MTS pro služby sociální péče poskytované pobytovou formou - pro účely výzev IROP č. 81 a 82 Mgr. Jan Vrbický.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Advertisements

Azylové domy. poskytují pobytové služby na přechodnou dobu osobám v nepříznivé sociální situaci spojené se ztrátou bydlení.
Vykazování ošetřovatelské péče v pobytových zařízeních sociálních služeb 25. února 2015 Ing. Iva Merhautová, MBA.
„ MNOHO LIDÍ SE DOSTALO D Á L, NEŽ MOHLI, PROTOŽE SI O NICH NĚKDO JINÝ MYSLEL, ŽE MOHOU.“ Centrum pro sluchově postižené Hodonínsko, o.p.s.
2. část Zařízení zajišťuje praní prádla, úklid společných i bytových prostor. Zejména uživatelé pobočky jsou podporováni v nácviku péče o domácnost.
Ing. Milan Balcer oddělení obnovitelných zdrojů energie Energetická legislativa Novela vyhlášky č. 194/2007 Sb.
Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
Magdaléna Štochlová, Aleš Lang 11. září 2013 Komunitní služby v oblasti bydlení.
Jihlavské Terasy. Příklady dobré praxe KOMUNIKACE SE ČLENY RODINY A PŘÁTELI PROSTŘEDNICTVÍM PROGRAMU SKYPE Postup: Domluvíme s volaným rodinným příslušníkem.
DOMOVA DŮCHODCŮ HRUBÁ VODA.  Kdo je naše cílová skupina  Kde se nacházíme  Co poskytujeme  Objekty areálu  Jaké pokoje nabízíme  Jaké aktivity nabízíme.
Spolupráce Odboru sociálně-právní ochrany dětí Magistrátu města Karviné s poskytovateli sociálních služeb.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
STŘEDNÍ ŠKOLA ODBORNÉ UČILIŠTĚ HORNÍ SLAVKOV KOUNICE 613 tel.:
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
Ústav vs. Komunitní služba Domov Háj. Objekt Pětipatrová budova. Rodinný dům. Je běžné žít na ubytovně nebo v hotelu? Napořád? ústav komunitní služba.
Centra denních služeb. poskytují ambulantní služby osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění nebo zdravotního postižení,
Zahájení tvorby Komunitního plánu sociálních služeb pro město Žatec Mgr. Petr Antoni Dne
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Sociální služby ve zdravotnických zařízeních ústavní péče.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Domov pro osoby se zdravotním postižením Všebo ř ice Z ř izovatel: Ústecký kraj Adresa: Pod Vodojemem 312/3C, Ústí nad Labem Vznik: v roce 1995.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 11Číslo.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oboru strojírenství Vzdělávací.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Chráněné bydlení. pobytová služba poskytovaná osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu zdravotního postižení nebo chronického onemocnění, včetně.
Provázanost zdravotních a sociálních služeb v péči o umírající
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
PROJEKT OP LZZ „IMPLEMENTACE AGE MANAGEMENTU V ČR“ CZ /5. 1
MANUÁL VÝPOČTU JEDNOTKY SOCIÁLNÍ SLUŽBY pomocný materiál pro vyplnění
Spolupráce obce a ÚP ČR v Litvínově v SVL
Jak ulehčit mladým rodičům – denní péče o děti z pohledu zaměstnavatelů a rodičovských iniciativ Rosa Hochschwarzer Zemské sdružení.
univerzitní výcvikové a rekreační středisko
Výchozí stav DOZP Zašová
Pracovní list k procvičení základních poznatků na téma klid a pohyb
Název projektu: Moderní škola
Vytápění Tepelné ztráty
Povinnosti provozovatele střešních instalací při dodávkách přímým vedením
Podmínky výchovně vzdělávacího procesu ve školní TV
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Název projektu: Moderní škola
2. ROČNÍK KONFERENCE K RODINNÉ POLITICE MĚSTA OLOMOUCE,
Koordinátor podpory (terénní sociální pracovnice) v ORP Mělník
Dostupné bydlení v Hradci Králové jako nástroj sociální práce vedoucí k sociální změně PhDr. Marek Šimůnek, MBA Magistrát města Hradec Králové ANNO,
univerzitní výcvikové a rekreační středisko
NEJČASTĚJŠÍ PŘÍČINY POŽÁRŮ V BYTOVÝCH DOMECH
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 1
Bohumínská 152/25 Ostrava - Muglinov
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví ORP Chrudim Podpora sociální práce v obci Chrudim a ve správním obvodu obce s rozšířenou.
Podnikové dětské skupiny Kristina Zapletalová
Nestacionární šíření tepla: teplotní útlum a pokles dotykové teploty.
Domovní rozvody * hlavní domovní vedení * * odbočky k elektroměrům *
DOMOVNÍ ROZVODY * přípojky nn *
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Pravidla řízení o stanovení a přiznání finanční podpory Jihomoravského kraje pro rok 2018 v oblasti podpory poskytování sociálních služeb Filozofie konstrukce.
Konference ke čtenářské gramotnosti Spolupracující partneři
Pracovní činnosti VY_32_INOVACE_13_08_bezpečnost a hygiena provozu domácnosti, údržba, úklid.
Ing. Stanislava Správková
Cvičení Nauka o stavbách I. Část 1. Člověk v prostoru
NNO a dobrovolnictví „Pomáháme těm co pomáhají… “ Jiří Tošner
Sociální služby Vsetín, příspěvková organizace
Regionální karty a vstup do Základní sítě pro rok 2020
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Aktuální informace k dotačním titulům MŽP
Programy na podporu bydlení
Sociální a dostupné byty
Sociální služby Vsetín, příspěvková organizace
Podpora samostatného bydlení
Konstrukce a výroba dřevostaveb
Transkript prezentace:

