.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EIKOSANOIDY
Advertisements

Lékařská chemie a biochemie 2. ročník - zimní semestr
ALKENY. DEFINICE ● Alkeny jsou uhlovodíky, které mají v otevřeném uhlíkatém řetězci mezi atomy uhlíku jednu dvojnou vazbu.
Název opory –Organické sloučeniny Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/ )
Redukce lůžek Existuje prostor pro redukci lůžek akutní péče?
Období vzniku: duben _inovace_FG.9.48 Autor : Vladimír TesaříkČlověk a svět práce, finanční gramotnost, nové auto.
VY_32_INOVACE_12_1_7 Ing. Jan Voříšek  V současné době známe několik desítek milionů organických látek a každý rok se objevují a vyvíjejí nové látky.
Autor: Ing. Michal Řehulka  Heterocyklické sloučeniny („heterocykly“) jsou organické sloučeniny, které obsahují ve svém uhlíkatém cyklu jeden nebo více.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Fotosyntéza – temnostní fáze Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/20 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
HALOGENOVÉ DERIVÁTY. DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ DEFINICE Deriváty uhlovodíků jsou organické sloučeniny, jejichž molekuly obsahují vedle uhlíku a vodíku i jiné.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Nukleové kyseliny Ch_060_Přírodní látky_Nukleové kyseliny Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Nukleové kyseliny I. - Struktura DNA Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/15 Šablona: III/2 Inovace.
Ch_028_Alkeny Ch_028_Uhlovodíky_Alkeny Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing: Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_03_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Uhlovodíky,
Ch_029_Alkyny Ch_029_Uhlovodíky_Alkyny Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Jedlé tuky a oleje „Odbočky“.
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
Výživa a hygiena potravin
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov Město, příspěvková organizace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
© Biochemický ústav (E.T.) 2013
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_17 Výkon Šablona číslo: IX Sada číslo: I
Peptidy Oligopeptidy Polypeptidy
Názvosloví binárních sloučenin
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
Lineární rovnice a nerovnice I.
Aldehydy a ketony.
Deriváty uhlovodíků Chemie 9. třída.
PROTEINY © Biochemický ústav LF MU (H.P.)
Metabolické děje I. – buněčné dýchání
VY_32_INOVACE_1_2_7 Ing. Jan Voříšek
Uhlovodíky s dvojnými vazbami.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Chemie pro 9.ročník zš Mgr. Iveta Ortová
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Didaktické testy z biochemie 3
VY_32_INOVACE_Slo_II_01 Anorganické názvosloví úvod ppt.
ORGANICKÉ SLOUČENINY OBSAHUJÍCÍ SÍRU
VY_32_INOVACE_124_Alkany Šablona Identifikátor školy:
Alkeny a alkadieny.
Organická chemie Autor: Mgr. Iva Hirschová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
PŘÍRODNÍ POLYMERY Dřevný olej, naftenát kobaltu DODATEK II K PŘEDNÁŠCE
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Obecná a anorganická chemie
CHEMICKÉ NÁZVOSLOVÍ dvouprvkových sloučenin
Název projektu: Moderní škola
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Sekvencování DNA.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
PŘÍRODNÍ POLYMERY NÁZVOSLOVÍ SACHARIDŮ 1
Procenta - úvod Název : VY_32_inovace_01 Matematika – procenta úvod
Název: Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
Deriváty uhlovodíků.
Struktura organických látek
Atomy a molekuly (Učebnice strana 38 – 39)
Atomy a molekuly Z čeho jsou složeny látky?
Rezervy x rezervní fond
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Název vzdělávacího materiálu Úvod do organické chemie
Jejich příprava a reaktivita
Organická chemie organické sloučeniny vznikají životní činností rostlin a živočichů – při látkových přeměnách v organismech jsou základní stavební složkou.
Karbonylové sloučeniny
Peptidy Lékařská chemie a biochemie 2. ročník - zimní semestr
Lipidy Lékařská chemie a biochemie 2. ročník - zimní semestr
Transkript prezentace:

IKOSANOIDY © Biochemický ústav LF MU (V.P.) 2008

Ikosanoidy název: (e)ikosa- C20 , eidos = podobný Deriváty esenciálních vícenenasycených mastných kyselin s C20 - ETE = (e)ikosatetraenová = arachidonová 20 : 4 (5, 8, 11, 14) - EPE = (e)ikosapentaenová 20 : 5 (5, 8, 11, 14, 17)

Ikosanoidy: 1/ produkty cyklooxygenas (COX) = prostanoidy prostaglandiny (PG_) prostacykliny (PGI) thromboxany (TX_)

(Pro prvotní orientaci ve struktuře ikosanoidů není podstatný název enzymu, ale skutečnost, že některé ikosanoidy jsou cyklickými sloučeninami [prostanoidy], zatímco další nikoliv.)

