Kmen: MĚKKÝŠI (Mollusca)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MLŽI.
Advertisements

HLAVONOŽCI (Cephalopoda) VY_32_INOVACE_3.1.Bi2.18/Li
Hlavonožci Cephalopoda.
ulita plicní vak řitní otvor pohlavní otvor srdce tykadla + oči
Neomeniomorpha Chaetodermomorpha Polyplacophora Aculifera Bivalvia
Paryby Obratlovci vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Mezi hlavonožce řadíme: krakaticesépiechobotnice loděnka.
Chobotnice pobřežní Johanka Sadílková.
DELFÍN Martina Malárová a Veronika Vachůnková. POPIS DELFÍNA -Živí se rybami a dalšímy mořskými živočichy, např. korýši a hlavonožci. Spotřebuje jich.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Hlavonožci (třída měkkýšů).
Život tajemného mořského slimáka
Kmen: Ostnokožci na Zemi již od Prvohor
Třída: Savci Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
MĚKKÝŠI PLŽI, MLŽI, HLAVONOŽCI
fosilní jsou známí už od kambria, jsou stratigraficky velmi významní
Anotace : Prezentace je určena pro výuku předmětu Člověk a příroda
ZŠ Grünwaldova, Č. Budějovice Mgr. Vilma Skřivánková
MLŽI 12. října 2013 VY_52_INOVACE_210215
HLAVONOŽCI Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
BEZOBRATLÍ Tereza Skálová.
BEZOBRATLÍ ŽIVOČICHOVÉ
Ploštěnci 16. února 2014 VY_52_INOVACE_210208
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Kmen: MĚKKÝŠÍ.
VY_32_INOVACE_36_Měkkýši - 2.část
MĚKKÝŠI - MLŽI žijí ve sladké i slané vodě
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Kmen: Ostnokožci jen mořští od prvohor různý tvar těla
MĚKKÝŠI 15. října 2013 VY_52_INOVACE_210213
Savci jsou vývojově velmi pokročilá třída obratlovců a v současné době osidlují téměř celý svět. Jejich hlavním spojovacím znakem je výživa mláďat produktem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
SPOLEČNÉ ZNAKY živočichů (výklad)
Nezmar a ploštěnka – pracovní list.
Vzdušnicovci.
Kmen: MĚKKÝŠI ŽIVOČICHOVÉ S MĚKKÝM TĚLEM
OSTNOKOŽCI 16. února 2014 VY_52_INOVACE_210231
AUTOR: Mgr. Radoušová Marcela
VY_32_INOVACE_PŘZOO.16 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková
ZŠ Brána Nová Paka Přírodopis, 6. – 9. tř. Autor: Ing. Michal Koťátko
DIDAKTICKÁ HRA PRO 6. ROČNÍK
BEZOBRATLÍ ŽIVOČICHOVÉ
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
NÁZEV ŠKOLY : ZŠ a MŠ Blatnice pod Sv. Ant.
Hlavonožci (Ďáblové hlubin).
Třída: RYBY.
HLAVONOŽCI Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vy_52_Inovace_39_Želvy Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Petr Grossmann Bc. Petr Grossmann.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
VY_32_INOVACE_PŘZOO.01 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Třída: PTÁCI.
Kmen: MĚKKÝŠI (Mollusca)
PLOŠTICE.
Výukový materiál ZŠ Kovářov
Škeble rybničná.
VY_52_INOVACE_57_Vodní mnohobuněčné organizmy- učební text
VY_52_INOVACE_19_01_trávicí soustava
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
11 Kód materiálu: VY_32_INOVACE_15_KROUZKOVCI Název materiálu:
PŘÍRODOPIS 6 MĚKKÝŠI - HLAVONOŽCI.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
1. 1.
KOSATKA Viktorie Dvorská
Kmen: Členovci nejpočetnější skupina článkované tělo a končetiny
Transkript prezentace:

Kmen: MĚKKÝŠI (Mollusca)

Třída: Mlži (Bivalvia) Slávička mnohotvárná (Dreissena polymorpha) Škeble rybničná (Anodonta cygnea) Ústřice jedlá (Ostrea edulis) Velebrub malířský (Unio pictorum) Srdcovka jedlá (Cordium edule)

Třída: Mlži (Bivalvia) Dvoustranně (bilaterálně) souměrné ploché tělo kryté lasturami (podobné složení jako ulity) spojenými na hřbetní straně pružným vazem, který je od sebe oddaluje Schránku drží pevně zavřenou 2 svaly – přitahovače a zámek (zuby a lišty) nemají hlavu (bez raduly) a tykadélka, 1cm až 1,3 m velcí čichové ústrojí - osfradium, statocysta (vnímání polohy)

