Vypracovaly: Benešová Jitka Knoflíčková Jana

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návraty po mateřské/rodičovské dovolené na trh práce
Advertisements

Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění: iluze a skutečnost 23. září 2008.
PRÁVNÍ ÚPRAVA NÁSILNÉHO UKONČENÍ TĚHOTENSTVÍ V ČESKÉM PRÁVNÍM ŘÁDU.
Výsledky monitoringu kvality v České republice Pavel Kožený.
Právní problematika pitvy
RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ IV.-
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
HEMODIALÝZA.
Umělé přerušení těhotenství (interrupce)
Nemoci oběhové soustavy
Sexuální dospívání Reprodukční zdraví 8. ročník
DÍTĚ PŘED NAROZENÍM.
VÝVOJ JEDINCE.
Ročník Lenka Miketová ZSF OU v Ostravě
Ztráta dvojčete v těhotenství, při porodu a krátce po narození
POHLAVNĚ PŘENOSNÉ CHOROBY 8. ROČNÍK
Těhotenství, dětství a dospívání
Demografie VI Plodnost a porodnost.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
PŘIROZENÁ ANTIKONCEPCE
Ústav soudního lékařství a toxikologie 1. LF UK a VFN v Praze
Interrupce. Příběhy Myslím, že když jde holka do nemocnice na potrat, nepřijmou ji dobře. Měla jsem pocit, že se na mě dívají skrz prsty. Jako by říkali:
ANTIKONCEPCE.
Potraty a asistovaná reprodukce
PREVENTIVNÍ PÉČE.
Oběh plodu – fetální krevní oběh
KRIZOVÁ INTERVENCE.
Těhotenství (gravidita) 8. ročník
Průběh porodu a šestinedělí
UMĚLÉ PŘERUŠENÍ TĚHOTENSTVÍ
Speciální část Dějepis Mgr. Milan Šimek
Etická problematika interrupce a asistované reprodukce
Pedagogická diagnostika
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_06_OSVZ_ZSVB ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
Gynekologické operace
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Důchodové pojištění JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_P8_31 Sada DUMPřírodopis 8 Předmět Přírodopis Název materiáluAntikoncepce Anotace Žáci mají přehled o základních.
Souvislost potratovosti s: - úmrtností, - plodností
PSYCHICKÁ PŘÍPRAVA VE SPORTU
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Sexuální dospívání Reprodukční zdraví 8. ročník
Škodlivé faktory v těhotenství III.část Anotace: Prezentace je závěrečnou částí tématu – Škodlivé faktory v těhotenství. Poukazuje na fyzikální a psychosociální.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Biologie člověka pro 8. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_18_Porod Autor Mgr. Tereza Pasecká.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Zdenka Hánečková Název šablony VY_32_INOVACE OV Název DUMu OV H Stupeň a typ.
Škodlivé faktory v těhotenství II.část. Anotace: Prezentace je další částí tématu – Škodlivé faktory v těhotenství. Jsou zde uvedeny základní škodlivé.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E 12/01 Porod.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_4A_16_Rozmnožovací soustava ženy Téma:
HPV onemocnění POHLEDEM GYNEKOLOGA MUDr. Vladimír Mulač.
Ontogenetický vývoj. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky prenatálního období klíčová slova : koncepce, morula, blastocysta.
VÝVOJOVÉ PORUCHY ČLOVĚKA Present.me. Neplodnost = Pokud nedojde k otěhotnění během roku intenzivního pohlavního styku. - U žen nad 35 let nečekáme celý.
Prevence onkologických onemocnění – rakovina děložního čípku
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
Nemocenské a další sociální dávky v ČR
Interrupce.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_33_01_rozmnožování člověka.
Sexualita, sociologie těla
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 4 VŠFS 2016.
Číslo v digitálním archivu školy
Hemo - philia.
Mgr. Jana Drexlerová Mamma HELP
Vliv radiace na člověka
Shrnutí Jana Konečná.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
Pohlavní soustava ženy
Soc. událostí….mateřství, rodičovství
Neonatologie v České republice (a v Mostě)
Welfare state Sociální zabezpečení Zabezpečení rodin s dětmi
GYNEKOLOGICKÉ VYŠETŘENÍ DOSPÍVAJÍCÍCH DÍVEK
Transkript prezentace:

Vypracovaly: Benešová Jitka Knoflíčková Jana INTERRUPCE Vypracovaly: Benešová Jitka Knoflíčková Jana

Interrupce umělé ukončení těhotenství před dosažením životaschopnosti plodu v určitém vývojovém stupni těhotenství pojem interrupce je odvozen z latinského slova interrumpere, což znamená přerušit. Dlouhou dobu se používal výraz umělé přerušení těhotenství. Protože slovo přerušit nabízí možnost pokračování, což v tomto případě je nemožné, došlo v 90. letech ke změně používaného názvu a výraz přerušení byl nahrazen výrazem ukončení.

