Ch_012_Uhličitan vápenatý

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ch_012_Uhličitan vápenatý
Advertisements

Ch_023_Beketovova řada kovů Ch_023_Chemické reakce_Beketovova řada kovů Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
HYDROXIDY AutorMgr. Žaneta Hrubá Datum vytvoření Datum ověření ve výuce Ročník8. ročník Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborChemie.
HALOGENY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_02_26.
Ch_069_Průmyslová hnojiva Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Průmyslová hnojiva Ch_069_Průmyslová hnojiva Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Škola 21. století Autor: Ing. Minářová Pavlína Datum/období: podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Ch_056_Buněčné dýchání Ch_056_Přírodní látky_Buněčné dýchání Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
 Podíl objemu a termodynamické teploty plynu je při stálém tlaku konstantní. ? Jaké je znění Gay – Lussacova zákona ?  Objem určitého množství plynu.
Tepelně zpracovávané materiály – cement, vápno, sádra, keramika Ch_070_Tepelně zpracovávané materiály – cement, vápno, sádra, keramika Autor: Ing. Mariana.
KYSELINY AutorMgr. Žaneta Hrubá Datum vytvoření Datum ověření ve výuce Ročník8. ročník Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborChemie.
Nukleové kyseliny Ch_060_Přírodní látky_Nukleové kyseliny Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Ch_055_Fotosyntéza v noci Ch_055_Přírodní látky_Fotosyntéza v noci Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Drogy Ch_065_Přírodní látky_Drogy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_11_Vlastnosti a použití hydroxidů Autor Melicharová.
Var Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
GEOLOGICKÝ VÝVOJ A STAVBA ČR Př_161_Geologie_Geologický vývoj a stavba ČR Autor: Mgr. Jiří Sukaný Škola: Základní škola Velehrad, okres Uherské Hradiště,
Oxidy Autor: Mgr. Vlasta Hrušová CaO-hašené vápno skleníkový jev fotosyntéza.
Ch_028_Alkeny Ch_028_Uhlovodíky_Alkeny Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Ch_036_Dusíkaté deriváty uhlovodíků Ch_036_Deriváty uhlovodíků_Dusíkaté deriváty uhlovodíků Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice,
Ch_029_Alkyny Ch_029_Uhlovodíky_Alkyny Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_20_Halogenidy Téma: Chemie.
VZDUCH. Plynný obal Země se nazývá ATMOSFÉRA. Směs látek tvořících atmosféru je vzduch. SLOŽENÍ VZDUCHU: 21% kyslík 78% dusík 1% ostatní plyny (oxid uhličitý,
Autor: Mgr. Eliška Nováková
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
VY_32_INOVACE_O3_20_Výpočet hmotnostního zlomku
Sádra, vápno, cement Autor: Mgr. Alena Víchová
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
KYSELOST - ZÁSADITOST Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_16_26.
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Chemie
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Tání a tuhnutí Tání je děj, při kterém se pevná látka mění v kapalinu.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Sacharóza – výroba cukru
Autor: Stejskalová Hana
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Autor: Mgr. Helena Nováková
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Jak vznikají soli Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Název školy: Základní škola J. E. Purkyně a Základní umělecká škola
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
VYPAŘOVÁNÍ SUBLIMACE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_32.
Autor: Mgr. Eliška Nováková
PČ_141_Dřevo_Dlabání dřeva
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
SOLI.
Magnetické vlastnosti látek
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Ch_009_Chemické reakce_Podvojná záměna
Autor: Mgr. Helena Nováková
Téma: Rakousko Číslo projektu: 02
Usazené horniny = sedimenty
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Škola:. Základní škola Kladruby
Autor: Mgr. Helena Uhříková
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Autor: Mgr. Marie Boučková
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Ch_012_Uhličitan vápenatý Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Ch_012_Uhličitan vápenatý Ch_012_Soli_Uhličitan vápenatý Autor: Vladimír Bělín Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín

Anotace: Digitální učební materiál je určen pro seznámení, rozšiřování, srovnávání a procvičování učiva o solích. Materiál vysvětluje a rozvíjí stručným způsobem chemické vlastnosti, bezpečnost práce, účinky, první pomoc, výrobu a využití uhličitanu vápenatého. Je určen pro předmět chemie a ročník osmý. Tento materiál vznikl jako doplňující materiál k učebnici: ŠKODA, Jiří a Pavel DOULÍK. Chemie 8: pro základní školy a víceletá gymnázia : učebnice. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2006, 136 s. ISBN 80-723-8442-2.

