Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

EVROPA PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "EVROPA PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE"— Transkript prezentace:

1 EVROPA PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE
4. fáze studené války období uvolňování (70. a 80. léta)

2 Válka ve Vietnamu Pracuj s učebnicí str. 105 – 106/ okraj. Odpovědi vypiš do sešitu. 1. Kdy probíhala? 2. Proč USA podporovaly jižní Vietnam? 3. Jaký způsob boje používala severovietnamská armáda (= Vietcong)? 4. Proč se této válce říkalo „válka v obýváku“? 5. Co přispělo k tomu, že se Američané nakonec z Vietnamu stáhli?

3 Učebnice s. 105, přečti si - Odzbrojování
Ústně odpověz na otázky: Co přimělo USA a SSSR k tomu, aby začaly omezovat zbrojení? Jakých typů zbraní se dohody o odzbrojení týkaly? Které zbraně patří mezi tzv. strategické? Dochází k postupnému uvolňování napětí. Dohody o snižování počtu jaderných zbraní, zákaz biologických zbraní a omezování počtu strategických zbraní = mezikontinentální rakety.

4 Konference v Helsinkách (1975) o bezpečnosti a spolupráci v Evropě.
Pročíst str. 106 USA a SSSR respektují sféry svého vlivu (vzájemně si do nich nezasahovaly). Konference v Helsinkách (1975) o bezpečnosti a spolupráci v Evropě. I komunistické země se zavázaly, že budou dodržovat lidská práva! (ale nedodržovaly).

5 80. léta V USA nastupuje prezident Ronald Reagan;
V USA nastupuje prezident Ronald Reagan; V SSSR Michail Sergejevič Gorbačov (snaha reformovat komunismus, uvolnění diktatury) → 1989 pád komunismu v SSSR 1991 rozpad SSSR = konec studené války.


Stáhnout ppt "EVROPA PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE"

Podobné prezentace


Reklamy Google