SLEZSKÁ HUMANITA, obecně prospěšná společnost

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
O.Sláma, Š. Špinka Projekt „Paliativní péče v ČR“ Senát PČR
Advertisements

Zkušenosti s implementací zdravotnických asistentů v provozu
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Zákon o sociálních službách
Kulatý stůl-Paliativní medicína evropské zkušenosti
Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví Moravskoslezského kraje KRIZOVÉ CENTRUM OSTRAVA ul. Nádražní 196, Moravská Ostrava tel.: ,
Projekt Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně „Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe“ reg.č. CZ.1.07/1.1.00/
ODDĚLENÍ CHRONICKÉ RESUSCITAČNÍ A INTENZIVNÍ PÉČE PRO DĚTI - PILOTNÍ PROGRAM V NEMOCNICI HOŘOVICE MGR. PAVLÍNA HESOUNOVÁ.
DOMÁCÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE.
Sdělování nepříznivých informací.
Zdravotní péče o osoby bez domova z pohledu azylových domů.
Praktické tipy pro budování interdisciplinárního týmu (nejen) v hospici Ladislav Kabelka DLBsH Rajhrad Subkatedra paliativní medicíny XII.BDPM, BVV
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Péče o umírajícího dle vzoru LCP - zahraniční zkušenosti Anita Reda, Blanka Highfiel, Velká Británie.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
CHARITA OSTRAVA CHOS a Mobilní hospicová jednotka
Domácí péče Home care.
Cesta k udržení mobility a soběstačnosti seniorů
Halina Doležalová.  Vznik na jaře 2008, 64 členů  Převážná většina zdravotníků- zdravotních sester  Cíl: vzbudit veřejnou diskuzi o potřebě hospice.
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
Příjem pacienta na lůžkové oddělení a jeho bezpečí
Domov pro osoby se zdravotním postižením v Horním Benešově
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
Domov pro seniory Chotěboř. Z historie  Město Chotěboř již několik let uvažuje o výstavbě zařízení pro seniory.  Původní záměr výstavby domu s pečovatelskou.
Domácí ošetřovatelská péče. Domácí ošetřovatelskou péčí je zdravotní péče poskytovaná pacientům v jejich sociálním prostředí. Na základě doporučení: 
Zvláštnosti ošetřovatelské péče u seniorů Mgr. Dana Vaňková.
ŠANCE LOVOSICE Prezentace služeb. ŠANCE LOVOSICE je nestátní neziskovou organizací, která se věnuje provozem sociálních služeb a služeb souvisejících,
Prezentace služeb OPORA V roce 2014 poskytoval spolek OPORA občanům města Roudnice nad Labem tyto registrované sociální služby: Pečovatelská služba Odborné.
DOP-HC s.r.o. Dům ošetřovatelské péče – Home Care Dolní Rychnov Prezentuje: MSc. Magdaléna Radošová Scholzová, MBA
Domov důchodců Dubí, příspěvková organizace Na Výšině 494 a Ruská 130.
Zhodnocení II. zahraniční stáže Mgr. Petra Trtíková vedoucí zdravotního úseku.
Ošetřovatelská péče v pobytových zařízeních sociálních služeb MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek pro zdravotní pojištění.
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Vzdělávání pro zdrav í PředmětZdravověda Tematický.
Domovy pro seniory. se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž situace vyžaduje pravidelnou.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastVzdělávání pro zdravý PředmětZdravověda Tematický.
HOSPICOVÁ A PALIATIVNÍ PÉČE v Libereckém kraji CESTA K VÝSTAVBĚ KAMENNÉHO HOSPICE.
Odlehčovací služby. terénní, ambulantní nebo pobytové služby poskytované osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Paliativní péče a sociální služby - vhled do souvislostí
Paliativní péče v pobytových zařízeních sociálních služeb
Je domácí zdravotní péče potřebná a hlavně efektivní??
APSS ČR – Ústecký kraj Krajská síť poskytovatelů sociálních služeb
Koncept poskytování paliativní péče MZČR Konference Kvalita- Bezpečnost- Efektivita MUDr. Martina Novotná ředitelka odboru zdravotních služeb 3. června.
Spolupráce zdravotníků a sociálních pracovníků; možnosti následné péče
Kolpingova rodina Smečno
Ošetřovatelství v primární péči
Mgr. Jana Drexlerová Mamma HELP
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Ošetřování nemocných v terminálním stádiu
Jana Chrásková, Ivana Lamková
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
Obor zdravotních služeb MZ
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
OD KATALOGU K MAPĚ PODPORY
Dobrovolnické programy
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Zkušenosti koordinátora podpory seniorů, ORP Roudnice nad Labem
MOBILNÍ HOSPIC SV. KRYŠTOFA
MOBILNÍ HOSPIC STROM ŽIVOTA
Budoucnost domácí péče
Transkript prezentace:

