Kvalitativní výzkum Metodologie v ISK, 11/11/2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metodologie ISK Kvalitativní výzkumy
Advertisements

Marketingový informační systém Je to systém vytvořený za účelem shromažďování, analýzy a vyhodnocování informací o trhu, které Je to systém vytvořený.
Organizační legitimita: aplikace institucionální teorie a teorie závislosti na zdrojích v rámci výzkumu NNO Magdaléna Šťovíčková SOS FHS UK, 2013/2014.
Strategické otázky výzkumníka 1.Jaký typ výzkumu zvolit? 2.Na jakém vzorku bude výzkum probíhat? 3.Jaké výzkumné metody a techniky uplatnit?
Redukce lůžek Existuje prostor pro redukci lůžek akutní péče?
Marketingové informace a marketingový výzkum. Marketingový informační systém sběr informací třídění informací analyzování informací distribuce informací.
Plánování sociálních služeb a transformace aneb Systémově, společně a statečně Šárka Hlisnikovská Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – 26.
Připraveno s podporou programu Erasmus+ Evropské unie. Provázanost výsledků učení, vyučovacích a hodnoticích metod Zkušenosti ZČU Brno Praha.
Klíčová aktivita 2 Systém vzdělávání Mgr.Regina Jonášová Praha
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazná postupy pro.
IP Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Jihlava 25. listopadu 2014.
Supervize v primární prevenci Mgr. Pavel Dosoudil PhDr. Lucie Myšková PhD.
Základy veřejné politiky Kombinované studium Website kursu: Garant kursu a přednášející:
Představení výzkumného projektu Lenka Hloušková Ústav pedagogických věd Filozofická fakulta MU Brno.
Didaktická analýza dějepisného učiva Přednáška č. 6 AR 2014/2015.
VZDĚLÁVACÍ PROGRAM NEZISKOVÉHO SEKTORU projekt Sítě mateřských center o.s. – Jihomoravský kraj Lektorské dovednosti I. Komunikace v NNO.
©Ing. Václav Opatrný. V úvodních hodinách elektrotechniky jsou žáci seznamováni s veličinami, které popisují známý fyzikální svět, získávají představu.
Inf Vizualizace dat a tvorba grafů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Katedra podnikové strategie Analýza vnitropodnikového komunikačního systému ve vybraném podniku.
Sub-projekt PF 098: Práva dítěte ve školské praxi Brno, 26. listopadu 2013 Autentická participace Petra Ali Doláková Realizátor projektu: Česko-britská.
Autor práce: Denisa Vydrová Vedoucí práce: Ing. Petra Solarová, Ph.D. Oponent práce: Ing. František Martíšek České Budějovice, červen 2016.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza marketingového mixu vybrané banky Autor bakalářské práce:
Věcné autority v roce 2016
Mgr. Jiří Starý Odbor strategického rozvoje
PROJEKT OP LZZ „IMPLEMENTACE AGE MANAGEMENTU V ČR“ CZ /5. 1
Projektivní techniky.
Komplexní systém hodnocení
Úřad práce České republiky
PREZENTACE K VĚDECKÉMU KOLOKVIU I, II, III
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Evaluace předmětů studenty (Anketky)
Kvalitativní výzkum Vybrané otázky: Proč kvalitativní výzkum?
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
Marketingový výzkum. Marketingový výzkum Organizace marketingového výzkumu Cíl výzkumu Typ výzkumu Příprava výzkumného projektu Sběr dat Analýza výsledků.
Techniky práce s mentálně postiženými
Ing. Lenka Bombera Piskačová
Řízení znalostí z pohledu práva
Základy pedagogické metodologie
KAP, 25. září 2017, Krajský úřad SK
Popisný (popis reality, jevu) Vztahový (vztah jevů, faktorů, činitelů)
Pedagogická komunikace 4. lekce: Verbální komunikace: kladení otázek
Adaptace jedinců v novém pracovním prostředí
Evaluace a hodnocení Evaluace Autoevaluace ©.
Sociální situace romských komunit v kontextu genderových rolí
Zobecněné rozdíly kvalitativního a kvantitativního výzkumu
Databáze MS ACCESS 2010.
Marketingový informační systém
3. Metody pedagogické diagnostiky
Občanská výchova a svět práce - 9. ročník Milan Šimek
Reflexe učitele Aneb nejlevnější inovační program šitý na míru.
2. seminární úkol - projekt
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Digitální učební materiál
Analýza merchandisingu a nákupní atmosféry obchodní jednotky C&A
Portál PUBLIKACE jako nástroj evidence výsledků vědeckovýzkumných aktivit Situace ke konci roku 2016 Cíl na rok 2017 – z nástroje dílčích sběrů vytvořit.
Analýza vyučovacího procesu v ZŠ praktických v České republice
Analýza komunikativních kompetencí žáků s narušenou komunikační schopností v systému běžných základních škol Mgr. Veronika Girglová.
METODY PSYCHOLOGIE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Kultura a problematika přístupnosti kulturního bohatství ve vzdělávání neslyšících žáků ZŠ Mgr. et MgA. Mariana Koutská katedra speciální pedagogiky, Pedagogická.
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Analýza informačního systému
Přijetí nebo odmítání žáků s poruchou autistického spektra vrstevníky?
Život bez střeva , Praha.
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Vzdělávání jako hlavní složka řízení lidských zdrojů
Seminář pro žadatele pro výzvu 082
NABÍDKA ŠKOLENÍ CE 2017 / 18 Q2.
Transkript prezentace:

