Velmoci a studená válka

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Studená válka 1. fáze uč
Advertisements

Studená válka – 2. fáze uč
Korejská válka Dějepis 2. ročník.
Studená válka Poválečné uspořádání Německa Založení vojenských paktů
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Dnešní svět Ověření ve výuce: Třída: 9.C.
VY_32_INOVACE_15_23 _Vznik „železné opony“ Šablona 32.
EVROPA PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE 2. fáze studené války období zatlačování komunismu ( )
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Svržení atomových bomb na japonská města v srpnu 1945 Druhá světová válka Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Druhá světová válka – úvod Název sady: Moderní dějiny.
Vendula Jachanová.  Poloha: severovýchodní Afrika, z malé části Asie  Ležící na Nilu  Hranice: západ: Libie, jih: Súdán, severovýchod: Izrael  Obyvatelstvo:
STUDENÁ VÁLKA 1. FÁZE POČÁTKY STUDENÉ VÁLKY ZA POČÁTEK SE POKLÁDÁ PROJEV WINSTONA CHURCHILLA V AMERICKÉM FULTONU 1946 – EVROPA ROZDĚLENA NA.
Digitální učební materiál:
Výsledky, důsledky, možnosti vývoje
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
ŠKOLA:. Základní škola a Mateřská škola Nemilany VYUČUJÍCÍ:. Mgr
Dekolonizace Afriky a její dopady
MEZINÁRODNÍ VZTAHY V PŘEDVEČER PRVNÍ SVĚTOVÉ VÁLKY
Upevnění sovětského bloku
EVROPA PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE
Politické strany a politické směry
1950_1954 ROK PO ROCE Poválečnými dějinami rok za rokem.
Karibská (kubánská) raketová krize
Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2012
Moderní dějiny.
Studená válka – 4. fáze 70. a 80. léta
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Válka v Koreji.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
STUDENÁ VÁLKA 1.
Perský záliv Oblast Mezopotámie, Perská říše, Arabská říše, Osmanská říše SAE, Saudská Arábie, Katar, Irán, Irák, Kuvajt, Bahrajn.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Češi za první světové války
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Severní Korea    .
Období vlády jedné strany
POLITICKÝ ZEMĚPIS FORMY VLÁDY.
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_12_DĚJEPIS
Přístupy v zahraniční politice II.
Geopolitika Řešení konfliktů.
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_11_DĚJEPIS
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Zpracovala: Mgr. Jitka Hříbková, ZŠ Dyjákovice
SSSR (80. a 90. léta).
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Šablona 32 VY_32_INOVACE_05_23_Období Studené války.
STÁTY A ORGANIZACE VÝCHODNÍHO BLOKU
EVROPA PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Anotace Žák se seznámí s problematikou národa, národnostních menšin a vztahu majority a minorit Autor Mgr. Petr Stonawski Jazyk Čeština Očekávaný výstup.
Proč útok na Irák?.
Vznik a podstata státu Lidstvo prožilo převážnou část své existence bez státu. Počátky státní organizace jsou kladeny do doby rozvinutějšího zemědělství.
Studená válka - 1. fáze uč. 96 – 101 PS
3. fáze studené války – 60. léta
Studená válka – 2. fáze uč. 101 – 102 PS 35.
STUDENÁ VÁLKA M. Kryška.
Svět na přelomu 50. a 60. let 20. století
Mgr. Kateřina Lojdová Teorie a metodika výchovy Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání Mgr. Kateřina Lojdová
První berlínská krize
EVROPA PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE
VÁLKA V TICHOMOŘÍ.
VY_32_INOVACE_4/01_ČLOVĚK A SPOLEČNOST
Globální problémy Sociální problémy.
Konflikty po 2. světové válce II
Pohyb a rozmístění obyvatelstva na Zemi
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Transkript prezentace:

Velmoci a studená válka

Velmocenské a blokové rozdělení světa Co bylo základem mocenských bloků? Kdo je tvořil? Pojmenujte mocenské bloky dem. blok SSSR a sov. blok (USA a záp. Evropa) třetí svět – rozvojové země Lat. Ameriky, Afriky a jv. Asie

Rozdělení Evropy – železná opona Berlínské krize – prezentace Churchil ukázka s. 108

