Cesta k Mnichovské dohodě

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jméno autora VMPavlína Gärtnerová Datum vytvoření VM září 2011 Ročník použití VM 9. ročník Vzdělávací oblast/obordějepis Anotace VM Powerpoint prezentace,
Advertisements

Druhá světová válka Společný postup Spojenců – str Spojenci = ? 2. O čem jednali v Moskvě (1943)? 3. O čem jednali na konferenci v.
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření VY_32_Inovace_D_9_13_20 Ročník 9 Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Dějepis.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Česká republika a její sousedé N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2.
ZÁVĚR 2.SVĚTOVÉ VÁLKY. V roce 1943 již bylo zřejmé, že spojenci dříve nebo později válku vyhrají Vojska bojující za Hitlera a jeho spojence postupně ztrácela.
Konec I. Světové války a vznik Československa.
EVROPA PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE 2. fáze studené války období zatlačování komunismu ( )
ŠKOLA:Základní škola a Mateřská škola Nemilany VYUČUJÍCÍ:Mgr. Iveta šlahařová TÉMATICKÁ OBLAST:Moderní doba PŘEDMĚT:DROČNÍK: 9. NÁZEV MATERIÁLU:II. světová.
ROZBITÍ ČESKOSLOVENSKA
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Druhá světová válka – úvod Název sady: Moderní dějiny.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.2.2 Důsledky I. světové války, poválečné uspořádání Evropy.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Medková Blanka Název: VY_32_INOVACE_5B_13_Rozbití Československa Téma:
DŮSLEDKY 1. SVĚTOVÉ VÁLKY: o V průběhu 4 let : zahynulo 10 milionů vojáků, 20 milionů zraněno o trvalá invalidita: 10-ky tisíc vojáků o ekonomika a hospodářství.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc. Michael RADIMERSKÝ Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_8_ KONEC ČESKOSLOVENSKA Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
1. Světová válka Odstrčil Petr. První světová válka před rokem 1939 známá jako Velká válka, nebo světová válka byl globální válečný konflikt probíhající.
P OLOHA Č ESKÉ REPUBLIKY Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s polohou ČR a jejími sousedy.
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Vzdělávací oblast/oblast dle RVP: Člověk a společnost  Okruh dle RVP:
Cesta k Mnichovu.
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření VY_32_Inovace_D_9_08_20
Matyáš Fornůsek 5. ročník ZŠ
Člověk a jeho svět - Dějiny ČR
Výsledky, důsledky, možnosti vývoje
2. světová válka v Československu
ČSR Zostření národnostní otázky – hospod. krize
VY_32_INOVACE_220_20. léta – čsl. mírové smlouvy
ZÁNIK ČESKOSLOVENSKA DRUHÁ REPUBLIKA
1950_1954 ROK PO ROCE Poválečnými dějinami rok za rokem.
Rozpad versailleského systému
Otázka sudetských Němců v ČSR
VY_32_INOVACE_219_Pařížská mírová konference
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Novověk
Název a číslo materiálu:
Šablona 32 VY_32_INOVACE_07_23_Poválečná ČSR.
Češi za první světové války
Severní Korea    .
Období vlády jedné strany
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Dvacáté století – vznik Československa a jeho meziválečný vývoj
NATO.
Název školy: ZŠ a MŠ Zvole Autor: Mgr. Jitka Krupičková
OSVOBOZENÍ ČSR Autor: Lenka Mulačová
Rozbití ČSR.
Anotace Žák se seznámí s problematikou národa, národnostních menšin a vztahu majority a minorit Autor Mgr. Petr Stonawski Jazyk Čeština Očekávaný výstup.
ROZBITÍ ČESKOSLOVENSKA
EVROPSKÁ UNIE Hlavní orgány (11)
Mezinárodní vztahy v předvečer Velké války
Základní škola Čelákovice
Studená válka – 2. fáze uč. 101 – 102 PS 35.
ZAHRANIČNÍ ODBOJ Marek Kryška.
Cesta k Mnichovské dohodě
DĚJINY PO 2. SVĚTOVÉ VÁLCE
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Československá republika-demokratický stát
České země za 1. světové války
Druhá republika.
První berlínská krize
Na cestě k nové válce.
VY_32_INOVACE_4/01_ČLOVĚK A SPOLEČNOST
Druhá republika –
REVOLUCE ROKU 1848.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
ROZBITÍ ČESKOSLOVENSKA
1. světová válka.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_08_22_I. SVĚTOVÁ VÁLKA
České a československé právní dějiny Ladislav Vojáček
Rada EU.
ČEŠI A NĚMCI SMĚŘUJEME K SAMOSTATNOSTI
Transkript prezentace:

Cesta k Mnichovské dohodě ČSR ve 30. letech Cesta k Mnichovské dohodě

Problémy ČSR Tvar území Obranyschopnost Soužití s národnostními menšinami Ekonomika Slovenska a Podkarpatské Rusi Touha Slováků po autonomii (strana HSL‘S) Nepřátelské státy – Maďarsko, Polsko, poté i Německo Zasažení hospodářskou krizí na začátku 30. let

