Veřejné pojišťovnické právo

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

Obecná část finančního práva II
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Kapitálové trhy – Podstata Finanční trh a finanční systém
Použitá literarura Petr Klínský,Danuše Chromá,Svatava Tesařová,Michal Janák: Finanční gramotnost-obsah a příklady z praxe škol,NÚOV Praha 2008.
T-1 Úvod do teorie pojištění firem
T-2 Zákonná úprava pojištění
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Aktuální vývoj v pojišťovnictví a jeho regulaci
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 36Číslo.
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
TRENDY A BUDOUCNOST FINANČNÍHO PORADENSTVÍ V EVROPĚ 9.ŘÍJEN 2013 Ing. Tomáš Síkora, MBA, výkonný ředitel VYBRANÉ DOPADY NOZ DO POJIŠŤOVNICTVÍ.
POJIŠTĚNÍ Základní pojmy Rizika a změny v rozpočtu domácností Typy pojištění Pojišťovna.
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Poznatky z kontrol u makléřů prováděných Českou národní bankou AČPM Konference pojišťovacích makléřů 11. října 2011 Hynek Černý Odbor kontroly odborné.
Odměňování pojišťovacích zprostředkovatelů
Pojišťovnictví Charakteristika.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
SLUŽBY POJIŠTĚNÍ. Princip pojištění vytváření finanční rezervy sloužící k úhradě potřeb nebo škod, které vzniknou pojištěným osobám z nahodilých událostí.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 19. března 2014.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Pojišťovnictví Regulace a dohled Ing. Dalibor Pánek
Zprostředkovatelé v pojišťovnictví
Právní aspekty podnikání pojišťoven
Co je riziko ? Z historie:
Regulace pojistného trhu
Komerční pojišťovna.
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
Analýza pojistného trhu životního pojištění
ÚVOD DO POJIŠŤOVNICTVÍ
NÁZEV VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLUPOJIŠŤOVNICTVÍ II. ¨ZÁKLADNÍ POJMY AutorING. LIBUŠE MUSELÍKOVÁ Číslo a název šablony05_EKONOMIKA Název vzdělávací oblasti (sada)52_FINANČNÍ.
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Ostatní finanční zprostředkovatelé a subjekty působící na finančním trhu.
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Pojišťovací a zajišťovací činnost.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Správa aktiv pojišťovny, investiční činnost.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Masarykova univerzita Právní aspekty podnikání pojišťoven.
Kapitálová vybavenost pojišťoven - Solventnost
Ing. František ŘEZÁČ MASARYKOVA UNIVERZITA T – 4 Ekonomické předpoklady podnikání pojišťovacího podniku.
POJIŠŤOVNICKÉ PRÁVO JUDr. Petr Mrkývka, Ph. D
Pojišťovnictví Odvětví ekonomiky zaměřené na provozování pojistných produktů. Zahrnuje všechny instituce a subjekty, které mají oprávnění k podnikání v.
Zprostředkování zaměstnání agenturami práce a připravované legislativní změny.
Regulace pojišťovnictví Stanovení určitých pravidel pro činnost subjektů působících v rámci odvětví pojišťovnictví Existence: -Regulace obecně -Specifický.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
FINANČNÍ GRAMOTNOST ZÁKLADNÍ DRUHY POJIŠTĚNÍ ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
Předpoklady podnikání v pojišťovnictví JUDr. Ludvík Bohman.
Kamerové systémy metodika Plzeňský kraj 7. března 2013 ÚOOÚ.
§ 180i Doklad o cestovním zdravotním pojištění při pobytu do 90 dnů (1) Požadavky na cestovní zdravotní pojištění stanoví přímo použitelný právní předpis.
Soukromé pojišťovnické právo (pojistné právo) Dana Šramková.
Pojišťovnictví Pojišťovnické & pojistné právo
Základy pojišťovnictví
Obecná část rozpočtového práva II
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Obecná část finančního práva III
Pojištění odpovědnosti za škodu při výkonu povolání a zájmové činnosti
Obecné otázky pojišťovacího práva
Podnikatelské profese v oblasti finančněprávních služeb
Komerční pojišťovna.
Vnější systémová charakteristika finančního práva
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Ukazatele pojistného trhu
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita
Problematika MHD v městech SR Bojnice 30. září 2010
Dohled v pojišťovnictví pojištění úvěrových rizik
Solventnost pojišťovny
BPP114C Bankovní a pojišťovací právo
Dozorové postupy a následky porušení finančního práva
PVZ115D Pojistněprávní vztahy
Podmínky výkonu činnosti v pojišťovnictví a dohled ČNB Robert Šimek
Transkript prezentace:

Veřejné pojišťovnické právo FIPR – Evropské finanční právo 29.3.2017

Pojišťovnické právo Část soukromoprávní Část veřejnoprávní Např. pojistné smlouvy mezi pojišťovnou a klientem (občanské právo) Část veřejnoprávní Např. pojistný podvod (trestní právo) Regulace podmínek pro provozování pojišťovacích služeb (finanční právo) Dohled nad pojišťovnami (finanční právo)

Předpoklady pojištění objektivní existence určitého nebezpečí nahodilost výskytu nepříznivých událostí měřitelnost rizika a nahodilé skutečnosti riziko – většinou spojené s určitou ztrátou „pojišťovna za poplatek přejímá riziko“

Pojistitelné riziko : riziko musí být identifikovatelné, ztráta z realizace rizika musí být vyčíslitelná, riziko musí být pro pojišťovnu ekonomicky přijatelné, projev rizika musí být náhodný.

K oblastem veřejnoprávní regulace pojišťovnictví v EU Požadavky na pojišťovny kvantitativní a kvalitativní požadavky na výši kapitálu, technických rezerv, požadavky na kontrolní procesy, transparentnost, atd. Požadavky na pojišťovací zprostředkovatele Dohled nad pojišťovnami Atd.

Požadavky na pojišťovny Klíčové předpisy na úrovni EU: Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2009/138/ES ze dne 25. listopadu 2009 o přístupu k pojišťovací a zajišťovací činnosti a jejím výkonu (Solventnost II) Klíčové předpisy na úrovni ČR: Zákon č. 277/2009 Sb., o pojišťovnictví

Solvency II Nahrazuje předchozí směrnice Posílení harmonizace na úrovni EU Postavena na třech pilířích Zdroj: MAZARS, 2010

Požadavky na pojišťovací zprostředkovatele Klíčové předpisy na úrovni EU: Směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/97 ze dne 20. ledna 2016 o distribuci pojištění Klíčové předpisy na úrovni ČR: Zákon č. 38/2004 Sb., o pojišťovacích zprostředkovatelích a samostatných likvidátorech pojistných událostí a o změně živnostenského zákona (zákon o pojišťovacích zprostředkovatelích a likvidátorech pojistných událostí)

Dohled nad pojišťovnami I V ČR Česká národní banka – srov. zák. č. 6/1993 Sb., o České národní bance § 44, odst. 1 písm. c) zákona o ČNB: „Česká národní banka vykonává dohled nad: pojišťovnami, zajišťovnami, penzijními fondy, penzijními společnostmi a dalšími osobami působícími v oblasti pojišťovnictví, doplňkového penzijního spoření, důchodového spoření a penzijního připojištění podle zákonů upravujících pojišťovnictví, činnost pojišťovacích zprostředkovatelů, penzijní připojištění, doplňkové penzijní spoření a důchodové spoření…“ Do roku 2006 dohled vykonávalo Ministerstvo financí, Úřadu státního dozoru v pojišťovnictví a penzijním připojištění Ministerstva financí (ÚDPP) Srov. zák. č. 57/2006 Sb., o změně zákonů v souvislosti se sjednocením dohledu nad finančním trhem

Dohled nad pojišťovnami II Dohled v pojišťovnictví mimo jiné zahrnuje: rozhodování o žádostech o udělení licencí, povolení a registrací kontrolu dodržování podmínek stanovených udělenými licencemi a povoleními kontrolu dodržování zákonů, k jejichž kontrole je ČNB zmocněna zákonem nebo zvláštními právními předpisy kontrolu dodržování vyhlášek a opatření vydaných ČNB získávání informací potřebných pro výkon dohledu a jejich vymáhání, ověřování jejich pravdivosti, úplnosti a aktuálnosti ukládání opatření k nápravě a sankcí a řízení o správních deliktech a přestupcích

