NEŽIVÁ PŘÍRODA Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1314 Č. DUMu VY_12_INOVACE_01_32_Člověk a příroda.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
13.1 Pedosféra Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Zeměpis Autor: Mgr. Lenka Hrdá Pedosféra.
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Druhy Česko má 4 základní obnovitelné zdroje energie voda vítr slunce biopaliva.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: MGR. SOŇA KYSELOVÁ Název materiálu: VY_12_INOVACE _ Z.8.A. 20_hospodarstvi_cr Ročník: osmý Vzdělávací.
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_12_Vzduch Šablona číslo : XVISada číslo: 1Pořadové číslo DUM: 12 Autor: Mgr.Lenka Dědečková.
VY_32_INOVACE_Vac_III_10 Průmysl ČR Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
VODA, VZDUCH - OPAKOVÁNÍ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ŠABLONA ČÍSLO: III/2 NÁZEV: INOVACE A ZKVALITNĚNÍ.
Přírodověda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Jeršovová.
VY_32_INOVACE_08_32_NEOBNOVITELNÉ A OBNOVITELNÉ PŘÍRODNÍ ZDROJE
Přírodověda – 5. ročník, Půda
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_36_PODMÍNKY ŽIVOTA NA ZEMI - VZDUCH, PŮDA, TEPLO A SVĚTLO Autor: Mgr. Petra Kukuczková Předmět: Prvouka Třída: 3. ročník.
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: NEŽIVÁ PŘÍRODA
Název školy:. ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:. Mgr
Energetické suroviny – ropa, zemní plyn
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
ROSTLINY, ČÁSTI TĚLA - TEST
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života – Půda I. Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Blanka Machovcová
Přírodověda pro 4. a 5. ročník
Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E – Př4 – potravní vazby
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Bez vody není život AUTOR: Mgr. Aleš Skála
ZEMĚPIS - 6. ročník Pedosféra
CHARAKTERISTIKA HORNIN A NEROSTŮ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V. , Mnichovická 62
Člověk a jeho svět 4. ročník
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Název materiálu: Nerostné suroviny
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_15_ZEMĚPIS
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
VY_52_INOVACE_11_ Rostliny v rybníku a okolí
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Různé podmínky života na Zemi
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je
VY_32_INOVACE_CH.8A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.06_VZDUCH Název: Vzduch.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o.p.s AUTOR: Bc. Vladimíra Benediktová NÁZEV: VY_32_INOVACE_206_FYZIKA_LÁTKY TÉMA: LÁTKY ČÍSLO PROJEKTU:
Neživá příroda vzduch a voda.
TÉMA: Výrobky a přírodniny
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název školy: Základní škola J. E. Purkyně a
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Abiotické podmínky života.
Prezentace – výklad učiva
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
PRV 3 – Neživá příroda Název školy Plavská škola Autor
Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/
Autor: Mgr. Zdenka Zavičáková
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
PŮDA Přírodověda 5.tř. Mgr. Renata Šimková.
VY_52_INOVACE_41_Hydrosféra-učební text
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: MGR
Usazené horniny = sedimenty
VY_32_INOVACE_ZE6-05 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Člověk a jeho svět 3. ročník
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_Člověk a energie TÉMATICKÝ.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
Neživá příroda - vzduch
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov
Pedologie = půdoznalství
VY_32_INOVACE_ZE6-06 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Transkript prezentace:

NEŽIVÁ PŘÍRODA Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1314 Č. DUMu VY_12_INOVACE_01_32_Člověk a příroda   Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět - 5. ročník Tematický celek: Člověk a příroda Autor: Mgr. Renata Sušňová Anotace: Žáci opakují své znalosti o neživé přírodě. Vyhledají v osmisměrce části neživé přírody, doplňují do vět vhodná slova, doplní diagram slovy z nápovědy, spojí nerostné suroviny s jejich použitím, složí názvy elektráren, rozliší obnovitelné a neobnovitelné zdroje, podtrhnou správné odpovědi o půdě.

Tajenka: _____________________________________ 1. Najdi v osmisměrce, co je součástí neživé přírody. Ze zbylých písmen přečteš po řádcích tajenku. N T E H Ž I V R O S Y Á P CH L U Ě A Ř D Í Z Ů Tajenka: _____________________________________

Tajenka: NEŽIVÁ PŘÍRODA 1. Najdi v osmisměrce, co je součástí neživé přírody. Ze zbylých písmen přečteš po řádcích tajenku. N T E H Ž I V R O S Y Á P CH L U Ě A Ř D Í Z Ů Tajenka: NEŽIVÁ PŘÍRODA

2. Doplň text na následujících stránkách. Vzdušný obal Země nazýváme a--------. Vzduch je bezbarvý p--- složen z d-----, k------, o---- u-- -------, v----- p-- a dalších plynů.

2. Doplň text na následujících stránkách. Vzdušný obal Země nazýváme atmosféra. Vzduch je bezbarvý plyn složen z dusíku, kyslíku, oxidu uhličitého, vodních par a dalších plynů.

Živé organizmy při dýchání vdechují v----, spotřebují z něj část k------ a vydechnou vzduch obohacený o o--- u-------.

Živé organizmy při dýchání vdechují vzduch, spotřebují z něj část kyslíku a vydechnou vzduch obohacený o oxid uhličitý.

Voda se v přírodě vyskytuje ve skupenství k-------, p------ a p-----. Nejvíce vody je obsaženo v m---- a o------. Tato voda je s----, nedá se pít. S----- voda se vyskytuje v ř----, p------, j------, r-------, p--------, l------- atd. Voda na Zemi stále koluje. Říkáme tomu k------ vody.

