Květinářství obecné - úvod

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Advertisements

Stáž v rámci programu Leonardo da Vinci Mobility
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Okrasné rostliny Kód VM:
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola: Střední.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a literatura
Autor: Romana Nováková Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova 55 Září 2013.
Lilkovité.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola: Střední.
Dnešní přednášku sponzoruje Firma RENETA Odborná prodejna pro zahrádkáře.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA BOTANICKÝ SYSTÉM A NÁZVOSLOVÍ ROSTLIN
Jiřinka je právem označována jako královna podzimních zahrad. Kvete od července do října. Květy mají všechny druhy barev kromě modré. Nese je dutý stonek.
Zpráva pro poradní sbor Aktivita 05 Učebnice květinářství.
dy,ty,ny – di, ti, ni opakování
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Zpráva pro poradní sbor Aktivita 05 Učebnice květinářství.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Chryzantémy.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola: Střední.
Obecné biologické principy
Enviromentální výchova na zahradnických školách
62.1 Podstatná jména rodu ženského – vzor růže
PŘÍRODNÍ SPOLEČENSTVO OKOLÍ LIDSKÝCH OBYDLÍ
Systém a evoluce rostlin
Systematika rostlin.
Pěstitelství Živá neživá příroda IV
Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace.
Charakteristika jednotlivých užitkových skupin organismů
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Pavel Skopal Název prezentace (DUMu): Cibulnaté rostliny A - F Název sady:Pěstování cibulovin a hlíznatých rostlin.
SPISOVNÁ VÝSLOVNOST ČEŠTINY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Lucie Bušová. Dostupné z Metodického portálu
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Pavel Skopal Název prezentace (DUMu): Cibulnaté rostliny Název sady:Pěstování cibulovin a hlíznatých rostlin (pro.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Pavel Skopal Název prezentace (DUMu): Cibulnaté rostliny L Název sady:Pěstování cibulovin a hlíznatých rostlin (pro.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Pavel Skopal Název prezentace (DUMu): Hlíznaté rostliny Název sady:Pěstování cibulovin a hlíznatých rostlin (pro 1.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Pavel Skopal Název prezentace (DUMu): Letničky Tématická oblast:Pěstování letniček a dvouletek Ročník:1. ročník Číslo.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Pavel Skopal Název prezentace (DUMu): Cibulnaté rostliny S - T Název sady:Pěstování cibulovin a hlíznatých rostlin.
Název prezentace (DUMu): Trvalky kvetoucí v létě A - C
Název prezentace (DUMu): Hlíznaté rostliny E-G
Název prezentace (DUMu): Trvalky kvetoucí v létě S - Y
Název prezentace (DUMu): Cibulnaté rostliny G - H
Název prezentace (DUMu): Trvalky
Název prezentace (DUMu): Trvalky kvetoucí v létě D - G
Charakteristika jednotlivých užitkových skupin organismů
Název prezentace (DUMu):
Název prezentace (DUMu): Trvalky kvetoucí na jaře H - V
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název prezentace (DUMu):
Skloňování podstatných jmen
Název prezentace (DUMu):
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
Funkce a účinky zeleně v interiéru
Inovace v rozvoji zahradnických oborů obor zahradnictví
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název prezentace (DUMu):
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Název prezentace (DUMu):
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření prosinec 2012
VY 32 INOVACE 361.
Název prezentace (DUMu):
Číslo projektu dum. Kapradiny 2.2 Název školy Předmět Květinářství
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Květiny k řezu.
Vzdělávací oblast: Člověk a svět práce
Tržní květinářství.
Název prezentace (DUMu): Hlíznaté rostliny
Číslo projektu dum.KVĚTEM 0.7 Název školy Předmět Květinářství
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Alena Darebná
Číslo projektu dum.KVĚTEM 0.2 Název školy Předmět Květinářství
Transkript prezentace:

Květinářství obecné - úvod Latinské názvy rostlin

Podmínky zápočtu maximálně 2 omluvené neúčasti poznávačka rostlin ze seznamu latinsky zápočtový test na 70% Literatura: Malý, M., Matiska, P. Nachlinger, Z. Nachlingerová, V., Holubová, P. 2012. Květinářství I.VOŠZ a SZŠ Mělník. 391 s. ISBN: 9788090478275

Činnosti květinářské výroby 1. Produkce a) řezaných květů a řezané zeleně b) hrnkových květin c) balkonových a záhonových květin d) osiva, cibulí, hlíz a mladých rostlin

Činnosti květinářské výroby 2. Odbyt a obchod květinami 3. Vazačství a aranžování květin 4. Šlechtění květin 5. Květinářské poradenství a výzkum 6. Projekce a realizace květin. výsadeb 7. Zpracování rostlinného materiálu 8. Květinářské výstavnictví

Skupiny zahradnicky využívaných květin Interiérové květiny (hrnkové okrasné listem a květem) Květiny a zeleň k řezu (skleníkové a exteriérové) Exteriérové květiny (letničky, dvouletky, balkónové květiny, cibuloviny, hlíznaté rostliny, trvalky)

Latinské názvy rostlin mezinárodně platné, psány kurzívou složeny z podstatného jména(rod-Genus) a přídavného jména (druh-Species) jména rodů velkým písmem, jména druhů malým vyšší než rod je čeleď (Familia-koncovka aceae), nižší je poddruh (Subspecies), kulturní odrůda (kultivar-cv.) a botanická odrůda (varieta)

Psaní názvů odrůd kulturních - normálním písmem (stojatě) v jednoduchých uvozovkách nahoře botanických – kurzívou hybridů – ležatým křížkem před jménem druhu nebo rodu kulturní odrůda vzniká záměrně či spontánně, ale udržuje se výhradně lidskou činností botanická odrůda vzniká přirozeně a přirozenou cestou se také udržuje a množí hybrid vzniká nejčastěji křížením dvou druhů v rámci rodu, ale i dvou rodů, případně nižších jednotek

Výslovnost vědeckých (latinských) názvů oe = vyslovuje se é (coeruleus) ae = vyslovuje se é (europaeus) eu = vyslovuje se eu (pseudo-, Heuchera) aë = vyslovuje se ae (Danaë) oë = vyslovuje se oe (Kalanchoë) c = vyslovuje se jako k, pouze před e, i, y a před ae, oe se vyslovuje jako c (glaucus, Campanula, ale Dicentra, Picea, Cytisus, Scaevola,Coelogyne) di, ti, ni = vyslovuje se dy, ty, ny (Digitalis, Potentilla, Genista)

Výslovnost vědeckých (latinských) názvů ti před samohláskou = ci , nepředchází-li s nebo x, není-li slabikou dlouhou nebo nejde-li o slovo řecké, potom ty (Gentiana, elatior,Impatiens, ale Cerastium, Fritillaria, reticulata) i = před samohláskou na začátku latinských slov, po předponě a ve složenině se vyslovuje j, jinak jako i (Iochroma) u = qua, que, qui, quo, quu; gua; sua = vyslovuje se jako v (kva, gva, sva) (Aquilegia, aquaticus, Guaiacum, suavis) ngu = před samohláskou se čte ngv (Pinguicula, sanguineus)

Výslovnost vědeckých (latinských) názvů s = vyslovuje se s na začátku a na konci slova, uvnitř slova musí být ss (Saponaria, conicus, spinosissimus) = vyslovuje se z mezi samohláskami, ve skupinách ns, rs, ls (obtusus, speciosus, Pulsatilla, hirsutus, ale repens) ph = vyslovuje se f (Daphne, Phormium) rh = vyslovuje se r (Rhododendron, Rhus) Všechny samohlásky se vyslovují zřetelně, neredukují se a nemění, např. Cotoneaster = kotoneaster, Papaver = papaver, hiemalis = hiemalis

Latinská výslovnost-slova z jiných jazyků buď podle výše uvedených pravidel(jména osob žijících do začátku 19. století) nebo respektujeme zvláštnosti jazyka původu nepoznáme-li jazyk původu vyslovit latinsky