EIOPA - European Insurance and Occupational Pensions Authority Evropský orgán pro pojišťovnictví a zaměstnanecké penzijní pojištění  zřízen nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1094/2010 ze dne 24. listopadu 2010 o zřízení Evropského orgánu dohledu (Evropského orgánu pro pojišťovnictví a zaměstnanecké penzijní pojištění), o změně rozhodnutí č. 716/2009/ES a o zrušení rozhodnutí Komise 2009/79/ES Součást Evropského systému dohledu nad finančním trhem (ESFS) ESFS byl vytvořen jako decentralizovaný, vícevrstevný systém mikroobezřetnostních a makroobezřetnostních orgánů s cílem zajistit konzistentní a koherentní finanční dohled v EU.

EIOPA - European Insurance and Occupational Pensions Authority sídlo ve Frankfurtu nad Mohanem EIOPA má zejména usilovat o: lepší fungování vnitřního trhu, včetně především důkladné, účinné a jednotné úrovně regulace a dohledu, zajištění integrity, průhlednosti, účinnosti a řádného fungování finančních trhů, posílení koordinace dohledu na mezinárodní úrovni, předcházení regulatorní arbitráži a prosazování rovných podmínek hospodářské soutěže, posílení ochrany spotřebitelů

Základní pojmy v českém právním řádu § 2758 OZ „Pojistnou smlouvou se pojistitel zavazuje vůči pojistníkovi poskytnout jemu nebo třetí osobě pojistné plnění, nastane-li nahodilá událost krytá pojištěním (pojistná událost), a pojistník se zavazuje zaplatit pojistiteli pojistné.“ pojistitel – pojišťovna; právnická osoba, která je oprávněna provozovat pojišťovací činnost podle zákona o pojištovnictví pojistník – osoba, která s pojistitelem uzavřela pojistnou smlouvu (a platí pojistné) pojištěný – osoba, na jejíž život, zdraví, majetek, odpovědnost za škodu nebo jiné hodnoty pojistného zájmu se pojištění vztahuje oprávněná osoba – osoba, které v důsledku pojistné události vznikne právo na pojistné plnění

Základní pojmy II obmyšlený – osoba určená pojistníkem v pojistné smlouvě, jíž vznikne právo na pojistné plnění v případě smrti pojištěného; poškozený – osoba, které byla způsobena škoda a má právo na náhradu proti odpovědnému subjektu pojistné – platba za soukromé pojištění („premium“) pojistné plnění – náhrada za vzniklou (pojištěnou) škodu pojistná doba – doba, na kterou bylo soukromé pojištění sjednáno (určitá či neurčitá) pojistné období - časové období dohodnuté v pojistné smlouvě, za které se platí pojistné (např. jeden rok, měsíc). Určuje frekvenci placení pojistného.

Základní pojmy III škodná událost - skutečnost, z níž vznikla škoda a která by mohla být důvodem vzniku práva na pojistné plnění pojistná událost - nahodilá skutečnost definovaná v pojistné smlouvě nebo ve zvláštním právním předpisu, na který se pojistná smlouva odvolává, s níž je spojen vznik povinnosti pojistitele poskytnout pojistné plnění pojistné nebezpečí - možná příčina vzniku pojistné události; pojistné riziko - míra pravděpodobnosti vzniku pojistné události vyvolané pojistným nebezpečím