SLEZSKÁ HUMANITA, obecně prospěšná společnost Historie slezské hUMANITY začíná rokem 1921 s názvem Spolek pro zdraví a pomoc dělnictvu, humanita pro moravu a slezsko, která zahájila výstavbu sanatoria v jablunkově. Po roce 1991 SH byla občanské sdružení - PRIORITOU BYLO VYŠKOLIT ZDRAVOTNÍ SESTRY, OŠETŘOVATELKY A DALŠÍ PERSONÁL PRO TERÉN V ROCE 1993 SAMA ZAČALA PROVOZOVAT DOMÁCÍ OŠETŘOVATELSKOU PÉČI

SLEZSKÁ HUMANITA nyní provozuje: Domácí péče Domovy pro seniory: Karviná, Orlová Lazy, Český Těšín, Horní Suchá (155 lůžek) Mobilní hospic Půjčovna kompenzačních pomůcek Odborné sociální poradenství- Hospicové poradenství a poradenství pro pozůstalé Vlastní stravovací provoz Technický provoz Dnes zaměstnáváme 130 zaměstnanců

DKOP- od r.1993 Domácí komplexní ošetřovatelská péče- soubor služeb, které pomáhají klientům s omezenou soběstačností, se zdravotním, tělesným a psychickým postižením zůstávat co nejdéle ve vlastním sociálním prostředí. Skládá se ze zdravotní péče, půjčovny KOPO, z mobilního hospice, odborného sociálního poradenství hospicového typu a poradenství pro pozůstalé.

Cílem domácí péče: Respektovat jedince v jeho sociálním prostředí Poskytovat kvalitní péči Realizovat péči dle individuálních a aktuálních potřeb Zapojovat rodinné příslušníky, rodiny a sousedy, podporovat rozvoj samostatnosti, zachovávat lidskou důstojnost a posilovat sociální začleňování Výhody: pozitivní vliv domácího prostředí na celkový stav klienta, nižší náklady než v zařízení, maximální efektivita zaměřená na kvalitu, absence nosokomiálních nákaz

Domácí zdravotní péče Je poskytována klientům na základě ordinace praktického lékaře, nebo ošetřujícího lékaře při hospitalizaci. Je zaměřena na udržení zdraví, navrácení zdraví, rozvoj soběstačnosti, zmírňování utrpení nevyléčitelně nemocných a zajištění klidného umírání a smrti. Je určena všem klientům bez rozdílu věku. Výkony: aplikace injekcí všech typů, infuzní terapie, podávání parenterální výživy, péče o porty a PICC, převazy, péče o stomie, sondy, cévky, odběry, rehabilitační ošetřovatelství zaměřené na soběstačnost atd.

Důležité Ve všech činnostech domácí péče a mobilního hospice je velmi důležitá spolupráce s praktickým lékařem, dobrá spolupráce a komunikace mezi jednotlivými členy týmu Výhody terénní péče: zůstanu doma, zachování soukromí a klidu, nižší úhrada, o využití příspěvku na péči si rozhoduji sám Problémem mobilních hospiců je dostat se do povědomí lékařské veřejnosti

Mobilní hospic SLEZSKÁ HUMANITA Péče o umírajícího člověka v domácím prostředí by měla být samozřejmostí, člověk by měl mít možnost poslední dny života prožít doma mezi těmi, kteří mu rozumějí a kteří mu mohou nabídnou to, co sebelepší pomoc z vnějšku poskytnout nedokáže. Domácí hospicová péče umožňuje přenést možnosti moderní paliativní medicíny do domácího prostředí, bez zbytečného utrpení, bez zbytečné traumatizující hospitalizace.

