Století velkých objevů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Advertisements

Mgr. Lenka Venclová 7.ročník
Zámořské objevy 15. – 17. století.
Vznik Španělska.
Vznik španělského království
Zámořské objevy Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Opakování z minulé hodiny:
Evropský kolonialismus
Zámořské objevy 15. – 17. století.
VY_32_INOVACE_06 Obyvatelstvo Ameriky
2/ Portugalsko, Španělsko
Registrační číslo projektu:
Dějiny významných států a národů v Evropě IV
Zeměpisné objevy v 17. a 18. století
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Snímek 1-15 – 10 min ZÁMOŘSKÉ OBJEVY
Registrační číslo projektu
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 8.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Zámořské objevy.
Zámořské objevy.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_23-01 Zámořské objevy 1/ Obecná východiska.
Planeta Země Zeměpis VY_32_INOVACE_444, 23. sada, Z3 ANOTACE
Zámořské objevy 15. století
Zámořské objevy.
Objevné plavby DS: kap. 17 a 18, ss. 108 – 122.
VY_32_INOVACE_64_KRYŠTOF KOLUMBUS
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_D_I Ročník: I. Vzdělávací oblast: Dějepis Vzdělávací obor:
A JEJICH DŮSLEDKY PRO EVROPU
Amerika obyvatelstvo.
Objevné cesty a mořeplavectví
VY_32_INOVACE 01 Úvod do Ameriky - poloha, rozloha, členitost
Vliv náboženství na chápání světa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek.
Objevné plavby 7. ročník.
Základní škola, Vlašim, Březinská 1702
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Objevné plavby Označení materiálu: VY_32_INOVACE_20_objevne_plavby.ppt
Zámořské objevy Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o zámořských objevech.
Kryštof Kolumbus – objevení Ameriky
Zámořské objevy 15. – 17. století.
Zámořské objevy Kosová Jitka. Příčiny cest Dnes – cestujeme za dobrodružstvím, zábavou či odpočinkem Dříve – ekonomické důvody: 1) nedostatek surovin.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu Moderní škola Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2 Inovace a.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Objevné plavby Název sady: Pozdní středověk a počátky.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Opakování zámořských objevů Číslo vzdělávacího materiálu: ICT 1-9 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Slavní mořeplavci a objevitelé
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Medková Blanka Název: VY_32_INOVACE_11A_11_Objevné plavby Téma: 11A_Dě.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Kvíz na zámořské objevy Číslo vzdělávacího materiálu: ICT1-20 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Anna Csanádiová Číslo DUM:D Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Objevné plavby Sexta říjen 2016.
S Kolumbem do Nového světa
Název školy: Základní škola Městec Králové
Šablona III/2 OBJEVNÉ PLAVBY Mgr. Lucie Opltová – 1
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
NOVOVĚK Kapitola II. ZÁMOŘSKÉ OBJEVY.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
ZÁMOŘSKÉ OBJEVY Anotace: Prezentace je určena
Mgr. Jindřiška Řehořková
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Sada : Člověk a jeho společnost
Původ názvů států Latinské Ameriky
Objevné plavby Označení materiálu: VY_32_INOVACE_20_objevne_plavby.ppt
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Transkript prezentace:

Století velkých objevů 1415-1522 Zámořské plavby Století velkých objevů 1415-1522

Zámořské plavby - úvod Které skupiny obyvatel mohly ve středověku cestovat mimo Evropu? Slavný cestovatel – Marco Polo (13. stol.) – cestopis Milión (mj. popis bohatství Indie) PŘÍČINY PLAVEB DO ZÁMOŘÍ V 15. STOLETÍ: Vyčerpání zásob drahých kovů v Evropě Snaha získat nové otroky Touha získat zlato a koření z Indie a Indonésie 1453 osmanští Turci dobyli Konstantinopol a přerušili obchodní trasy do Asie – nutnost najít nové cesty

Pád Konstantinopole (1453)

Podmínky zámořských plaveb Nová konstrukce lodí (karavely – vhodné na moře i řeky) Nová konstrukce plachet Nové pomůcky – kompas a astroláb Lepší mapy světa 1492 první globus (Martin Beheim)