Základní pojmy IV Pojišťovací zprostředkovatel - právnická nebo fyzická osoba, která za úplatu provozuje zprostředkovatelskou činnost v pojišťovnictví (zák. č. 38/2004 Sb. zákon o pojišťovacích zprostředkovatelích ) Pojišťovací makléř - Je ve své činnosti vázán obsahem smlouvy uzavřené s klientem („pracuje pro klienta“) a v závislosti na jejím obsahu zpracovává komplexní analýzy pojistných rizik, návrhy pojistných nebo zajistných programů, poskytuje konzultační a poradenskou činnost, provádí správu uzavřených pojistných nebo zajišťovacích smluv, sleduje lhůty k jejich revizi a spolupracuje při likvidaci pojistných událostí. Zpravidla je odměňován pojišťovnou nebo zajišťovnou Pojišťovací agent - Vykonává zprostředkovatelskou činnost v pojišťovnictví jménem a na účet jedné nebo více pojišťoven („pracuje pro pojištovnu“). Bylo-li tak dohodnuto, je oprávněn inkasovat pojistné nebo zprostředkovávat Vázaný pojišťovací zprostředkovatel - Vykonává zprostředkovatelskou činnost v pojišťovnictví jménem a na účet jedné nebo více pojišťoven. V případě nabídky pojistných produktů více pojišťoven nesmí být tyto produkty vzájemně konkurenční. Pojišťovna, jejíž pojistný produkt je nabízen, odpovídá za škodu způsobenou při výkonu zprostředkovatelské činnosti v pojišťovnictví. Vázaný pojišťovací zprostředkovatel neinkasuje pojistné a nevyplácí pojistné plnění. Výhradní pojišťovací agent - Vykonává zprostředkovatelskou činnost v pojišťovnictví jménem a na účet jedné pojišťovny, je vázán vnitřními předpisy pojišťovny. Bylo-li tak dohodnuto, je oprávněn vybírat pojistné nebo zprostředkovávat plnění z pojistných smluv

Zákon o pojišťovnictví ČÁST PRVNÍ - OBECNÁ USTANOVENÍ (§ 1 - § 3) ČÁST DRUHÁ - PROVOZOVÁNÍ ČINNOSTÍ V POJIŠŤOVNICTVÍ (§ 4 - § 83b) ČÁST TŘETÍ - DOHLED V POJIŠŤOVNICTVÍ (§ 84 - § 125) ČÁST ČTVRTÁ - MLČENLIVOST (§ 126 - § 128) ČÁST PÁTÁ - SPOLEČNÁ USTANOVENÍ (§ 129 - § 135) ČÁST ŠESTÁ - ZMOCŇOVACÍ, ZÁVĚREČNÁ, PŘECHODNÁ A ZRUŠOVACÍ USTANOVENÍ (§ 136 - § 140) § 141 ČÁST SEDMÁ - ÚČINNOST (§ 142)

OBECNÁ USTANOVENÍ (§ 1 - § 3) Pro účely tohoto zákona se rozumí: pojišťovací činností - přebírání pojistných rizik na základě uzavřených pojistných smluv a plnění z nich, přičemž součástí pojišťovací činnosti jsou činnosti přímo vyplývající z povolené pojišťovací činnosti, zejména činnosti související se vznikem pojištění a jeho správou, likvidace pojistných událostí, poskytování asistenčních služeb, investování, uzavírání smluv pojišťovnou se zajišťovnami o zajištění závazků pojišťovny vyplývajících z jí uzavřených pojistných smluv a činnost směřující k předcházení vzniku škod a zmírňování jejich následků.. zajišťovací činností - přebírání pojistných rizik na základě uzavřených smluv, kterými se zajišťovna zavazuje poskytnout pojišťovně ve sjednaném rozsahu plnění, nastane-li nahodilá událost ve smlouvě blíže označená, a pojistitel se zavazuje platit zajistiteli ve smlouvě určenou část pojistného (dále jen „zajistné“) z pojistných smluv uzavřených pojistitelem, které jsou předmětem této smlouvy (dále jen „zajišťovací smlouva“).. investováním - nakládání s veškerými aktivy v majetku pojišťovny nebo zajišťovny

PROVOZOVÁNÍ ČINNOSTÍ V POJIŠŤOVNICTVÍ (§ 4 - § 83b) Výše základního kapitálu tuzemské pojišťovny činí při provozování pojišťovací činnosti podle a) jednoho nebo více pojistných odvětví životních pojištění nejméně 105.000.000 Kč b) pojistných odvětví neživotních pojištění v rozmezí mezi 70.000.000 Kč – 200.000.000 Kč Pojišťovna z jiného členského státu je oprávněna provozovat na území České republiky pojišťovací činnost na základě práva zřizovat své pobočky nebo na základě svobody dočasně poskytovat služby, a to v rozsahu, v jakém jí bylo uděleno povolení k provozování pojišťovací činnosti v zemi jejího sídla a po splnění informační povinnosti podle tohoto zákona

Otázky? Děkuji za pozornost JUDr. Johan Schweigl, Ph.D. Johan.Schweigl@law.muni.cz