Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MNOHOBUNĚČNÉ ROSTLINY

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MNOHOBUNĚČNÉ ROSTLINY"— Transkript prezentace:

1 MNOHOBUNĚČNÉ ROSTLINY
ŘASY

2 MNOHOBUNĚČNÉ ROSTLINY
Nejjednoduššími mnohobuněčnými rostlinami jsou řasy a sinice Tělo NEMAJÍ rozlišeno na kořen, stonek a listy Označujeme je jako rostliny NIŽŠÍ (rostliny s kořeny, stonkem a listy se nazývají VYŠŠÍ)

3 MNOHOBUNĚČNÉ ŘASY Většinou jsou to vodní organismy
Mají vláknité tělo, je složeno z mnoha buněk Typickým zástupcem je řasa ŠROUBATKA

4 ŠROUBATKA Název dostala podle šroubovitého chloroplastu
Rozmnožuje se rozpadem na několik částí, každá pak doroste do nového vlákna Někdy se vlákna dotknou a vytvoří se spájivý výtrus (náznak pohlavního rozmnožování)

5 KADEŘNATKA A ŽABÍ VLAS Vyskytují se také v našich vodách
Dříve si lidé mysleli, že se z nich rodí žáby (ty tam někdy kladou svá vajíčka) Někdy se jim říká žabince Poskytují úkryt a potravu menším vodním živočichům

6 MOŘSKÉ ŘASY – ČERVENÉ (RUDUCHY)
Často dosahují obrovských rozměrů Obsahují kromě chlorofylu také červená barviva Slouží k výrobě léčiv a agaru (druh želatiny – cukrářství)

7 MOŘSKÉ ŘASY – HNĚDÉ (CHALUHY)
Největší druh – BOBULÁK - dosahuje až 60m! Známá je také CHALUHA BUBLINATÁ Význam řas: zdroj kyslíku (fotosyntéza), úkryt a potrava mořských živočichů, sušené řasy se podávají dobytku jako seno

8 POUŽITÉ ZDROJE Botany - ePlantScience.com: [online] [cit ]. Green Algae - ePlantScience.com:. Dostupné z WWW: < Univerzita Karlova - UK: [online] [cit ]. Algologie na katedře botaniky PřF UK:. Dostupné z WWW: < Školní biologické pokusy | Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity: [online] [cit ]. Školní biologické pokusy | Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity:. Dostupné z WWW: < Wikipedie, otevřená encyklopedie: [online] [cit ]. Spájivky - Wikipedie:. Dostupné z WWW: < Praktický průvodce mikrosvětem I. ›› Úvodem: [online] [cit ]. Praktický průvodce mikrosvětem I. ›› Úlohy:. Dostupné z WWW: < Ucivo.webnode.cz: [online] [cit ]. Řasy Zelené kadeřnatka II.jpg :: ucivo.webnode.cz:. Dostupné z WWW: < Akvarium - akva.sk: [online] [cit ]. Riasa menom žabí vlas : Akváriové rastliny - akva.sk:. Dostupné z WWW: < 2-i1928.jpg>. Systematické rozdělení rostlin: [online] [cit ]. Nižší rostliny - Thallobionta:. Dostupné z WWW: < BioLib - Taxonomic tree of plants and animals with photos: [online] [cit ]. BioLib - Rhodophyta (ruduchy) - Obrázek - Chondrus crispus (puchratka kadeřavá):. Dostupné z WWW: < Wikipedie, otevřená encyklopedie: [online] [cit ]. Chaluhy - Wikipedie:. Dostupné z WWW: < Botanika: [online] [cit ]. Botanika - Fotoalbum - Eukaryota - Chaluha bublinatá.jpg:. Dostupné z WWW: < puchnerova.estranky.cz/img/mid/19/chaluha-bublinata.jpg>. JURČÁK, Jaroslav; FRONĚK, Jiří. Přírodopis 6. Olomouc : PRODOS, s.


Stáhnout ppt "MNOHOBUNĚČNÉ ROSTLINY"

Podobné prezentace


Reklamy Google