Autor: Mgr. Helena Uhříková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: Mgr. Helena Uhříková
Advertisements

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.7 Povrch Evropy Téma: Česká republika jako součást Evropy Číslo.
Ch_023_Beketovova řada kovů Ch_023_Chemické reakce_Beketovova řada kovů Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Průmyslová hnojiva Ch_069_Průmyslová hnojiva Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Ch_056_Buněčné dýchání Ch_056_Přírodní látky_Buněčné dýchání Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Nukleové kyseliny Ch_060_Přírodní látky_Nukleové kyseliny Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Přírodopis – Neživá příroda Koloběh vody Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k učivu o neživé přírodě. Jejím obsahem je koloběh vody. Jednoduchými.
Ch_055_Fotosyntéza v noci Ch_055_Přírodní látky_Fotosyntéza v noci Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Drogy Ch_065_Přírodní látky_Drogy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
GEOLOGICKÝ VÝVOJ A STAVBA ČR Př_161_Geologie_Geologický vývoj a stavba ČR Autor: Mgr. Jiří Sukaný Škola: Základní škola Velehrad, okres Uherské Hradiště,
HYDROSFÉRA VY_32_Inovace_11 TR-1 Mgr.Ivana Trčková ZŠ a MŠ Nedašov.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
VODA, VZDUCH - OPAKOVÁNÍ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Ch_028_Alkeny Ch_028_Uhlovodíky_Alkeny Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Ch_036_Dusíkaté deriváty uhlovodíků Ch_036_Deriváty uhlovodíků_Dusíkaté deriváty uhlovodíků Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice,
Ch_029_Alkyny Ch_029_Uhlovodíky_Alkyny Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Autor: Mgr. Eliška Nováková
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_13_ZEMĚPIS
Bez vody není život AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Neživá příroda - horniny.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Po čem šlapeme AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Oběh vody v přírodě Materiál byl vytvořen v rámci projektu
VY_32_INOVACE_13_05_vodstvo na Zemi
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Autor: Mgr. Helena Nováková
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
Přírodní vědy DUM 15 KOLOBĚH VODY
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
VY_52_INOVACE_11_ Rostliny v rybníku a okolí
Různé podmínky života na Zemi
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Autor: Mgr. Eliška Nováková
Autor: Stejskalová Hana
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Neživá příroda vzduch a voda.
PČ_141_Dřevo_Dlabání dřeva
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
6. Využívání a znečišťování vody Základy ekologie pro střední školy 1.
Česká republika jako součást Evropy
Magnetické vlastnosti látek
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Ch_009_Chemické reakce_Podvojná záměna
AUTOR: Mgr. Lenka Rousová NÁZEV: VY_32_INOVACE_3B_13
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková
Autor: Mgr. Helena Nováková
Autor: Mgr. Zdenka Zavičáková
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
HYDROSFÉRA pohyb vody na zemi
Téma: Rakousko Číslo projektu: 02
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Neživá příroda - vzduch
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Ch_012_Uhličitan vápenatý
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Voda, vzduch Vodík, kyslík.
Autor: Mgr. Marie Boučková
Základní škola a Střední škola CREDO, o. p. s. Číslo projektu: CZ. 1
8. HYDROSFÉRA VY_32_INOVACE_11_Z4
Transkript prezentace:

Autor: Mgr. Helena Uhříková Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Neživá příroda - voda Pří_147_Rozmanitost přírody_Neživá příroda - voda Autor: Mgr. Helena Uhříková Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace

Anotace: Digitální učební materiál je určen pro seznámení žáků s vodou jako součástí neživé přírody. V materiálu je popsáno rozdělení zásob vody na Zemi a cyklus koloběhu vody, vysvětlen pojem skupenství vody. Je určen pro předmět přírodověda 4. ročník. Tento materiál vznikl jako doplňující materiál k učebnici: ŠTIKOVÁ, Věra. Člověk a jeho svět: přírodověda pro 4. ročník. Ilustrace Hana Berková, Alena Baisová. Brno: Nová škola, c2010, 2 sv. Duhová řada. ISBN 978-80-7289-212-9. Digitální učební materiál je určen pro opakování, upevňování a rozšiřování, seznámení, procvičování, srovnávání, … Materiál rozvíjí, podporuje, prověřuje, vysvětluje, … Je určen pro předmět ……. a ročník ……… Tento materiál vznikl jako doplňující materiál k učebnici: …přesná citace učebnice, včetně ISBN (dle generator.citace.com)

