Molekulová fyzika Vlhkost.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vlhkost vzduchu Vyjádření vlhkosti vzduchu Měření vlhkosti vzduchu
Advertisements

Vodní pára v atmosféře.
SUBLIMACE, DESUBLIMACE
Mechanické kmitání Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Atmosférický tlak a jeho měření. Částice plynů konají neustálý neuspořádaný pohyb a mají mezi sebou velké mezery. Plyny jsou stlačitelné a rozpínavé.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr Vácha ZS – Struktura a vlastnosti plynů.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_14 Název materiáluVodní pára.
Vypařování Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření RočníkOsmý - tercie Stručný.
Var Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
VAR Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_04_32.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Zeměpis.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_21_09_Z6_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ látka složená s týchž částic se může vyskytovat ve skupenství pevném, kapalném a plynném skupenství látky se liší vzdálenostmi mezi částicemi.
Název školy: Základní škola T. G
K o u l e Popis tělesa Výpočet povrchu Výpočet objemu Části koule
Témata: Klasifikace podnebí Globální změny klimatu Předpověď počasí
Měření síly.
VODA ŽIVOTADÁRNÁ KAPALINA.
15. Stavová rovnice ideálního plynu
Důlní požáry a chemismus výbušniny
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
„Svět se skládá z atomů“
Bez vody není život AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Vypařování , var a kapalnění
atmosféra počasí VY_32_INOVACE_07-08 Ročník: VI. r. Vzdělávací oblast:
zpracovaný v rámci projektu
KAPALNĚNÍ SUBLIMACE DESUBLIMACE
VYPAŘOVÁNÍ SUBLIMACE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_32.
VY_32_INOVACE_
Teplo.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8
Neživá příroda vzduch a voda.
Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název:
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_18_TANI_A_TUHNUTI_LATEK Název materiálu:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření objemu pevných látek
METEOROLOGIE Základní škola T. G. Masaryka Blatná, okr. Strakonice
TLAK PLYNU Z HLEDISKA MOLEKULOVÉ FYZIKY.
Hmotnost.
Kvíz VZDUCH.
Změny skupenství Výpar, var, kapalnění
Atmosféra Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s vlastnostmi a členěním atmosféry.
Vzdušná vlhkost, oblačnost a srážky
Atmosféra Země.
zpracovaný v rámci projektu
9. Atmosféra Vzdušný obal Země
Porovnání výsledků manuálních a automatických měření meteorologických parametrů na OBK Karel Dejmal Observatoř Košetice.
STAVOVÁ ROVNICE IDEÁLNÍHO PLYNU.
Výpočet hmotnosti tělesa
Kde najdu informaci o teplotě tání a varu různých látek?
Fyzikální veličiny.
VYPAŘOVÁNÍ A VAR.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
VLASTNOSTI KAPALIN
Chemická termodynamika (učebnice str. 86 – 96)
FÁZOVÝ DIAGRAM.
VY_32_INOVACE_
Změny skupenství látek
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Molekulová fyzika Sytá pára.
VY_32_INOVACE_11_Z4 7. POČASÍ ZŠ a MŠ HEJNICE 2011.
Průměr
Pedologie = půdoznalství
ATMOSFÉRA - vzdušný obal Země.
Termika VY_32_INOVACE_05-49 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:
Významné chemické veličiny Mgr. Petr Štěpánek
Meteorologie.
Základní pojmy.
Transkript prezentace:

Molekulová fyzika Vlhkost

Meteorologické veličiny Atmosféru nám charakterizuje tlak, teplota a množství vodních par Množství vodních par můžeme při dané teplotě vyjádřit třemi způsoby Absolutní vlhkost vzduchu Relativní vlhkost vzduchu Rosný bod

Absolutní vlhkost vzduchu Φ Pro objem vzduchu V obsahující vodní páru o hmotnosti m definujeme veličinu absolutní vlhkost vzduchu 𝜱= 𝒎 𝑽 Vodní pára v atmosféře je zpravidla párou přehřátou. Stane-li se při určité teplotě sytou párou, pak absolutní vlhkost vzduchu dosáhne za dané teploty maximální hodnoty Φm Za dané teploty je Φm rovno hustotě syté páry téže teploty

Relativní vlhkost vzduchu φ Řada jevů (tvoření vodních srážek, vypařování vody z povrchu země či živočichů, …) nezávisí na absolutní vlhkosti vzduchu, ale jak moc se stav vodní páry ve vzduchu liší od stavu syté vodní páry Zavádíme relativní vlhkost φ= 𝜙 𝜙 𝑚 . 100% Lze psát také φ= 𝑝 𝑝 𝑠 . 100% p … tlak vodní páry ps … tlak syté vodní páry za téže teploty

Vlhkoměr Relativní vlhkost se měří vlhkoměrem Vlasový vlhkoměr je založen na schopnosti lidského odmaštěného vlasu měnit při změně vlhkosti vzduchu svoji délku. Změna délky vlasu se převádí pomocí kladky na pohyb ručky

Relativní vlhkost φ=0% suchý vzduch φ=100% vzduch nasycený vodní párou φ=<50;70> nejvhodnější rozmezí pro člověka

Rosný bod Teplota tr na níž by bylo třeba izobaricky ochladit vzduch při téže absolutní vlhkosti, aby se vodní pára stala sytou vodní párou Při dalším snížení teploty pak sytá vodní pára kapalní Z vodní páry vzniká na chladných předmětech rosa, nad povrchem se tvoří mlha, ve výšce mraky Je-li tr < 0, vzniká jinovatka, sníh, …