SOLI UHLIČITAN VÁPENATÝ CaCO3 1

UHLIČITAN VÁPENATÝ VYSKYTUJE SE V PŘÍRODĚ JAKO NEROST KALCIT A ARAGONIT NEBO HORNINA VÁPENEC, MRAMOR A KŘÍDA. JE BÍLÁ KRYSTYLICKÁ LÁTKA. JE SOUČÁSTÍ SCHRÁNEK NĚKTERÝCH ŽIVOČICHŮ – ULITY A LASTURY MĚKKÝŠŮ A SKOŘÁPKY VAJEC PTÁKŮ. 2

UHLIČITAN VÁPENATÝ CaCO3 + CO2 + H2O → Ca(HCO3)2 JE PRAKTICKY NEROZPUSTNÝ VE VODĚ. PŘI REAKCI S VODOU A OXIDEM UHLIČITÝM DOCHÁZÍ K PŘEMĚNĚ NEROZPUSTNÉHO UHLIČITANU VÁPENATÉHO NA ROZPUSTNÝ HYDROGENUHLIČITAN VÁPENATÝ. CaCO3 + CO2 + H2O → Ca(HCO3)2 3

UHLIČITAN VÁPENATÝ Ca(HCO3)2 → CaCO3 + CO2 + H2O ROZTOK HYDROGENUHLIČITANU VÁPENATÉHO PO MALÝCH KAPKÁCH DOPADÁ NA SKÁLU A POMALU SE Z NĚJ ODPAŘUJE VODA A UVOLŇUJE SE OXID UHLIČITÝ PŘI POKLESU KONCENTRACE OXIDU UHLIČITÉHO V ROZTOKU DOCHÁZÍ K ROZKLADU HYDROGENUHLIČITANU ZPĚT NA UHLIČITAN VÁPENATÝ. REAKCE PROBÍHÁ TEDY V OPAČNÉM SMĚRU A DOCHÁZÍ KE VZNIKU KRÁPNÍKŮ. Ca(HCO3)2 → CaCO3 + CO2 + H2O 4

UHLIČITAN VÁPENATÝ CaCO3 → CaO + CO2 ZAHŘÍVÁNÍM SE ROZKLÁDÁ A VZNIKÁ OXID VÁPENATÝ A OXID UHLIČITÝ. TENTO PROCES PROBÍHÁ VE VÁPENKÁCH. JE OZNAČOVÁN JAKO PÁLENÍ VÁPNA. PRO OXID VÁPENATÝ SE UŽÍVÁ NÁZEV PÁLENÉ VÁPNO. CaCO3 → CaO + CO2 5

UHLIČITAN VÁPENATÝ UHLIČITAN VÁPENATÝ REAGUJE S KYSELINOU CHLOROVODÍKOVOU. VZNIKÁ OXID UHLIČITÝ, CHLORID VÁPENATÝ A VODA. UNIKAJÍCÍ BUBLINKY PLYNU LEZ VIDĚT A SLYŠET. CaCO3 + 2 HCl → CaCl2 + CO2 + H2O 6

UHLIČITAN VÁPENATÝ Ca(OH)2 + CO2 → CaCO3 + H2O Hydroxid vápenatý, který je málo rozpustný ve vodě se ve směsi s pískem a vodou používá ve stavebnictví ke spojování cihel a nazývá se malta. Při tuhnutí malty dochází k reakci hydroxidu vápenatého s oxidem uhličitým přítomným ve vzduchu. Dochází ke vzniku uhličitanu vápenatého. Ca(OH)2 + CO2 → CaCO3 + H2O 7

