OBOJŽIVELNÍCI TŘÍDĚNÍ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.14 Anotace:
Advertisements

Živočichové našich rybníků – ryby, obojživelníci a plazi
OBOJŽIVELNÍCI PŘÍRODOPIS 7. ROČNÍK.
Obojživelníci.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Opakování obojživelníci
OBOJŽIVELNÍCI obývají „oba živly“ VODU SOUŠ.
Volně žijící zvířata II obojživelníci, plazi a žížala
OBOJŽIVELNÍCI Ocasatí.
Třída: Obojživelníci znaky:
Obojživelníci Zástupci.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
OBOJŽIVELNÍCI
Třída OBOJŽIVELNÍCI Tvoří přechodnou skupinu mezi vodními a suchozemskými obratlovci, vyvinuli se z lalokoploutvých ryb (latimérie podivná), dospělci.
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Obojživelníci Základní škola Žižkov, Kremnická 98, Kutná Hora
Jedná se o štíhlého čolka s drobnými končetinami a dlouhou hlavou. Pokud se vyskytuje ve vodě, jeho kůže je hladká, na souši ji má suchou a jemnozrnnou.
charakteristika obojživelníků
Obojživelníci ocasatí
Obojživelníci České republiky
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST – „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo CZ.1.07/1.400/ Číslo materiálu:
Obojživelníci - ocasatí
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2 Inovace.
Obojživelníci Ocasatí Bezocasí.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám ZŠ Grünwaldova, Č. Budějovice Mgr. Zuzana Šimečková Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola Kladruby
OBOJŽIVELNÍCI Bezocasí.
Třída OBOJŽIVELNÍCI Přechodná skupina mezi vodními a suchozemskými obratlovci rozmnožování a vývin probíhá ve vodě, larvy= PULCI=dýchají ,mají.
velemlok obrovský – Andrias japonicus
RYBY 2 Obojživelníci plazi.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s výskytem, zástupci a typickými.
NAŠI OBOJŽIVELNÍCI Obr.1.
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Název projektu: Živá příroda ve škole
Projekt spolufinancován ze státní rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
Obratlovci obojživelníci.
RYBY. Stavba těla: Tělo se skládá z hlavy, trupu a ocasu, končetiny jsou přeměněné v ploutve. Pokryv těla: Tělo je kryto šupinami, které jsou neustále.
OBOJŽIVELNÍCI 7. ročník ZŠ Londýnská. OBOJŽIVELNÍCI.
Živočichové u vody 3. ročník.
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK
Autor: Mgr. Vladislava Slepičková
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
OBRATLOVCI Třída: OBOJŽIVELNÍCI.
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
OBOJŽIVELNÍCI – OCASATÍ
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Podtřída: Ocasatí Mají dva páry stejně vyvinutých končetin
Poznávání obojživelníků
zpracovaný v rámci projektu
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
(Andrias davidianus). Velemlok čínský je největší mlok na světě Měří kolem 115 cm, ale může dosahovat délky až 180 cm Važí kolem kg Živí se hmyzem,
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_118_Ryby
MNOHOBUNĚČNÉ ROSTLINY
BLECHY.
HRABAVÍ.
PTÁCI – LETCI (MĚKKOZOBÍ)
PTÁCI – LETCI (DRAVCI) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Randáková. Dostupné z Metodického portálu
SVIŠŤOUNI.
PTÁCI – LETCI (BRODIVÍ)
LIŠEJNÍKY.
DENNÍ MOTÝLI.
DVOUKŘÍDLÍ.
BLANOKŘÍDLÍ.
PTÁCI – LETCI (ŠPLHAVCI)
PTÁCI - PĚVCI.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
PTÁCI - LETCI (VRUBOZOBÍ)
HMYZ BEZKŘÍDLÍ, JEPICE.
MĚKKÝŠI - MLŽI PŘÍRODOPIS 6.
Transkript prezentace:

OBOJŽIVELNÍCI TŘÍDĚNÍ

TŘÍDĚNÍ OBOJŽIVELNÍKŮ 1. OCASATÍ Mají protáhlý trup a ocásek Patří sem mloci a čolci 2. BEZOCASÍ Mají tělo bez ocásku (ve stádiu pulce odpadá) Patří sem všechny žáby

OCASATÍ – MLOK SKVRNITÝ Mlok skvrnitý je nejrozšířenější evropský zástupce čeledi mlokovitých. Má krátké končetiny, poměrně dlouhý a silný ocas a malou hlavu se zakulacenou tlamou a vypouklýma očima. Dospělý jedinec je dlouhý 18-28 cm. Nejčastěji se objevují mloci s černě zbarveným tělem se žlutými skvrnami nebo pruhy – ochrana a varování. Pohlaví se od sebe zbarvením neliší. Obývá výhradně vlhká prostředí. Vyhledává především podhorské lokality. Žije nočním způsobem života, přes den se ukrývá. Jeho potravou jsou nejčastěji žížaly, stonožky, drobný hmyz, pavouci, červi, slimáci aj., které usmrcuje vysoce účinným jedem. Mločí jed, který vyměšuje ze žláz za očima, není pro člověka příliš nebezpečný, pokud se však nedostane např. do očí, kde způsobuje silné pálení, ale menším živočichům může způsobit velké potíže. Jed ve větším množství pak může takového živočicha i zabít. Díky této schopnosti nemá téměř žádného přirozeného nepřítele, největším nebezpečím je pro něj člověk.

