AMERIKA - obyvatelstvo

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SEVERNÍ AMERIKA OSVOJOVÁNÍ
Advertisements

Obyvatelstvo Ameriky Autor: Mgr. Marian Solčanský
„Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol
Autor materiálu: Mgr. Dagmar Nogová Datum vytvoření: říjen 2013
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Opakování z minulé hodiny:
VY_32_INOVACE_06 Obyvatelstvo Ameriky
Obyvatelstvo a sídlo.
AMERIKA Hospodářství, obyvatelstvo III2-Z7-I-07
vytvořený v projektu OP VK
Obyvatelstvo AMERIKY.
AMERIKA - OBYVATELSTVO
AMERIKA.
Jižní Amerika.
Zeměpisné objevy v 17. a 18. století
Základní charakteristika obyvatelstva Ameriky
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
OBYVATELSTVO AMERIKY.
STÁTY SVĚTA Rasová skladba.
AMERIKA obyvatelstvo.
AMERIKA OBYVATELSTVO.
Europoidní Negroidní Mongoloidní
Lidské rasy.
Identifikátor materiálu: EU
VY_52_INOVACE_03/2/2_ZEMĚPIS Amerika II. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladan Chlumský ŠABLONA: V/2 – Inovace a.
Společenské a hospodářské prostředí
Anotace Prezentace, která se zabývá základními charakteristikou Ameriky Autor Mgr. Petra Vavrušková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci dokáží vyjmenovat.
Zámořské objevy 15. století
Obyvatelstvo.
VY_32_INOVACE_07 Obyvatelstvo Ameriky - pracovní list
SEVERNÍ AMERIKA -OBYVATELSTVO
Amerika obyvatelstvo.
Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_028.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Lidské rasy, národy, jazyky
Anotace Obyvatelstvo Ameriky Autor Mgr. Petra Vavrušková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci popíší složení, rasy a rozmístění obyvatelstva Ameriky Speciální.
Amerika Obyvatelstvo a sídla
OBYVATELSTVO AMERIKY.
Zdeněk Bergman, G Teplice
SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ. ÚVOD  Spojené státy americké se skládají z 50 států a 13 kolonií  Rozloha km (3. světě)  Nejvyšší bod Mount McKinley.
Severní Amerika Obyvatelstvo a sídla.
LIDSKÉ RASY.
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
OBYVATELSTVO AMERIKY.
OBYVATELSTVO AMERIKY.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_63_01 Název materiáluObyvatelstvo.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Amerika – Obyvatelstvo Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Dnešní svět Ověření ve výuce: Třída: 9.C.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_LIDSKÉ RASY ROČNÍK: 8. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda VZDĚLÁVACÍ.
LIDSKÉ RASY.
6. AMERIKA - OBYVATELSTVO
OBYVATELSTVO SEVERNÍ AMERIKY
Lidské rasy.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Státy světa podle původu a počtu obyvatel.
Obyvatelstvo Na Zemi žije v současnosti více než 7 miliard lidí.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_06_Z67_02
Vzdělávací materiál: Obyvatelstvo Ameriky Operační systém:
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
USA – obyvatelstvo opakování
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Základní škola, Hradec Králové
VY_32_INOVACE_ZE7-07 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
ANOTACE a) PRÁCE JE UČENA PRO ŽÁKY 7. ROČNÍKU B) TÉMA: AMERIKA - obyvatelstvo C) CÍL UČEBNÍHO MATERIÁLU: žáci se seznámí s původním obyvatelstvem Ameriky.
VY_32_INOVACE_Z7. 7 Autor: Mgr
AMERIKA - VODSTVO.
Rasy, národy a náboženství
Původní obyvatelé byli Indiáni, tvořili velké říše Aztékové, Mayové,
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Transkript prezentace:

AMERIKA - obyvatelstvo

ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU Pořadové číslo projektu:III/2 – 4.1.19.   Autor: Mgr. Iveta Novotná Období: 5/2013 – 10/2013  Ročník: 7. Tematický okruh: Poznej svět a svoji zemi