Třída: Mlži (Bivalvia) orgánem pohybu je svalnatá noha dýchají 2 páry žaber srdce má 2 předsíně a 1 komoru mikrofágní způsob výživy (živí se mikroskopickou potravou) potravu přijímají přijímacím otvorem - plášťová dutina – - žábry - zachycena potrava - ústním otvorem - jícen – - žaludek - hepatopankreas – střevo - nestrávené zbytky a voda – vyvrhovací otvor

Třída: Mlži (Bivalvia) většinou gonochoristé - larva veliger, glochidium nebo vývoj přímý v mořích a sladkých vodách díky svému způsobu výživy žijí mlži spíše přisedlým způsobem života někteří vylučují silná vlákna (byssova), která je poutají ke skále, dnu lodi nebo přístavním dokům noha vybavená svalstvem slouží k rytí i k zakotvení živočicha do bahnitého dna

MLŽI - anatomie

Perly Perly jsou tvořeny ukládáním koncentrických vrstev vápenitého materiálu kolem zrnka písku nebo jiného cizího objektu umístěného mezi plášť a lasturu. Za několik let vznikne asi 1 mm perleti. Dnes záměrné vkládání cizích tělísek. Pinctada margaritifera (Perlotvorka mořská) Tichý a Indický oceán Největší perla z Filipín – 34kg https://www.stoplusjednicka.cz/filipinsky-rybar-nasel-nejvetsi-nejtezsi-perlu-na-svete-10-let-o-tom-nevedel

Tvorba perel u perlorodky říční /Biologický náčrtník, SPN/ a/ lastura b/ plášť c/ zrnko písku d/ perla

Bivalvia – příklady NITKOŽÁBŘÍ (Filibranchia): Mytilus edulis (Slávka jedlá), Ostrea edulis (Ústřice jedlá), Pecten jacobaeus (Hřebenatka jakubská), Pinctada margaritifera (Perlotvorka mořská) LISTOŽÁBŘÍ Eulamellibranchia: Anodonta cygnea (Škeble rybničná), Unio pictorum (Velevrub malířský), Margaritifera margaritifera (Perlorodka říční), Dreissena polymorpha (Slávička mnohotvárná) http://www.moreaoceany.wbs.cz/Mlzi-Bivalvia.html

Bivalvia – příklady I. Pecten jacobaeus Hřebenatka svatojakubská Středozemní moře Pholas dactylus Skulař vrtavý Skulař je schopen se pomocí lastury zavrtat do měkčích hornin Solen vagina Střenka jedlá Středozemní moře

Bivalvia – příklady II. Unio pictorum U nás běžná sladkovodní škeble rodu Anodonta (Škeble), lastury bez zámku, glochidie parazituje na žábrech ryb Unio pictorum (Velevrub malířský) je u nás rovněž hojným sladkovodním druhem Lastury jsou na horním okraji opatřeny tzv. zámkem (cardo)

Bivalvia – příklady III. Slávička mnohotvárná (Dreissena polymorpha) Invazivní druh, proniká k nám z Černého moře proti proudu Dunaje Larva typu veliger (ne glochidium)

Bivalvia – příklady IV. Perlorodka říční (Margaritifera margaritifera) kriticky ohrožená Vyznačuje se zejména dovnitř zakřiveným spodním okrajem lastury, tmavým zbarvením povrchu lastur, jejichž velikost dosahuje asi 13 centimetrů Dožívá se až 130 let.

Bivalvia – příklady V. Tridacna gigas – Zéva obrovská – až 500kg Tento obrovitý mlž z tropických oblastí Pacifiku v sobě obsahuje fotosyntetizující symbiotické řasy. Žije „hlavou vzhůru“ v mělkých korálových útesech, aby byl plášť vystaven slunečnímu záření.