Kvalitativní výzkum Metodologie v ISK, 11/11/2011

Kvalitativní výzkum „Beletrie psaná pod přísahou“ (MacDonald, Švaříček a Šeďová 2007) KV umožňuje pozorovat sociální fenomény a procesy v jejich přirozeném prostředí. Tento typ výzkumu tak umožňuje hluboké pochopení sociálního života, neboť umožňuje zjistit významy, které aktéři sociálního života těmto fenoménům a procesům připisují (Hancock, Beverley, 1998, Rabušic)

Jak? Proč? Jakým způsobem? Jaký význam?

Kvalitativní výzkum v ISK Před rokem 1980 téměř chybí (do roku 1985 pouze 1,65 % výzkumů) – zaměření výzkumů spíše na organizační, než individuální úroveň (Järvelin & Vakkari, 1993) ISK si vypůjčuje teoretické rámce a metody z jiných disciplín (sociologie, antropologie, pedagogika, komunikační studia) (Afzal, 2006)

Kvalitativní výzkum v ISK Menší zájem o kvalitativní výzkum lze vysvětlovat i samotnou povahou oboru Kvalitativní metody mohou vést k lepšímu pochopení

Naturalistický přístup Westbrook (1994) Holistický přístup, ale v ISK opomíjený Příklady: Mellon (1986), Chatman, Kulthau

Model kvanti výzkumu Teorie Hypotézy Operacionalizace Vzorkování Sběr Interpretace Validizace

Případ – Sběr – interpretace Model kvali výzkumu Případ – Sběr – interpretace Předpoklady Vzorkování Porovnávání Porovnávání Vzorkování Teorie Porovnávání Vzorkování

Příprava kvalitativního výzkumu Projekt výzkumu – zadání: http://kisk.phil.muni.cz/wiki/Kisk:Metodologie_pro_informa%C4%8Dn%C3%AD_studia_a_knihovnictv%C3%AD/projekt-vyzkumu#Projekt_v_p.C5.99.C3.ADpad.C4.9B_kvalitativn.C3.ADho_v.C3.BDzkumu

Zásady kvalitativního výzkumu Výzkumník obvykle sbírá data v přirozeném prostředí – sám se stává výzkumným nástrojem – intenzivní a dlouhodobý kontakt Zaměření na aktivitu/proces, nikoliv na výsledky Sesbíraná data jsou obvykle textová, nikoliv numerická

Zásady kvalitativního výzkumu Otevřenost k novým cestám zkoumání Usilování o co nejplastičtější obraz problému Snaha o pochopení (ne jen popis) Nestandardizované/nestandardizovatelné postupy Etika Subjektivita vs. kritická reflexe (otázka objektivity)

Výzkumné designy (kvali) Fenomenologický výzkum Etnografický výzkum Zakotvená teorie Biografický design (…)

Constance Mellon: Library Anxiety (příklady výzkumných designů)

Příklad I: kvantitativní přístup Otázky: co? Kdy? Jak často? Kde? Výsledky: Jaké typy úzkosti? Jaká frekvence? Jaké jsou nejčastější příčiny? Ale co to znamená pro samotné student(k)y?

Příklad II: Fenomenologický Fenomenologie = studium fenoménů (událostí, zkušeností, konceptů, situací) Snaha porozumět povaze strachu pociťovaného studenty Co strach způsobuje? Jaký má dopad na život/studium? Jaký význam mu příkládají informanti? Malá skupina (5-8 lidí), ale hloubkové zkoumání

Příklad III: etnografický Etnografie – základ v antropologii Soustředění na detailní, přesný popis (spíše než vysvětlení) – realitu je potřeba pozorovat a popsat „taková, jaká je“ (naturalistická tradice) Extenzivní výzkum v terénu, zúčastněné pozorování, život v komunitě

Etnografický výzkum Analýza – z perspektivy zkoumané populace (včetně jazyka) Spolupráce s „informátory“ – zvyšování validity před prezentací závěrů  je potřeba větší skupina (15-20), výzkum probíhá v přirozeném prostředí, interakce s dalšími skupinami (referenční knihovníci)

Příklad IV: zakotvená teorie Zakotvená teorie = propojení pozitivistické a interakcionistické tradice Glaser, Strauss, 1967 Strauss, Corbin, 1990 Pokus o vytvoření nové teorie na základě sběru dat o studovaném fenoménu – ale vysvětluje výzkumník, nikoliv aktér

