ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_CJL_1_25

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Jana Křehlíková.  epický útvar na konkrétním či historickém základu  epický prozaický žánr lidové slovesnosti  příběh, v němž se prolíná realita.
Advertisements

Fyziologické vlastnosti lidského sluchu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastKomunikace hudebního umění se.
DRUHY POHÁDEK Mgr. Michal Oblouk
Elektronické učební materiály - I. stupeň Český jazyk 4 Autor: Mgr. Helena Záděrová 1. Z obrázků vytvoř věty jednoduché Některé věty napište na tabuli.
SPOLEČENSKOHISTORICKÉ POZADÍ počátek nové naděje ve Francii narůstá nespokojenost - naděje se úplně nenaplnily 30. léta 19. století - vlna revolucí.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organ. AUTOR: Mgr. et Bc. Michaela Bumbová NÁZEV:VY_32_INOVACE_19: Literární druhy a žánry TÉMA: Literární žánr.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_18_24_Ernest Hemingway.  ANOTACE: Prezentace, která může sloužit jako výklad o životě a díle Ernesta Hemingwaye  AUTOR: Mgr.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organ. AUTOR: Mgr. et Bc. Michaela Bumbová NÁZEV:VY_32_INOVACE_07: Literární druhy a žánry TÉMA: Literární žánr.
PUBLICISTICKÝ STYL ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_CJL_3_38 Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Název projektu: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na SUŠ, Ostrava.
SLOVNÍKY ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_CJL_2_43 Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Název projektu: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na SUŠ, Ostrava.
ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_CJL_3,4_78 Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Název projektu: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na SUŠ, Ostrava.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ přístavek Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
Pohádka.
POVĚST Žil skutečně rytíř Bruncvík?
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_05 Název Karel Jaromír Erben Téma hodiny Autor.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
ARTE POVERA Tematická oblast
STRUKTURA A JAZYK LITERÁRNÍHO DÍLA
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
VYPRAVOVÁNÍ v umělecké oblasti
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 11/04 Název materiálu: Duchovní a světská hudba Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
Mýty a pověsti Tematická oblast
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
LITERÁRNÍ DRUHY EPIKA – EPICKÉ ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
M Ý T U S Mgr. Michal Oblouk
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Kmentová Název materiálu:
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Publicistický styl VY_32_INOVACE_CJL_3,4_72
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
DUM_003_ / VYDMUCHOV / ĎURIŠOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/2012
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
VYPRAVOVÁNÍ Mgr. Michal Oblouk.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
ÚVAHA Mgr. Michal Oblouk.
Český jazyk 2 . ročník PŘEHLEDY
VĚC - POMNÍK Tematická oblast
Lexikologie ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_CJL_2,4_45
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Dalimilova kronika Jak se píše kronika? Fakta X mýty?
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Datum: 29. prosince 2012 Název školy: Základní škola Městec Králové
Autor: Mgr. Nováková Jana
ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_CJL_2,4_49
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
CHARAKTERISTICKÉ RYSY Mgr. Michal Oblouk
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_06
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_43_Alois Jirásek
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
ŠABLONA III/2 Literární test 8. ročník Mgr
7. Druhy čar, měřítka zobrazení, písmo Technická dokumentace
CHARAKTERISTIKA VÝZNAMNÍ AUTOŘI
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
LYRICKÉ A LYRICKO-EPICKÉ ŽÁNRY ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_CJL_1,4_74
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_264_ČJ
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Olga.
Česká m o d e r n a Opakování
SLOHOVÉ ÚTVARY očekávané pro zadání maturitní písemné práce
ŠABLONA 2/III Literární test pro 8. roč
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
DRAMATICKÉ ŽÁNRY Číslo DUM: VY_32_INOVACE_CJL_1,4_73
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
ŠABLONA III/2 Literární test 7. ročník Mgr
Transkript prezentace:

ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_CJL_1_25   Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/34.0938 Název projektu: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na SUŠ, Ostrava LITERÁRNÍ ŽÁNRY ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_CJL_1_25

EPICKÉ ŽÁNRY MALÁ EPIKA 2. STŘEDNÍ EPIKA 3. VELKÁ EPIKA

1. MALÁ EPIKA PŘÍBĚH BAJKA – krátký prozaický nebo veršovaný příběh, ve kterém vystupují zvířata mající lidské vlastnosti. Má alegorický smysl a didaktický účel. (Mezi malé epické žánry můžeme také počítat krátkou POVÍDKU).

2. STŘEDNÍ EPIKA BÁJE/MÝTUS – příběh, v němž lidé ztvárnili své představy o vzniku světa, o přírodních jevech, o bozích a lidském životě. ( mytologie/bájesloví – pro Evropu je důležitá židovská a antická mytologie). POVĚST – vychází z ústní lidové slovesnosti. Bývá vázána ke konkrétním historickým osobám a událostem, ale hojně také pracuje s fantazií.

POHÁDKA Hlavní hrdina = dobrý, poctivý, moudrý, pracovitý, chytrý, prochází zkouškami, vítězí nad zlem. Další rysy = ustálené formulace na začátku a na konci, číslovky 3 ( živly), 4 (roční doby), 7 ( dny v týdnu) dříve též BÁCHORKA – spojena s ústní lidovou slovesností – smyšlené vyprávění s poutavým dějem, zázračnými postavami a nadpřirozenými bytostmi.

POVÍDKA NOVELA Dílo s jednoduchým dějem, ve kterém vystupuje málo postav. Připouští se pouze odbočení od hlavní dějové linie a vložení epizody. Děj pomalejší, použity prvky uměleckého popisu. Zajímavý a napínavý příběh, který rychle směřuje k často nečekanému závěru – pointě.

ROMANETO Příběh, na jehož počátku stojí romantická, fantastická, zdánlivě nevysvětlitelná záhada, která se postupně odhaluje logickým, racionálním způsobem, často za pomoci vědeckých poznatků.

3. VELKÁ EPIKA EPOS- rozsáhlá báseň, která vypravuje veršem velkou řadu událostí, soustředěných kolem společného jádra. Uplatňuje se zde bohatý popis, pomalý tok děje a záliba v epizodách. ROMÁN – velká epická skladba psaná prózou. Typický je rozsáhlý děj, vyjadřuje složité vztahy mezi lidmi, obsahuje velké množství postav, jejichž charakter se v průběhu vyvíjí.

OTÁZKY: Jak rozdělujeme epické žánry? Které epické žánry jsou psané veršem? Jaký je rozdíl mezi románem a eposem? Ve kterých epických žánrech se pracuje s nadpřirozenými prvky? Které epické žánry vycházejí z ústní lidové slovesnosti? Ve kterém epickém žánru se pracuje s tajemstvím, jež se postupně racionálně vysvětlí?

ÚKOL: Přiřaďte žánry: O kněžně Libuši, Perníková chaloupka, Illias a Odyssea, Liška a vrána, Gulliverovy cesty, Přivedla žebráka na mizinu, Newtonův mozek, příběhy Dekameronu.

Doporučená literatura: LEDERBUCHOVÁ, L.: FRAUS Slovník literárních pojmů aneb Co se skrývá za slovy. Plzeň: FRAUS, 2006.