MTS pro služby sociální péče poskytované pobytovou formou - pro účely výzev IROP č. 81 a 82 Mgr. Jan Vrbický

Doporučený postup č. 4/2018 Materiálně-technický standard pro služby sociální péče poskytované pobytovou formou. Pouze pro účely výzev IROP č. 81 a 82 U domovů se zvláštním režimem se maximální kapacita sociální služby stanovuje na 8 osob v jedné budově (max. 6 osob v jedné domácnosti).

Materiálně technický standard Určen pro: domovy se zvláštním režimem domovy pro osoby se zdravotním postižením chráněné bydlení

X CÍLOVÉ SKUPINY DLE TYPU SOCIÁLNÍ SLUŽBY domovy se zvláštním režimem domovy pro osoby se zdravotním postižením chráněné bydlení denní stacionáře týdenní stacionáře azylové domy 1) osoby, které mají sníženou soběstačnost z důvodu vzácného onemocnění X 2) osoby ve vegetativním stavu potřebující sociální péči 3) osoby s poruchou autistického spektra 5) osoby postižené roztroušenou sklerózou či jinými neurodegenera tivními onemocněními 6) osoby, které mají sníženou soběstačnost z důvodu chronického duševního onemocnění 7) osoby, které mají sníženou soběstačnost z důvodu závislosti na návykových látkách 8) osoby bez přístřeší potřebující ošetřovatelsko u péči 9) rodiny s dětmi 10) osoby, které jsou propuštěny z výkonu trestu odnětí svobody nebo ochranné léčby, 11) osoby se sníženou soběstačností v souvislosti s onemocnění m CMP (cévní mozková příhoda) a kardiovaskulár ními chorobami 12) osoby se sníženou soběstačností po úrazech a operacích pohybového a nervového systému 13) osoby s kombinovaný m postižením

Chráněné bydlení Kapacita Priorita a předpoklad je inkluzivní bydlení v běžné zástavbě Byt / bytový dům / rodinný dům Max. počet 12 klientů v jedné budově Domácnosti klientů mohou být max. čtyřčlenné Jednolůžkové pokoje (na žádost dvoulůžkové) Velikost pokojů: - Jednolůžkový: min. 8 m2, TPPO min. 12 m2 - dvoulůžkový: min. 14 m2, TPPO min. 18m2

Chráněné bydlení Budova Nutný kolaudační souhlas Pravidla bezbariérovosti : č. 398/2009 Sb., o obecných technických požadavcích zabezpečujících bezbariérové používání staveb Doporučení pro CHB vnitřní šíře dveří 110 cm – imobilní klienti Dostupnost – podmínky pro využití veřejných služeb i společenského kontaktu Vybavení odpovídá potřebám klienta a je vybíráno s ohledem na jeho přání a možnosti

Chráněné bydlení Přístup k vybavení Pokoj: vybavení umožňující sedět, ležet, ukládat si os. Věci, dělat aktivity u plochy (jíst, psát,…) Koupelna Uzamykatelná, možnost instalace pračky, opěrná madla, protiskluzové povrchy, otevírání dveří ven, možnost otevření zámku zvenku Toaleta Otevírání dveří ven, možnost otevření zámku zvenku

Chráněné bydlení Přístup ke zdrojům informací Televizní a rozhlasový přijímač, PC – internet – možnost vybavení svého bytu Kouření – kde je povoleno kouřit – materiály vyhovující z hlediska zápalnosti Hasicí přístroj – V bytě, nebo nejbližším okolí

Chráněné bydlení Úklid Za úhradu – jednou denně – vytřena podlaha, setřen prach Praní – čisté povlečení 1x za 14 dní (dále dle potřeb klienta) Drobné opravy povlečení a ošacení Žehlení

Chráněné bydlení Technicko-provozní vlastnosti Teplota: Topení regulovatelné klientem Osluněná okna – možnost zastínění - Teplé období – 24°C (- 2 °C) - Chladné období – 22°C (- 2°C) Možnost denního větrání venkovním vzduchem Voda: Možnost stálého využívání teplé a studené vody Elektřina: Možnost odběru el. energie min. z jedné zásuvky

DOZP a TS Kapacita Priorita a předpoklad je inkluzivní bydlení v běžné zástavbě Byt / bytový dům / rodinný dům Max. počet 12 klientů v jedné budově (v případě vysoké míry podpory max. 18 klientů) Domácnosti klientů mohou být max. šestičlenné Jednolůžkové pokoje (na žádost dvoulůžkové) Velikost pokojů: - Jednolůžkový: min. 8 m2, TPPO min. 12 m2 - dvoulůžkový: min. 14 m2, TPPO min. 18m2

