ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY - PŘEDMĚT

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
32_04_25 Podmět Anotace Prezentace: Základní větný člen – podmět, výklad s animacemi Vzdělávací oblast, vzdělávací obor Jazyk a jazyková komunikace, Český.
Advertisements

ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY
Větné členy.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_08
Grafické znázornění věty jednoduché
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Větné členy Opakujeme.
SYNTAX RISKUJ Autor: Mgr. Monika Dudová
Rozvíjející větné členy - opakování -
V Ě T N É Č L E N Y Základní – podmět,přísudek
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Větné členy.
PŘÍVLASTEK DOPLNĚK Mgr. Michal Oblouk.
Rozvíjející větné členy - opakování -
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace.Český.
Přísudek a podmět Autor: Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku, slouží k výkladu nového učiva Datum: Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
PŘÍVLASTEK - DRUHY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_B_07_PŘÍVLASTEK - DRUHY Téma:
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.
SLOVESA – rod činný a rod trpný Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_A_15_SLOVESA – ROD.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková PŘEDMĚT Pt Chlapec = viděl stromek hvězdu dárky ozdoby světlo sníh.
Větný rozbor věty jednoduché krok za krokem. Na úvod Zopakujeme si postup při rozboru věty jednoduché.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Iveta Vostrá DATUM VYTVOŘENÍ: březen 2013 NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_Český jazyk a.
ANOTACE Materiál je určen pro žáky 3. a 4. ročníku. Patří do vzdělávací oblasti Jazyk a jazyková komunikace. Žáci procvičují pádové otázky a doplňují.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_10A_CJ9_10_SKLADBA.
Základní škola Jablonec nad Nisou – Mšeno, Mozartova 24, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_CJIIb-03 Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr.
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_03 přívlastek
PODMĚT.
Rod a číslo podstatných jmen
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
VY_32_INOVACE_13_Český jazyk pro 7. ročník_Určování větných členů
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Grafický rozbor vět Postup.
ZÁJMENA – ON, JENŽ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Český jazyk 6. ročník ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiřina Homolová
Autor: Mgr. Eva Kotounová Název: VY_32_INOVACE_2C51Čj6_Předmět
Přídavná jména Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
PŘÍSUDEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_276_ČJ8
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_15   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
ČÍSLOVKY - SKLOŇOVÁNÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Rozvíjející větné členy – 6. ročník
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_02 předmět
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Autor: Mgr. Hana Novotná Název : VY_32_INOVACE_02_3A02Čj9_Větné členy
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Základní větné členy - podmět
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Autor: Mgr. Vlasta Šujanová Téma: Seznámení s přísudkem a podmětem
PODSTATNÁ JMÉNA Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ČÍSLOVKY - DRUHY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Mgr. Lenka Vrzáňová Větná stavba října 2011
PŘEDMĚT Český jazyk – 7. ročník.
VY_32_INOVACE_38_CJ_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
Jazyk a jazyková komunikace
VEDLEJŠÍ VĚTA PODMĚTNÁ
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor
Základní větné členy – přísudek
VY_32_INOVACE_42_Slovni_druhy_jinak
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Transkript prezentace:

ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY - PŘEDMĚT Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_B_08_PŘEDMĚT 1 Téma: ČESKÝ JAZYK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2131

Autor Mgr. Helena Baculáková Vytvořeno dne 26. února 2012 Odpilotováno dne 28. února 2012 ve třídě VI.B Vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor Český jazyk a literatura Tematický okruh ČESKÝ JAZYK Téma PŘEDMĚT 1 Klíčová slova Podmět, přísudek, předmět, závislost na slovesu a přídavném jménu, grafické znázornění

Najdi přísudek a urči slovní druh, který jej tvoří. (OPAKOVÁNÍ) Student se ke zkoušce naučil obtížné učivo. Učivo bylo mimořádně obtížné. Tito mladí herci se stali velice brzičko světově známými. Seznámili jsme se na dovolené v Řecku. Květuška zalila všechny květiny v květináčích na okně. Květiny nebudou suché. Budou mít dostatek vláhy. Kytice pro naši maminku je nádherně svázaná. Kdo ji asi vázal? Otázka pro tebe: Které slovní druhy mohou tvořit přísudek?

1) Doplň větu, podtrhni přísudek a nadepiš slovní druh 2) Do závorky zapiš otázku, kterou se ptáš. Ve vlaku se Vlasta setkal s …………..…………. . (________________________) Potkali jste na chodbě …………….……………… ? (________________________) Odpoledne se budeme dívat na ……………………….. (____________________) O ……………………………. jsme se ještě neučili. (___________________) Větný člen, který rozvíjí sloveso nebo přídavné jméno, se nazývá PŘEDMĚT. Předmět je závislý větný člen. Jeho tvar určuje řídící sloveso nebo přídavné jméno. Nikdy se nevyskytuje v 1. ani v 5. pádě. Otázka pro tebe: Víš proč? 1.pád = podmět 5.pád = samostatný větný člen, není součástí věty.

PŘEDMĚT Pt Předmět bývá vyjádřen: Potkala jsem Podstatným jménem - Potkala jsem kamarádku. Pt kamarádku navštíví Přídavným jménem - Lékař navštíví nemocného. Pt nemocného poznám Zájmenem - Podle hlasu ho poznám vždy. Pt ho slyšel Slovesem v infinitivu - Slyšel jej hovořit za dveřmi. Pt hovořit

Najdi předmět a vyznač jej graficky Postupuj podle návodu: 1) Najdi a označ přísudek. 2) Zeptej se pádovou otázkou a slovesem na předmět. 3) Označ předmět a vyznač závislost graficky. Honza si vzal novou encyklopedii. Otevřel ji a našel si jeden obrázek. Dobře si ho prohlédl, potom si vzal tužku a pokusil se obrázek namalovat taky. Povedl se mu. Pak si ještě přečetl poučení, které k obrázku patřilo.

Rozliš, kdy se jedná o předmět a kdy o přívlastek Tatínek rozložil nový koberec do obývacího pokoje. Na koberec poté postavil nábytek. Ke stolu přinesl čtyři židle. Maminka zase narovnala do připravených skříní prádlo a zavřela je. Jejich děti se těšily, jak si sednou do pohodlných křesel a budou se dívat na pořad o zvířatech. Začne za několik minut.

ANOTACE Vyvozování předmětu: a) Vyhledávání přísudků, dotazování se přísudkem na chybějící větný člen, zápis otázky do závorky b) Shrnutí: Řídícím větným členem je sloveso, ptáme se pádovou otázkou - pak se jedná o předmět Poučení o předmětu – závislost, otázka, označení, slovní druhy, jimiž může být vyjádřen, grafické vyjádření Procvičování – interaktivní tabule a pracovní listy a) Vyhledávání předmětu dle návodu + grafické vyjádření b) Odlišování předmětu a přívlastku POUŽITÉ ZDROJE Obrázky i texty z vlastních zdrojů Prezentace obsahuje animace.