Podmínky zámořských plaveb

Průběh plaveb – 1) Portugalci Viz PRACOVNÍ LIST Jindřich Mořeplavec – princ, organizoval a financoval výpravy 1415 dobytí Ceuty - počátek plaveb do zámoří Cíl – dostat se do Indie 1488 Bartolomeo Diaz obeplul „Bouřlivý mys“ (mys Dobré naděje) – posádka odmítla plout dál

Bartolomeo Diaz

Mys Dobré naděje

Vasco de Gama

Portugalské plavby Vasco de Gama - obeplul jih Afriky a r. 1498 doplul do indického přístavu Kalikut – přístup ke koření z Moluk („ostrovy koření“) Další plavby – dobytí Moluk, obchod s Čínou a Japonskem Portugalsko – první koloniální velmoc / nová konkurence - Španělé 1494 „první dělení světa“ v Tordesillas – určení hranice 2000 km západně od Kapverdských ostrovů – vše na východ patří Portugalsku 1500 Pedro Cabral přistál u břehů Brazílie – dle dohody připadla Portugalsku, dodnes se zde mluví portugalsky

Dělení světa v Tordesillas

Průběh plaveb – 2) Španělé

Vznik španělského státu 1469 sňatek Isabely Kastilské a Ferdinanda Aragonského („katolická Veličenstva“) 1479 spojení obou států – vznik Španělska 1492 dokončení reconquisty – dobytí Granady a vyhnání Maurů a Židů z poloostrova Vznik španělské inkvizice

Kryštof Kolumbus (1451? – 1506)

Kryštof Kolumbus (1451? – 1506) Viz REFERÁT Nedostatek pramenů – víme o něm málo Pocházel z Janova ze soukenické rodiny Stal se obchodním agentem v Lisabonu – zažil slávu portugalských plaveb, přiženil se do námořnické rodiny, mluvil s rybáři a kreslil mapy Myšlenka západní cesty do Indie – převzata od italského fyzika Toscanelliho Kolumbus plavbu nabídl portugalskému králi, ale byl odmítnut (proč?) – proto se obrátil na Isabelu Kastilskou a ta přijala (proč?); co Kolumbus žádal na cestu?

Kolumbovy plavby

Kolumbovy plavby 3. 8. 1492 vyplul z přístavu Palos – lodě Santa Maria, Pinta a Nina; dlouhá cesta – hrozila vzpoura posádky 12. 10. 1492 – objevení ostrova San Salvador na Bahamách, poté i objev Kuby a Haiti – zakládání osad, kontakty s „indiány“ Kolumbus přivezl zlato a domorodce – úspěch Další 3 plavby – průzkum Střední Ameriky a severního pobřeží Jižní Ameriky, počátky otrokářství – viz UKÁZKY Kolumbus – arogantní, prosazoval své bratry do úřadů – nakonec zatčen a odvolán Zemřel 1506 v ústraní – stále přesvědčen o doplutí do Indie První označení „Nového světa“ jako kontinentu – Ital Amerigo Vespucci – na jeho počest nese jméno Amerika (1507)

Film 1492: Dobytí ráje

Fernao Magalhaes Portugalec ve španělských službách - 1519 vyplul na první cestu kolem světa Náročná cesta – hlad a žízeň, vyčerpání, vzpoury Proplul Magalhaesovým průlivem a pojmenoval Pacifik (Tichý oceán) Filipíny – zapletl se do boje mezi kmeny, ubit oštěpy Z 5 lodí se vrátila jen Victoria – velel Sebastiano del Cano

Plavba Magalhaese a del Cana

Nové koloniální velmoci v 16. století 3) FRANCIE Obsadila část dnešní Kanady (Québec) 4) NIZOZEMÍ Proniklo do Indonésie a na Moluky – vytlačení Portugalců 5) ANGLIE Alžběta I. podporovala korzáry přepadající španělské lodě: Francis Drake (1577-80 druhá plavba kolem světa) Walter Raleigh (založil v Americe osadu Virginia) Obchodní pronikání do Indie – Východoindická společnost

