Projekt Šachového svazu ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Co nabízíme ve šk. roce Co nabízíme ve šk. roce Co nabízíme ve šk. roce Co nabízíme ve šk. roce MATEMATIKA Kroužek matematických.
Advertisements

Cílené rozvíjení čtenářské gramotnosti ve výuce na 2. stupni ZŠ
Environmentální výchova pro základní školu
“English Time“ – Angličtina s rodilým mluvčím v MŠ U Plavecké haly
Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
výchova k nekuřáctví pro I. stupeň ZŠ
Klíčová aktivita 01 Příprava budoucích lektorů pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Podpora profesního rozvoje učitelů v počátečním vzdělávání.
RNDr. Eva Zelendová PaedDr. Karel Tomek VÚP Praha září 2008
Etická výchova a Finanční gramotnost
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Dotyková zařízení ve výuce​ KA4 Evaluace
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Předškolní péče na Islandu Jónína Konradsdottir, ředitelka MŠ.
Zš a Mš Ludgeřovice Naše logo 50 let školy.
Zásady v tréninkové přípravě mládeže Licence B
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
DĚTI S NADÁNÍM. NADÁNÍ  pohybové (sportovní, taneční),  umělecké (hudební, výtvarné, literárně-dramatické),  praktické (manuální, sociální),  intelektové.
Klíčení Rosteme s dětmi Pionýrský program neformálního vzdělávání se zaměřením na děti se specifickými vzdělávacími potřebami.
Základní škola a Mateřská škola Stařeč, okres Třebíč
PARTNER PROJEKTU OBCHODNÍ AKADEMIE A STŘEDNÍ ZEMĚDĚLSKÁ ŠKOLA BRUNTÁL Ing. Ladislav Konopka Bruntál
Základní škola DR.Miroslava Tyrše
DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ 2 přihlášky termín odevzdání přihlášek: do termín přijímacích zkoušek: 22. a 23. dubna (náhradní.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Junior Achievement je mezinárodní vzdělávací nezisková organizace. Česká kancelář Junior Achievement byla založena panem Tomášem Baťou v roce Jejím.
Průřezová témata.
PLÁNOVÁNÍ CELOROČNÍ VÝUKOVÉ AKTIVITY UČITELE EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
PROFESNÍ ROZVOJ PEDAGOGŮ PŘEDŠKOLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ,,MATEŘINKY‘‘ CZ.1.07/1.3.42/ Tento projekt je financován ESF a státním rozpočtem ČR.
Projekt „Vzdělaný zastupitel“ Podpora volených představitelů měst a obcí Jaromír Jech výkonný místopředseda Svazu XIII. celostátní finanční konference.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA HOVORČOVICE
Co je Eurorebus? vědomostní soutěž pro žáky 1. a 2. stupně základních škol a pro studenty středních škol začala ve školním roce 1995–1996, letos bude již.
Škola pro všechny EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA K DOLŮM V PRAZE 12.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
WOSA – výchovou a vzděláváním k občanské společnosti, reg. čís. CZ.1.07/1.1.32/ Žadatel: Sdružení obcí Sedlčanska Projektový manažer:Štěpánka Barešová.
Základní fakta Celková částka pro ZŠ a SŠ v republice (mimo hl. město) mil Kč Minimální částka na jeden projekt: 15 mil. Kč Maximální výše podpory.
 program „Začít spolu“ (Step by Step) je realizován ve více než 30 zemích  v ČR od 1994 v MŠ, 1996 v ZŠ  pedagogický přístup orientovaný na dítě 
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
CLIL zkušenosti Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.
„Multimediální vybavení ZŠ Dvorského“ Datum zahájení projektu: Datum ukončení projektu: Doba trvání projektu: 21,4 měsíce Celkové.
Šachy do škol Projekt Šachového svazu ČR. O projektu: Šachy jsou součástí školních osnov ve více než 30 zemích světa Na základě řady studií přijal v roce.
Tisková konference k pětiletému výročí zavedení EtV jako DVO.
Škola pro všechny Setkání koordinátorů inkluze ZŠ Jeseník, Fučíkova
Šachy do škol 2016/17.
kurzy tenisu pro děti z mateřských a základních škol
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje
Hračky – pravidla ve třídě MŠ
ZA JEDEN PROVAZ Vzdělávací centrum Turnov, o.p.s.
Strategické řízení a plánování ve školách a v územích
VÁCLAVSKÁ MINIŠKOLIČKA
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Šachy do škol 2016/2017 Pavla Tryhubová.
1. kolo přijímacího řízení
INOVACE ŠVP ZAČLENĚNÍM PŘEDMĚTU FINANČNÍ HOSPODAŘENÍ
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Šachový kroužek DDM Větrník
Cíle, vize a obsah projektu PPUČ
VÁCLAVSKÁ MINIŠKOLIČKA
VÁCLAVSKÁ MINIŠKOLIČKA
Mgr. Dominika Pudilová manažerka projektu
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Centrum kolegiální podpory CKP
Prezentace KAP Jihomoravského kraje
Základní škola. Základní škola a Mateřská škola, Nová Ves, okres Liberec, příspěvková organizace.
Model intenzivní podpory
Implementace Krajských akčních plánů rozvoje vzdělávání
Kariérové poradenství a podnikavost
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Školní vzdělávací program
Transkript prezentace:

Projekt Šachového svazu ČR Šachy do škol Projekt Šachového svazu ČR

O projektu: Šachy jsou součástí školních osnov ve více než 30 zemích světa Na základě řady studií přijal v roce 2012 Evropský parlament deklaraci doporučující členským zemím zavedení šachů do vzdělávacích systémů U nás vznikl za podpory Šachového svazu ČR v roce 2013 Šachy se v ČR učí v cca 400 školách V projektu je zapojených 143 škol 8 škol má šachy jako PP, 11 škol NP

