„Program RE:START a Platforma Uhelné regiony“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
Advertisements

KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Strategický plán Městské části Praha-Libuš postup zpracování, výstupy, metody.
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI Jan Král Výroční konference Regionálního operačního programu Severozápad ROP.
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce Aktuální informace o projektu
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Integrované dopravní systémy Realizace Dopravní politiky ČR Ing. Vít Sedmidubský května 2010.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Cíle regionální inovační strategie –Být impulsem pro rozvoj potřebných aktivit a iniciovat pilotní projekty v rámci akčního plánu –Zvýšit povědomí o důležitosti.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Finanční nástroje v OP PIK - Současný stav předběžného.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
REGIONÁLNÍ AKČNÍ PLÁN PRO ÚZEMÍ KRAJE VYSOČINA (RAP)
REGIONÁLNÍ AKČNÍ PLÁN PRO ÚZEMÍ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE (RAP)
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy Národní informační den Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Územní dimenze a nové nástroje v programovém období Mgr. Jelena Kriegelsteinová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Regionální akční plán Jihočeského kraje Ing. Jaromír Slíva, MBA.
Datum: Zpracovala: Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Program „Yes, I do“ Strategie pro jazykové vzdělávání v MSK do roku
Aktuální stav plnění usnesení vlády týkajících se projektu Systém včasné intervence Mgr. Hana Jamrichová MPSV.
STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE VZDĚLÁVACÍ SOUSTAVY LIBERECKÉHO KRAJE (projekt KAP LK) ÚVODNÍ KONFERENCE.
Zkušenosti s činností ROPu Střední Morava a náhled na implementaci v příštím programovém období aneb od administrace k řízení EU fondů Roztoky.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Aktuální informace o přípravě KAP 22. března
Kohezní politika v ČR Kohezní politika v ČR JUDr. Olga Letáčková ředitelka úseku řízení kohezní politiky Poslanecká sněmovna PČR 24. dubna 2014, Praha.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.
Analýza potřeb v území Pardubického kraje Pracovní tým k platformě Kariéra a celoživotní vzdělávání Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Martina Vojtěchová
Aktuální stav přípravy programového období František Kubeš odbor regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj ČR RSK Pardubického.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Zlín 14. září 2016 Krajský akční plán rozvoje vzdělávání pro území Zlínského kraje FORMÁLNÍ DOPRACOVÁNÍ RÁMCE PRO INVESTICE DO INFRASTRUKTRURY Pracovní.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Výroční zprávy Rady vlády pro udržitelný rozvoj 7. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území RVUR 31. březen 2010.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR RNDr. IVO RYŠLAVÝ STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Projekt KAP LK. Dohoda o partnerství Základní změny pro nové programové období 2014 – 2020 od podpory všeho ke koncentraci na priority od plošné podpory.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Pracovní setkání 28. června 2007
Individuální projekt OP VVV
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje v rámci OP VVV
Společné setkání „minitýmů“
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Libereckého kraje
Regionální stálá konference Středočeského kraje
Aktualizace Regionálního akčního plánu Zlínského kraje Ing
PAKT ZAMĚSTNANOSTI LIBERECKÉHO KRAJE
Strategie ITI plzeňské metropolitní oblasti
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost globální granty - aktuální stav Rada pro rozvoj lidských zdrojů Jihomoravský kraj
Michal Šperling - EUREDIS
Regionální akční plán Olomouckého kraje
Krajské akční plánování
Regionální stálá konference pro území Jihomoravského kraje
Regionální stálá konference pro území Jihomoravského kraje
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Informace IROP Rámec pro podporu infrastruktury.
Jednání PS Vzdělávání Mgr. Barbora Ledlová
Akční plánování v Ústeckém kraji z pohledu projektu P-KAP
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
REGIONÁLNÍ STÁLÁ KONFERENCE LIBERECKÉHO KRAJE
Strategie rozvoje obce - tvorba koncepčního dokumentu Shrnutí
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Informace z 1. ustavujícího zasedání Národní stálé konference
Transkript prezentace:

„Program RE:START a Platforma Uhelné regiony“ Ústí nad Labem, 20. 02. 2019

Změny v implementaci programu RE:START RE:START je prvním takto rozsáhlým program restrukturalizace v ČR. Jeho vytvoření a první fáze byla řízena Úřadem zmocněnce vlády, který byl za tím účelem ustaven. To se ukázalo jako dobré a v té době jediné možné řešení, díky němuž se podařilo proces úspěšně zahájit. První fáze realizace také ukázala na potřebu individuálnějšího přístupu k jednotlivým krajům a nutnost posílit absorpční kapacitu regionálních aktérů, na což reagují změny od 1.1.2019 Změna implementační struktury: Hlavním odpovědným rezortem se stává MMR. Koordinační role na výkonné úrovní přechází z Úřadu zmocněnce vlády na Národní výkonný tým pod MMR. Dochází k posílení role samotných regionů – posílení výkonných týmů RSK a jejich zapojení do přípravy a realizace Akčních plánů programu RE:START, což byl i požadavek samotných krajů.

Aktuální stav implementace 1. a 2. Akčního plánu Od roku 10. července 2017 jsou realizována konkrétní opatření skrze dva dosud schválné Akční plány (celkem 92 opatření do roku 2030 s předpokládanou hodnotou 62 mld. Kč). Doposud se podařilo zpřístupnit programy v hodnotě cca 12 mld. Kč, z nich byly do regionů uvolněny téměř 3 mld. Kč. Další výzvy jsou průběžně připravovány jak z fondů EU, tak z národních dotačních programů.

Aktuální stav přípravy 3. Akčního plánu Třetí akční plán předkládaný vládě 31. 5. 2019, bude tvořen: Skupina I – revize původních opatření. Ze stávajících 92 opatření evidujeme 19 jako splněných (12.5 mld. Kč) a 10 je navrhováno k úpravám či k vyřazení. Skupina II – nová opatření. Ta buď tematicky a věcně naváží na některá již realizovaná opatření z AP1 a AP2 (příklad: AP1 uložil zpracování studie, v AP3 se připraví opatření na převedení výstupů studie do praxe) nebo jde o zcela nové podněty z regionů opřené o potenciální konkrétní investice.

Harmonogram tvorby 3. Akčního plánu září – listopad 2018 prosinec 2018 prosinec – leden 2019 leden – únor 2019 březen 2019 duben 2019 květen 2019 31. května 2019 sběr podnětů z regionů. projednání na společných jednáních RSK a tripartit zapracování připomínek. projednání s rezorty a rozpracování do podoby návrhu AP. společné jednání RSK a tripartit. mezirezortní připomínkové řízení. Konference restrukturalizace a RHSD ČR. postoupení vládě ČR.

Platforma pro uhelné regiony Téma restrukturalizace uhelných regionů se stalo významným i na úrovni EU. Z úrovně EK byla ustavena Platforma pro uhelné regiony v transformaci. ČR se díky programu RE:START stala jednou z pilotních zemí. Přínosy: Větší podpora ze strany EK celému procesu v rámci ESIF (viz realokace) Výměna zkušeností mezi regiony Posílení schopnosti ČR využít komunitární programy Vytvoření nových nástrojů přímo zaměřených na uhelné regiony včetně vyčlenění finančních prostředků Aktuální témata: Rozpočet Platformy Debata o přípravě projektů Návštěvy EK v ČR

Realokace v rámci ESIF ve prospěch uhelných regionů Monitorovací výbor OPPIK schválil realokaci nedočerpaných prostředků z fondů EU plánovaných na podporu vysokorychlostního internetu a energetiku v objemu 8 mld. Kč. Podmínkou EK je využití pro uhelné regiony. Plánované využití: 2 mld. Kč v rámci OPPIK - Program na podporu rozvoje podnikatelských aktivit prostřednictvím investic do nemovitého majetku. 1 mld. Kč v rámci OPŽP - Snížení koncentrace znečišťujících látek v ovzduší pocházejících ze stacionárních zdrojů. 5 mld. Kč v rámci IROP – Rozvoj nízkoemisní veřejné dopravy, investice do infrastruktury základních škol, investice do zdravotnictví

Děkuji za pozornost www.restartregionu.cz