Jméno autora Mgr. Vojtěch John Datum vytvoření Březen 2013 Ročník 6.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Advertisements

7. ročník Tření, třecí síla Tření, třecí síla.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Fyzika Klid a pohyb.
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Tření je odpor proti pohybu jednoho tělesa po povrchu druhého tělesa.
Třecí síly v denní i technické praxi
Síla, která brání pohybu objektu po ploše.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Smykové tření, valivý odpor
Smykové tření.
ZŠ a MŠ Vikýřovice, okres Šumperk CZ.1.07/1.4.00/ Drahomíra Ďurišová – vytvoření a ověření VM Výukový materiál slouží k procvičení pravidel.
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název DUM: Rodina
Fyzika 7.ročník ZŠ Tření, Třecí síla Creation IP&RK.
my.cz Název školy Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Luboš Bělohrad Název šablony.
Shrnutí učiva IV Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Shrnutí učiva IV Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Stanislava Kubíčková.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ EU peníze školám MODERNÍ ŠKOLA – ZKVALITNĚNÍ VÝUKY Registrační číslo GP: CZ.1.07/1.4.00/ Č.j.: 14863/ Tento.
Listopad A-2-1 Školení konstrukce, údržby a obsluhy.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
UŽITÍ TŘENÍ Odporová síla prostředí Umíš odpovědět ? Kdy je tření užitečné a potřebné Kdy je neužitečné a nepotřebné Co je to odporová síla prostředí.
Informatika – Textový procesor Word 2010 Jméno autora Ing. Ladislav Novák Datum vytvoření leden 2011 Ročník 3. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Informační.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM TŘENÍ.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_13 Název materiáluSmykové.
SŠ, ZŠ A MŠ, KARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Zimní sporty Ověřeno: 2. ročník, Cílová skupina: žák základní školy praktické VY_32_INOVACE_24_Zimní sporty_Člověk.
KONTROLA A ÚDRŽBA AUTOMOBILU (PROVOZNÍ KAPALINY) Mgr. Martin Tichý.
TŘENÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_29.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Svobodová Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_Výchova k občanství TEMA: Pravidla silničního.
Jméno autoraMgr. Blanka Pišvejcová Datum vytvořeníkvěten 2012 Ročník3. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Matematika a její aplikace Matematika ( DUM.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Ivana Nováková NÁZEV:Význam třecí síly TÉMATICKÝ CELEK:Pohyb těles.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k naučení nového učiva. Žák se seznámí třením, sílou, která brzdí pohyb těles. Vysvětlení.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Tlak v praxi Číslo DUM: III/2/FY/2/1/20 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Fyzikální veličiny.
T ŘECÍ SÍLY Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Merkur Sluneční soustava Název školy
VY_32_INOVACE_12_Spojení kostí
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_70_PRV1
Žáci se seznamují s předměty denní potřeby, které používali lidé dříve
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
DOPRAVNÍ VÝCHOVA CHODEC JAK SE CHOVAT NA CHODNÍKU
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Jméno autora Mgr. Vojtěch John Datum vytvoření Leden Ročník 6.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Základy programu Excel
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_56_TŘENÍ TEMA: FYZIKA
Daňová evidence STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Tření-síla, která brzdí pohyb
Termika VY_32_INOVACE_05-52 Ročník: Vzdělávací oblast:
Gravitace, působení a měření
VY_52_INOVACE_08_Prázdniny
Elektřina VY_32_INOVACE_05-24 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
Jméno autora Mgr. Vojtěch John Datum vytvoření Září 2012 Ročník 6.
ZÁKON SÍLY. ZÁKON SÍLY ? Umíš odpovědět Jaký vliv má síla na pohyb tělesa Na čem závisí změna rychlosti Ovlivňuje změnu rychlosti tělesa jeho hmotnost.
Jméno autora Mgr. Vojtěch John Datum vytvoření Listopad 2012 Ročník 6.
Žáci se seznamují s rozdělením přírodnin na živé, neživé a na výrobky.
Termika VY_32_INOVACE_05-42 Ročník: VI. r. Vzdělávací oblast:
Člověk je součástí přírody
Jméno autora Mgr. Vojtěch John Datum vytvoření Březen Ročník 6.
Jméno autora Mgr. Vojtěch John Datum vytvoření Listopad 2012 Ročník 6.
Dálkoměr Optické přístroje Název školy
Anotace : Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová
Jméno autora: Mgr. Blanka Vanišová
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření květen 2012
Jméno autora Datum vytvoření Listopad 2011 DUM 03 Ročník Vzdělávací
Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Jméno autora Mgr. Vojtěch John Datum vytvoření Září 2012 Ročník 6.
Transkript prezentace:

Jméno autora Mgr. Vojtěch John Datum vytvoření Březen 2013 Ročník 6. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Přírodní vědy   Fyzika (DUM 30) Kdy je tření užitečné Téma – název učebního materiálu Anotace Prezentace je určena pro žáky 6. ročníku ZŠ praktické. Žáci podle prezentace a vlastních zkušeností zkouší zjistit, kdy je tření užitečné a kdy nežádoucí. Zkusíme vlastním uvažováním přijít na to, jak lze tření ovlivnit podle potřeby. Vyobrazení  klipart, verze Windows XP - www.office.microsoft.com

Je tření užitečné? Chceme, aby bylo tření co největší, nebo co nejmenší?

Je tření užitečné? Chceme, aby bylo tření co největší, nebo co nejmenší?

Kdy je tření užitečné a kdy škodlivé? Kdy chceme, aby bylo tření velké?

Kdy je tření užitečné a kdy škodlivé? Kdy chceme, aby bylo tření malé?

Kdy je tření užitečné: Tam, kde se věci nemají proti sobě pohybovat, nechceme, aby: - se noha klouzala po chodníku, - kola auta klouzala po vozovce - se utažený šroub snadno uvolnil - se uvázaný uzel snadno uvolnil

Kdy je tření škodlivé? Kde se má něco pohybovat. Nechceme, aby: - tření brzdilo motory a jiné stroje - tření brzdilo při lyžování, sáňkování, bruslení…

Kde tření pomáhá, tam ho zvětšujeme. Jak tření zvětšujeme? Silnice se dělají z asfaltu, protože je drsný a je na něm velké tření. Když je náledí, sypeme je pískem nebo škvárou.

Kde tření škodí, tam ho zmenšujeme. Mažeme pohyblivé součásti motoru. Mažeme lyže. Na skluzavce „maže“ voda, na kluzišti led.

Jak je to v autě? Když má auto jet po silnici, nechceme, aby ho tření brzdilo. Proto se kola mají otáčet téměř bez tření. Ale když musí auto zastavit, musí být v brzdách velké tření.