Velmoci a svět – studená válka Soupeření bez použití ozbrojené síly, bez otevřeného válečného konfliktu NATO x Varšavská smlouva Soupeření o vliv v regionech 3. světa závody ve zbrojení → odzbrojovací proces atomový klub Trumanova doktrína – bránění rozpínavosti SSSR prostřednictvím hospodářské pomoci (Marshallův plán – hosp. pomoc zemím postiženým válkou, odmítnuta zeměmi sov. bloku) Eisenhowerova doktrína – omezené válečné konflikty (Korea, karibská krize, Vietnam) Brežněvova doktrína – omezená suverenita států sov. Bloku (po Pražském jaru)

NATO Severoatlantická aliance North Atlantic Treaty organisation Zpět

Válka v Koreji (1950-1955) sever osvobozen SSSR, jih USA (38.rovnoběžka) Rozdělení na komunistickou KLDR na sev. a nekom. Jižní Koreu Útok KLDR s podporou Číny a SSSR Jih se bránil s podporou USA Po 5 letech hranice znovu na 38. rovnoběžce Dodnes ve válečném konfliktu, sever je dnes nejrepresivnějším režimem světa, vůdce – Kim Čong-il (syn Kim Ir-sena) uctíván jako Bůh, od r. 2011 nahrazen nejmladším synem Kim Čong Unem.

Karibská krize (1962) Komunistická rev. na Kubě (Fidel Castro) Nezdařená invaze emigrantů s podporou USA v Zátoce sviní Castro požádal SSSR o rozmístění raket s jadernými hlavicemi (USA na dostřel) USA - Námořní blokáda Kuby Na pokraji jaderné války se velmoci dohodly – rakety staženy, USA slíbily nezasahovat proti Kubě Červená linka Bílý dům - Kreml

Válka ve Vietnamu (1965-1973) Pův. francouzská Indočína – osvobození po válce Později rozdělení na sev. komunistický režim a již. dem.

Válka ve Vietnamu – 2. část Sever s podporou SSSR útočil na jih podporovaný USA (až půl milionu vojáků) Hamburger Hill Těžké podmínky v džungli

Válka ve Vietnamu – 3. část 1973 odchod Američanů – 1975 sjednocení Vietnamu komunisty Už během války nesouhlas veřejného mínění v USA, protesty, snížení sebevědomí Am., mýtus nespravedlivé války Co vidíte na fotkách? Co z nich vyčteme o protestech proti válce ve Vietnamu

Válka ve Vietnamu – 4. část Postižení civilistů (masakr ve vesnici My Lay), napalm (agent Orange), chemické zbraně (defolianty) Dnes se režim uvolňuje Filmy – Četa, Forrest Gump

USA a jejich vnitřní problémy Demokracie, republikáni x demokraté, prezidentská republika, liberální kapitalismus McCarthysmus – strach z posílení levice - pronásledování komunistů i domnělých Přistěhovalectví – 1965 L. Johnson – 260000 ročně bez ohledu na rasu, národnost či náboženství M. Luther King – boj za rovnoprávnost Afroameričanů (1968 zavražděn) (I have a dream – ukázka uč. s. 108) Který pojem spojuje všechny zmíněné problémy USA?

SSSR Vůdce komunistického tábora, šíření komunismu, vytváření mocenského bloku Totalitní režim jedné strany Plánované centralizované hospodářství Omezování osobních, lidských i politických práv Ekonomická zaostalost, nesoběstačnost Nákladný kosmický, jaderný a vojenský program a velmocenská politika Kult osobnosti J. V. Stalina odhalil na XX. Sjezdu KSSS 1956 N. S. Chruščov, od 60. let neostalinismus L. I. Brežněva V 2. pol. 80. let M. Gorbačov – perestrojka, glasnosť

Rozpad SSSR - 1991

Zdroje: http://www.moderni-dejiny.cz/clanek/jaderna-zbran-od-roku-1945-po-soucasnost-nastroj-valky-nebo-miru/ http://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1lka_ve_Vietnamu http://www.explorevietnamtour.com/uploads/2009_9_1_11_8_23_797_paul-schutzer-american-soldiers-wade-through-marshy-area-during-the-vietnam-war.jpg http://nakedlunchradio.files.wordpress.com/2008/08/hamburger-hill.jpg http://www.drmartinlutherking.net/martin-luther-king-pictures-photos.php?type=speech http://ivanove-autogramy.blog.cz/1003/michail-gorbacov