Cephalopoda (Hlavonožci) Výhradně mořští, vývojově nejdokonalejší měkkýši Redukovaná schránka Noha je přeměněna ve svalnatou nálevku – pohybová funkce (reaktivní pohyb) TS – ústa se zobákovitými čelistmi, radulou a slinnými žlázami Sekundárně (druhotně) uzavřená oběhová soustava (jediní z měkkýšů) Srdce s 1 komorou a 2 (např. sépie, chobotnice) nebo 4 (loděnka) předsíněmi

Cephalopoda (Hlavonožci) Velmi dobře vyvinutá nervová soustava s komplexním mozkem (zřejmě v závislosti na nutnosti rychlého pohybu – jsou to dravci). Mozek je kryt chrupavčitou schránkou Známá je jejich schopnost se učit a komplexní chování. Velmi dobře vyvinuté smysly, zejména velké oči (komorové oko je svojí stavbou a funkcí obdobné oku obratlovců) Chromatofory v pokožce umožňují rychlou barvoměnu Gonochoristé se zřetelným pohlavním dimorfismem Spermie přenáší přeměněné tzv. hektokotylové rameno samce Vývoj přímý

Cephalopoda - anatomie

Cephalopoda – popis skupiny Jsou vybaveni pro rychlý pohyb, což je adaptace k dravému způsobu života. Olihně a chobotnice užívají zobákovitých čelistí k zakousnutí se do kořisti. Potom do těla oběti vypustí jed (jedové žlázy = modifikované slinné), který ji znehybní. Ústa jsou ve středu několika dlouhých chapadel (často s přísavkami). Skořápka je redukována a je vnitřní (olihně) nebo chybí zcela (chobotnice). Pouze u jediné skupiny se skořápka zachovala (Nautilus).

Cephalopoda – popis skupiny Do plášťové dutiny může ústit inkoustová žláza – vystříknutí barviva je obrannou reakcí. Olihně se pohybují většinou směrem vzad, a to tak že zaplní plášťovou dutinu vodou, která je potom reaktivně vystřelena exhalačním sifonem. Směr pohybu řídí živočich vhodným natočením sifonu. Noha se u hlavonožců přeměnila právě do tohoto sifonu a částí chapadel a hlavy.

Cephalopoda – popis skupiny Většina druhů má méně než 75 cm, ale jsou i obří krakatice patřící mezi největší bezobratlé. (Rekord je 17 m i s chapadly a váha 2 tuny). Chobotnice se pohybují spíše pomalu po dně moře ve své sháňce po krabech a jiné obživě. Předchůdci hlavonožců byli zřejmě tvorové vybavení skořápkou, která byla ztracena v souvislosti s dravým způsobem života. Hlavonožci se skořápkou zvaní ammonité (mnozí z nich dosahovali značných velikostí) byli dominantní dravci moří po stovky milionů let až do svého vymizení ve vlně masového vyhynutí na konci křídy.

Cephalopoda – systematické dělení Nautiloidea (Čtyřžábří) Nautilus pompilius (Loděnka hlubinná) Ammonoidea (Ammoniti) vyhynulá skupina z devonu až křídy Coleoidea (Dvoužábří) - Belemnitida (Belemniti) vyhynulí: karbon až eocén - Decabrachia (Desetiramenatci) Sepia officinalis (Sepie obecná), Loligo vulgaris (Oliheň obecná), Architeuthis dux (Krakatice obrovská) - Octobrachia (Osmiramenatci - Chobotnice) Octopus vulgaris (Chobotnice pobřežní)

Cephalopoda – příklady I. Nautilus (Loděnka) je jediný žijící hlavonožec s vytvořenou schránkou. Žije v hloubkách 100 - 400 někdy až 700 m

Cephalopoda – příklady II. Chobotnice rodu Octopus Oliheň rodu Loligo kolem 30 cm Amonit Binatisphinctes riasanensis Svrchní Jura http://www.reflex.cz/clanek/zivot-a-styl/36793/nezerte-chobotnice.html Žralok vs.chobotnice https://www.youtube.com/watch?v=p9A-oxUMAy8 https://www.youtube.com/watch?v=tO2flH28RLI Sepia officinalis Sépie obecná Až 30 cm, západní pobřeží Afriky 4:35 -6:32 12:15 – 15:47 20:20 -konec

Cephalopoda – příklady III. Architeuthis dux (Krakatice obrovská) Dosahuje délky kolem 18m a je častou kořistí vorvaňů Vampyroteuthis infernalis (= „vampýří krakatice z pekla“) Jen asi 30 cm, žije v hloubkách s malým obsahem kyslíku. Při plavání si pomáhá ploutvičkami

Mesonychoteuthis hamiltoni Jedná se o nedospělého jedince Tento exemplář byl vyloven z antarktických moří v dubnu 2003. Druh popsán v roce 1925; do dnešního dne pouze 6 exemplářů, z nichž pět pocházelo z žaludku vorvaňů.