Tomáš Trávníček.  Tatry jsou pohoří na severu Slovenska a jihu Polska, jsou součástí Karpat. Do roku 1992 byly nejvyšším pohořím Československa. Nyní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

PŘÍRODNÍ OBLASTI EVROPY
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Slovensko.
Život nekončí základním vzděláním – „Jedeme dál“ (CZ /3. 1
ČESKÁ REPUBLIKA (fyzickogeografická část)
Vysoké Tatry.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
SLOVENSKO Typy na výlet
Vývoj Karpat.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu:
Pohoří České republiky
POHRANIČNÍ POHOŘÍ.
5. Krkonošsko-jesenická soustava
Protěž.
VY_32_INOVACE_02_Slovenská republika Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/
SLOVENSKO Martin VRZALA.
Kde je najdeme ? Daniel Beránek Nalezneme je na hranici České republiky s Polskem, přesněji v Severních Čechách.
Česká republika: Ústecký kraj Hospodářský zeměpis
Povrch ČR.
Großglockner (3798 m) pohled z jihu Rakousko
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Geologický vývoj Karpat
Krkonoše Robin Plch IX.A
SLOVENSKO.
Česká republika Geologický vývoj
České Středohoří Nela Kresanová 9.A
PŘÍRODNÍ POMĚRY ČR 8. ročník.
YELLOWSTONSKÝ NÁRODNÍ PARK
Geologický Vývoj Karpat
AMERIKA poloha, rozloha, členění
Olomoucký kraj přírodní poměry
Rostlinstvo a živočišstvo
SADA č. VIII Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA VIII_ČJS, DUM 2 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Název: Krkonoše.
Vývoj Karpat.
RAKOUSKO Martin VRZALA.
Tatry – Slovensko Majda Škrlová 3.A.
Slovenská republika 5. ročník
Slovensko aneb země nám nejbližší stát střední Evropy
NÁRODNÍ PARKY SLOVENSKA
Šumavská subprovincie
Kanada povrch a přírodní krajiny
Np České švýcarsko.
VY_32_INOVACE_ZCR_696 Ročník:4. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Tematický okruh:Evropa Téma:Slovensko Jméno autora:Mgr. Lucie Salačová Vytvořeno.
POLSKO I. Martin VRZALA.
Povrch-Příroda-Rostliny
SLOVENSKO SLOVENSKO Krásná země Geografická poloha Slovenská republika je vnitrozemský stát nacházející se ve střední Evropě Slovenská republika je vnitrozemský.
Geomorfologie Slovenské republiky Slovenská republika v EvropěSlovenská republika.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis SLOVENSKO Bratislava hokej fotbal Tatry Košice Ľudovít Štúr Dunaj M. R. Štefánik Jánošík euro horská.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_03_Slovensko Téma:
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_08_Z8_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála TÉMA: Vysoké Tatry Základní škola Libina, příspěvková.
CHŘIBY Základní informace: Nejvyšší bod: Brdo – 587 m. n. m.
Anotace: Program je určen k obeznámení s péčí státu o přírodu a prohloubení bližšího vztahu k přírodě i k procvičování a opakování vlastivědného učiva.
Maďarsko, Polsko, Slovensko
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Slovenská republika Název školy: ZŠ Salvátor
ANOTACE a) PRÁCE JE URČENA pro žáky 8
Národní park Vysoké Tatry
Česká republika - pohoří
Priečne sedlo (2352) Vysoké Tatry
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_11_22_SLOVENSKO.
SLOVENSKO.
Pýcha Slovenska.
Alpy Vytvořili: Filip Ozga a Erik Šamša. Základní informace Nejvyšší bod m.n.m. (Mont Blanc) Délka km Rozloha km² Světadíl- Evropa.
Prírodné spoločenstvo
VELKÁ PÍSMENA světadíly, země, území a vodstvo, hory, pohoří, nížiny
…..NA „TREKOVÝ OKRUH“ PO SLOVENSKÝCH HORÁCH……
Obecná charakteristika kontinentu
Slovensko Jméno autora Ing. Ladislav Novák Datum vytvoření září 2011
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Transkript prezentace:

Tomáš Trávníček

 Tatry jsou pohoří na severu Slovenska a jihu Polska, jsou součástí Karpat. Do roku 1992 byly nejvyšším pohořím Československa. Nyní jsou nejvyšším pohořím Slovenska a Polska.  Pohoří zaujímá rozlohu asi 785 km², z toho 610 km² leží na území Slovenska, a 175 km² na území Polska.

 Název Tatry pravděpodobně pochází z praslovanského slova Tritri, což znamená skály nebo skalní štíty (typický tvar vrcholků hor).  Nejvyšším vrcholem Tater je Gerlachovský štít (2655 m)- součást Východních Tater. Dalšími vrcholy podle výšky jsou Gerlachovská veža (2642 m), Lomnický štít (2632 m), Ľadový štít....

 Tatry jsou součástí tzv. Vnitřních Západních Karpat a z geomorfologického hlediska se dělí na 2 podcelky:  Východní Tatry a Západní Tatry

 Tatry byly modelovány ledovcem, pozůstatkem jsou tzv. plesa – ledovcová jezera  Štrbské pleso:  Je zde mnoho jeskyní a vodopádů  Demänovská jeskyně

 Na území Tater leží dva národní parky:  Tatranský národný park (TANAP) na Slovensku a Tatrzański Park Narodowy (TPN) v Polsku  TANAP byl vyhlášen v roce 1948, TPN v roce Rozloha TANAPu je v současnosti 1045 km², TPN má rozlohu 212 km².  Ochranářsky nejhodnotnějším je pás Tater 55 km dlouhý a 17 km široký. Délka Tater je asi 80 km.

 Horské svahy jsou porostlé převážně smrkovými lesy, ve vyšších partiích kosodřevinou. Nad pásmem kosodřeviny leží pásmo subalpínských luk s bohatou vysokohorskou květenou s několika tatranskými endemity.  Plesnivec alpský:  Mezi typické zástupce tatranských savců patří kamzík horský, svišť horský a medvěd hnědý. Z horských druhů ptáků zde hnízdí orel skalní, pěvuška podhorní, linduška horská a další.

 Wikipadia.org  etatry.cz  Hory.sk