Výchovné a kariérové poradenství v ZŠ a MŠ Vinařice, okres Kladno

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Od integrace k inkluzi Mgr. Jitka Topičová , Chomutov.
Advertisements

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
PEDAGOGICKO-PSYCHOLOGICKÁ PORADNA OPAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Rozvoj a zdokonalení integrovaného diagnostického, informačního a poradenského systému v oblasti vzdělávání a volby povolání Priorita 3 Rozvoj celoživotního.
Asistenti pedagoga pro žáky se sociálním znevýhodněním a jejich role ve škole.
Návrh Dlouhodobého záměru vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy ČR 2015 Porada ředitelů škol a školských zařízení 9. prosince 2014 KÚ Libereckého kraje.
Rekvalifikace a veřejné zakázky v oblasti zaměstnanosti Mgr. Eva Friedrichová vedoucí oddělení poradenství Úřad práce v Liberci Projekt: Podpora dalšího.
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
PRIORITNÍ PROJEKTY LIBERECKÉHO KRAJE V OBLASTI VZDĚLÁVÁNÍ PRO OBDOBÍ 2014+
Přijímací řízení pro školní rok 2016/17 Osmileté studium.
Přijímací řízení ve školním roce 2015/ ÚVOD Kde je/bylo možné získávat informace:  Návštěvy SŠ a SOU, dna otevřených dveří  Výstava EDUK ART.
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO NOVÝ ŠKOLNÍ ROK 2016 / 2017 přihlášky na střední školu podáváme do přihlášky na Sš s talentovou zkouškou podáváme do
PhDr. Jitka Kendíková ZŠ J. Gutha-Jarkovského G Jiřího Gutha-Jarkovského.
NOVELA VYHLÁŠKY Č.72/2005 SB. - VÝKLAD Mgr. Blanka Hrbková, vedoucí úseku poradenství a institucionální výchovy odboru 27 - odboru speciálního vzdělávání,
 Webové stránky středních škol  Výstavy škol  Dny otevřených dveří  Brožura Atlas školství v Karlovarském kraji  propagační materiály škol na nástěnce.
Program – – → výchovný poradce a platné právní předpisy – → přestávka – → základní informace o studiu
TVORBA JEDNOTNÉHO ZADÁNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠKY V OBORECH VZDĚLÁNÍ KATEGORIE E Romana Jezberová konference IPn NZZ Praha březen 2012.
ORGANIZACE PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ 2016/2017 část I. - Přihláška na SŠ
Přijímací řízení na střední školy pro školní rok 2017 / 2018
Tematické setkání k TVORBĚ INDIVIDUÁLNÍCH VZDĚLÁVACÍCH PLÁNŮ
Individuálně, ale společně a jinak
Informační a poradenské centrum ZČU
Přijímací řízení ve školním roce
Důležité informace pro rodiče vycházejících žáků
Úřad práce České republiky
Institucionální cesta podpory
Podpůrná opatření prvního stupně
Úmluva o právech dítěte Listina základních práv a svobod Další zákony
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
KAP, 25. září 2017, Krajský úřad SK
Název: VY_32_INOVACE_VVP_8A_14F Škola:
Program – – → 1. blok – dotazy posluchačů k prezentaci z minulého semináře, poskytování informací o dítěti, informovaný souhlas.
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Kde hledat informace o oborech a středních školách?
12. června 2017, Pardubice Mgr. Miroslav Jiřička
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Přijímací řízení na střední školy pro školní rok 2018 / 2019
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Průběh tvorby Školních akčních plánů (ŠAP) v Libereckém kraji
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Školní poradenství Mgr. Alice Vašáková.
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY PRO ŠKOLNÍ ROK 2018/19
Školní poradenské pracoviště
TŘÍDNÍ SCHŮZKY přihlášky na SŠ leden 2016
Informace k přijímacímu řízení na střední školy
Žáci se speciálními vzdělávacími potřebami
Kulatý stůl Rozvoj spolupráce SOŠ a členských firem HK
A jako ASISTENT PhDr. Jitka Kendíková
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
ASISTENT PEDAGOGA V MALOTŘÍDNÍ ŠKOLE
KURIKULUM PRO VŠECHNY R. Votavová /
Kde hledat informace o oborech a středních školách?
Přijímací řízení pro školní rok 2018/2019.
ÚVODEM… PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ ZŘIZOVANÝCH LIBERECKÝM KRAJEM 12. prosince 2018 I Liberec.
Přijímací řízení na střední školy pro školní rok 2019 / 2020
2. setkání platformy: .d Tvorba Školské inkluzivní koncepce Libereckého kraje Manažer aktivit projektu: Bc. Jakub Lang
Přijímací řízení pro školní rok 2019/20
Přijímací řízení pro školní rok 2019/20
Uskutečněné a očekávané změny právních předpisů důležité pro zástupce ředitele Praha
Vybrané cíle projektu KIPR
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Úvodní přednáška pro 1. ročník
Přijímací řízení pro školní rok 2019/2020.
Přijímací řízení v roce uchazeč může pro 1
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Nabízené služby společnosti
Pěstounská péče na přechodnou dobu (PPPD)
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Podpůrná opatření Mgr. Marika Kropíková.
Transkript prezentace:

