PŘÍDATNÉ LÁTKY (PŘÍSADY) Přidávají se záměrně do potravin z technologických důvodů a za účelem zlepšení vlastností potravin: výživové hodnoty (obohacení potravin t ex jodid v kuchyňské soli) trvanlivost (konzervační prostředky; antioxidanty) konzistence (zahušťovadla) barvy (barviva) chuti (sladidla) vůně (aromatické látky)
Rizikové hodnocení a řízení přísad J E C F A (WHO) ADI – globálně Expertní panel (EFSA) ADI – EU EU směrnice (direktivy) barviva (1994) sladidla (1994) ostatní (1995 -- ) Pozitivní seznam povolených přísad (množství a typ potraviny) Požadovaná dokumentace: kvalita (chemická čistota); toxikologická dokumentace; odůvodnění použití; způsob (množství) použití; kontrolní analytická metoda
ERYTROSIN
prakticky úplná absorbce S A C H A R I N (E 954) prakticky úplná absorbce žádné metabolity genotoxicita negativní Ve dvougeneračních studiích na krysách byl zjištěn zvýšený výskyt nádorů v močovém měchýři u samců (2. generace!!) po podávání (krmivo) vysokých dávek (3-5%) sacharinu (NOEL = 500 mg / ž. hm). Žádné karcinogenní účinky u myši, křečka, opice!
Jednorázový příjem sacharinu ze stolního umělého sladidla v různých věkových skupinách u dětí 0 – 5 6 – 10 11 - 15 Příjem (mg/kg ž hm) - všichni konzumenti ve věkové skupině Příjem (mg/kg ž hm) - 25%, kteří konzumujjí nejvíc Příjem (mg/kg ž hm) - - 10 %, kteří konzumujjí úplně nejvíc ADI (mg/kg ž hm) (roky)
Příjem (jednorázový) cyklamátu z umělého sladidla u dětí v různých věkových skupinách 0-5 6-10 11-15 roků
Množství potraviny, které může být den být konzumováno dospělými nebo dětmi, amiž by byl překročen ADI pro jednotlivá sladidla • Sladidlo limitující příjem potraviny vzhledem k možnému překročení ADI
V průběhu let byla značná část světové populace exponována přísadám. Zdravotní rizika pro spotřebitele se nepovažují za závažné ve srovnání např s rezidui cizorodých látek nebo přírodních toxinů. Aby se zabránilo možným allergickým reakcím u citlivých jedinců je nezbytné uvádět přísadu při popisu složení potraviny. Ve vědomí u většiny spotřebitelů zaujímají přísady stále přední místo z hlediska zdravotního rizika a je proto třeba pokračovat v osvětě v této oblasti.