UMÍME POMÁHAT…….? PETRA STEJSKALOVÁ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dobrovolnické centrum při Diecézní charitě ČB
Advertisements

Dobrovolníci v sociálních službách
Specifika dobrovolnické služby na onkologickém oddělení
III. výroční kongres poskytovatelů sociálních služeb ČR
Dobrovolnický program na Onkologické klinice FN Olomouc
Dobrovolnické centrum při Farní Charitě Litomyšl
Dobrovolnictví pro Vysočinu Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci - jak na to?“ podpořeného finančními prostředky z.
Maminka maminek kontaktní sestra
Život dobrovolníka v domovech pro seniory
DOBROVOLNICTVÍ V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH
Dobrovolnické centrum Ostrava. DC ADRA Ostrava Nejsme poskytovatel soc. služeb 3 akreditace MV ČR na vysílání dobrovolníků do soc. a zdrav.zařízení –
Dobrovolnická činnost v Domově Sue Ryder Příklad dobré praxe
MÉĎA – MINI ŠKOLKA NEMOCNICE TGM HODONÍN,p.o.
Program PĚT P. Pět P je… Sociálně preventivní volnočasový program Sociálně preventivní volnočasový program Zaměřuje se na: Zaměřuje se na: Přátelství.
DOBROVOLNÍCI V HOSPICI
Přínos dobrovolnického programu pro onkologické pacienty
Koncepce péče o staré občany
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Postřehy ze studijního pobytu, aneb Fulda 2004 (Socrates Erasmus)
Individuální výchovný plán
Dobrovolníci Amelie na ambulanci I. interní kliniky – hematologie Staniční sestra Karolína Straková a koordinátorka dobrovolníků Amelie pro Prahu Mgr.
Předškolní péče na Islandu Jónína Konradsdottir, ředitelka MŠ.
Onkodobrovolníci v Krajské nemocnici Liberec Konference I slova léčí, aneb dobrovolníci na onkologických pracovištích Praha 27. února 2012 © Bc. Dana HRSTKOVÁ,
Provoz lůžkové části Kliniky pracovního lékařství
Spojuje tři generace a pomáhá. Celý projekt je postaven na principech lidskosti a vzájemné pomoci a nejdůležitějším předpokladem pro jeho fungování je.
Spojuje tři generace a pomáhá. Program 3G Vznik Praha 2011 Je určen především pro občany ve věku 50+, kteří nemají vlastní vnoučata anebo s nimi nejsou.
Aktuální rizika dobrovolnického programu v nemocnicích a význam metodických doporučení MUDr.Ivana Kořínková Garant a konzultant zdravotně sociálních dobrovolnických.
Představuje pilotní projekt s názvem POLIS. ... je sociálně preventivní pilotní projekt... zkušební doba 18 měsíců... spolufinancován Evropským sociálním.
KOMPAS = sociálně preventivní volnočasový program pro děti ve věku 8 – 15 let Zaměřený na:KOMunikaci PArtnerství Spolupráci V současné době je program.
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Afrika nevšedníma očima … nejen v českých školách II 2010 Projekt je financován z prostředků Evropské unie a spolufinancován z prostředků vládního programu.
 Pomoci zpříjemnit pomalu plynoucí čas dlouhodobě hospitalizovaným pacientům  Zprostředkovat pacientům kontakt s „venkovním“ prostředím  Podpořit dobrou.
Výsledky dotazníkové evaluace dvouletého působení dobrovolníků v IKEM
Tříleté zkušenosti se zapojením do paliativní péče v rámci psychické podpory pacientů i rodinných příslušníků Mgr. Milena Malá, Zdravotní klaun, o. p.
Dobrovolnická služba v muzeu a knihovně Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci - jak na to?“ podpořeného finančními.
Dobrovolník jako člen týmu
Dobrovolníci v sociálních službách Dobrá praxe v SAS pro rodiny s dětmi Dobrovolnického centra, o. s.
Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí KOORDINACE SLUŽEB V PÉČI O KLIENTA V RT.
Praxe na VOŠ Jabok Úvodní přednáška pro 1. ročník.
Léčebný řád nemocnice Karel Šebestík. 1. Při přijetí do nemocnice se Vás ujme sestra, která Vás seznámí s oddělením, uvede do pokoje, zapůjčí nemocniční.
Grantové programy Odboru školství, mládeže a sportu KrÚ pro rok 2008: Sportoviště 2008 Jednorázové akce 2008.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Metodický a supervizní seminář k praxi III. 4. září 2012.
PEDIATRIE Mgr. Petra Sedlářová.
Riziko: Chybí ochranné prostředí, které nevyhovuje individuálním potřebám dítěte. klíčové: uzpůsobit prostředí patří mezi první úkoly + Náročnější prostředí.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
Cíle projektu a projektové aktivity Aktivity na národní úrovni  Podpora Národní pracovní skupiny v práci na  Národním akčním plánu ochrany práv dětí.
1 Projekt : „ PODPORA ZDRAVOTNICKÝCH OBORŮ“ DOBROVOLNICTVÍ - je svobodně zvolená činnost, konaná ve prospěch druhých bez nároku na odměnu.
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
Odlišnosti lůžkové a primární péče o děti a dorost MUDr. Alena Šebková Předsedkyně OSPDL ČR.
Domov důchodců Dubí, příspěvková organizace Na Výšině 494 a Ruská 130.
Dobrovolníci v neziskovém sektoru Historické kořeny dobrovolnictví Dobrovolnictví vzájemně prospěšné Dobrovolnictví veřejně prospěšné Terminologické rozdíly:
LUŽÁNKY – STŘEDISKO VOLNÉHO ČASU BRNO, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Evropská dobrovolná služba (European Voluntary Service)
Domov Sue Ryder, o.p.s. „Šance pro důstojné stáří“ Mgr. Michaela Hronová, Domov Sue Ryder, o.p.s. Michelská 1/7, Praha 4 Tel:
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Metodická schůzka RŠPP – VIP II Dr. Anna Kucharská, Ph.D.
Rodina a zaměstnání Henry Schein Česká republika
Dárcovství kostní dřeně
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení Harrachov
Spolupráce zdravotníků a sociálních pracovníků; možnosti následné péče
Věk sám o sobě není důvodem zvýšené potřeby péče.
SYNDROM VYHOŘENÍ V KONTEXTU ZDRAVOTNICKÉHO ZAŘÍZENÍ
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Dobrovolnické programy
Metodický a supervizní seminář k praxi III.
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Rodičovství biologické a pěstounské
Metodický a supervizní seminář k praxi III.
Budoucnost domácí péče
Transkript prezentace:

UMÍME POMÁHAT…….? PETRA STEJSKALOVÁ

MOTIVY Proč se lidé stávají dobrovolníky? ”Jak může někdo něco dělat zadarmo?”, ”A proč to dělá?” 95 % pocit smysluplné práce 77 % posílení sebevědomí 71 % vyplnění volného času Motivy dobrovolníků ze střední a východní Evropy se výrazněji neliší od motivů dobrovolníků například z USA či Evropské unie.

ČÍM MŮŽE BÝT DOBROVOLNICKÁ PRÁCE PŘITAŽLIVÁ? uspokojením z činnosti pro ostatní práce s lidmi, nabitá emocemi….. setkání se skupinou lidí s jinými životními zkušenostmi u seniorů - lépe připraveni na tuto etapu života

ČÍM MŮŽE BÝT DOBROVOLNICKÁ PRÁCE PŘITAŽLIVÁ? zapojením do společenství lidí, kteří mají touhu pomáhat jako já lidé nejsou tak špatní a necitelní, jak se někdy zdá.

Dobrovolnictví jako součást psychosociální péče o nemocného "Dobrovolníci netvoří peníze, ale zvyšují hodnotu nemocnice."

DC FNOL Vznik Dobrovolnického centra konec roku 2014 je zřizováno nemocnicí a je přímo její součástí posláním programu je přinášet do nemocnice více lidského kontaktu…..

