Autor: Olga Kociánová Datum (období): září 2011 Ročník: 5

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ENERGETICKÉ SUROVINY - ELEKTRÁRNY
Advertisements

Energetické zdroje Pří_052_Rozmanitost přírody_Energetické zdroje
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová, 1756, Čáslav
HOSPODÁŘSTVÍ U: s. 52 – 53 Použitá literatura: Chalupa, P.: Světový oceán. Evropa. Práce, Praha 1999.ISBN INDUSTRIALIZACE = přeměna země.
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.
Paliva - energie fosilní paliva = pravěká zkamenělá (uhlí, ropa, zemí plyn)
Nerosty a horniny Energetické suroviny.
VY_32_INOVACE_440, 22. sada, Prvouka
ROZDĚLENÍ Žáci si učivo přečtou a zapíší do sešitu
Energetické suroviny 5. ročník
ORGANICKÉ USAZENÉ HORNINY
Zdroje uhlovodíků Ropa
Elektrická energie V současnosti nejvíce strojů a nástrojů pohání elektrická energie. Získává se přeměnou jiného druhu energie. Základem pro její výrobu.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Těžební průmysl Martin VRZALA.
Těžba nerostných surovin
Nerostné bohatství 4. ročník
Jsou zásoby přírodních zdrojů na Zemi omezené?
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceNerostné suroviny Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje základní nerostné.
Pří_023_Rozmanitost přírody _Ropa Autor: Mgr. Renata Krajíčková
Jižní amerika Nerostné suroviny
Pří_052_Rozmanitost přírody_Energetické zdroje
Zdroje energie R O P A VY_32_INOVACE_04 - ROPA.
Pří_023_Rozmanitost přírody – Ropa Autor: Mgr. Renata Krajíčková
Zdroje uhlovodíků Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Evropa: Hospodářství a průmysl
Zdroje organických sloučenin
Název: Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
Zdroje uhlovodíků obrovský význam jako paliva- jejich spalováním se uvolňuje velké množství energie, dále se užívají na výrobu plastů, ropa, uhlí a zemní.
Uhlí, ropa, zemní plyn Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Na výb ě r máte ze dvou mo ž ností. Pokud se pro jednu z nich rozhodnete, naje ď te na ni šipkou myši a klikn ě te. Bude-li Vaše odpov ěď chybná, z ů.
Fosilní paliva – Uhlí.
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.15_FOSILNÍ PALIVA Název:
Neobnovitelné (fosilní) zdroje energie zdroje energie Uhlí, ropa, zemní plyn.
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Společnost Autor: Mgr. Lenka Radošová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Chemie.
ENERGETICKÉ SUROVINY 2 VY_32_INOVACE_XVII-C-04. R O P A (surová) nafta, zemní olej, černé zlato.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_07_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: UHLÍ Anotace:
Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Jiří Mejda Datum NázevVY_32_INOVACE_19_CH9_uhlí TémaUhlí.
VY_32_INOVACE ZŠ a MŠ Černčice, okres Náchod Nerostné suroviny ČR Hana Sedláčková NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Černčice, okres Náchod AUTOR: Hana Sedláčková NÁZEV:
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Energetický průmysl. Co to je? Energetika je průmyslové odvětví, které se zabývá získáváním, přeměnou a distribucí(rozdělování) všech forem energie Jedná.
Energetické suroviny Název školyPlavská škola AutorMgr. Jitka Hýsková, DiS. Název VY_32_INOVACE_13_PŘ5 _Energetické suroviny - uhlí TémaPŘ 5 Název školyPlavská.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch9 - 8 Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum: Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 Jméno:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod AUTOR: Mgr. Petr Hlava NÁZEV: Jak lidé využívají přírodu TEMA: Přírodní složky.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Neživá příroda Nerosty a horniny.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
Palivoenergetické suroviny
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Název vzdělávacího materiálu Základní suroviny organické chemie
Energetické suroviny – ropa, zemní plyn
Energetické suroviny - palivo
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
VY_52_INOVACE_ 08_ROZMANITOST PŘÍRODY ZŠ Zbytiny, okres Prachatice
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Uhlí.
VY_32_INOVACE_04_32_ENERGETICKÉ SUROVINY (PALIVA)
Název materiálu: Nerostné suroviny
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Energetické suroviny 5. ročník
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
Transkript prezentace:

Autor: Olga Kociánová Datum (období): září 2011 Ročník: 5 Autor: Olga Kociánová Datum (období): září 2011 Ročník: 5. ročník Oblast: Člověk a jeho svět. 1. stupeň. Člověk a jeho svět. Rozmanitost přírody. 1. období. Anotace: Materiál seznamuje žáky s druhy energetických surovin, jejich využitím. Žáci aktivně určují správné odpovědi.

VY_32_INOVACE_17_ENERGETICKÉ SUROVINY

Energetické suroviny Uhlí, ropa, zemní plyn jsou: nerostné suroviny, které se utvářely přeměnou organizmů po miliony let suroviny, ze kterých se vyrábí energie energetické suroviny nebo také paliva

Energetické suroviny Uhlí Skládá se převážně: z uhlíku správně z kyslíku chybně Hnědé uhlí se těží v povrchových dolech. Černé uhlí se těží v hlubinných dolech.

Energetické suroviny Využití: k topení k výrobě el. energie v tepelných elektrárnách

Energetické suroviny Ropa, také černé zlato Je různobarevná, od světlé barvy až po tmavou. Přepravuje se ropovody, tankery.

Energetické suroviny Využití: výroba nafty a benzínu ve stavebnictví, např. asfalt v chemickém průmyslu – chemikálie, např. herbicidy, pesticidy aj. výroba plastů výroba elektřiny

Energetické suroviny Ropa se získává pomocí vrtů.

Energetické suroviny Zemní plyn – je přírodní hořlavý plyn. Uvolňuje se odpařováním z ropy. Těží se společně s ropou. Přepravuje se plynovody. Využití: k vytápění vaření a pečení

Zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Mineral_Antracita_GDFL001.JPG http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Coal_train_east_of_Bristol_Parkway_2006-05-03_01.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:An_oil_rig_offshore_Vungtau.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Oil_well.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Portugal_pipeline.jpg

http://cs. wikipedia. org/wiki/Soubor:Erdöl_Bohrturm http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Erdöl_Bohrturm.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gulf_Offshore_Platform.jpg?uselang=cs http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Focul_viu1.jpg http://sk.wikipedia.org/wiki/Súbor:Trans-Alaska_Pipeline_System_Luca_Galuzzi_2005.jpg http://fi.wikipedia.org/wiki/Tiedosto:StatfjordA(Jarvin1982).jpg