UHLIČITAN VÁPENATÝ KRÁPNÍKY V JESKYNÍM JSOU TVOŘENY UHLIČITANEM VÁPENATÝM. KRÁPNÍK JE OBECNÉ OZNAČENÍ PRO PODLOUHLÝ VÝRŮSTEK, VZNIKAJÍCÍ NA STROPECH I PODLAHÁCH PODZEMNÍCH PROSTOR. KRÁPNÍK ROSTE VELMI POMALU, 1 MM3 KRÁPNÍKU ROSTE OKOLO 15 ROKŮ. KRÁPNÍKY VĚTŠINOU VZNIKAJÍ USAZOVÁNÍM ROZPUŠTĚNÉ LÁTKY Z NASYCENÉHO VODNÍHO ROZTOKU PŘI ZMĚNÁCH OKOLNÍ TEPLOTY A TLAKU. 8

UHLIČITAN VÁPENATÝ POD NÁZVEM KŘÍDA SE POUŽÍVÁ JAKO BARVA V MALÍŘSTVÍ. PRODÁVÁ SE POD RŮZNÝMI NÁZVY: PLAVENÁ KŘÍDA MLETÁ KŘÍDA BOLOŇSKÁ KŘÍDA ŠAMPAŇSKÁ KŘÍDA UMĚLÁ KŘÍDA 9

UHLIČITAN VÁPENATÝ USAZUJE SE NA STĚNÁCH RYCHLOVARNÝCH KONVIC A PRAČEK JAKO TZV. VODNÍ KÁMEN. JE HO TŘEBA PRAVIDLENĚ ODSTRAŇOVAT, PROTOŽE ZVYŠUJE SPOTŘEBU ENERGIE NA OHŘEV VODY A MŮŽE ZPŮSOBIT POŠKOZENÍ PRAČKY. VODNÍ KÁMEN Z RYCHLOVARNÉ KONVICE NEJLÉPE ODSTRANÍME OCTEM. VODNÍ KÁMEN Z PRAČKY ODSTRANÍME POMOCÍ PŘÍPRAVKU CALGON. 10

UHLIČITAN VÁPENATÝ JE: KYSLÍKATÁ KYSELINA SLABÁ ZÁSADA KYSLÍKATÁ SŮL

UHLIČITAN VÁPENATÝ SE POUŽÍVÁ K VÝROBĚ: PÁLENÉHO VÁPNA HAŠENÉHO VÁPNA CHLOROVÉHO VÁPNA

UHLIČITAN VÁPENATÝ VYTVÁŘÍ: PROPASTI ŠACHYT KRÁPNÍKY

UHLIČITAN VÁPENATÝ SE POUŽÍVÁ VE STAVEBNICTVÍ: K VÝROBĚ BETONU K VÝROBĚ MALTY K VÝROBĚ SÁDRY

Použité zdroje: Soubor:Laboratorium.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, last modified on 27.3.2007 [cit. 2012-11-12]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Laboratorium.jpg Soubor:Uhličitan vápenatý.JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, last modified on 11.10.2007 [cit. 2013-03-08]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Uhli%C4%8Ditan_v%C3%A1penat%C3%BD.JPG Soubor:Uhličitan vápenatý.PNG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, last modified on 24.6.2007 [cit. 2013-03-08]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Uhli%C4%8Ditan_v%C3%A1penat%C3%BD.PNG File:Calcium carbonate.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, last modified on 25.8.2005 [cit. 2013-03-08]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Calcium_carbonate.jpg?uselang=cs File:Calcium carbonate chunks.JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, last modified on 16.2.2011 [cit. 2013-03-08]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Calcium_carbonate_chunks.JPG?uselang=cs File:CanarySpring.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, last modified on 13.4.2007 [cit. 2013-03-08]. Dostupné z: http://en.wikipedia.org/wiki/File:CanarySpring.jpg Súbor:Throwel in a bucket.JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, last modified on 6.10.2006 [cit. 2013-03-12]. Dostupné z: http://sk.wikipedia.org/wiki/S%C3%BAbor:Throwel_in_a_bucket.JPG Soubor:Sloupskosošůvské jeskyně10.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, last modified on 3.8.2007 [cit. 2013-03-12]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Sloupskoso%C5%A1%C5%AFvsk%C3%A9_jeskyn%C4%9B10.jpg

Použité zdroje: File:Dolokal.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, last modified on 26.2.2007 [cit. 2013-03-08]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dolokal.jpg File:500 mg calcium supplements with vitamin D.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, last modified on 14.3.2008 [cit. 2013-03-08]. Dostupné z: http://en.wikipedia.org/wiki/File:500_mg_calcium_supplements_with_vitamin_D.jpg