PŘÍDATNÉ LÁTKY (PŘÍSADY)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Osteoporóza Role potravy v prevenci i léčbě
Advertisements

Dusičnany v potravinách
VYBRANÉ KOMPETENCE CELNÍCH ORGÁNŮ V OBLASTI CHEMICKÝCH LÁTEK A SMĚSÍ
Strach z éček – iracionální nebo odůvodněná obava?
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví - Éčka autor VM:Ing. Danišková.
Hodnocení zdravotních rizik škodlivin v ostravském ovzduší
PŘÍDATNÉ LÁTKY V POTRAVINÁCH
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
Biopotraviny ve školním stravování
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
Základní pojmy ve výživě
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
VY_52_INOVACE_ZBP1_5464VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Znečištění půdy a potravin
Chemie v potravinách Vypracovala: Renáta Belková
POSUZOVÁNÍ JAKOSTI JATEČNÉHO MASA
Bio není jenom zrní.
NÁHRADNÍ SLADIDLA Petra Holbová.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Anna Doubková Číslo materiálu 4_2_CH_06 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.A.
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Ing.Miroslava Rýparová
PITNÝ REŽIM NA ŠKOLÁCH a jak ho naplňovat
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_121_Předmět chemie AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8., 5.
Cizorodé látky v potravinách
Potraviny pro zvláštní výživu
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
DĚTI A DOSPĚLÍ JSOU ROZDÍLY Z POHLEDU TOXIKOLOGIE?
VY_52_INOVACE_ZBP1_5464VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Chemie v potravinářství
Hodnocení zdravotních rizik praktické postupy
2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_284 Ročník: 2.
PITNÁ, UŽITKOVÁ, ODPADNÍ
1.Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_NNA_442 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:NNA Tematická oblast:Nealkoholické nápoje.
Rizikové nutriční faktory Kuchyňská sůl
VÝCHOVA SPOTŘEBITELE EKOLOGICKY ŠETRNÉ POTRAVINY.
Požadavky mezinárodních standardů na pomocné a přídatné látky Ing. Naděžda Kulišťáková Cahlíková, Ph.D. Dr. Ing. Leona Petrová Ing. Petra Šotolová.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP50 Název školy.
Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum: duben 2012 Předmět: Zkoušení stavebních.
Podmínky skladování potravin ve školních stravovacích zařízeních v Libereckém kraji MUDr. Jana Pilnáčková odbor hygieny dětí a mladistvých.
Kadmium Potraviny – rizikové hodnocení Aktualizace 2009.
PRINCIPY TOXIKOLOGIE POTRAVIN Dávky potenciálně toxických sloučenin přijímaných potravinami jsou velmi nízké- stopové (vzhledem např k akutní toxicitě.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_564_ Výkup mléka Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Barviva – pozor na E 102, E 104,E 110,E 120, E 122,E 123, E 124,E 129 E 133, E 151, E 155 Mohou nepříznivě ovlivňovat činnost dětí.
Specifické zákony chemických látek a přípravků Ústí nad Labem 10/2008 Ing. Jaromír Vachta.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Přerov Podmínky pro dopracování projektu (problémy, rizika)
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Sůl moc nebo málo ?.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Bulínová Lucie Doležalová Zuzana
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Název školy: Základní škola Městec Králové
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
VŠCHT Praha Ústav konzervace potravin říjen 2017
TOXICITA LÁTEK Toxicita chemické látky závisí na její dávce. Některé látky jsou toxické již ve velmi nepatrných dávkách (10-9 g), jiné až v dávkách několika.
POSUZOVÁNÍ JAKOSTI JATEČNÉHO MASA
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Biopotraviny.
Hallandsås tunel a expozice pracovníků
Principy ochrany a podpory zdraví. Determinanty zdraví
Transkript prezentace:

PŘÍDATNÉ LÁTKY (PŘÍSADY) Přidávají se záměrně do potravin z technologických důvodů a za účelem zlepšení vlastností potravin: výživové hodnoty (obohacení potravin t ex jodid v kuchyňské soli) trvanlivost (konzervační prostředky; antioxidanty) konzistence (zahušťovadla) barvy (barviva) chuti (sladidla) vůně (aromatické látky)

Rizikové hodnocení a řízení přísad J E C F A (WHO) ADI – globálně Expertní panel (EFSA) ADI – EU EU směrnice (direktivy) barviva (1994) sladidla (1994) ostatní (1995 -- ) Pozitivní seznam povolených přísad (množství a typ potraviny) Požadovaná dokumentace: kvalita (chemická čistota); toxikologická dokumentace; odůvodnění použití; způsob (množství) použití; kontrolní analytická metoda

ERYTROSIN

prakticky úplná absorbce S A C H A R I N (E 954) prakticky úplná absorbce žádné metabolity genotoxicita negativní Ve dvougeneračních studiích na krysách byl zjištěn zvýšený výskyt nádorů v močovém měchýři u samců (2. generace!!) po podávání (krmivo) vysokých dávek (3-5%) sacharinu (NOEL = 500 mg / ž. hm). Žádné karcinogenní účinky u myši, křečka, opice!

Jednorázový příjem sacharinu ze stolního umělého sladidla v různých věkových skupinách u dětí 0 – 5 6 – 10 11 - 15 Příjem (mg/kg ž hm) - všichni konzumenti ve věkové skupině Příjem (mg/kg ž hm) - 25%, kteří konzumujjí nejvíc Příjem (mg/kg ž hm) - - 10 %, kteří konzumujjí úplně nejvíc ADI (mg/kg ž hm) (roky)

Příjem (jednorázový) cyklamátu z umělého sladidla u dětí v různých věkových skupinách 0-5 6-10 11-15 roků

Množství potraviny, které může být den být konzumováno dospělými nebo dětmi, amiž by byl překročen ADI pro jednotlivá sladidla • Sladidlo limitující příjem potraviny vzhledem k možnému překročení ADI

V průběhu let byla značná část světové populace exponována přísadám. Zdravotní rizika pro spotřebitele se nepovažují za závažné ve srovnání např s rezidui cizorodých látek nebo přírodních toxinů. Aby se zabránilo možným allergickým reakcím u citlivých jedinců je nezbytné uvádět přísadu při popisu složení potraviny. Ve vědomí u většiny spotřebitelů zaujímají přísady stále přední místo z hlediska zdravotního rizika a je proto třeba pokračovat v osvětě v této oblasti.