DOZP a TS Budova Nutný kolaudační souhlas Pravidla bezbariérovosti : č. 398/2009 Sb., o obecných technických požadavcích zabezpečujících bezbariérové používání staveb Dostupnost – podmínky pro využití veřejných služeb i společenského kontaktu Vybavení odpovídá potřebám klienta a je vybíráno s ohledem na jeho přání a možnosti

DOZP a TS Vybavení (movité věci) Pokoj: vybavení umožňující sedět, ležet, ukládat si os. Věci, dělat aktivity u plochy (jíst, psát,…) Postel pro os. S těžkým zdrav. Pos.) – polohovací, zdvihací, el. Nebo manuálně, s kolečky s brzdou, anitidekubitní podložky,… U lůžka zdroj el. energie, stolek, osvětlení, polička, lampička, židle/křeslo, skříň na ošacení

Signalizace: Možnost přivolání personálu (pokoj, koupelna, záchod, společenská místnost) Koupelna: Bezbariérová, s koupacím lůžkem, baterie s termoregulačním ventilem, uzamykatelná, opěrná madla, protiskluzové povrchy, otevírání dveří ven, možnost otevření zámku zvenku Toaleta Bezbariérové, otevírání dveří ven, možnost otevření zámku zvenku

DOZP a TS Přístup ke zdrojům informací Telefon Televizní a rozhlasový přijímač, PC – internet – možnost vybavení svého bytu, nebo ve spol. prostorách Klient si může na pokoj koupit el. Spotřebič dle domluvy – náklady na provoz účtovány klientovi Kouření – kde je povoleno kouřit – materiály vyhovující z hlediska zápalnosti Hasicí přístroj – V bytě, nebo nejbližším okolí

DOZP a TS Úklid Jednou denně – vytřena podlaha, setřen prach Praní – čisté povlečení 1x za 14 dní (dále dle potřeb klienta) Drobné opravy povlečení a ošacení Žehlení

DOZP a TS Technicko-provozní vlastnosti Teplota: Topení regulovatelné klientem, nebo pracovníkem Osluněná okna – možnost zastínění - Teplé období – 24°C (- 2 °C) - Chladné období – 22°C (- 2°C) Možnost denního větrání venkovním vzduchem Voda: Možnost stálého využívání teplé a studené vody Elektřina: Možnost odběru el. energie min. z jedné zásuvky

DZR Kapacita Priorita a předpoklad je inkluzivní bydlení v běžné zástavbě Byt / bytový dům / rodinný dům Max. počet 8 klientů v jedné budově Domácnosti klientů mohou být max. šestičlenné Jednolůžkové pokoje (na žádost dvoulůžkové) Max. cena 210Kč/den

DZR Budova Nutný kolaudační souhlas Pravidla bezbariérovosti : č. 398/2009 Sb., o obecných technických požadavcích zabezpečujících bezbariérové používání staveb Dostupnost – podmínky pro využití veřejných služeb i společenského kontaktu Vybavení odpovídá potřebám klienta a je vybíráno s ohledem na jeho přání a možnosti

DZR Vybavení domácnosti Každá domácnost musí zajišťovat svým uživatelům soukromí v jejich pokoji (1 či 2lůžkovém), zázemí při hygieně (na 6 uživatelů minimálně 1 oddělené WC a 1 koupelna, možné s dalším WC v rámci domácnosti) a při přípravě a konzumaci jídla (kuchyň a obývací pokoj či obojí v jednom). Velikosti těchto prostor musí být uzpůsobeny potřebám daných uživatelů a odpovídat zákonným i podzákonným předpisům ČR

DZR Přístup ke zdrojům informací Každý klient musí mít přístup k vybavení umožňující sedět, ležet, ukládat si věci běžné denní potřeby a vykonávat aktivity u plochy (např. jíst, psát, číst) vzhledem k jeho schopnostem a možnostem. Postel klasická (pro osoby s těžkým zdravotním postižením nejlépe elektricky polohovatelnou s min. 3 úrovněmi polohování), možnost nastavení celkové výšky postele), matraci antidekubitní, přikrývka, polštář z antialergických materiálů.

DZR Vybavení domácnosti Bezbariérová, uzamykatelná zevnitř, možnost nouzového otevření zvenku a s dveřmi otvíranými ven z koupelny Kuchyňka – rychlovarná konvice, mikrovlnná trouba, skříň na nádobí, min. dvouplotýnkový vařič a pečící trouba, potravinová skříň Klienti mají přístup do společné kuchyňky s minimálním vybavením rychlovarnou konvicí, mikrovlnou troubou (pokud není k dispozici sporák), skříní na nádobí, potravinovou skříní a dvouplotýnkovým vařičem a pečící troubou

Děkuji Vám za pozornost Mgr. Jan Vrbický Ministerstvo práce a sociálních věcí vedoucí oddělení koncepce sociálních služeb tel: +420 608 797 081 e-mail: jan.vrbicky@mpsv.cz