VĚDA A PRAXE RŮZNÁ POJETÍ PŘEDMĚT A METODY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dítě v dnešním světě - obrat k dítěti v pedagogice
Advertisements

Pedagogika jako věda (vědecká disciplína)
Vymezení a funkce volného času
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Pedagogika volného času (VČ)
Vymezení pedagogiky VČ (PVČ)
„Jekhetanes“ aneb spolu Sophia Dvořáková. KDO JSME? Šance pro Tebe je nestátní nezisková organizace. Šance pro Tebe působí v Pardubickém kraji, sídlo.
Pojetí a obsah pedagogiky sportu u nás a v zahraničí
Doc. Michal Kaplánek, Th. D.
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
Dítě v dnešním světě - obrat k dítěti v pedagogice
Sociálně patologické jevy
PRIMÁRNÍ PREVENCE PRÁVNÍ VĚDOMÍ
Pedagogika jako věda Její předmět, cíle, metody, postavení v rámci společenských věd, jednotlivé disciplíny, základní pojmy.
Zpracovala: Simona Hyková
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Teorie a metodika výchovy 2. lekce Základní pojmy Hodnoty ve výchově
Průřezová témata.
Minimální preventivní program školy
Pedagogické poradenství ve výchovně vzdělávacím procesu etopedie, poradenství ve vztahu k sociální práci, k intervenci.
259 Vybrané kapitoly z didaktiky 195 Vybrané kapitoly z didaktiky
Psychologické aspekty zdraví
Předmět sociologie Určení sociologie: Věda společenská a behaviorální Empirická sociologie Empirická sociologie Sociální jevy a formy vztahů Sociální jevy.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
Základy sociální psychologie
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Postavení pedagogiky mezi vědami
Modely mentální retardace
Dnes ty mně, zítra já tobě!
SPLBP_ZSE Základy speciální pedagogiky Etopedie
Teorie výchovy a řešení výchovných problémů
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
1 Evaluace a hodnocení EvaluaceAutoevaluace ©. 2 EVALUACE /Autoevaluace EVALUACE vyjadřuje souhrnně teorii, metodologii a praxi veškerého hodnocení nejrůznějších.
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
Výchova jako proces zpracovala: Kateryna Foinetská.
Katedra sociální pedagogiky na Pedagogické fakultě MU Projekty zaměřené na zvyšování životních a profesních perspektiv sociálně znevýhodněných skupin.
Ústav pedagogických věd Mostní Zlín Tel: Fax:
Téma č. 3.: Moderní obecná pedagogika Doporučená literatura: Ouroda,K. Základy pedagogiky. Brno:IMS, Ouroda,K. Základy pedagogiky. Brno:IMS, 2003.
S OCIÁLNÍ PSYCHOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.18.
Psychologické disciplíny II. Část Aplikované. Jedná se o obory, které zkoumají určitou konkrétní oblast lidské činnosti z psychologických aspektů Jedná.
Funkce a mezipředmětové vztahy předmětu sociální péče.
Od tématu k problému – druhy problému - hypotézy Východisko = problém Kvantitativní výzkum – musí mít vždy hypotézu? Kvalitativní výzkum – bez hypotézy?
Základy pedagogiky volného času Jihočeská univerzita - Teologická fakulta Bakalářské studium pedagogiky volného času ZS 2005/2006 Mgr. Michal Kaplánek,
Teorie a metodika výchovy Lekce 4: Pedagogika volného času a zážitková pedagogika Mgr. Katřina Lojdová
Pedagogika předmět disciplíny výzkum metody. předmět Pedagogiky = výchova (záměrné působení na rozvoj jedince) výchova = celoživotní proces rozvoj jedince.
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
MIROSLAV PROCHÁZKA Výchova a komunikace v rámci rodiny a školy, stresu a napětí.
Teorie výchovy a řešení výchovných problémů
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
Pedagogické disciplíny
4. Pedagogika sportu v systému věd
1. Vymezení a rysy sportovní edukace
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ A/ B/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Pedagogika jako vědecká disciplína
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Vymezení a funkce volného času
6. Normativní a empirická pedagogika sportu a jejich význam
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
ŠKOLNÍ PEDAGOGIKA ZÁKLADY PEDAGOGIKY DPS002 PS 2017
Sociální psychologie.
VĚDA A PRAXE RŮZNÁ POJETÍ PŘEDMĚT A METODY
Pedagogika II Mgr. Kateřina Lojdová
Školská sociální práce
VĚDA A PRAXE RŮZNÁ POJETÍ PŘEDMĚT A METODY
Pedagogika Pedagogika = sociální věda
SOCIÁLNÍ PEDAGOGIKA ve vztahu k dalším disciplínám
Transkript prezentace:

VĚDA A PRAXE RŮZNÁ POJETÍ PŘEDMĚT A METODY SOCIÁLNÍ PEDAGOGIKA VĚDA A PRAXE RŮZNÁ POJETÍ PŘEDMĚT A METODY

Soc. ped. – nauka o vztazích prostředí a výchovy Ústřední pojem: socializace (zavedl Durkheim) Východiska: sociální psychologie, sociologie Význam: vyžaduje analýzu prostředí, umožňuje pedagogické ovlivňování (skrze) prostředí Riziko: sociální determinismus Zástupci: Wroczynski, Baláž, Přadka

Soc. ped. – nauka o výchově (na základě pedag. psychologie) Ústřední pojem: výchova jako educatio + formatio Východiska: pedagogická psychologie Význam: hledá konkrétní přístupy reedukace, resocializace, integrace Riziko: rozvoj metod, které „svádí“ k manipulaci Zástupci: J. Lukas, J. L. Mees, E. G. Skiba

Soc. ped. – nauka o výchově (na základě filosofie výchovy) Ústřední pojem: výchova jako educatio + formatio Východiska: filosofie výchovy Význam: důraz na „výchovu k lidství“ Riziko: normativní etika, nedostatečný rozvoj konkrétních metodických postupů Zástupci: ???

Sociální pedagogika jako věda o výchově V rámci tohoto přístupu můžeme rozlišovat různé aspekty: Normativní aspekty pedagogiky Pedagogika jako normativní věda stanoví pravidla chování, cíle, které má člověk edukací dosáhnout (kompetence) a klade nároky na způsoby jejich dosažení. Pedagogika jako věda zabývající se mj. výchovou zaměřenou na respektování normativních prvků v lidském životě Sociální pedagogika tak hledá konkrétní výchovné postupy a pedagogické prostředky jak výchovně působit, aby si jedinci či skupiny tato normativní prvky osvojovali. Explorativní aspekt Explorativní přístup v pedagogice znamená zkoumání postojů dětí a mládeže k normativním prvkům.

Soc. ped. – věda o pomoci člověku Ústřední pojem: sociální učení (dle Schillinga má svoji didaktiku) Východiska: pedagogika Význam: umožňuje metodicky uchopit např. otevřenou (nízkoprahovou) práci s mládeží Riziko: konflikt s oborem sociální práce Zástupci: Schilling, Bakošová, Hudecová

Sociální pedagogika jako věda o pomoci člověku Sociální pedagogika se stává konceptem životní pomoci člověku, kdy jejím cílem je pozitivní proměna kvality života jedince a skupin, ve kterých se nachází. Těžiště je v prevenci prevence primární, sekundární, terciární Primární prevence: pozitivní ovlivňování trávení volného času a předcházení setkání s negativními vlivy sociálního prostředí (návykové chování, kriminalita, rizikové chování), které mohou podstatně negativně socializaci narušit

Pedagogický aspekt pomoci Pedagogický aspekt pomoci v socializaci, příp. resocializaci můžeme spatřovat ve všech edukačních aktivitách (člověk se něčemu učí) Hlubší pohled (informal education, l´animazione culturale): jde o získávání takových životních zkušeností, ze kterých může jedinec odvodit, co je v životě podstatné, jaké jsou základní hodnoty, co smysl má a co nemá. Jedinec si má vytvořit životní projekt a jeho realizací se má stát protagonistou svého života. Má se naučit vytvořit si takový životní styl, který jej bude stabilizovat v hodnotách tvorby a v hodnotách, které nelze ničím koupit. Má objevit, že základem životního úspěchu není spotřeba, ale služba.