Angličtí korzáři – Drake a Raleigh

Důsledky zámořských plaveb 1) NOVÉ ZEMĚPISNÉ POZNATKY A PROMĚNA OBRAZU SVĚTA Které země zůstaly zatím neobjeveny? 2) ZMĚNY V MEZINÁRODNÍM OBCHODĚ Úpadek středomořských přístavů (Benátky, Janov) Přesun obchodních center na břehy Atlantiku – Lisabon, Londýn, Antverpy, Cádiz 3) VZÁJEMNÉ POZNÁVÁNÍ I STŘETÁVÁNÍ CIVILIZACÍ Jaké plodiny, jazyky či nemoci vyměněny? 4) POČÁTEK KOLONIALISMU 5) CONQUISTA (DOBÝVÁNÍ) ŘÍŠÍ V LATINSKÉ AMERICE – Aztékové (Mexiko) a Inkové (Peru a Chile)

Tzv. trojúhelníkový obchod

Důsledky – kulturní výměna DO EVROPY Z AMERIKY PLODINY – brambory, kukuřice, rajčata, paprika, kakao, vanilka, tabák ZVÍŘATA – krocani, morčata ad. JAZYKY – výrazy z indiánských jazyků (kanoe, čokoláda, banán, puma, lama, kanibal…) NEMOCI - syfilis DO AMERIKY Z EVROPY PLODINY – obilí, rýže, víno, káva, cukrová třtina ZVÍŘATA – koně ad. JAZYKY – španělština a portugalština do Latinské Ameriky NEMOCI – chřipka a neštovice

Důsledky - kolonialismus Počátek kolonialismu – politika usilující o zisk kolonií Kolonie – závislá država v zámoří, podřízená mateřské zemi Motivy získávání kolonií? Jaké pozitivní a negativní jevy Evropané přinesli do svých kolonií? V koloniích později žily cca ¾ obyvatel na Zemi Dekolonizace (rozpad koloniálního systému a vznik nezávislých států) – až po 2. sv. válce

Říše Aztéků Na území Mexika v 14. – 16. století Pěstování kukuřice Vláda dědičného krále Polyteismus, krvavé lidské oběti Stavba chrámů a pyramid Hlavní město Tenochtitlán – na jezeře, 100 tis. obyvatel, na jeho místě dnes Mexico City

Říše Aztéků – město Tenochtitlán

Dobytí říše Aztéků – Hernán Cortés Nedostudovaný právník Účastnil se kolonizace Haiti a Kuby Na Yucatánu se doslechl o Aztécích 1519 vylodění s 600 muži – považováni za bohy a přijati králem Montezumou Vzpoura proti Španělům v Tenochtitlánu – zabit Montezuma Cortés dal postavit nové lodě a oblehl město – vyhladovění a zanesení neštovic Aztécká říše změněna na Nové Španělsko – Cortés místodržícím

Říše Inků Na území Peru a Chile „inka“ – titul panovníka, syn boha slunce Neznali kolo, koně, železo ani písmo Polyteismus, krvavé oběti, vyspělý kalendář Stavěli kvalitní silnice Památka – Machu Picchu (2430 m.n.m., objeveno až 1911, funkce neznámá)

Dobytí říše Inků – Francisco Pizarro Původně pasák vepřů Plul na Haiti a zkoumal Panamskou šíji Hledal bájné Eldorado 1532 vstoupil do říše Inků Král Atahualpa – odmítl křest a předání vlády – Pizarro rozpoutal masakr 3000 Inků Král naplnil místnost zlatem a přijal křest, ale Pizarrovi to nestačilo a dal ho uškrtit Říše dobyta a podmaněna, založeno nové centrum Lima

Doporučené zdroje Josef Janáček, Století zámořských objevů 1415-1522, Praha 1959 Josef Janáček, Čtyři plavby Kryštofa Kolumba, Praha 2003 Aleš Skřivan a Petr Křivský, Moře, objevy a staletí, Praha 1980 Marco Polo, Milión, Praha 1989 Film 1490: Dobytí ráje Film Cortés (cyklus Nesmrtelní válečníci) Slavné dny – videa (12. 10. 1492, 7. 11. 1521, 6. 9. 1522)