Rozdělení interrupce časná interrupce=miniinterrupce -se provádí do 6. týdne těhotenství u ženy, která ještě nerodila, a do 8. týdne u ženy, která již rodila vaginální cestou

klasická interrupce=kyretáž -provádí se asi od 6. do 12. týdne těhotenství -při tomto výkonu se pomocí štíhlé kovové lžíce zvané kyreta rozšíří děložní čípek a seškrabuje se vnitřní vrstva dělohy (endometrium) -výkon se provádí při jednodenní hospitalizaci a v narkóze a po zákroku jde většinou žena po několika hodinách domů

interrupce po 12. týdnu -v ČR se provádí pouze ze zdravotních důvodů, nejčastěji po špatných výsledcích amniocentézy

Existují dva způsoby: -při rozšíření děložního hrdla s vyjmutím plodu musí někdy lékař zhmoždit lebku plodu kvůli zjednodušení výkonu -při indukci je pacientka přijata k hospitalizaci a lékař se pokusí pomocí medikace navodit porod a plod vypudit přirozenou cestou

Po interrupci -je potřeba dodržovat zásady hygieny stejné jako při menstruaci, ale po dobu šesti týdnů (šestinedělí) -žena obvykle celou tuto dobu krvácí -většina gynekologů doporučuje nejméně 14 dní „nepouštět nic a nikoho do pochvy“ (čípek, který je obvykle těsně uzavřený, je po potratu otevřen bakteriím nacházejícím se v pochvě). -dva týdny po výkonu se musí žena dostavit ke gynekologovi na kontrolu

Problematika interrupce z hlediska: zdravotního -žena po interrupci může mít problém přijít do jiného stavu nebo těhotenství udržet -při samotné interrupci nemusí dojít ke kompletnímu odstranění tkáně z dělohy, či naopak dojde k přílišnému odstranění, a tím protržení děložní stěny. -infekce po potratu mohou způsobit děložní jizvení, které může vést k neplodnosti psychického -mnoho žen se po potratu potýká s velkými výčitkami svědomí, sužují je pocity ztráty, smutku

Co může vést k interrupci zoufalá finanční situace ženy, která není schopna se postarat o dítě žena se může cítit příliš mladá na to, aby dítěti poskytla veškerou péči žena mohla být znásilněna či k sexu donucena a dítě nechce Důvodů k interrupci může být více. Je třeba, aby žena vždy zvážila všechny možnosti a uvědomila si případné ztráty, které už nebude možno vzít zpět.

Historie interrupce K umělému odstranění plodu z těla matky se řada historicky známých společností stavěla negativně a v zemích se silným katolickým vlivem byla tato činnost přísně trestána. Historicky je předmětem četných sporů i legislativních a v mnoha státech byla a stále je protiprávní. První stát, který uzákonil umělé přerušení těhotenství na žádost ženy, byl Sovětský svaz, roku 1923. Od poloviny 50. let minulého století byl zákon o umělém přerušení těhotenství na žádost ženy zaveden ve většině bývalých socialistických zemí s výjimkou NDR a Albáni. U nás (v bývalém Československu) byl potratový zákon uveden do praxe v roce 1958, jeho prováděcí předpisy však podmínky k provedení potratu různými úpravami omezovaly. Od roku 1987 začal platit zákon, kterým byly zrušeny potratové komise a rozhodování o počtu a době narození dětí bylo ponecháno plně na matce. V mnoha zemích světa je interrupce ilegální či velmi problematická a žena musí kvůli souhlasu s výkonem absolvovat schvalování komisí.

Extrém Zákaz potratů může vést ženy k mnohdy zoufalým činům. Příkladem je „drátková metoda“. U tohoto postupu se drát zasouval přes čípek do dělohy v naději, že vyvolá děložní kontrakce, krvácení a potrat. Naneštěstí drát většinou protrhl dělohu, nebyl sterilní a někdy ohrozil životně důležité orgány. Pacientky si také prováděly různé výplachy, při nichž se mohly dostat do krevního oběhu nečistoty či infekce.

Interrupce v ČR Rok Potraty celkem Z toho: umělá přerušení těhotenství Z toho: samovolné potraty 1990 126 055 111 268 14 772 1995 61 590 49 531 10 571 1996 59 962 48 086 10 296 1997 56 973 45 022 10 392 1998 55 654 42 959 11 128 1999 52 103 39 382 11 173

Zdroje: Reader´s Digest Výběr - Rodinná encyklopedie medicíny & zdraví http://www.babyweb.cz/Clanky/a118-Interrupce-co-o-ni-mozna-nevite.aspx http://cs.wikipedia.org/wiki/Interrupce http://www.feminismus.cz/index.shtml?x=115226