Soc. ped. – nauka o deviacích sociálního chování Ústřední pojem: sociálně patologické jevy Východiska: psychologie, sociologie Význam: umožňuje realizovat „užší pojetí sociální pedagogiky“ Riziko: konflikt se sociální prací, nevyjasněné vztahy s etopedií Zástupci: Huppertz, Schnitzler, Gabura

Dvě pojetí sociální pedagogiky Užší pojetí: předmětem zkoumání jsou sociální problémy vznikající v souvislosti s chudobou, nezaměstnaností, sociálními deviacemi atd. Širší pojetí: navazuje na původní myšlenku německé sociální pedagogiky; jde o posilování pozitivních složek životního způsobu, a to především prostřednictvím výchovy a vzdělávání

Sociální pedagogika jako věda „Handlungswissenschaft“ (lidské jednání) vědeckými metodami reflektuje praxi vytváří a ověřuje teorie Předmětem je „lidské jednání“ související se socializací a osobnostním rozvojem jedince, jakož i všechny skutečnosti, jimiž je výchova podmíněna. (Kaplánek – vlastní shrnující definice)

Předmět sociální pedagogiky Směry uváděné M. Procházkou Předmět zkoumání (teorie) Sociální aspekty vývoje a rozvoje osobnosti (Kraus), sociální integrace jedince, zvládání života, seberozvoj, sebepoznání (Poláčková) Proměna společnosti, s důrazem na prostředí (Kraus) Analýza odchylek sociálního chování a jednání (Ondrejkovič) Předmět reflexe (praxe) Monitoring a evaluace realizace výchovných a preventivních opatření (Kraus) Reflexe konkrétní sociálně výchovné činnosti s důrazem na prevenci a intervenci do socializačních procesů (Bakošová)??? Předmět aplikace (rozvoj) Pomoc při utváření optimálního životního způsobu (Kraus), hledání optimálních forem pomoci člověku, zejména tam, kde rodina a škola neplní svou funkci (Bakošová) Promýšlení a koncipování konkrétních postupů, jak optimalizovat a usměrňovat životní procesy, a to s akcentem na vnitřní potenciál jedince a jeho aktivitu (Kraus) Sociálně pedagogická prevence a terapie (Kraus)

Předmět sociální pedagogiky jako (teoretické) vědy dle Krause Sociální podmíněnost výchovného procesu (Natorpova myšlenka) Výchova jako součást socializace Vztahy mezi prostředím a výchovou Charakteristika jednotlivých prostředí Působení médií na výchovný proces Životní styl a jeho utváření Výchovné situace, krizové situace Sociální klima školy (Průcha) Potenciál sociálně výchovného působení

Sociální pedagogika jako reflexe praxe Profese sociálního pedagoga Práce sociálních pedagogů s různými cílovými skupinami Sociálně výchovná práce s minoritními a rizikovými skupinami Sociálně kulturní práce s komunitou Výchova v multikulturním prostředí Pedagogické aspekty probace a mediace Dobrovolnictví

Předmět soc. pedagogiky jako aplikované vědy Formuluje Průcha, vychází z užšího pojetí sociální pedagogiky, proto vyjmenovává spíše praktické problémy: Problémy současné rodiny a rodičovství Náhradní rodinná výchova Vzdělávání dětí uprchlíků a migrantů Situace dětí týraných, zneužívaných a zanedbávaných Delikvence a agrese mladistvých Kriminogenní skupiny mládeže Řešení dětské prostituce a pornografie Dodržování práv dítěte Resocializace trestaných osob

Vymezení sociální pedagogiky vůči sociální práci Většinou zmíněných témat se zabývá také sociální práce a jiné sociální vědy. V čem spočívat jedinečný přínos sociální pedagogiky? Jedinečným přínosem sociální pedagogiky je edukační aspekt: sociálně výchovná činnost se nezaměřuje pouze na obnovu sociálního fungování, ale také na kultivaci osobnosti člověka a jeho vztahů ve všech dimenzích lidství (fyzické, psychické, sociální, spirituální). Proto je přednostní oblastí sociálně výchovné práce pomoc škole, rodině a vůbec prostředí, v němž probíhá edukace (formální, informální, neformální). Sociální pedagogika jako věda zkoumá podstatu prvků ovlivňujících výchovu (resp. celého systému) a vztahy mezi nimi; reflektuje edukační realitu sociálně výchovné práce a navrhuje praktické aplikace výchovných postupů.

Profese sociálního pedagoga Není v seznamu povolání Usiluje se o zavedení sociálních pedagogů do škol Jejich úkolem by bylo (dle konkrétní situace školy): věnovat se těm problémům, které jsou ostatními odborníky opomíjeny a nejsou řešeny, otevřít školu veřejnosti, Navázat s žáky „méně formální vztahy“ a snažit se o „alternativní způsob řešení jejich problémů“, ulehčit práci učitelům mimo vyučování (dle výzkumu na brněnských školách, cit. Studie proveditelnosti, Plzeň 2015)