(ikosanoidy) 2/ produkty „lineárních“ lipoxygenas (LOX) leukotrieny (LT_) lipoxiny (LX_) 3/ produkty cytochrom - P - 450 - monooxygenas = kyseliny epoxyikosatrienové

Epoxidy Epoxidy jsou zastoupeny v přechodných produktech ikosanoidů cyklické, tříčlenné ethery Epoxidy jsou zastoupeny v přechodných produktech ikosanoidů a v kyselinách epoxyikosatrienových.

Prostaglandiny (PG_ x): - deriváty kyseliny prostanové - název: izolovány z prostaty („prostate gland“) písmeno (_) označuje typ sloučeniny index (x) udává počet dvojných vazeb v postranních řetězcích. (Dvojné vazby v C5 kruhu, vzniklé odštěpením vody u PGA a PGB, se nezapočítávají. )

Kyselina prostanová

Prostaglandiny (PG_ x): PGE a PGF jsou „primární“ prostaglandiny označení: PGE byly izolovány do prostředí s etherem PGF byly izolovány do prostředí fosfátového pufru PGA a PGB jsou „sekundární“ prostaglandiny označení: jejich dehydratace byla katalyzována kyselinou (acid) nebo zásadou (base)

PGE PGF Z prostaglandinů mají největší význam PGE a PGF (PGE a PGF nemají dvojnou vazbu v pětiuhlíkatém kruhu a každý zde má vázány 2 kyslíkové atomy. Při dehydrataci vznikající „sekundární“ PGA + PGB postrádají jeden z kyslíků a mají dvojnou vazbu v C5 kruhu, jak odpovídá vytvoření molekuly H2O ).

Thromboxany (TX_ x): - deriváty kyseliny thrombanové - název: izolovány z thrombocytů „-ox-“ v názvosloví heterocyklů označuje kyslík „-an“ je u 6členných kyslíkatých heterocyklů koncovkou pro zcela hydrogenované sloučeniny písmeno (_) označuje typ sloučeniny index (x) udává celkový počet dvojných vazeb v molekule

Kyselina thrombanová

Prostacykliny (PGIx): deriváty prostanové kyseliny, u které je kratší řetězec modifikován uzavřením dalšího cyklu ================================= U prostaglandinů jsou dnes popsány řady, označené PGA až PGJ .

Modifikace kratšího řetězce kys. prostanové uzavřením kruhu u prostacyklinů (PGI)

Leukotrieny (LT_ x): - lineární řetězec C20 název: izolovány z leukocytů mají tři konjugované dvojné vazby („trien“) písmeno (_) označuje typ sloučeniny index (x) udává celkový počet dvojných vazeb v molekule

Příklad leukotrienu (LT_) Poloha i isomerie dvojných vazeb (cis- / trans-) mohou být různé. Vždy jsou však přítomny 3 konjugované dvojné vazby.

Peptidoleukotrieny (= leukotrieny typu C, D, E) Leukotrieny ( LT_ x) jsou nejúčinnější ikosanoidy – např. jejich účinek na vasodilataci je cca 5.000krát větší ve srovnání s histaminem !!! Peptidoleukotrieny (= leukotrieny typu C, D, E) LTCx mají navázán glutathion ( -GluCys Gly ) a to sírou Cys LTDx postrádají z původního tripeptidu -Glu LTEx mají zachován pouze Cys

LTC: GSH LTD: Cys-Gly LTE: Cys

Lipoxiny (LX_ x): lineární řetězec C20 (hydroxylované deriváty ETE neb EPE) název: „lipoxygenase interaction products“ (existují 3 různé lipoxygenasy, působící v polohách 5- , 12- a 15- . Kombinací účinků 5-LOX, 12-LOX a 15-LOX vznikají různě hydroxylované deriváty.) písmeno (_) označuje typ sloučeniny index (x) udává celkový počet dvojných vazeb v molekule