Šablona III/2 Tundra a lesotundra

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Advertisements

Tundra a polární pustina
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Referát na téma lesotundra - tundra - polární pustiny
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Zeměpis Ročník : 6.
Tajga.
TUNDRA A LESOTUNDRA.
Přírodověda – Podnebné pásy ( Mírný pás )
Rozlišujeme 5 základních klimatických pásem:
TAJGY A JEHLIČNATÉ LESY
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
PODNEBNÉ PÁSY.
TUNDRA A LESOTUNDRA.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
ROZMANITOST PŘÍRODY V EVROPĚ
Tundra Anotace Prezentace zpracovává téma Tundra. Obsahuje informace o podnebí, fauně a flóře, ale také tradičních obyvatelích této přírodní krajiny. Autor.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
V subpolárním p. pásu Rostliny??? Tundra.
Tundry a polární oblasti
Biomy - popis.
Tam, kde jsou stromy vysoké jako tráva
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
PODNEBNÉ PÁSY – 5. roč. Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu.
Riskuj Podnebné pásy - Polární pás a oceány
POLÁRNÍ PÁS 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Polární pásy se rozkládají na nejsevernější části severní polokoule - což je Arktida a nejjižnější části jižní polokoule - což je Antartktida.
Sabina Skácelová ZŠ Ilji Hurníka 2010
Za předpokladu použití psacích potřeb
TAJGA Pás jehličnatých lesů.
Šířkové pásy studený pás.
Tundra.
Amerika – Přírodní krajiny
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_234_Tundry AUTOR: Zdeněk Hořava ROČNÍK, DATUM: 6.,
Fytogeografické člení zemského povrchu
ROZMANITOST EKOSYSTÉMŮ
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04 Autor: Marcela Holíková Anotace: Tento výukový materiál slouží k výuce zeměpisu na základní škole. Zeměpis – tundra a polární.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_06_Z67_13 ŠkolaZákladní škola T.G. Masaryka Komárov, okres Beroun Jméno autoraMgr. Borovský Štefan Datum vytvoření
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Tundra tundra v Norsku tundra na Aljašce v létě.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Podnebné pásy - polární pás. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a jeho svět – Podnebné.
Evropa rostlinstvo a živočišstvo
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
TUNDRY.
TAJGA Váňová Stanislava.
Zeměpis – 6.ročník Tajga VY_32_INOVACE_ Název školy
VEGETAČNÍ PÁSY.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Tundra a polární pustina
Šablona III/2 Polární pustiny
TAJGY A JEHLIČNATÉ LESY
VY_32_INOVACE_13_Z_LESY MÍRNÉHO PÁSU - TAJGA
VY_52_INOVACE_09_02_rostlinstvo a živočišstvo v Evropě
Základní škola, Hradec Králové
VY_32_INOVACE_20_Z_TUNDRA
BIOSFÉRA stepi, lesy mírného pásu
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
ANOTACE Materiál je určen k získání poznatků a následnému zopakování a procvičení učiva o přírodních oblastech světa – o polárním pásu. Žáci se na začátku.
OBSAH PODNEBNÉ PÁSY TROPICKÝ PÁS SUBTROPICKÝ PÁS MÍRNÝ PÁS POLÁRNÍ PÁS
Mgr. Lenka Nováková – 1.ZŠ Horní Slavkov VY_32_INOVACE_10_POUŠTĚ-Z
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
14. g Tundra Subpolární p. pás.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Tundra TÉMATICKÝ CELEK: Přírodní obraz.
V subpolárním p. pásu Rostliny??? Tundra.
19. TUNDRA LESOTUNDRA VY_32_INOVACE_11_Z4
VY_32_INOVACE_Z Evropa Autor: Mgr
VY_32_ INOVACE_ 14_ PŘÍRODOVĚDA 5
Přírodověda Podnebné pásy ( Mírný pás )
18. TAJGA - pás jehličnatých lesů
Transkript prezentace:

Šablona III/2 Tundra a lesotundra Mgr. Lenka Nováková – 1. ZŠ Horní Slavkov VY_32_INOVACE_14_TUNDRA A LESOTUNDRA-Z

Co je tundra? Lesotundra – v jižní část Arktidy, nad severní hranicí tajgy řídký porost, lesíky bříz, vrb, borovice, smrk, modřín mrtvé lesy ? směrem k severu stromy ubývají lišejníky, mechy, trávy

Tundra – severně od lesotundry, podél pobřeží Evropy, Asie, Severní Ameriky za severním polárním kruhem ( proč ne na jižní polokouli ?) bažiny a močály, většinu roku zamrzlé bez stromů, chudé rostlinstvo, málo živočichů nízké teploty, silné větry – nemohou růst stromy dlouhá a drsná zima – 9-10 měsíců, léto krátké, studené -2-3 měsíce střídání polárního dne a noci

- dlouhodobě zmrzlá půda – permafrost – po celý rok méně než 0° C, rozmrzá pouze na povrchu do několika centimetrů bahno, močál - nejdál na severu chybí rostlinstvo, jsou tu pouze mechy a lišejníky, nízká vrba bylinná - v jižních částech tundry kvetou máky, keříčky borůvek a brusinek

- ptáci – kachny, husy - polární lišky - soby - pižmoni - komáři - lidé zde žijí zřídka, původní obyvatelé – Eskymáci, Inuité, Laponci – živí se sobím masem, mlékem, zpracovávají kůže, kosti

Microsoft Office 2011- klipart Zdroj obrázků: http://images.google.com/images?hl=cs&source=hp&biw=816&bih=403&q=pi%C5%BEmo%C5%88&gbv=2&aq=f&aqi=g2&aql=&oq= http://www.alaska-in-pictures.com/autumn-bull-moose-1573-pictures.htm a=1&q=kom%C3%A1r&aq=f&aqi=g9&aql=&oq=http://images.google.com/imgres?imgurl=http://kvacek.cz/upload/komar.jpg&imgrefurl=http://kvacek.cz/komar&usg=__0Tao33MpJtkqLIrQdcaNG7gEqp8=&h=600&w=900&sz=162&hl=cs&start=0&zoom=1&tbnid=L2a5GtPB4numxM:&tbnh=130&tbnw=179&ei=IfWSTd6BK8vXsgbAvNnRBg&prev=/images%3Fq%3Dkom%25C3%25A1r%26hl%3Dcs%26biw%3D816%26bih%3D403%26gbv%3D2%26tbm%3Disch&itbs=1&iact=hc&vpx=315&vpy=79&dur=1342&hovh=183&hovw=275&tx=155&ty=158&oei=IfWSTd6BK8vXsgbAvNnRBg&page=1&ndsp=6&ved=1t:429,r:1,s:0 http://www.cadpress.sk/hrabalovi/frh_laponec.jpg http://monalisa.bloguje.cz/Eskimobabi_.jpg Microsoft Office 2011- klipart