Přínos šachové hry pro děti Zvyšuje inteligenci Rozvíjí logické myšlení Zlepšuje paměť Zlepšuje představivost Soustředění a vytrvalost Rozhodovací schopnosti Učí se nejdříve myslet A až pak konat Učí děti plánovat Má pozitivní vliv i na děti se syndromem hyperaktivity a s poruchou pozornosti Pomáhá odbourávat agresivitu Studie prokázaly zlepšení: V matematice Při výuce jazyků Schopnosti číst Další informace www.sachydoskol.cz

Studie o prospěšnosti šachů Venezuela – více jak 4000 žáků druhé třídy, po 4,5 měsíční systematické výuce šachů – významné zvýšení IQ New Brunswick v Kanadě – prokázání přínosu při rozvoji dovednosti řešit problémy u malých dětí Ferguson (USA) – rozvoj kritického a kreativního myšlení, zlepšení školních známek, odbourání agresivity Dr. Dauvergne z univerzity v Sydney: Diplomová práce Ivety Vlasákové na téma „Šachy jako činnostní metoda učení“ http://www.sachychodov.cz/wp- content/uploads/2015/04/diplomov%C3%A1_pr%C3%A1ce_Vlas%C3% A1kov%C3%A1.pdf Dr. Dauvergne z univerzity v Sydney: „Šachy jsou jedním z nejvíce efektivních učebních nástrojů k přípravě dětí pro jejich úspěšné fungování ve světě zavaleným informacemi, v němž je rozhodování stále obtížnější.“

Jak se zapojit – školní rok 2018/19 Do projektu Šachy do škol se mohou zapojit: Základní školy Střední školy DDM – Kroužek je v prostorách školy a školy jsou informované o účasti v projektu Mateřské školy Poslat přihlášku do 30. 9., možnost vstoupit bude i v pololetí – přihláška do 31. 1. Škola vyplňuje přihlášku při vstoupení do projektu, v dalších letech zasílá informace o formě výuky, počtu dětí a objednávce metodických materiálů (formulář objednávka). Formy výuky: Kroužek Nepovinný předmět Povinný předmět Šachy jako součást jiného předmětu

Co musí školy splnit: Doporučený počet je 10 dětí – může být i méně Přihlásit se do projektu nejpozději do 30. 9. (31. 1.) U škol, které povedou výuku formou NP nebo PP: - uzavřít smlouvu do 20. 10. 2018 - poskytnout ve škole prostor pro propagaci projektu Šdš (nástěnka, webové stránky), obsah zajistí vyučující trenér nebo manažer projektu Do 20. 6. odeslat republikovému manažerovi projektu zprávu o činnosti Zpráva by měla obsahovat: stručný popis průběhu kroužku s připomínkami či náměty, co do budoucna změnit. Počet kroužků šachu na škole, počet dětí popř. účast v turnajích (přebor škol).

Čím školy podpoříme: Výukový program Learningchess.net – zdarma. Možnost připojení na interaktivní tabule, v češtině, metodický průvodce s příklady her a soutěží. Metodické materiály

Pomoc garanta při rozjezdu výuky Metodické materiály: Každý rok min. 10 ks cvičebnic zdarma dle vlastního výběru. Školy, které budou mít více žáků, mohou získat až 20 ks cvičebnic zdarma. Pro nové školy navíc 1 ks metodiky pro učitele a 1 ks sbírky úloh. Pomoc garanta při rozjezdu výuky Zatím jen v některých krajích. Úkolem garanta bude pomáhat učitelům s rozběhnutím kroužku a metodikou. Příspěvek 3000,- Kč pro NP a PP (pro 1.stupeň ZŠ) Výjimka pro již zapojené školy, které příspěvek čerpaly a nebudou splňovat podmínku NP na 1. stupni. Vstupní školení a následné semináře

Vzdělávání učitelů Naším cílem je zvýšení počtu učitelů, kteří budou vyučovat šachy. Není podmínkou, aby uměli hrát šachy. Důležitější jsou dvě věci: Musí je to bavit Najdou si na to potřebný čas Učitelům, kteří se rozhodnou vyučovat šachy poskytneme: Vstupní školení a následné semináře Metodické materiály Podporu garanta Možnost zúčastnit se šachových soustředění Sdílení zkušeností, vzorové lekce

Výuka v mateřských školkách Studii na porovnání kognitivních schopností (vnímání, pozornost, představy a fantazie, paměť, myšlení a řeč) dětí předškolního věku udělali ve Frýdku – Místku: http://www.chessfm.cz/content/materske-skoly-s-vyukou-sachu Obzvláště pro děti v MŠ platí šachy hrou: Hry na plátěné šachovnici na zemi Písničky, říkanky, šachové pohádky Pohybová cvičení s šachovou tématikou Pomůžeme vám s vhodnou metodikou

PŘEBORY ŠKOL Jedno republikové finále pro všechny kategorie V letošním roce se hrálo ve Zlíně v kongresovém centru ve dnech 19.  6. - 20. 6. 2018 Ve třech kategoriích se zúčastnilo celkem 84 družstev a 380 dětí V průběhu turnaje se uskutečnil seminář Šachy do škol

Celorepubliková manažerka projektu: Kontakty: Celorepubliková manažerka projektu: Venuše Souralová 723 279 926 Email: sachydoskol@chess.cz www.sachydoskol.cz