Voda  Je nejrozšířenější látka na naší planetě.  Doprovází nás na každém kroku našeho života.  Existují živé organismy, které dokážou žít bez kyslíku, bez slunečního záření, bez různých živin, ale bez vody NE.  Na celém světě není nic měkčího a poddajnějšího než voda. Voda zároveň může být tak silná, že rozdrtí skálu.

Rozdělení zásob vody na Zemi SLANÁ SLADKÁ povrchová voda voda v ledovcích podpovrchová voda

Voda v ledovci

Podpovrchová voda Voda v půdě Voda v podzemí Studna nebo pramen Půda Nepropustná hornina

Úkol: Poznáš tento zvláštní typ pramene? GEJZÍR

Povrchová voda Tekoucí Nádrže

Koloběh vody děj, který se stále opakuje děj, díky kterému dochází k obnově podzemních zdrojů sladké vody – slaná voda oceánů se odpařováním dostane na zem v podobě sladkého deště nebo sněhu Průběh: Slunce ohřívá vodu v mořích a způsobuje tak její vypařování. Pára stoupá a v určité výšce vytváří mraky. Vítr přenese mraky nad pevninu. Voda z mraků padá k zemi jako déšť nebo sníh. Část vody vsákne do podzemí, část vody naplní jezera nebo potoky a řeky. Voda z potoků a řek se vlévá zpět do moře.

Tekoucí voda se vlévá zpět do moře Schéma koloběhu vody Slunce hřeje Voda padá k zemi jako déšť nebo sníh Vítr žene mraky nad pevninu Tvoří se mraky Pára stoupá Voda naplní řeky a jezera Tekoucí voda se vlévá zpět do moře Voda vsákne pod povrch

Skupenství vody Voda je jediná látka na Zemi, která existuje ve třech skupenstvích. 100 C O C pevné kapalné plynné

ÚKOL: Doplň text slovy z nápovědy. Doplněný text přepiš do sešitu. Voda je nezbytnou podmínkou pro………….…….. Je přítomna všude kolem nás. Podle obsahu soli rozdělujeme vodu na Zemi na …………… a ……………. Největší zásoba sladké vody je v …………………. Povrchová voda se vyskytuje v podobě vodních toků a…………… Zemská voda je v neustálém pohybu: odpařováním vznikne …………, ta vytvoří mraky, mraky zanese ………….. nad pevninu, kde voda padá na Zemi v podobě deště či sněhu. Tomuto ději říkáme:…………………… Nápověda: koloběh vody, ledovci, život, slanou, sladkou, nádrží, vítr, pára.

Použité zdroje: 149009main image feature 576 antartic.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 28. 7. 2006, 03:26 [cit. 2013-01-21]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:149009main_image_feature_576_antartic.jpg?uselang=cs Plage de Western Australia.JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 18:18, 6 February 2011 [cit. 2013-01-21]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Plage_de_Western_Australia.JPG Water cycle blank.svg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 19:27, 14 November 2010 [cit. 2013-01-21]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Water_cycle_blank.svg Icewithwater.JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 10:45, 15 October 2006 [cit. 2013-01-21]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Icewithwater.JPG GeysirEruptionNear.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 21:37, 9 December 2005 [cit. 2013-01-21]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:GeysirEruptionNear.jpg

Použité zdroje: Gentau Pic du Midi Ossau.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 13:01, 28 August 2010 [cit. 2013-01-21]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gentau_Pic_du_Midi_Ossau.jpg ŠTIKOVÁ, Věra. Člověk a jeho svět: přírodověda pro 4. ročník. Ilustrace Hana Berková, Alena Baisová. Brno: Nová škola, c2010, 2 sv. Duhová řada. ISBN 978-80-7289-212-9. Alpine stream.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 10. 8. 2005, 13:48 [cit. 2013-01-21]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Alpine_stream.jpg?uselang=cs www.office.microsoft.com