DC VE FNOL Poslání programu: přispět ke zlepšení psychosociálních podmínek pacientů na lůžkových odděleních a napomáhat dětem, dospělým i starým lidem k překonání doby, kterou tráví v nemocnici pomáhat nemocnému překonat náročné chvíle v nemoci a přispět i k lepšímu průběhu a efektu léčby.

AKTIVITY DOBROVOLNÍKA společnost pro  pacienty povídání – nejčastější aktivita u dospělých pacientů s dětmi si dobrovolníci malují a hrají

Kdo je dobrovolník? Dobrovolníkem se může stát v podstatě kdokoliv, protože téměř každý umí něco, co může ostatním poskytnout.

Nároky na dobrovolníka: věk 18 let čistý trestní rejstřík životopis musí absolvovat školení dobrovolníků je evidován v databázi Dobrovolnického centra FN Olomouc je pojištěný (zajistí koordinátorka dobrovolníků) podepíše kodex mlčenlivosti bude viditelně nosit jmenovku s označením DOBROVOLNÍK má své kompetence, nezasahuje do ošetřovatelských aktivit

NÁBOR Přednášky na školách Dny dobrovolnictví UP Rozhlas Tisk

Jak se stát dobrovolníkem kontakt s koordinátorem, vstupní pohovor výběr typu dobrovolnictví Pravidelně: 1 x týdně na 1 až 2 hodiny navštěvuje dobrovolník pacienty přímo na oddělení Nepravidelně: dobrovolník dle časových možností pomáhá při jednorázových akcích

NÁLEŽITOSTI Vstupní pohovor Psychodiagnostika Podepsání dohody Seznámení s kodexem dobrovolníka Mlčenlivost

ZAŠKOLENÍ NOVÝCH DOBROVOLNÍKŮ ucelené informace vysvětlena role, pozice a náplň dobrovolníka v nemocnici seznámeni s právy a povinnostmi dobrovolníka seznámeni s provozem a fungování nemocnice, typech oddělení, specifikách BOZP, PO, KPR

POJIŠTĚNÍ pojištění platí pouze v areálu FNOL pojištění platí pro případ odpovědnosti dobrovolníka za škodu způsobenou jiné osobě nebo na zdraví dobrovolníka zápis buď přímo na oddělení, kde k události došlo či telefonicky se spojit s koordinátorkou DC a o události ji informovat.

ZÁKLADNÍ PRAVIDLA POHYBU DOBROVOLNÍKA NA ODDĚLENÍ: o svém příchodu informovat zdravotní sestru na domluveném místě si odložit svrchní oděv a osobní věci obléknout si tričko a jmenovku informovat se u zdravotní sestry mající aktuálně službu na pacienty, kteří by měli o dobrovolnickou činnost zájem

při jakýchkoli zdravotních problémech pacienta během programu informovat personál ukončení činnosti opět oznámit, případně pacienty odvést na pokoje před odchodem se nezapomenout zapsat do docházkového archu v případě i lehkého nebo počínajícího nachlazení dobrovolníka je lépe program zrušit

NĚKOLIK ZÁKLADNÍCH PRAVIDEL V PŘÍSTUPU K PACIENTOVI: respektovat celkový zdravotní a psychický stav pacienta dotázat se vždy na současný léčebný režim nenabízet pochutiny nenahrazovat rodinu (drobné nákupy, donášku jídla, časopisů, hraček) nepřijímat žádné peníze od pacienta ani příbuzných nevykonávat ošetřovatelské a pomocné práce dbát na protiúrazová opatření (práce s ostrými předměty, pohyb apod.) v komunikaci s pacientem nebo jeho rodiči vystupovat v rámci své role

DALŠÍ AKTIVITY jednorázové akce: koncerty tematické akce dílničky s různým zaměřením výstavy Dětský den, Mikulášská nadílka Spolupráce s TO

sbírky hraček a knih pro pacienty plyšáci pro neklidné a geriatrické pacienty pomůcky pro RHC

sbírka berlí pro malomocné v Indii hlídání dítěte v době vyšetření dítěte

CANIS A FELINOASISTENCE

KREATIVNÍ PRÁZDNINY

Děkuji za pozornost