Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jméno autora Mgr. Vojtěch John Datum vytvoření Listopad 2012 Ročník 6.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jméno autora Mgr. Vojtěch John Datum vytvoření Listopad 2012 Ročník 6."— Transkript prezentace:

1 Jméno autora Mgr. Vojtěch John Datum vytvoření Listopad 2012 Ročník 6. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Přírodní vědy Fyzika (DUM 11) Hmotnost, jednotky hmotnosti Téma – název učebního materiálu Jak vážíme Anotace Prezentace je určena pro žáky 6. ročníku ZŠ praktické. Žáci si uvědomí znalost a časté používání jednotek hmotnosti. Seznámí se s převody těchto jednotek. Objasní si pojem „čistá váha“ (netto). Úvodní stránky jsou vhodné ke společné činnosti – žáci říkají své váhy, potom svou hmotnost vyjadřují v celých větách s použitím správných jednotek („Vážím 48 kilogramů.“) Na str. 5 mohou jednotliví žáci zkoušet přečíst hmotnost zboží na jednotlivých obrázcích. Na str. 6 mohou pro odlehčení hádat, které předměty jsou váhy. Na poslední stránce můžeme společně vyvodit, proč nás zajímá „čistá váha“. Vyobrazení Obrázky některých vah z učebnice : Macháček, Martin, Fyzika 1. část, Septima, Praha 2008 ostatní z klipartu, verze Windows XP –

2 Jak vážíme Každý hmotný předmět (něco) váží
Říkáme, že má (nějakou) hmotnost Víš kolik vážíš?

3 V jakých jednotkách vážíme?
Řekli jsme si, kolik vážíme Zopakujeme si to: Všimli jste si, že říkáte jednotky? KILO znamená KILOGRAM Ještě jednou: Kolik vážíš? (odpověz správně)

4 Jednotky hmotnosti Základní jednotkou hmotnosti je 1 gram (1g) a jeho násobky. 10 g = 1 dekagram (dag) 1000 g = 1 kilogram (kg) Dokážeme tyto jednotky mezi sebou převádět?

5 Kolik kilogramů (gramů…) ukazují váhy na obrázcích?

6 „Těžké váhy“ Větší hmotnost se vyjadřuje v násobcích kilogramů:
100 kg = 1 metrák (metrický cent) (1 q) 1000 kg = 1 tuna (1 t) Kolik q = 1t? Jak se jmenují přístroje na vážení?

7 Najdi obrázky vah

8 Co je to „netto“ Většina věcí, které kupujeme, je schována v nějakém obalu. Proč? Tímto obalem je chráněna před poškozením (např. žárovka, televize…), nebo zkažením (potraviny v plechovce). My ale většinou chceme vědět, kolik váží zboží bez obalu. (Zkuste říci, kdy a proč by vám vadilo vážení zboží i s obalem) Hmotnost zboží bez obalu se nazývá čistá hmotnost. Čistá hmotnost se někdy nazývá také netto.


Stáhnout ppt "Jméno autora Mgr. Vojtěch John Datum vytvoření Listopad 2012 Ročník 6."

Podobné prezentace


Reklamy Google