Výchovné a kariérové poradenství v ZŠ a MŠ Vinařice, okres Kladno Mgr. Bc. Radomila Krchová

Standardní činnosti výchovného poradce Poradenské činnosti Metodické a informační činnosti Standardní činnosti výchovného poradce

Poradenské činnosti VP3 Kariérové poradenství a poradenská pomoc při rozhodování o další vzdělávací a profesní cestě žáků Vyhledávání a orientační šetření žáků, jejichž vývoj a vzdělávání vyžadují zvláštní pozornost a příprava návrhů na zvláštní péči o tyto žáky, spolupráce na přípravě, kontrole a evidenci PLPP pro žáky se SVP 1. stupně Zprostředkování vstupní a předběžné diagnostiky SVP a mimořádného nadání a intervenčních činností pro žáky se SVP nebo mimořádně nadané žáky ve ŠPZ Spolupráce se ŠPZ při zajišťování podpůrných opatření a intervenčních činností pro žáky se SVP Příprava podmínek pro vzdělávání žáků se SVP ve škole, koordinace poskytování poradenských služeb těmto žákům školou a ŠPZ a koordinace vzdělávacích opatření Poskytování služeb kariérového poradenství pro žáky se SVP a pro žáky uvedené v § 16 odst. 9 školského zákona

Metodické a informační činnosti VP3 Poskytuje metodickou pomoc pedagogickým pracovníkům školy. Zprostředkovává ped. pracovníkům nové metody pedagogické diagnostiky a intervence. Poskytuje metodickou pomoc ped. pracovníkům školy v otázkách kariérového rozhodování žáků, integrace, VIP, práce s nadanými žáky apod. Předává odborné informace z oblasti kariérového poradenství a péče o žáky se SVP ped. pracovníkům školy. Sleduje změny v právních předpisech týkajících se problematiky výchovného poradenství a seznamuje s nimi ostatní ped. pracovníky. Poskytuje žákům a jejich zákonným zástupcům informace o činnosti školy, ŠPZ v regionu, o jejich zaměřeních, kompetencích a možnostech využívání jejich služeb. Shromažďuje odborné zprávy a informace o žácích v poradenské péči dalších poradenských zařízení a zajišťuje je v souladu s GDPR. Vede písemné záznamy umožňující doložit rozsah a obsah činnosti výchovného poradce, navržená a realizovaná opatření.

