Dějiny hudby a její osobnosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Advertisements

Autor: Mgr. Helena Kremsová, ZŠ Masarykova, Ostrov
HUDEBNÍ NÁSTROJE NÁSTROJOVÉ SKUPINY
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Jaký hudební nástroj je na obrázku?
Klasicismus Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Komunikace hudebního umění se znakovými systémy uměleckých.
Klasicismus Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3617_ Klasicismus Autor: Mgr. Kočíř Petr Základní škola UNESCO.
Bedřich Smetana 19.století – ROMANTIZMUS Český národní skladatel.
Pavel Kubica. Počet obyvatel : Hlavní město: Vídeň Jazyk: Němčina Měna: Euro Hymna: Land der Berge, Land am Strome.
SVĚTOVÁ POPULÁRNÍ A ROCKOVÁ HUDBA 50. léta 20. století / 1. část TEST.
Hudba klasicismu - 1.část Osnova pro studenty středních pedagogických škol.
SVĚTOVÁ POPULÁRNÍ A ROCKOVÁ HUDBA Pojem populární a rocková hudba.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Vývoj artificiální hudby 8. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_13_Hudba v období klasicismu.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Uherský Ostroh AUTOR: Mgr. Ladislava Hurábová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_HV_04 TEMA: Dějiny hudby - BAROKO ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Leon Hahn NÁZEV:VY_32_INOVACE_12:Hudební výchova 9.ročník TÉMA: 20. století ve vážné.
HUDEBNÍ NÁSTROJE SYMFONICKÉHO ORCHESTRU. Mgr. Danuše Maierová 11/2011 – 4/ Hudební výchova Umění a kultura Umění kolem nás III/2 –
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Zpracovala: Mgr. Iva Novotná Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
0 Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 11/08 0 Název materiálu: Komorní soubory I. 0 Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
Renesanční hudba
Skupiny hudebních nástrojů
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
HUDEBNÍ VÝCHOVA HUDEBNÍ NÁSTROJE
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Romantismus.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/06
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Petr Smetana, NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_ Hudební nástroje TÉMA: Dechové.
Písně a jejich vývoj Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_11_PÍSNĚ A JEJICH VÝVOJ Téma:
Materiál je určen pro žáky od 4.třídy.
Typy orchestrů a jejich obsazení
AUTOR: Mgr. Bedřiška Koželuhová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6A_03
Název školy ZŠ a ZUŠ J. E. Purkyně Libochovice Autor Bc. Jiří Grüner
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
SVĚTOVÁ POPULÁRNÍ A ROCKOVÁ HUDBA
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Jaklová
Dějiny hudby a její osobnosti
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Hudba a slovo Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_18_HUDBA A SLOVO Téma: HUDEBNÍ NAUKA.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 4/03 
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Klasicismus
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 11/09
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6
Opakování učiva (průřez)
Mgr. Jana Doubková Dějiny hudby listopadu 2012
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/07
Název školy ZŠ a ZUŠ J. E. Purkyně Libochovice Autor Bc. Jiří Grüner
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Petr Smetana, NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_ Hudební skladatelé TÉMA: Antonín.
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
Název školy: ZŠ a MŠ Prysk, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor: Mgr. Jana Vostřelová Název: VY_32_INOVACE_03_HUDEBNÍ VÝCHOVA_HUDEBNÍ NÁSTROJE.
Wolfgang Amadeus Mozart
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_10 Zvukové jevy –opakování B
Rozdělení hudebních nástrojů
HUDEBNÍ VÝCHOVA – 7. ROČNÍK
Klasicismus v hudbě AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Název školy ZŠ a ZUŠ J. E. Purkyně Libochovice Autor Bc. Jiří Grüner
PRO TY, CO SE RÁDI BOJÍ.
Transkript prezentace:

Dějiny hudby a její osobnosti 1. OBLAST Dějiny hudby a její osobnosti

KLASICISMUS Název školy: Základní škola Francova Lhota Autor: Mgr. Lada Martinková Název: VY_32_INOVACE_10_Klasicismus Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2506 Anotace: Žák bude obeznámen s uměleckým směrem klasicismem, a to především po hudební stránce. Žák se seznámí s hudebními formami klasicismu a se schématem symfonického orchestru. Očekávaný výstup: Žák bude schopen krátce pohovořit o rysech klasicismu. Žák bude znát schéma symfonického orchestru. Žák bude vědět, které hudební formy náleží ke klasicismu. Druh učebního materiálu: Pracovní prezentace.