OCASATÍ - ČOLEK OBECNÝ Čolek obecný je 6 - 10 cm velký obojživelník. Samec je větší, dosahuje velikosti maximálně 10 cm, samice bývají menší. Je nejběžnějším druhem čolka v ČR. Čolek obecný má pohlavní dimorfizmus, odlišné zbarvení pro samečka a samičku. Jeho potravu na souši tvoří drobný hmyz (brouci), larvy hmyzu, pavouci, svinky a malí červi, dešťovky a plži. V časném předjaří mohou hlavní potravu tvořit vajíčka skokana hnědého. Žije v listnatých lesích, parcích, na loukách, v děrách a v mechu. Rozmnožuje se na menších vodních nádržích, lesních rybníčcích a v kalužích.

DALŠÍ DRUHY OCASATÝCH Velemlok obrovský Axolotl mexický albín Výskyt: Mexická jezera Dorůstá: 30 cm Potrava: patentky, ryby, hmyz, dešťovky, plži, kousky masa Zůstávají v larválním stadiu po celý život. Až 1,5 m dlouhý. Žije v horských potocích Japonska. Chytá žáby, pulce i ryby a někdy také své potomky. Čolek ohňobřichý Výskyt: Čína... Dorůstá: 12 cm Potrava: patentky, škrábané maso, krmiva pro akvarijní ryby Lze chovat i v akváriu, rybkám neškodí

POUŽITÉ ZDROJE Wikipedie, otevřená encyklopedie: [online]. 2011 [cit. 2011-10-24]. Mlok skvrnitý - Wikipedie:. Dostupné z WWW: <http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b5/Mlok.JPG/260px-Mlok.JPG>. Zuřivý čolek: [online]. 2011 [cit. 2011-10-24]. Zuřivý čolek, Čolek obecný:. Dostupné z WWW: <http://www.colci.cz/obrazky/colci/c_obecny_F.jpg>. Hra-na-prince-prirody-celoskolni: [online]. 2011 [cit. 2011-10-24]. Hra-na-prince-prirody-celoskolni:. Dostupné z WWW: <http://o-prince-prirody-zs-sychrov.sweb.cz/skokan-hnedy.jpg>. BioLib - Taxonomic tree of plants and animals with photos: [online]. 2011 [cit. 2011-10-24]. BioLib - Salamandra salamandra (mlok skvrnitý) - Obrázek:. Dostupné z WWW: <http://www.biolib.cz/IMG/GAL/15985.jpg>. Wikipedia, la enciclopedia libre: [online]. 2011 [cit. 2011-10-24]. Archivo:Fire salamander March 2008b.jpg - Wikipedia, la enciclopedia libre:. Dostupné z WWW: <http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/15/Fire_salamander_March_2008b.jpg>. Danciny's graphic presentation: [online]. 2011 [cit. 2011-10-24]. Danciny's graphic presentation:. Dostupné z WWW: <http://absolventi.gymcheb.cz/2007/deruzic/bio/coleko.jpg>. Wikipedie, otevřená encyklopedie: [online]. 2011 [cit. 2011-10-24]. Čolek obecný - Wikipedie:. Dostupné z WWW: <http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/de/Triturus_vulgaris.jpg/255px-Triturus_vulgaris.jpg>. Biologie - poznávání - Hlavní stránka: [online]. 2011 [cit. 2011-10-24]. Obojživelníci - Obojživelníci - Ocasatí - Velemlok obrovský Andrias maximus):. Dostupné z WWW: <http://www.guh.cz/edu/bi/biologie_obratlovci/foto02/foto_006.jpg>. ZOOPET SENDY - Import - Export: [online]. 2011 [cit. 2011-10-24]. ZOOPET SENDY - Import - Export:. Dostupné z WWW: <http://www.zoopet.cz/DataImage?n=Cynops%20orientalis.jpg>. Hilltop Haven Animal Rescue: [online]. 2011 [cit. 2011-10-24]. Axolotl | Hilltop Haven Animal Rescue:. Dostupné z WWW: <http://www.hilltophavenanimalrescue.com/wp-content/uploads/endangered-axolotl.jpg>. Mezi stromy: [online]. 2011 [cit. 2011-10-24]. Plazi a obojživelníci:. Dostupné z WWW: <http://www.mezistromy.cz/userdata/fotografie/plazi_obojzivelnici/skokan_hnedy_1.jpg>. Rajce.net | místo pro vaše fotografie: [online]. 2011 [cit. 2011-10-24]. Kolibos | Obojživelníci – rajce.net:. Dostupné z WWW: <http://img1.rajce.idnes.cz/d4/2/2544/2544995_a6020db581938febe77c1cc09fba9350/images/039-skokan_hnedy.jpg>. BioLib - Taxonomic tree of plants and animals with photos: [online]. 2011 [cit. 2011-10-24]. BioLib - Rana temporaria (skokan hnědý) - Obrázek:. Dostupné z WWW: <http://www.biolib.cz/IMG/GAL/10227.jpg>. Wikipedie, Internetová encyklopedie [online]. Praha, 2002 [cit. 2011-07-15]. Dostupné z WWW: <http://www.wikipedia.cz JURČÁK, Jaroslav; FRONĚK, Jiří. Přírodopis 7. Olomouc : PRODOS, 1998. 143 s.