Erasmus stáž Itálie 2018 cukrář Eliška Sudíková Pavlína Vydrová
První týden jsme navštěvovali hotelovou školu IAL v Cesenaticu První týden jsme navštěvovali hotelovou školu IAL v Cesenaticu. Pod vedením šéfkuchaře Fabia Cappelli, který celý týden vedl odborný program, jsme absolvovali tato témata: Pasta fresca e sughi (čerstvé těstoviny + omáčky) Pesce e frutti di mare (ryby + mořské plody) Risotti (rizota) Pizza (pizza) Lasagne e carni (lasagne + masa) Do každé lekce byly zařazeny dolci (dezerty). Získali jsme nové informace o středomořské gastronomii. Vyzkoušeli si servis a aranžování pokrmů. Seznámili jsme se se složením potravin a surovin, které jsme používali. Každý se snažil komunikovat anglicky, německy nebo italsky.
BĚHEM TÝDNE JSME BYLI NA DVOU VÝLETECH – CESENATICO A RIMINI, V ZÁBAVNÍM PARKU OLTREMARE. PRACOVALI JSME NA PRAXI V HOTELECH DEBORAH, GOLF&BEACH V MILANO MARITTIMA. KAŽDÝ OBOR ZÍSKAL NOVÉ ZKUŠENOSTI, KTERÉ MŮŽE VYUŽÍT VE SVÉM BUDOUCÍM ZAMĚSTNÁNÍ. 20. 5. 2018 4
První týden jsme jezdili do školy v Cesenaticu, kde jsme se naučili různé pokrmy a dezerty. První den jsme se naučili Rague omáčku, Pasta Povera, Talián a žampiony. Dezert ciambella a anglický krém.
Ciambella: 1kg mouky hladké 0,50 kg cukr krystal 32 g prášku do pečiva 1 vanilkový cukr 20 g másla 5 vajec citronová kůra 500 ml mléka (plnotučné) Sypké + zbytek rozmíchaná vejce + posyp hrubým cukrem 6
Anglický krém: 1 litr mléka 8 žloutků 250 g cukru krupice 1 ks vanilkového lusku Žloutky smícháme s cukrem a vanilkou. Mléko vaříme a poté přidáme sypkou surovinu a stále mícháme.
Druhý den jsme se naučili citronové sorbeto, omáčku bis, těstoviny s cuketovou omáčkou, rajčatovou omáčku, chřestovou omáčku, špízy z mořského ďasa, bylinkovou strouhanku a filety z mořského vlka.
Cukr smícháme s želírovacím cukrem zamícháme a přidáme vodu. Citronové sorbeto: 0,5 litrů vody 210 ml citronové šťávy 200 g cukru krupice 70 g želírovací cukr Cukr smícháme s želírovacím cukrem zamícháme a přidáme vodu. Znovu zamícháme a přidáme šťávu z citronu a zamícháme. Dáme do mrazáku, když je to zmrzlé tak si to rozmixujeme a servírujeme. 9
Třetí den jsme se připravovali uvařené kroupy se šafránem, červenou rýži a lehčí verzi tiramisu.
Lehčí verze tiramisu: 200 g řecký jogurt 100 g smetany rostlinné 50 g tmavého cukru + 60g do lesního ovoce 200 g lesních plodů káva mini piškoty Na pánev dáme lesní plody s cukrem provaříme 3 minuty. Vyšleháme smetanu s cukrem. Pak přidám jogurt a zamícháme. Do šlehačky dáme piškoty zalijeme kávou a přidáme směs.
Čtvrtý den jsme si všichni udělali vlastní pizzu.
Pizza: 1 litr vody 25 g pivní kvasnice 80 g oleje 5 g cukru krupice 1 kg hladké mouky 100 g uvařené rozmačkané brambory 30 g soli Do robotu dáme vodu přidáme droždí a zamícháme. Přidáme olej, brambory, cukr, mouku, sůl zpracujeme těsto a necháme kynout.
Pátý den jsme se naučili lasagne, pečenou vepřové kare a bešamel.
Bešamel: 1 litr mléka 80 až 100 g másla 60 až 100g hladké mouky parmazán muškátový oříšek na ochucení sůl, pepř V jednom hrnci máme tekutinu (mléko) a ve druhém hrnci máslo s moukou oboje dáme vařit a po uvaření smícháme tyto dvě směsi a ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.
V sobotu 26. 5. jsme jeli na výlet do Rimini, kde jsme si prošli trhy a měli jsme ochutnávku nejstarší zmrzliny. Po ochutnávce jsme jeli do Oltremare, což je delfinárium kde jsme viděli vystoupení delfínů a zároveň i žádost o ruku. Viděli jsme i vystoupení papoušků a několik mořských tvorů.
V pondělí 28. 5. jsme byli na praxi na hotelu Golf&Beach, kde jsme se naučili Tiramisu a Panna cotta.
Tiramisu: žloutky cukr mascarpone bílky kafé piškoty kakao postup: žloutky s cukrem dáme míchat cca 1-3min. Poté si smícháme bílky s mascarpone a žloutkovou směs nalijeme do druhé směsi. Piškoty namáčíme do kávy a vyskládáme do dózy a nalijme na to krém. Poté zase piškoty a zase krém a dáme ztuhnout do šokeru a po vyndání posypeme kakaem.
Panna cotta: 1l smetany 1l mléka 250g cukru krupice 30g želatiny 1 stopa vanilkového aroma postup: 50 plátků želatiny dáme do studené vody. Smetanu a mléko dáme vařit do hrnce, až se začne vařit přidáme želatinu, cukr a vanilkové aroma. Mezitím si uvaříme karamel a nalijeme do formiček a necháme ztuhnout. Až se opět začne vařit směs, vypneme vařič a nalijeme do formiček. Pak dáme odležet do chladu a můžeme podávat.
V úterý 29. 5. jsme vyrazili do zábavního parku Mirabilandia V úterý 29. 5. jsme vyrazili do zábavního parku Mirabilandia. Nejvíc se nám líbila horská dráha. 20
Ciao Italia!!