Německá menšina

Německá menšina Cca 3 mil. obyvatel, 23 % z celé ČSR Sudety – název užívaný již ve starověku pro pás pohoří na severu Čech a Moravy, později pro německé pohraničí Vznik ČSR – nespokojenost Němců (proč?) Ústava 1920 – právo menšin na vlastní školy a úřady 20. léta – uklidnění vztahů, Němci vstupují do vlády 30. léta – změna – Sudety zasaženy hospodářskou krizí; 1933 nástup Hitlera v Německu – slibuje spojení všech Němců v jednom státě a ukončení krize

Sudetoněmecká strana (SdP) Vznik 1933 V čele Konrad Henlein Popularita v Sudetech: Žádá autonomii pohraničí Vyzdvihuje německý národ Kritizuje vládu ČSR za nezvládání krize Vztah SdP k Hitlerovi? 1935 parlamentní volby – SdP nejsilnější stranou (15 % hlasů – volily ji 2/3 Němců)

Rok 1935 Nemocný T. G. Masaryk rezignuje (zemře 14. 9. 1937) Nový prezident – dosavadní ministr zahraničí Edvard Beneš ČSR hledá spojence – smlouva s Francií a Sovětským svazem (podmínka – pomoc SSSR vázána na pomoc Francie!)

Fall Grün Hitlerův tajný plán útoku na ČSR Důvody útoku? Záminka – údajné utlačování sudetských Němců – propaganda v tisku a rozhlase Spolupráce s Henleinem – cílem tlačit na vládu ČSR s nesplnitelnými požadavky

Propaganda Titulky v oficiálním deníku NSDAP (1938): Strašlivá zvěrstva českých vrahů a banditů Tento zločinný stát musí být rozbit! Češi tajně zakopávají mrtvoly Zvířecké zločiny českých četníků Děti se učí, jak házet lahve s benzinem Když přijde Hitler, každá česká učitelka odpraví dvě německé ženy a děti Takhle vraždí husitští ničemové! Německá krev žaluje Česko-komunistické přípravy k hromadnému vyvražďování Němců v Ústí

Obrana ČSR Posílení armády a četnictva Založena Stráž obrany státu (SOS) – dobrovolníci chránící pohraničí Budování pohraničního opevnění (VIZ REFERÁT) Vzor – Maginotova linie ve Francii Typy – lehké / těžké opevnění Dělostřelecké tvrze – např. Dobrošov, Hanička, Adam V září 1938 dokončena a vyzbrojena jen malá část

Obrana ČSR – život v pevnosti

Rok 1938 Březen – anšlus Rakouska – ČSR obklopena Německou říší Duben – sjezd SdP – vytvořeno 8 karlovarských požadavků na vládu ČSR autonomie pohraničí „svoboda hlásit se k německému světonázoru“ Henlein se otevřeně přihlašuje k nacismu Květen – obecní volby – SdP volilo 90 % sudetských Němců Postoj Británie a Francie?

Rok 1938 - appeasement

Září 1938 Británie a Francie – tlak na ČSR, aby odstoupila okresy s 50 % Němců, jinak odstoupí od spojenectví Hlavní představitel appeasementu – Neville Chamberlain – 2 osobní schůzky s Hitlerem 12. 9. – pokus henleinovců o puč v pohraničí – potlačen Hitler vyhrožuje válkou a stupňuje požadavky – nově i na území pro Poláky a Maďary (která?)

Mobilizace armády ČSR 23. 9. vláda ČSR vyhlásila všeobecnou mobilizaci: 1,25 milionu mužů 36 tis. motorových vozidel 350 tanků 950 letounů 5000 dělostřeleckých hlavní Postoj vojáků k obraně ČSR? Byl by dnes stejný?

Mobilizace armády ČSR

Mnichov 29. 9. 1938 Británie a Francie chtějí zabránit válce – ochota dohodnout se s Hitlerem Svolána konference 4 velmocí do Mnichova – bez účasti ČSR! Účastníci: Neville Chamberlain (VB) Édouard Daladier (Fr) Benito Mussolini (It) Adolf Hitler (Něm)

Mnichov 29. 9. 1938

Mnichovská dohoda Podepsána ráno 30. 9. 1938, ale s datem 29. 9. Obsah: ČSR musí 1. – 10. října vyklidit všechny okresy s německou většinou Propuštění německých vojáků a politických vězňů Opční právo pro obyvatele pohraničí Dodatky – požadavky Poláků a Maďarů

Mnichovská dohoda – reakce Evropy?

Mnichovská dohoda – reakce ČSR? 30. 9. ráno oznámen výsledek jednání vyslancům ČSR v Mnichově Jednání Beneše s vládou a generály – otázka, zda přijmout nátlak Argumenty pro/proti? Beneš Mnichovskou dohodu přijal a záhy abdikoval Reakce občanů ČSR?

Měli jsme bojovat? ARGUMENTY PRO Národní hrdost Odhodlání vojáků Armáda ČSR byla jedna z nejlepších v Evropě Dočasně bychom vázali Hitlerovy síly Přijetí dohody nám zlomilo páteř a udělalo z nás národ zbabělců ARGUMENTY PROTI Válka by vedla k totálnímu zničení naší země ČSR ztratila spojence Evropa nás považovala za agresora Polsko a Maďarsko se přidaly k Hitlerovi Ze všech stran jsme byli obklopeni německým územím Nespolehlivé menšiny Nedokončené opevnění (na jihu chybějící zcela)

Výsledek?