Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Alkeny a alkadieny.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Alkeny a alkadieny."— Transkript prezentace:

1 Alkeny a alkadieny

2 Alkeny otevřený řetězec obsahují jednu dvojnou vazbu (nenasycené)
názvy alkenů mají zakončení -en

3 Názvosloví 6 5 4 3 2 1 CH3-CH2-CH2-CH2-CH=CH2 CH3-CH2-CH2-CH2-C = CH2
CH3-CH2-CH2-CH2-CH=CH2 CH3-CH2-CH2-CH2-C = CH2 CH3 hex-1-en 2-methylhex-1-en Názvy alkenů se tvoří podobně jako názvy alkanů. 1. V molekule vyhledáme nejdelší přímý uhlíkatý řetězec, který má nejvíce násobných vazeb. Vazba však musí mít co nejmenší číslo. 2. Základní řetězec očíslujeme arabskými čísly (tzv. lokanty), aby tato čísla byla co nejmenší u 1. atomu, na který je vázán s druhým dvojnou vazbou. Pokud je v řetězci více násobných vazeb, má při číslování přednost vazba dvojná, v názvu označujeme nejdříve přítomnost dvojných a potom trojných vazeb. Když se v řetězci nachází kromě dvojné vazby ještě substituent (např. methyl), má přednost dvojná vazba. 3. Při tvoření názvu základního řetězce vycházíme ze jména lineárního alkanu o stejném počtu uhlíkových atomů. Odstraníme koncovku –an, za spojovník připojíme číselný lokant dle místa výskytu násobné vazby (číslo toho uhlíku z páru nesoucího násobnou vazbu, jehož číslo je nižší), a za dalším spojovacím znaménkem uvedeme příponu typy vazby (dvojná = –en, trojná = –yn).

4 Urči název hept-3-en deka-1,3,7-trien 3-methylbut-2-en

5 Významné alkeny Ethen (ethylen) Vlastnosti:
Nejjednodušší alken, bezbarvý hořlavý plyn nasládlé vůně. Použití: Výroba polyethylenu, ethanolu, vinylchloridu.

6 Významné alkeny propen Vlastnosti: Bezbarvý, hořlavý plyn Použití:
Výroba plastu polypropylenu a mnohá dalších organických látek.

7 Alkadieny otevřený řetězec dvě dvojné vazby (nenasycené)
názvy alkadienů mají zakončení -dien CH2 = C = C - CH2 - CH3 penta-1,2-dien

8 Alkadieny buta-1,3-dien Uhlovodík se dvěma dvojnými vazbami v molekule. Použití: Základní surovina pro výrobu syntetického kaučuku.

9 Seznam použitých obrázků
Obrázek 1: Dostupný pod licencí public domain na www: Obrázek 2: Dostupný pod licencí public domain na www: Obrázek 3: Dostupný pod licencí public domain na www: Obrázek 4: Dostupný pod licencí public domain na www: Obrázek 5: Dostupný pod licencí public domain na www: Obrázek 6: Dostupný pod licencí Creative Commons na www: Obrázek 7: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: Ostatní obrázky pochází z vlastních zdrojů


Stáhnout ppt "Alkeny a alkadieny."

Podobné prezentace


Reklamy Google