Voda na Zemi stále koluje. Říkáme tomu koloběh vody. Voda se v přírodě vyskytuje ve skupenství kapalném, plynném a pevném. Nejvíce vody je obsaženo v mořích a oceánech. Tato voda je slaná, nedá se pít. Sladká voda se vyskytuje v řekách, potocích, jezerech, rybnících, přehradách, ledovcích atd. Voda na Zemi stále koluje. Říkáme tomu koloběh vody.

Povrch naší planety Země je tvořen h--------. Ty jsou složeny z n------.

Povrch naší planety Země je tvořen horninami. Ty jsou složeny z nerostů.

3. Horniny můžeme dělit podle toho, jak vznikly 3. Horniny můžeme dělit podle toho, jak vznikly. Doplň do rámečků diagramu slova z nabídky, tak aby diagram dával smysl. horniny Nabídka: žula, vyvřelé, vápenec, mramor, přeměněné, usazené, pískovec

Nabídka: žula, vyvřelé, vápenec, mramor, přeměněné, usazené, pískovec 3. Horniny můžeme dělit podle toho, jak vznikly. Doplň do rámečků diagramu slova z nabídky, tak aby diagram dával smysl. horniny usazené vápenec pískovec vyvřelé žula přeměněné mramor Nabídka: žula, vyvřelé, vápenec, mramor, přeměněné, usazené, pískovec

Člověk mnoho hornin a nerostů využívá a zpracovává na výrobky Člověk mnoho hornin a nerostů využívá a zpracovává na výrobky. Tyto nerosty nazýváme nerostné suroviny.

4. Spoj čarou nerostné suroviny s označením nerudní suroviny, rudy a energetické suroviny. železo pískovec ropa nerudní suroviny zlato uhlí rudy stříbro magnetit energetické suroviny žula zemní plyn vápenec

4. Spoj čarou nerostné suroviny s označením nerudní suroviny, rudy a energetické suroviny. železo pískovec ropa nerudní suroviny zlato uhlí rudy stříbro magnetit energetické suroviny žula zemní plyn vápenec

Spalováním energetických surovin (uhlí, ropy a zemního plynu) vzniká světlo a teplo. Kromě této energie využívá člověk v každodenním životě i elektrickou energii, která se vyrábí v elektrárnách.

5. Poskládej a napiš z písmen názvy různých druhů elektráren. A) B) C) D) E) NÁLPETE DENARÁJ ČÍNULSEN TVĚNÁR DOVÍN ------------ ------------ ------------- ----------- --------

5. Poskládej a napiš z písmen názvy různých druhů elektráren. A) B) C) D) E) NÁLPETE DENARÁJ ČÍNULSEN TVĚNÁR DOVÍN TEPELNÁ JADERNÁ SLUNEČNÍ VĚTRNÁ VODNÍ

Zdroje nerostných surovin, které nám příroda poskytuje, jsou omezené a mohly by být vyčerpány během několika let. Proto se člověk snaží je nahradit zdroji obnovitelnými.

6. Podtrhni ano - pokud jsou zdroje obnovitelné, ne - pokud jsou neobnovitelné. a) uhlí ano ne g) vnitřní energie Země b) ropa c) energie slunce h) stříbro d) proudění vody ch) biomasa e) železo i) proudění vzduchu f) zlato j) zemní plyn

6. Podtrhni ano - pokud jsou zdroje obnovitelné, ne - pokud jsou neobnovitelné. uhlí ano ne g) vnitřní energie Země b) ropa c) energie slunce h) stříbro d) proudění vody ch) biomasa e) železo i) proudění vzduchu f) zlato j) zemní plyn

7. Vyber a podtrhni správnou odpověď, která patří na vynechané místo. Půda vznikla postupným zvětráváním a rozpadem _______________ a působením půdních organismů nerostů hornin a nerostů hornin

7. Vyber a podtrhni správnou odpověď, která patří na vynechané místo. Půda vznikla postupným zvětráváním a rozpadem ______________ a působením půdních organismů. nerostů hornin a nerostů hornin

Půda se skládá z _____________. humusu, zvětralých nerostů a hornin, původní pevné horniny, půdního vzduchu a vody a živých organismů humusu, zvětralých nerostů a hornin, půdního vzduchu, vody humusu, zvětralých hornin a nerostů

Půda se skládá z _____________. humusu, zvětralých nerostů a hornin, původní pevné horniny, půdního vzduchu a vody a živých organismů humusu, zvětralých nerostů a hornin, půdního vzduchu, vody humusu, zvětralých hornin a nerostů

Nejúrodnější část půdy je ___________. voda nerosty humus

Nejúrodnější část půdy je ___________. voda nerosty humus

Půda je důležitá pro všechny živé organismy Půda je důležitá pro všechny živé organismy. Poskytuje _________________. živiny, potravu živočichům, člověku umožňuje pěstovat rostliny určené k obživě oporu pro kořeny stromů, úkryt a potravu živočichům živiny, úkryt a potravu živočichům, člověku umožňuje pěstovat rostliny určené k obživě

Půda je důležitá pro všechny živé organismy Půda je důležitá pro všechny živé organismy. Poskytuje _________________. živiny, potravu živočichům, člověku umožňuje pěstovat rostliny určené k obživě oporu pro kořeny stromů, úkryt a potravu živočichům živiny, úkryt a potravu živočichům, člověku umožňuje pěstovat rostliny určené k obživě

Citace: Veškerý text je dílem autorky.