Materiál je v souladu s RVP ZV a ŠVP Základní popis materiálu Anotace: Prezentace seznamuje s osídlováním a současným obyvatelstvem Ameriky. Očekávané výstupy: snaží se určovat pomocí map a porovnávat oblasti Ameriky z hlediska socioekonomických poměrů Klíčová slova: obyvatelstvo Ameriky, indián, Eskymák, Kryštof Kolumbus, přistěhovalci, otrokářství, rasismus, míšenci

AMERIKA OBYVATELSTVO

PRVNÍ OBYVATELÉ Předkové Indiánů a Eskymáků (Inuitů) se dostali do Ameriky z Asie asi před 30 000lety přes zamrzlý Beringův. Indiáni osídlili nejvíce Střední a Jižní Ameriku, kde vytvořili mocné říše Mayů, Inků a Aztéků, v jejichž životě hrálo velkou úlohu náboženství a znalosti přírodních zákonitostí – mj. astronomie

ESKYMÁCI INDIÁNI obr.1 (Inuité) obr.2

ARCHITEKTURA MAYŮ obr.3

MACHU PICCHU obr.4

PRVNÍ EVROPANÉ Z Islandu do Grónska kolem roku 1000 připluli Vikingové, kteří však území neosídlili trvale. Prvenství objevu Ameriky je připisováno Kryštofu Kolumbovi, který se svou flotilou dostal do oblasti Střední Ameriky roku 1492. KOLONIZACE byla zahájena Španěly a Portugalci.

KRYŠTOF KOLUMBUS obr.5 obr.6

VÝPRAVY KRYŠTOFA KOLUMBA obr.7

PRVNÍ PŘISTĚHOVALCI Španělé a Portugalci osídlili převážně Střední a Jižní Ameriku oblast nazývána Latinskou Amerikou (úřední jazyky: španělština, portugalština). Severní Ameriku si rozdělili Angličané a Francouzi Anglosaská Amerika (úřední jazyky: angličtina, v Kanadě i francouzština). Evropané s sebou přivezli nový životní styl, náboženství (křesťanství) a kulturu.

OTROKÁŘSTVÍ Nedostatek pracovních sil na plantážích a v dolech byl řešen násilným dovážením černochů z Afriky, kteří byli chytáni jako zvěř a zbaveni lidských práv. Černoši získali svobodu v 19.století po válce Severu proti Jihu, avšak rovnoprávnost nabyli spolu s Indiány až ve století 20.

RASISMUS ZNEVÝHODŇOVÁNÍ, PODCEŇOVÁNÍ JINÉ RASY ZE STRANY BĚLOCHŮ vedlo k rozšíření RASISMU. Dnes je protizákonný. Bojovníkem proti rasismu se stal – MARTIN LUTHER KING.

Martin Luther King – bojovník za lidská práva obr.8

DNEŠNÍ OBYVATELÉ Amerika je rasově nejpestřejším kontinentem. Žijí zde potomci indiánů (Inuitů), Evropanů, Afričanů i Asiatů, velké množství MÍŠENCŮ: MULATI = míšeneci europoidní a negroidní rasy (bělochů a černochů) MESTICI = míšenci europoidní a mongoloidní rasy (bělochů a indiánů) ZAMBOVÉ = míšenci mongoloidní a negroidní rasy (indiánů a černochů)

POUŽITÉ ZDROJE: 1. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Inuit_women_1907.jpg 2. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Edward_S._Curtis_Collection_People_013.jpg 3. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:80_-_Machu_Picchu_-_Juin_2009_-_edit.jpg 4. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Christopher_Columbus.PNG 5. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:El_Castillo_Chitzen_Itza.jpg 6. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Columbus_Taking_Possession.jpg 7. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Viajes_de_colon_cs.svg 8. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Martin_Luther_King_Jr_NYWTS.jpg