Kariérové poradenství1 Poskytuje poradenskou činnost pro rodiče, žáky při volbě povolání. Sleduje právní předpisy, vyhlášky k dané problematice a o změnách informuje rodiče a žáky. Spolupracuje s PPP a úřady práce a předává rodičům a žákům nové průzkumy o uplatnitelnosti na trhu práce v budoucnu. Provádí průzkum předběžného zájmu žáků o studium na SŠ, OU /8.tř./ Dle přání rodičů nebo žáků zajišťuje PROFI testování k výběru vhodné profese. Spolupracuje se zástupci středních škol a učilišť při besedách s vycházejícími žáky. Shromažďuje nabídky a další informace o studiu na SŠ, SOU, G, víceletých G a seznamuje s nimi žáky. Na určené místo ve škole vyvěšuje informace o dnech otevřených dveří na SŠ, SOU, … Zadává údaje do přihlášek na SŠ a generuje je z webového školního informačního systému skolaonline. 2 Zajistí předání Zápisového lístku na SŠ vycházejícím žákům. Poskytuje rodičům a žákům informace k odvolacímu řízení, k druhému kolu přijímacího řízení.

Práce s žáky se SVP1 Pomáhá třídním učitelům při vyhledávání a sledování žáků ohrožených školním neúspěchem. Pomáhá učitelům při shromažďování materiálů pro psychologická a speciálně pedagogická vyšetření. Podává návrhy na vyšetření žáků se zdravotním postižením nebo se zdravotním či sociálním znevýhodněním v pedagogicko-psychologické poradně nebo ve speciálně pedagogickém centru. Projednává danou problematiku se zákonnými zástupci žáka. Podílí se na zpracování individuálních vzdělávacích plánů pro žáky se SVP. Vede dokumentaci každého žáka se SVP včetně evidence doporučení pro vzdělávání žáků se SVP. Projednává užití slovního hodnocení u žáků se SVP.

Kontakty Výchovná poradkyně: Mgr. Radomila Krchová Telefon: 312 274 546 Mobil: 736 752 158 Působiště: ředitelna školy (přízemí - budova 1. stupně) E-mail: skolavinarice@volny.cz Konzultační hodiny: pondělí 14:00 – 15:30 po dohodě kdykoliv

Spolupráce1 s ostatními organizacemi: OSPOD – orgány péče o dítě Policie ČR Městská policie Kladno Dětští lékaři IPS úřadu práce Kladno Spolupráce1 s poradenskými centry: PPP Kladno, Cyrila Boudy 2953, Kladno tel.: 312 660 436, 312 661 044 PPP a SPC Vinařice, Hlavní 245, Vinařice tel.: 312 291 519 SPC Kladno, Pařížská 2249, Kladno tel.: 312 686 018, 312 521 141 SVP Slaný, Tomanova 1361, Slaný tel.: 312 520 569 Středisko ROSA, Římská 2846, Kladno tel.: 312 267 917

Užitečné odkazy1 www.infoabsolvent.cz www.stredniskoly.cz www.atlasskolství.cz www.zkola.cz www.gwo.cz www.burzaskol.cz www.ceskaskola.cz www.scio.cz www.proskoly.cz

Použité zdroje 1. Výchovný poradce: Výchovné a kariérové poradenství. Www.skolavinarice.cz [online]. 1.1.2017 [cit. 2019-01-22]. Dostupné z: www.skolavinarice.cz 2. Výroční zpráva o činnosti školy 2017/2018. Www.skolavinarice.cz: Výroční zprávy [online]. 2018, 15.8.2018 [cit. 2019-01-22]. Dostupné z: www.skolavinarice.cz 3. Regionální školství: školský zákon, vyhlášky, předškolní, základní, střední, vyšší odborné a jiné vzdělávání, školy a školská zařízení, dotace, školní stravování, maturity, výkon ústavní a ochranné výchovy ; Pedagogičtí pracovníci : redakční uzávěrka .. Ostrava: Sagit, 2005. ÚZ. ISBN 978-80-7488-311-8.