášek, učebních textů + úkoly k řešení - často s kontrolou a hodnocením ostatními účastníky, testy, kvízy, vzájemné spolupráce v diskuzních fórech - certifikát

Náš úkol a cíl: Digitální zdroje a MOOcy jsou vhodným řešením části nedostatků ve výuce CJ na VOŠ: Jsou reálně vhodným doplňkem pro řešení rozdílnosti úrovně znalostí CJ Mohou připravovat na mezinárodní certifikáty CJ Řeší specifické zaměření v odbornosti CJ a nahrazují učebnice které na trhu chybí