Palác.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dolmabahce bylo sídlem šesti sultánů, od roku 1856 až do zrušení kalifátu v říjnu 1923, kdy byla založena Turecká republika..
Advertisements

Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
MILLAU (Francie) Nejvyšší most světa ..
Týden Evropy Velká Británie Great Britain.
Kamerun.
ČÍNA.
Praha.
Baroko, prvky baroka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
VY_32_INOVACE_ 18_ Praha (1) (2) (SADA ČÍSLO 6). INFORMACE PRO UČITELE Jméno autora výukového materiálu: Bc. Milena Švermová Datum (období), ve kterém.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Návštěva Bratislavy Listopad 2013 … Bratislava je hlavní město Slovenské republiky, kde má sídlo prezident v Grasalkovičovom paláci na Hodžově náměstí.
Narozen: 15.února 1831 Zemřel: 11.března 1908 Vypracovali: Jakub Holub a Šárka Kočnarová.
PAMÁTKY PRAHA.
Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová, 1756, Čáslav Vlastivěda 5. ročník
U.S. presidential election VY_32_INOVACE_3A17 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Ilona Čechová.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název:VY_32_INOVACE_412_NAŠE VLAST Téma: POLOHA ČR, SOUSEDNÍ.
LONDÝN Hlavní město Spojeného království leží na řece Temži v jihovýchodní Anglii. Žije tu zhruba 7 miliónů obyvatel. Londýn se skládá ze tří částí: původní.
SEVERNÍ AMERIKA - SÍDLA
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Místo : Paríž Výška : 318 metrů Datum ukončení stavby : 1887
Vytvořil Nick Guláš a 9.A. Dne 20. června 2013 jsme navštívili grafické studio RUDI, které se nachází v našem městě. Cílem naší exkurze bylo zjisti, jakým.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Anglický jazyk Ročník:4.
Praha.
Turecko Eliška Novotná.
Palác Beylerbeyi Istambul - Turecko, byl přestaven v barokním slohu v letech 1861 až 1865 na místě někdejšího paláce a zahrad, které jsou o mnoho let.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
AMERIKA USA – Základní údaje III2-Z7-I-12
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Pracovní list - pro tisk Vloženo z stress.pptx Začátek.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_ INOVACE_12_Česká republika AUTOR: Bc. Petra Baťová ROČNÍK, DATUM:
Jméno autora: Mgr. Olga Bayerlová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_07_AJ3E Ročník: II. Anglický jazyk Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková.
Brno-historie II. Mgr. Hana Hoberlová.
Articles /členy/ Articles /členy/ 1. The definite article /určitý/ : The sun The sun 2. The indefinite article /neurčitý/ : A car An apple A car An apple.
37.1 Kraj Praha – poznáš jeho dominanty?
The Czech Republic 7. ročník
Istanbul - 15 mil. obyvatel, druhý visutý most přes Bospor mezi Evropou a Asií
DESCRIBING A PHOTO, PICTURE, ART, PAST CONTINUOUS Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České.
Informace o vyhlášce č. 460/2005 Sb., kterou se mění vyhláška č. 231/2004 Sb., kterou se stanoví podrobný obsah bezpečnostního listu k nebezpečné chemické.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_AJK-3.PT-26-Londýn Název školyStřední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno.
Podpora rozvoje cizích jazyků pro Evropu 21. stol. INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Roman Chovanec Název šablonyIII/2.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres.
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_22_INOVACE_34_Minimundus - round the World 2_hz2 Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_22_INOVACE_56 Jméno autora: Mgr. Barbora Studena Název.
Autor: David Primus. What I liked most: I was most impressed by a meteorite, which was exhibited at the planetarium in Greenwich. I was surprised that.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Geopolitické souvislosti krize v oblasti.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_02-06 ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma:
Rozloha: 496 km² Počet obyvatel: Hustota zalidnění: obyvatel/km² Městské části: 57 Hlavní město Praha je nejmenším krajem ČR. Praha patří.
MEŠITA SHEIKH ZAYED ABU DHABI Mešita Sheikh Zayed je stavba v Abu Dhabi, hlavním městě Spojených arabských emirátů. Je to jedna z největších takových.
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr. Kateřina SÁLOVÁ ZŠ a MŠ MALÝ ÚJEZD VY_32_INOVACE_17_VL_PRAHA 1. část.
Existuje mnoho historicky významných míst v Istanbulu, který byl kdysi kolébkou civilizace. Hrady a zámky zaujímají významné místo mezi těmito historickými.
G Castles and Fortifications of South Moravia Region Castles and Fortifications of South Moravia Region Jakub Baštinec, Martine Formánek, Adam Hlavatý,
Turecko.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Londýn.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jitka Havránková
Poznávací Zájezd do Petrohradu
DUBAJ SPOJENÉ ARABSKÉ EMIRÁTY
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Digitální učební materiál
VY_32_INOVACE_Lul_I_13 KAREL IV. vladař
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_22_INOVACE_35_Minimundus - round the World 3_hz2 Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_03_VLASTIVĚDA
Dolmabahce Palace v tureckém Istanbulu, který se nachází na evropské straně
Téma hodiny: Australian Holidays – ANZAC Day Předmět: English language
ČESKÁ REPUBLIKA Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Digitální učební materiál
Poznávací Zájezd do Itálie
Transkript prezentace:

Palác

Palác Dolmabahce v tureckém Istambulu, na evropské straně Bosporu, byl hlavním správním centrem Osmanské říše. Podle zákona, který nabyl účinnosti dne 3.3.1924, převedl vlastnictví paláce do národního dědictví nové Turecké republiky Náklady na úpravy byly vyčísleny na pět milionů osmanských mincí, což odpovídá ekvivalentu 35 tun zlata. Z toho čtrnáct tun zlata bylo použito k pozlacení stropů na 45.000 čtverečních metrech. o

Dolmabahce bylo sídlem šesti sultánů, od roku 1856 až do zrušení kalifátu v říjnu 1923, kdy bylaq založena Turecká republika..

Mustafa Kemal Atatürk, zakladatel a první prezident turecké republiky, používal palác jako prezidentskou rezidenci a vypracoval zde některé z nejdůležitějších zákonů. Mustafa Kemal Atatürk, the founder and first President of the Republic of Turkey, used the palace as presidential residence during the summers, where he passed some of the most important laws.

Podle jeho biografie: Atatürk je nové jméno, které bylo doplněno k Mustafa Kemal jako výsledek "zákona o příjmení" z roku 1934. Dříve tento prvek ve jménech osob chyběl

V této místnosti strávil poslední dny svého života a zemřel zde 10 V této místnosti strávil poslední dny svého života a zemřel zde 10. listopadu 1938 ..

V obřadní síni je lustr z českého kříšťálu, který váží 4,5 tuny a má 750 žárovek. Je to dar anglické královny Viktorie.

Dolmabahce má jednu z největších sbírek českých lustrů na světě.

Slavný lustr nad schodištěm vyrobený z křišťálu, mosazi a mahagonu.

Návrh a výzdoba paláce odráží rostoucí vliv evropských stylů na osmanskou kulturu

To jsou jen některé části obrovské sbírky zlatých uměleckých děl které zdobí palác. Algunas de las muchas obras de arte que se pueden admirar en el Palacio..

Dolmabahce, je největší z paláců osmanské říše

Je to obrovský a luxusní, má 285 pokojů, 43 velkých a mnoho dalších vedlejších místností.

"Pokud by Země byla jediným státem, byl by Istanbul jeho hlavním městem " Napoleon Bonaparte. If the Earth were a single state, Istanbul would be its capital                                Napoleon Bonaparte.