KLASICISMUS Pojem klasicismus pochází z latinského slova classicus, což znamená dokonalý, harmonicky vyrovnaný. Klasicismus je umělecký sloh, který vznikl ve Francii a odtud se šířil do Evropy. Klasicismus je doba 18. a počátku 19. století. Z hlediska dějin hudby zahrnuje období klasicismu rozmezí let 1730 – 1820. Nástup klasicismu přinesla Velká francouzská revoluce. Otázka: Kdy byla Velká francouzská revoluce?

KLASICISMUS Klasicismus narozdíl od baroka přinesl změny: srozumitelnost, vyrovnanost, dokonalost, klidnější melodické linie, důraz na vůdčí melodii. Melodie jsou podobné lidové písni. Melodie je snadno zapamatovatelná. Ani jeden takt či tón nesmí přesahovat. Rytmus je živější, ale přehlednější. Hudba byla pohodová, zábavná a odpočinková. Klasicismus člověka i umělecké dílo svazuje velmi přísnými pravidly. Největším střediskem hudby bylo jižní Německo a Rakousko.

KLASICISMUS Co se týká hudebních nástrojů, tak klavír v té době dostává svoji definitivní podobu. Jeho zvukové možnosti se zvětšily. Klavír se stal oblíbeným sólovým nástrojem. V oblasti hudebních forem došlo k rozvoji skutečně oblíbené opery. Dříve se opera zpívala jen italsky, v období klasicismu se zhudebňovala i francouzština, němčina a postupně i jazyky jiné. Oblibu získala opera komická – nazývala se buffa.

KLASICISMUS Stejně dobře jako opera se rozvíjela nástrojová hudba. Vůdčí roli měly housle, ale důležitým nástrojem byl i klavír a varhany. V době klasicismu vznikla i zcela nová hudební forma, a to forma sonátová. Sonátová forma je třídílná hudební forma: 1. díl – expozice, 2. díl – provedení, 3. díl – repríza. Sonátová forma je způsob skládání jedné věty určité hudební skladby. Sonátová forma je využívána v sonátách, koncertech a symfoniích. Důležitý pro klasicismus je i vznik symfonie a smyčcového kvarteta.

KLASICISMUS Symfonii vždy provádí symfonický orchestr. Jedná se o skladbu, která je rozdělená do čtyř částí. Těmto částem se říká věty. Uspořádání vět vypadá takto: 1. věta: rychlá, energická 2. věta: pomalá, zamyšlená 3. věta: střední, taneční 4. věta: rychlá, jásavá

KLASICISMUS Co se týká orchestru, ten se zvětšil na velké symfonické těleso, jenž čítalo 35 i 40 hráčů. Symfonický orchestr obsahuje tyto nástroje: 1. Smyčcové nástroje: 1. housle, 2. housle, violy, violoncella a kontrabasy. 2. Dechové dřevěné nástroje: klarinety, fagoty, hoboje, flétny a pikola. 3. Dechové žesťové nástroje: tuba, trubky, pozouny a lesní rohy. 4. Bicí nástroje: kotle, bubny a činely. Dále se zde dle potřeby nachází i harfy, klavír, cembalo, varhany a saxofon.

KLASICISMUS

KLASICISMUS

KLASICISMUS

Wolfgang Amadeus Mozart KLASICISMUS Mezi nejznámější hudební skladatele doby klasicismu patří: Joseph Haydn Wolfgang Amadeus Mozart Ludwig van Beethoven

a m d e u s y f o n i r ž c j č z k g p b š t ý ť l í ě h x ř v á ó Najděte v osmisměrce všechna slova, která se vztahují ke „klasicismu“. Každé slovo okomentujte a rozhodněte, proč k tomuto údobí patří. Pracujte písemně. Př. italština – jazyk operních děl

KLASICISMUS Řešení Vodorovně: Amadeus - skladatel, symfonie – hudební forma klasicismu, forma – hudební forma, sonáta – hudební forma, varhany – hudební nástroj, Beethoven –skladatel, klavír – hudební nástroj. Svisle: Buffa – komická opera, classicus – dokonalý, dokonalost – rys klasicismu, harmonie – rys klasicismu, expozice – 1. díl sonátové formy, klasicismus – umělecký styl, housle – důležitý nástroj, Mozart – skladatel, Haydn –skladatel, věta – část symfonie. Všemi směry: Repríza – 3. díl sonátové formy, opera – hudební forma klasicismu.

KLASICISMUS Obrázky: Dostupné na Youtube na www: <http://www.infovisual.info/04/047_en.html>. <http://www.gammaelectronics.com/seeing-the-music.html>. <http://wisp.focusphere.net/node/96>.