SOCIÁLNÍ PEDAGOGIKA ve vztahu k dalším disciplínám

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pedagogika jako věda (vědecká disciplína)
Advertisements

Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Vzdělávání a jeho kategorie
Pedagogika volného času (VČ)
Vymezení pedagogiky VČ (PVČ)
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Vývoj konceptu kompetencí v celoživotním učení a vzdělávání – teoretická východiska a aplikace v neformálním vzdělávání PhDr. Michaela Tureckiová, CSc.
Σ Vznik sociologie. zakladatelem je Auguste Comte ( ) francouzský pozitivista řídí se třemi zásadami: POZNAT, PŘEDVÍDAT a JEDNAT Sociologie se.
Metody sociální pedagogiky
Pojetí a obsah pedagogiky sportu u nás a v zahraničí
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
Doc. Michal Kaplánek, Th. D.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_18_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Celoživotní.
Zdravá škola.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
Pedagogika jako věda Její předmět, cíle, metody, postavení v rámci společenských věd, jednotlivé disciplíny, základní pojmy.
Metody sociálního výzkumu 2. Ročník, LS 2010 VOŠ Jabok ETF UK.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
1. Setkání – Program seminářů, požadavky k zápočtu, požadavky ke zkoušce.
Teorie a metodika výchovy 2. lekce Základní pojmy Hodnoty ve výchově
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
259 Vybrané kapitoly z didaktiky 195 Vybrané kapitoly z didaktiky
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako doplňující výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
Psychologické aspekty zdraví
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
Člověk jako osobnost (psychologie, disciplíny a směry)
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Postavení pedagogiky mezi vědami
Metodická východiska pro utváření hodnotových postojů ve školní třídě Bc. Jana Kocourková.
SPLBP_ZSE Základy speciální pedagogiky Etopedie
Teorie výchovy a řešení výchovných problémů
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
Nástin dějin pedagogiky a úvod do pedagogiky
Výchova jako proces zpracovala: Kateryna Foinetská.
Ústav pedagogických věd Mostní Zlín Tel: Fax:
Sociální práce charakteristiky, definice, vývoj oboru Úvod do sociální práce ZS 2015 Úvod do sociální práce ZS 2015.
Téma č. 3.: Moderní obecná pedagogika Doporučená literatura: Ouroda,K. Základy pedagogiky. Brno:IMS, Ouroda,K. Základy pedagogiky. Brno:IMS, 2003.
S OCIÁLNÍ PSYCHOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.18.
Psychologické disciplíny II. Část Aplikované. Jedná se o obory, které zkoumají určitou konkrétní oblast lidské činnosti z psychologických aspektů Jedná.
Funkce a mezipředmětové vztahy předmětu sociální péče.
PEDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Speciální pedagogika Doc. PaedDr. Olga Zelinková, CSc.
Základy pedagogiky volného času Jihočeská univerzita - Teologická fakulta Bakalářské studium pedagogiky volného času ZS 2005/2006 Mgr. Michal Kaplánek,
Teorie a metodika výchovy Lekce 4: Pedagogika volného času a zážitková pedagogika Mgr. Katřina Lojdová
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Pedagogika předmět disciplíny výzkum metody. předmět Pedagogiky = výchova (záměrné působení na rozvoj jedince) výchova = celoživotní proces rozvoj jedince.
MIROSLAV PROCHÁZKA Výchova a komunikace v rámci rodiny a školy, stresu a napětí.
Teorie výchovy a řešení výchovných problémů
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
Pedagogické disciplíny
4. Pedagogika sportu v systému věd
1. Vymezení a rysy sportovní edukace
Pedagogika jako vědecká disciplína
Psychologie výchovy a vzdělávání
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
Sociální psychologie.
VĚDA A PRAXE RŮZNÁ POJETÍ PŘEDMĚT A METODY
Pedagogika II Mgr. Kateřina Lojdová
VĚDA A PRAXE RŮZNÁ POJETÍ PŘEDMĚT A METODY
VĚDA A PRAXE RŮZNÁ POJETÍ PŘEDMĚT A METODY
Pedagogika Pedagogika = sociální věda
Prvky edukačního procesu
Pedagog.
Transkript prezentace:

