Těleso a látka Podívej se kolem sebe. Jmenuj věci, které nás obklopují. Věci se odlišují v mnoha vlastnostech, jakými jsou např. barva, velikost, tvrdost,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhTěleso a látka.
Advertisements

AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaTěleso a látka Název.
Kuchařka na práci s mnohočleny Matematika pro ZŠ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Salač. Dostupné z Metodického portálu.
Směsi Chemie 8. ročník. SMĚSI Jsou to látky, ze kterých můžeme oddělit fyzikálními metodami jednodušší látky- složky směsi. Třídění směsí a) RŮZNORODÉ.
Úhel Převody jednotek velikosti úhlů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radomír Macháň. Dostupné z Metodického portálu.
Často slyšíme věty: Led je lehčí než voda Železo je těžší než peří Má však železná jehla větší hmotnost než peří v peřině?
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 4 – přídavná jména Mluvnice pro 2. ročník 2. ročník Srpen 2012.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Vlastnosti látek − hustota Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu
VLASTNOSTI KAPALIN POVRCHOVÉ NAPĚTÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_13_29.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM: Směsi Název sady: Chemie – 8. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_Inovace_
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co je větší? 15 cm30 cm 100 m6000 mm 15 cm3 m.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Změny skupenství látky TÉMATICKÝ CELEK:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM: Látky, tělesa, směsi Název sady: Chemie – 8. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
VODA, VZDUCH - OPAKOVÁNÍ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
S TRUKTURA LÁTKY Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 3 – podstatná jména Mluvnice pro 2. ročník 2. ročník Srpen 2012.
Stavební výkresy CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_OK_TP_01
VLASTNOSTI LÁTEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
13 úvod do chemie - opakování
MATEMATIKA Funkce.
VY_32_INOVACE_09 09 CO NÁS OBKLOPUJE ? autor: Mgr. Miroslava Mahdalová
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-14
Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
VY_32_INOVACE_
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
10 Z ČEHO SE TĚLESA SKLÁDAJÍ
Vlastnosti plynů.
Změny skupenství látky
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_47_F6
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6 1. Co je nejmenší?
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_18 Energie Šablona číslo: IX Sada číslo: I
1.3 Vlastnosti látek a lidské smysly.
Skupenství Pro jednotlivé podoby látek užíváme pojem SKUPENSTVÍ.
Vlastnosti látek − hustota
Zavedení pojmu přímá úměrnost.
Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název:
Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název:
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
1.1 Úvod do chemie Chemie je přírodní věda, která zkoumá vlastnosti a přeměny látek. Přeměny výchozích látek v jiné látky nazýváme chemický děj (chemická.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
VY 52 Inovace 37.
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
MATEMATIKA Poměr, úměra.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o.p.s AUTOR: Bc. Vladimíra Benediktová NÁZEV: VY_32_INOVACE_206_FYZIKA_LÁTKY TÉMA: LÁTKY ČÍSLO PROJEKTU:
LÁTKA A TĚLESO. LÁTKA A TĚLESO ? Umíš odpovědět Co je to těleso Co je to látka Jaký je rozdíl mezi tělesem a látkou Čím se liší tělesa a čím látky.
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_14_Elektrický odpor
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Informatika – Grafika.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Měrná tepelná kapacita látky
Skupenství látek.
zpracovaný v rámci projektu
Dvourozměrné geometrické útvary
1.3 Vlastnosti látek a lidské smysly.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ DOLNÍ BENEŠOV
Zavedení pojmu přímá úměrnost.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Lucie Tuhá Číslo
Atomy a molekuly Z čeho jsou složeny látky?
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_19 Fyzika,
Co nás obklopuje?.
Mgr. Jana Schmidtmayerová
Dvourozměrné geometrické útvary
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Vlastnosti látek − hustota
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
Z čeho jsou složeny látky?
Název prezentace (DUMu): Lomená funkce
Transkript prezentace:

Těleso a látka Podívej se kolem sebe. Jmenuj věci, které nás obklopují. Věci se odlišují v mnoha vlastnostech, jakými jsou např. barva, velikost, tvrdost, vůně, teplota… Pokud můžeme o nějaké věci říkat, že má tvar, rozměry a že se nachází v určitém místě, budeme takovou věc ve fyzice nazývat tělesem. Těleso je osoba, zvíře, rostlina nebo věc, které můžeme přisoudit tvar, rozměry a polohu.

Těleso a látka Některá tělesa mají jednoduchý tvar. Jiná tělesa mají tvar složitý

Těleso a látka Fyzika zkoumá různé vlastnosti těles i jejich změny. Zabývá se i příčinami těchto změn. Tělesa mohou z různých příčin měnit například svou velikost, tvar i polohu – mohou se pohybovat. Fyzika zkoumá vlastnosti a pohyb těles.

Těleso a látka Které z následujících pojmů označují tělesa a které ne? Jsou tělesa: Nejsou tělesa: hrnek čaj v hrnku Měsíc řeka pneumatika strom kapka vody srpen holka včela duha vůně růže mlha kamínek vzduch v pneumatice

Těleso a látka Z čeho se tělesa skládají? Dřevěná část kladiva (topůrko) Železná část kladiva Každé těleso je z nějakého materiálu, který budeme nazývat látka. Látkou je například železo, dřevo, plast, vzduch, cukr, voda… Tělesa se skládají z různých látek. Z látek jsou ale složeny i věci, které tělesy nejsou (řeka, mlha…).

Těleso a látka Urči zda jde o látky: Je látka: Není látka: voda kapka vody vzduch pes pneumatika písek hromada písku krev teploměr vápno parfém sklo kulička dřevěné prkno