Principy hospicové péče Pacient a jeho rodina jsou společnými příjemci péče a zásadním způsobem se podílejí na vytváření poskytované péče Tým hospicové péče je k dispozici 24 hod 7 dní v týdnu Tým pečuje o fyzický, psychický, sociální a spirituální stav pacienta a jeho rodiny Přímé jednání s pacientem Tým spolupracuje s praktickými lékaři a poskytovateli zdravotní a sociální péče Důležitou součástí týmu jsou dobrovolníci

Kritéria přijetí do domácího hospice Pacient trpí nevyléčitelnou chorobou v pokročilém nebo terminálním stavu Pacient byl seznámen se svým zdravotním stavem a porozuměl závažnosti a prognóze své nemoci Rodina je dostatečně informována o zdravotním stavu nemocného Rodina je ochotna se spolupodílet na domácí péči a je připravena převzít odpovědnost za kontinuální péči o pacienta

Domácí péče a mobilní hospic Poskytujeme i bazální stimulaci, která pomůže lépe zvládat nepříznivý stav. Poskytujeme základní rehabilitační ošetřování, zaměřené na podporu soběstačnosti a zároveň zlepšujeme psychický stav pacienta sociálním kontaktem.

Ekonomika umírání Příbuzní umírajícího žijí v přesvědčení, že smrt lze oddálit, přelstít a žádají pokračování v léčbě- nemocnému však přináší utrpení. Nastává ekonomicky náročná terapeutická hyperaktivita. Problémem je stanovit kritéria – do kdy a za jakých podmínek ještě léčit a od kdy a za jakých podmínek už nikoli. Rozhodujícím faktorem je přání pacienta.

Za nejdůležitější v MH považujeme zvládání bolesti Analgetika se musí podávat pravidelně, ne podle potřeby Snažit se využívat i transdermálních forem aplikace Při používání retardovaných forem léčiv, musí být k dispozici rovněž rychle působící analgetikum na průlomovou bolest Vysvětlit nemocnému i rodině co nejstručnější návod podávání Neustále vysvětlovat prevenci a řešení nežádoucích účinků analgetické terapie

Personální obsazení Hospicový lékař, praktičtí lékaři Všeobecné sestry Sociální pracovník Dobrovolníci Psycholog nebo terapeut Duchovní pracovník

Osobnostní požadavky Schopnost vyrovnat se s umíráním, smrtí a zármutkem Schopnost pružně a rozvážně jednat v nečekaných situacích Psychická stabilita v krizových situacích Schopnost předcházet syndromu vyhoření Schopnost přijímat kritiku ze strany pečujících Schopnost komunikovat s pacienty a rodinami tváří v tvář Schopnost citlivě doprovázet pozůstalé

Zázemí mobilního hospice Kancelář pro kontakty s klienty, příbuznými a pozůstalými Dokumentace, Notebook Sklad pomůcek (polohovací lůžka, antidekubitní matrace, lineární dávkovač, infuzní pumpy na parenterální výživu, oxygenátory, vozíky, chodítka)

Kazuistika paní Jana 60 let, asi ½ roku Ca žaludku, meta kosti Nic nejí, podávána parenterální výživa Před 30 lety jí zemřel 1 syn na Ca mozku Pečuje manžel, syn, snacha, 6 letá vnučka V den svých 60 narozenin převezena do nemocnice- sdělena tvrdá pravda- že již nebude chodit a stav se bude zhoršovat Všechny plány končí: zahradničení, hry s vnučkou, rodina Převezena do vlastního domu: rodina je perfektně připravená- lůžko, výživa, bolesti jsou zvládány náplasťovou formou opioidů, několikrát denně vyžaduje SOS medikaci na průlomovou bolest Umírá ve vlastním sociálním prostředí v klidu za přítomnosti rodiny, smířena

Zkušenosti s provozem Tato péče je velice nákladná, není v současné době hrazena z prostředků zdravotních pojišťoven, tudíž je její rozsah závislý na získání finančních prostředků z dotací a grantů Návštěvy u klientů byly prováděny i několikrát denně, umírající mohli ze světa odejít klidněji, smířeněji a s nejmenšími bolestmi MH život nemocným neprodlužoval, ale ani nezkracoval, byl jim jen na blízku s radami, dobrým slovem a útěchou, stál vedle nich jako partner, ochoten kdykoliv přijet do jejich domova a snížit jejich utrpení Naše heslo je „aby se pacient a pečující rodina cítili po naší návštěvě lépe než před ní“ MH jsme rozšířili o odborné poradenství a poradnu pro pozůstalé, ale o tom snad až někdy příště

Děkuji za pozornost