SOCIÁLNÍ PEDAGOGIKA ve vztahu k dalším disciplínám doc. Michal Kaplánek

Místo sociální pedagogiky v kontextu vědy i praxe Terminologický problém (teorie – praxe) Používání stejného pojmu pro vědu i praxi, podobně jakou třeba u sociální práce a pedagogiky volného času Varianty: sociální pedagogiky – (sociální) výchova – sociální edukace (???) Problém zaměření a uplatnění cílové skupiny soc.ped. praxe Vymezení v rámci „věd o člověku“ Předmět – cíle – metody

Dvě pojetí sociální pedagogiky Užší pojetí: předmětem zkoumání jsou sociální problémy vznikající v souvislosti s chudobou, nezaměstnaností, sociálními deviacemi atd. Širší pojetí: navazuje na původní myšlenku německé sociální pedagogiky; jde o posilování pozitivních složek životního způsobu, a to především prostřednictvím výchovy a vzdělávání

Cílové skupiny sociálně pedagogické praxe Původní intence německé sociální pedagogiky: cílovou skupinou jsou všichni – děti, mládež a dospělí; sociální (kolektivní) pedagogika měla doplnit to, co chybělo ve vzdělávacím systému k tomu, aby všichni mohli plně participovat na společenském životě, jednalo se o levicové sociálně reformní ideje Zúžení cílové skupiny: koncepce sociální pedagogiky byla odpovědí na problém chudoby (Pestalozzi, Natorp); nadto se na přelomu 19. a 20. století začalo hledat (i ve střední Evropě) teoretické zakotvení pro Jugendhilfe a Jugendfürsorge

Cílové skupiny sociálně pedagogické praxe Různá šíře pojetí: děti, mládež a dospělí (všichni – „nejširší pojetí“) děti, mládež a dospělí znevýhodnění děti, mládež a dospělí se socializačními problémy děti a mládež – znevýhodnění děti a mládež se socializačními problémy (úžší p.) děti a mládež (všichni – širší pojetí) Problémy: nevyjasněný vztah se sociální prací a speciální pedagogikou

Cílové skupiny sociálně pedagogické praxe Různé způsoby řešení těchto problémů se odráží v různých modelech sociální pedagogiky: Sociální pedagogika jako věda „o pomoci člověku“ (zástupci: Schilling, Bakošová, Hudecová) Příliš široké pojetí (konflikt se sociální prací jako vědou) Odůvodnění: sociální učení jako základní metodické východisko (Schilling) Sociální pedagogika jako vědo „o deviacích chování“ (zástupci: Huppertz, Schnitzler, Gabura) Úzké pojetí sociální pedagogiky (jen „problémy“) Konflikt se sociální prací a speciální pedagogikou

Pojetí soc. pedagogiky (Procházka)

Pojetí soc. pedagogiky (Procházka) VĚDA Nauka o vztazích prostředí a výchovy PRAXE Ovlivňování prostředí (vč. Edukace informální a neformální) Výchova v rodině, ve školských a soc. institucích Věda o výchově člověka Pomoc všem věkovým kategoriím edukačními metodami Věda o „pomoci člověku“ Sociálně integrační pomoc a prevence

Náš úkol – podklady pro VOŠ (Kaplánek-Kuchař-Pařízek) Vybrat pojetí sociální pedagogiky, které nekonkuruje sociální práci, ale je k ní komplementární Zasadit toto pojetí do koncepce filosofie výchovy s důrazem na „výchovu k lidství“ Rozpracovat specifické metody sociální pedagogiky a pedagogiky volného času pro práci s „neorganizovanou mládeží“

Sociální pedagogika jako věda o člověku „Handlungswissenschaft“ (lidské jednání) vědeckými metodami reflektuje praxi vytváří a ověřuje teorie Předmětem je „lidské jednání“ související se socializací a osobnostním rozvojem jedince, jakož i všechny skutečnosti, jimiž je výchova podmíněna. (Kaplánek – vlastní shrnující definice)

