VZNIK SOPEK Téměř všechny sopky vznikají v hraničních oblastech zemských desek a to hlavně v tichomořském „ohnivém prstenci“.K nejmocnějším erupcím dochází.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.7 Povrch Evropy Téma: Česká republika jako součást Evropy Číslo.
Advertisements

EXKURZE – ZA ARCHITEKTUROU A HISTORIÍ SEVEROVÝCHODNÍ ITÁLIE SPŠ A SOU UNIČOV –
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Elektrické instalace (Jištění)
DĚTSKÝ DOMOV, ZŠ a SŠ Žatec. Moje škola Moje třída Naše škola je spojena z DĚTSKÝM DOMOVEM. Do naší školy převážně chodí děti z Dětského domova, ale i.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Itálie Téma: Česká republika jako součást Evropy Číslo projektu:
1. Vznik asi před 3,8 miliardami let kondenzací vodní páry 2. Pohybem litosférických desek dochází ke změně jejich rozložení 3. V současnosti se některé.
Tropický deštný prales je zalesněný biom s trvale teplým a vlhkým podnebím. Tento biom nalezneme zejména v rovníkových oblastech Země. Nejrozsáhlejší.
SEVERNÍ EVROPA Otázka: Které státy řadíme do států severní Evropy?
SOPKY A ZEMĚTŘESENÍ Sopečná činnost. SOPEČNÁ ČINNOST Při pohybu litosférických desek (podsunutí) se horniny z. kůry dostanou do velkých hloubek – roztaví.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_M6_03 Sada DUMMatematika 6 Předmět Matematika Název materiálu Sčítání a odčítání do bez přechodu desítek.
VY_32_ INOVACE_ 04_ VLASTIVĚDA 4 Základní škola a Mateřská škola, Potštejn, okres Rychnov nad Kněžnou NADMOŘSKÁ VÝŠKA Autor: Mgr.Renata Viktorinová.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Určeno pro:žáky 2.ročník středních škol Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Česká republika Téma: Česká republika – průmysl Jméno autora: Mgr. Tomáš.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Afrika - povrch Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
Neptun Neptun je osmá a od slunce nejvzdálenější planeta sluneční soustavy řadí se mezi plynné obry. Neptun má pravděpodobně modrou barvu.
AFRIKA. Afrika je třetí největší kontinent po Asii a Americe s celkovou rozlohou km², což představuje 20,3 % celkového povrchu souše na Zemi.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Ing Věra Kubová Předmět: ZEMĚPIS 8 Název : PŘÍRODNÍ PODMÍNKY EVROPY - ČLENITOST POBŘEŽÍ.
VY_52_INOVACE_24_02_státy jižní Evropy
EVROPA.
Vnitřní přírodní činitelé
Brno, Příslušnost vodoprávních úřadů
Zeměpis – 6.ročník Zemětřesení VY_32_INOVACE_ Název školy
Zvířata Lucie Neubauerová.
Sopečná činnost lávový proud podmořské výrony lávy žhavé magma
ELEKTRÁRNY.
Život tajemného mořského slimáka
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: NEŽIVÁ PŘÍRODA
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Sopečná pohoří. Sopečná pohoří Sopečná pohoří- České středohoří Geomorfologický celek o rozloze 1265 km². Vznik v třetihorách sopečnou činností, za.
GEOGRAFIE EVROPY POKRAČOVÁNÍ
VY_32_INOVACE_Fi_II_10 Název Rusko – státní zřízení a přírodní poměry
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
ŠALAMOUNOVY OSTROVY.
Největší impaktní krátery na Zemi
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Přírodní katastrofy AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Rozpisy témat a odevzdávárny
EU_32_sada 2_08_PV_Podnebí, podnebné pásy_Duch
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Název školy: Základní škola T. G
9. OCEÁNY A MOŘE VY_32_INOVACE_11_Z4
EVROPA PŘÍRODNÍ POMĚRY - POVRCH
Exercise 1.
SVĚTOVÝ OCEÁN, KONTINENTY a OSTROVY
Česká republika jako součást Evropy
Vzdělávací materiál: Amerika Operační systém: Windows XP Professional
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
Oceány a moře.
PŘÍRODNÍ KATASTROFY POVODNĚ– vznikají, pokud korytem řeky protéká více vody, než kolik je koryto schopno pojmout. POVODNĚ.
Hydrosféra = vodní obal Země autor: Mgr. Jana Mikešová
HYDROSFÉRA vodní obal Země.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Šalamounovy ostrovy.
Sopečná činnost v ČR Autor: Mgr. Marian Solčanský
Globální problémy lidstva
Předpověď živelních pohrom
Zemětřesení kpt. Ing. Milan Říha, DiS..
VY_32_INOVACE_274_Zemětřesení a sopečná činnost
Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT III/2 EU OP VK 01/11
Název školy: Základní škola T. G
ZOOPARK GLOWACKÉHO Klára Kovaříková, Alžběta Mikulíková, Eliška Havelková, Tereza Bláhová.
Korsika – Napoleonův ostrov
Příklady vulkanických hazardů spjatých s pliniovskými erupcemi (Mt
Vzdělávání a příprava na digitální budoucnost z pohledu Statutárního města Liberec Mgr. Šárka Prachařová.
SOPKY Šimůnková, Jirotková.
Vnitřní geologické děje
Transkript prezentace:

VZNIK SOPEK Téměř všechny sopky vznikají v hraničních oblastech zemských desek a to hlavně v tichomořském „ohnivém prstenci“.K nejmocnějším erupcím dochází tam, kde se desky srážejí. Hornina která je stlačována do nitra země se roztaví cestou k zemskému povrchu zhoustne a vyvolá velmi bouřlivou sopečnou činnost. V místech kde se desky rozestupují existují také podmořské sopky, jimiž soustavně a poměrně klidně uniká magma do vody.

ETNA(Mongibello) Nejznámější, nejaktivnější a současně také nejvyšší evropskou sopkou je Etna. Nachází se na východě italského ostrova Sicílie nedaleko pobřeží.

Patří ke geotektonické oblasti Středozemního moře, ležící mezi evropskou a africkou kontinentální deskou. Etna je dnes činná prakticky nepřetržitě, kromě krátkých období klidu. Sopka vznikla asi před 300 000 lety v pleistocénu podmořskými čedičovými výlevy v blízkosti dnešního pobřeží, později se přesunula do vnitrozemí. Tam vzniklo a zase při mohutných erupcích zaniklo postupně několik kuželů. VZNIK

KONEC