Příklad IV: zakotvená teorie 3 hlavní zásady: (Objektivní) odstup od problému (vstup do terénu bez prekoncepcí) – zeptej se: Co se tam dějě? Je má domněnka o tom, co se děje, ve shodě s daty? Skeptický duch: Vysvětlení pocházejí z literatury či zkušeností. Chápej všechna vysvětlení jako prozatimní. Neustále je konfrontuj s daty. Drž se výzkumných procedur

Příklad IV: zakotvená teorie Teorie je vyvíjena přímo z existujících dat Theoretical sampling – současně probíhá sběr dat, analýza, výběr vzorku, až dojde k teoretické saturaci Metoda konstantního srovnávání – metodologie není vytvořena předem, ale během výzkumu

Příklad IV: zakotvená teorie Sběr dat Kódování Poznámkování

Příklad IV: zakotvená teorie Popis sociálních a psychologických procesů, kterými respondenti procházejí v knihovně Opět větší skupina (15-20 lidí) složená nejen ze studentů, ale širší palety respondentů Striktně daná pravidla kódování a zpracování výzkumu (datové úryvky – kódy – kategorie)

Výběr vzorku Sběr dat

Techniky výběru vzorku Kvalifikovaný zaměřený výběr Znalost kontextu x diskutabilní reprezentativita Snowball technika Specifické ne-známé soubory Reprezentativita pole Cenzovní výběry Malé komunity Dobrovolné výběry

Rozhovory Nestandardizované, polostandardizované, standardizované Typy rozhovorů: Neformální (komunikace, vztah s respondentem, otázka etiky, složitá analýza) Narativní (volné vyprávění respondenta, výzkumník spíše stimuluje) Fenomenologický (historie života, zkušenosti a reflexe zkušeností)

Rozhovory Úvod rozhovoru: objasnění účelu, etika, anonymita, neexistují dobré a špatné odpovědi Pořadí otázek: nejprve současnost, minulost bezproblémové, popisné otázky na úvod poté složitější otázky vyžadující interpretaci demografické otázky na konci, nenápadně v průběhu

Rozhovory Pozor na neverbální komunikaci Pozor na sociálně vhodné odpovědi Nahrávání rozhovoru Psané poznámky Rovnocenná komunikace

Transkripce, vyhodnocování Doslovná transkripce Redukce: Vypouštění podobných výpovědí Kódování Třídění, klasifikace Software: Atlas.ti, Trancriber, Transana, AnSWR, Etnograph, …

Pozorování Skryté zúčastněné pozorování Otevřené zúčastněné pozorování Přirozené prostředí Účastníci nevědí o pozorování Pozor na etiku Otevřené zúčastněné pozorování Účastníci vědí, že jsou pozorováni Nezúčastněné pozorování

Pozorování Participant jako pozorovatel Kompletní participant Pozorovatel jako participant Kompletní pozorovatel

Focus Group Obvykle 7-10 lidí Skupinová dynamika, interakce Vysoké nároky na moderátora Prakticky nemožnost generalizace Využitelné i pro plánování dalších metod

Focus group (skupinová dynamika) http://www.youtube.com/watch?v=L_iuAkJHqOk&feature=related

Případová studie N=1 Případ: osoba, instituce, skupina, rodina, knihovna… Komplexní popis a interpretace Zdroje dat: Autobiografie, deníky, životopis, korespondence, rozhovory, dokumentace, pozorování…

Obsahová analýza Kvalitativní Kvantitativní Narativní, diskurzivní, sémiotická (…) Kvantitativní Vysoká míra ověřitelnosti, strukturovanosti Sleduje výskyty jednotek (slov, slovních spojení atd.)

Kvalita v kvalitativním výzkumu Nízká standardizace Nízká reliabilita Nedochází k redukci Vysoká validita

Kvalita v kvalitativním výzkumu Triangulace (kombinace s dalšími výzkumnými metodami, ideálně kvanti) Interní validita (důvěryhodnost, autenticita) Odpovídají pozorování badatele teoriím, které vyvinul? Peer debriefing / peer auditing (kontrola kvality od kolegů-vědců) Ověřování (u informantů) Koherence, zápisky, field notes

Přenositelnost Techniky k zajištění přenositelnosti Reflexe subjektivity (jaké postoje máme k problematice? Jak jsme dospěli k závěrům? Dodatečná validizace Popis limitů výzkumu Pozice výzkumníka (standpoint theory)

Spolehlivost Techniky k zajištění spolehlivosti Konzistence otázek (jak klademe otázku různým informantům? Jak jí rozumí?) Přepis nahrávek, field notes Konzistence při kódování Dvojité kódování

Etika Zachování důvěrnosti a anonymity Poučený souhlas Zpřístupnění práce účastníkům výzkumu

Etické kauzy Humpreys, 1970

Etické kauzy (experimenty) Vězeňský experiment (Philip Zimbardo, 1971)

Etické kauzy (experimenty) Milgramův experiment (učení a paměť)

Obrázky: Amir Kuckovic, darling.clandestine Urban Art Association, Banksy, http://www.cogsci.unitn.it/ecn2009, http://www.ethnosnacker.com/2009_09_01_archive.html