Potenciál a meze dosavadních pojetí sociální pedagogiky jako vědy A) SP jako „věda o vztazích mezi prostředím a výchovou“ (Baláž, Přadka) + možnost výchovně ovlivňovat skrze prostředí – riziko sociálního determinismu B) SP jako „věda se zaměřením na deviace sociálního chování“ + rozvoj pedagogických metod prim. a sek. prevence – přílišné zúžení sociální pedagogiky na „problémy“ C) SP jako „nauka o výchově“, s důrazem na výchovu mimo vyučování + rozvoj pedagogických metod (cíle: socializace, rozvoj osobnosti) – ???

Předmět sociální pedagogiky Vybráno ze směrů uváděných M. Procházkou Předmět zkoumání (teorie) Sociální aspekty vývoje a rozvoje osobnosti (Kraus), sociální integrace jedince, zvládání života, seberozvoj, sebepoznání (Poláčková) Předmět reflexe (praxe) Reflexe konkrétní sociálně výchovné činnosti s důrazem na prevenci a intervenci do socializačních procesů (Bakošová) Předmět aplikace (rozvoj) Pomoc při utváření optimálního životního způsobu (Kraus), hledání optimálních forem pomoci člověku, zejména tam, kde rodina a škola neplní svou funkci (Bakošová)

Vymezení sociální pedagogiky vůči sociální práci V čem spočívá jedinečný přínos sociální pedagogiky? Jedinečným přínosem sociální pedagogiky je edukační aspekt: sociálně výchovná činnost se nezaměřuje pouze na obnovu sociálního fungování, ale také na kultivaci osobnosti člověka a jeho vztahů ve všech dimenzích lidství (fyzické, psychické, sociální, spirituální). Proto je přednostní oblastí sociálně výchovné práce pomoc škole, rodině a vůbec prostředí, v němž probíhá edukace (formální, informální, neformální). Sociální pedagogika jako věda zkoumá podstatu prvků ovlivňujících výchovu (resp. celého systému) a vztahy mezi nimi; reflektuje edukační realitu sociálně výchovné práce a navrhuje praktické aplikace výchovných postupů.

Závěr: Proč „sociální pedagogika“? Cílem je pomoc lidem: v socializaci (jako v soc. práci) v sociálním fungování (jako v soc. práci) „sociální dimenze“ Ale také v prohloubení vlastní identity v rozvoji osobnosti „pedagogická dimenze“

Přesahy sociální pedagogiky Sociální pedagogika je transdisciplinární pedagogická disciplína. Využívá poznatků ze: sociologie (struktura a dynamika sociálního prostředí, životní styl); sociální psychologie (role, sociální status, malá sociální skupina, socializace se uskutečňuje mechanismy sociálního učení); antropologie (pojetí člověka jako osoby); filosofie a teologie (otázka smyslu života); etiky (hodnoty, odůvodnění mravních norem) pedagogiky (požadavek přijetí vychovávaného; otázka cíle výchovy; problematika vhodné motivace a kladení přiměřených požadavků; pedagogické zásady; metody a prostředky; analýza prostředí a vytváření výchovného prostředí. dějiny pedagogiky: prvky sociálně pedagogického myšlení; volnočasová pedagogika, zážitková pedagogika…)

Specifika soc.ped. na Jaboku I. Zvláštní důraz na tato témata: Osobnost vychovatele Hodnotová výchova Doprovázení mladého člověka na cestě hledání vlastní identity a životní vize Výchova dětí a mladých lidí se sociálními problémy Metody nedirektivní výchovy

Specifika soc. ped. na Jaboku II. Mládež – vrstevnické skupiny, subkultury, scény Volný čas, pedagogika volného času, otevřená práce s mládeží Animace, informální edukace, pedagogika sociálního prostoru Participace dětí a mládeže na životě společnosti Salesiánská pedagogika

Děkuji za pozornost 18